Monedele statelor din Europa Centrala si-au revenit luni, dupa ce anterior au fost afectate de ingrijorarile provocate de esecul negocierilor de formare a unei noi coalitii de guvernare in Germania, informeaza Reuters.
Duminica, dupa mai multe saptamani de convorbiri cu blocul conservator al cancelarului Merkel si cu "Verzii" (ecologisti), Partidul Liber-Democrat (FDP, pro-business) s-a retras in mod neasteptat de la negocieri.
Germania este principala piata de export si, de asemenea, principala sursa de investitii pentru statele din Europa Centrala, astfel incat perspectiva incapacitatii formarii unui nou guvern condus de Angela Merkel a ingrijorat pietele, cel putin pentru o scurta perioada de timp.
Coroana ceha, zlotul polonez, forintul ungar si leul romanesc au inregistrat scaderi cuprinse intre 0,3 si 0,6% in raport cu dolarul inainte ