Industria fondurilor de investitii din Romania concentreaza peste 10 miliarde de euro, dar nu are inca un cadru legal, adaptat la momentul actual.
Actualele fonduri de investitii functioneaza in baza Regulamentului 15/2004, adoptat de fosta autoritate de reglementare a pietei de capital - CNVM - cu 3 ani inainte de integrarea Romaniei in UE.
De aceea, adoptarea unei noi Legi care sa transforme actualele fonduri in Fonduri de Investitii Alterntive (FIA) devine mai necesara ca oricand.
Un proiect al unei astfel de legi a fost discutat de un grup de lucru organizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, inca din prima parte a anului 2016.
Adoptarea unor noi reglementari pentru FIA dau posibilitatea fondurilor de a investi sub supravegherea ASF in domenii cat mai variate. In acest fel, pot fi mobilizate in mod legal resurse financiare importante care vor contribui la cresterea economica prin investitii realizate in infrastructura, imobiliare, agricultura etc.
Aparitia unor noi tipuri de fonduri de investitii in piata financiara, aduce avantaje si investitorilor, care pot investi intr-un cadru organizat si supravegheat de ASF, in conditiile in care valoarea investitiilor (a unitatii de fond, a valorii activului net contabil este certificata de un tert independent-depozitarul).
Pe data de 12 iunie 2018, la Bucuresti, va avea loc o dezbatere pe aceasta tema, care va reuni parlamentari, investitori institutionali, administratori de fonduri, avocati si alti... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 12:21
Esecul privatizarii CFR Marfa va atarna greu la imaginea Romaniei in fata investitorilor straini, sustin analistii financiari. "Nu reusim sa dam un semnal de seriozitate si coerenta" si "confirmam declaratiile reprezentantilor FMI, BM ca nu suntem in stare sa facem privatizari", sunt de parere expertii contactati de Business24.
Vanzarea pachetului majoritar de actiuni ale companiei de stat, CFR Marfa, catre GFR, firma detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, a esuat. Dupa ce GFR a platit o garantie de 10 milioane de euro si un avans de 20 de milioane de euro, un aviz de la Consiliul Concurentei l-a impiedicat pe Gruia Stoica sa devina proprietarul CFR Marfa.
Pe 14 octombrie omul de afaceri trebuia sa vireze restul de 170 de milioane de euro pentru a intra in posesia companiei, insa mai avea nevoie de un aviz de la Consiliul Concurentei cum ca noua fuziune nu ar crea un monopol pe aceasta piata. Ambele parti acuza neindeplinirea unor conditii ceea ce inseamna ca privatizare, sau, mai bine spus, prima incercare de privatizare a companiei de stat a esuat.
Dupa "circul" de la privatizarea Oltchim, companie pentru care "s-a luptat" omul de televiune Dan Diaconescu, o noua privatizare ramane "ca-n gara". In aceste conditii, Romania pierde tot mai mult la capitolul "imagine" in fata investitorilor straini care ar putea contribui la cresterea economiei nationale.
"Principala problema pe care o avem noi este legata de atragerea de investitii straine. Prin acest nou... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 14:06
Ministerul Transporturilor estimeaza o absorbtie de 770 milioane euro pe noile proiecte din Programul Operational Sectorial Transport (POS-T) si o rata de absorbtie de 30% pana la finele anului, a declarat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
"Absorbtia, in ceea ce priveste noile proiecte de pe Programul Operational Sectorial de Transport - POS-T, pe care o estimam este in jur de 770 de milioane de euro. In afara de acesti bani, pentru a putea sa depasim pragul de 1,1 miliarde euro, care e pragul de decomitere, intentionam sa mai decontam in jur de 300 de milioane de euro din proiectele cofinantate de Banca Europeana de Investitii si inca 100 de milioane de la metrou", a spus Relu Fenechiu.
Acesta a precizat ca in momentul in care a fost blocat POS-T, rata de absorbtie era de numai 6,8%, iar pentru sfarsitul anului se asteapta la o rata de 30%.
"In momentul in care a fost blocat Programul Operational Sectorial de Transport, de astfel asta-i situatia in care am gasit eu acest program, rata de absorbtie era de 6,8%, extraordinar de mica. Vreau sa stiti ca programul a fost deblocat in jurul datei de 22 iunie. (...) astazi avem aprobati deja de la Comisia Europeana peste jumatate din suma pe care v-o spun acum a intrat deja in conturile Trezoreriei Statului, respectiv 368 milioane de euro.
Rata de absorbtie la sfarsitul acestui an speram sa fie undeva aproape de 30% ceea ce inseamna foarte mult fata de felul in care am gasit noi acest program si deja astazi... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 13:19
Trei companii au cumparat pana in acest moment caietul de sarcini in procesul de privatizare a companiei CFR Marfa, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, intr-o conferinta de presa.
"Sunt trei companii care au cumparat caietul de sarcini. Din putina mea experienta in licitatii, pot sa va spun ca, in general, ofertele se depun in ultima zi si in ultimele ore", a adaugat Fenechiu.
Referitor la prima incercare de privatizare, ministrul a spus ca nu are cunostinta sa existe vreo contestatie, dupa ce toate ofertele au fost respinse.
"Nu am cunostinta sa fie vreo contestatie dupa prima procedura in privatizarea CFR Marfa", a spus Fenechiu.
Ministerul Transporturilor a republicat joi, 16 mai 2013, anuntul privind vanzarea a 51% din actiunile CFR Marfa, venitul mediu anual din activitatea de transport marfa al investitorilor interesati fiind redus de la 100 milioane euro in anuntul anterior, la 20 milioane euro in prezent.
Castigatorul licitatiei va fi anuntat pe 20 iunie.
Vanzarea se va realiza prin metode combinate cu criterii de precalificare, constand in negociere pe baza de oferte preliminare si angajante, urmata de licitatie cu oferta in plic. Pretul de oferta (pretul de pornire a licitatiei) este de 797,058 milioane lei pentru intregul pachet de actiuni scos la vanzare.
Oferta de vanzare este valabila 180 de zile de la data publicarii, cu posibilitatea de a fi prelungita, iar plata pretului actiunilor se va face intr-o... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 15:20
Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, a declarat, vineri, in cadrul Conferintei Judetene a PNL Mures, ca spera ca in aceasta luna sa se reuseasca deblocarea POS Transporturi si sa se reuseasca aducerea in Romania a peste 4 miliarde de euro.
"Sunt la conducerea ministerului din ianuarie, sper ca in aceasta luna se deblocam POS Transport si reusim sa aducem in Romania peste 4 miliarde de euro. Acesti bani vor fi investiti in infrastructura, dar pe orizontala acesti bani vor ajunge in multe multe alte sectoare, o mare parte vor ajunge ca taxe si impozite la bugetul de stat si vom reusi sa deblocam si multe alte domenii", a aratat Fenechiu.
Ministrul a sustinut ca s-a reusit repornirea programelor europene, insa pana acum, numai in ministerul sau, din 2007 pana in 2013 a reusit sa se atraga doar 8% din suma pusa la dispozitie de UE, de aproximativ 4,5 miliarde de euro, s-a reusit sa se atraga doar 400 de milioane de euro.
"Avem datoria si obligatia, suntem condamnati daca vreti sa reusim intr-un an sa facem ceea ce n-au facut altii din 2007 pana in 2013, pentru ca daca nu pierdem toti acesti bani", a sustinut acesta. mai mult
Sambata, 11 Mai 2013, ora 13:05
Autoritatile romane au acordurile de principiu din partea institutiilor financiare internationale si a Comisiei Europene pentru stergerea datoriilor CFR Marfa catre statul roman, a caror valoare este in jur de 1,5 miliarde de lei, mult mai mare decat cea a activelor societatii.
"Noi am inceput demersurile pentru anularea datoriilor (CFR Marfa - n.r.) catre stat. Avem acordurile de principiu din partea institutiilor financiare internationale si ale CE. Avem acordul verbal al DG Competition", a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, dupa incheierea procedurii de deschidere a ofertelor pentru precalificarea potentialilor investitori pentru CFR Marfa.
Potrivit acestuia, valoarea datoriilor totale ale CFR Marfa depaseste doua miliarde de lei, din care 1,5 miliarde de lei sunt datorii catre statul roman.
"Aceste datorii speram sa fie sterse in urmatoarea perioada. Aceste datorii sunt mult mai mari decat activele companiei", a adaugat el.
Seful de la Transporturi a explicat ca, dupa anularea datoriilor, va putea fi ridicat sechestrul asigurator al ANAF pus pe activele CFR Marfa, iar apoi o parte din acestea vor fi trecute la CFR SA.
"Nu au fost active trecute la CFR SA. Vor fi trecute dupa ce ANAF va ridica sechestrul asigurator, pentru ca pe toate activele CFR Marfa exista sechestru asigurator de la ANAF. Acest sechestru poate fi ridicat, conform legii, abia dupa anularea datoriilor. Sechestrul a fost pus pe cladiri, terenuri, dana, feriboturi,... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 16:00
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a dat asigurari ca CFR Marfa nu va ajunge sa fie vanduta la fier vechi, declarand ca "nimeni nu este nebun sa plateasca 400 de milioane de euro ca sa incaseze din vanzarea la fier vechi 100 de milioane de euro".
Potrivit ministrului Fenechiu, un vagon are 13 tone, iar pretul obtinut pe o tona de fier vechi este in jur de 200 de euro. In conditiile in care CFR Marfa are aproximativ 40.000 de vagoane, din care 25.000 functionale, nu se pot obtine din vanzarea de fier vechi mai multi bani decat ar costa compania.
Potrivit lui Fenechiu, doar trei din cele patru companii care au cumparat caietul de sarcini pentru CFR Marfa au depus oferte.
Ministrul a adaugat ca activitatea companiilor care vor trece de etapa de precalificare in procesul de privatizare a societatii CFR Marfa va fi studiata, facand referire la compania americana OmniTrax.
Armele cu care se lupta cei trei candidati pentru CFR Marfa
"Am citit despre compania OmniTRAX. Cu siguranta, vom studia mai mult despre toti investorii care vor trece de faza de precalificare. La aceasta faza de precalificare, conditiile, sa spunem, nu au fost atat de restrictive. Pentru faza a doua, conditiile sunt foarte restrictive, urmeaza o negociere. Aceste companii vor trebui sa depuna o garantie de 10 milioane de euro, cei care vor trece de faza de precalificare vor trebui sa dovedeasca faptul ca au cei 180 de milioane de euro disponibili pentru cumparare si, de asemenea, fiti... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 14:59
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, intentioneaza sa-i propuna premierului o solutie prin care se vor putea investi in infrastructura romaneasca, prin parteneriate public-private, in jur de 10 miliarde de euro.
"Am lansat un memorandum in Guvern prin care voi propune 10 mari parteneriate public-private sau concesiuni in Romania. O sa-i propun prim ministrului o solutie prin care vom putea investi, in urmatoarea perioada, in jur de 10 miliarde de euro in infrastructura romaneasca prin parteneriate public-private. Am gasit solutia financiara pentru a face acest lucru", a declarat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, intr-o emisiune difuzata, duminica, la ProTV. mai mult
Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 16:47
CFR Calatori ar putea implementa o politica de low-cost in transportul de calatori, CNADNR ar putea trece in subordinea Ministerului Transporturilor si se va crea o companie care sa se ocupe de constructia de autostrazi, a declarat, duminica, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
Acesta a precizat ca i-a placut ideea presedintelui Consiliului de Administratie al companiei CFR Calatori, Alexandra Gatej, de a implementa in transportul feroviar de calatori un program de genul "sa mergi cu zece lei la mare", scrie Agerpres.
"Alexandra Gatej, o persoana pe care o apreciez, a venit cu o idee care mi-a placut foarte mult - si se vede ca experienta din managementul privat o ajuta - aceea de a face un program sa mergi cu 10 lei la mare. Poate este exagerat cu 10 lei... Un gen de low-cost. Exact asta mi-a spus: ca va incerca sa studieze politicile de low-cost din aviatie si sa vedem daca nu putem implementa o politica de low-cost si in transportul de calatori, mai ales ca, daca suntem corecti cu noi, ar trebui sa fie cam low-cost transportul nostru de calatori", a spus ministrul Relu Fenechiu, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata la Pro TV.
"Se va crea o companie dedicata constructiei de autostrazi"
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va trece din nou la Ministerul Transporturilor, urmand sa fie creata si o companie dedicata constructiei de autostrazi.
"Din ultimele discutii pe care le-am avut, se va crea o companie... mai mult
Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 11:15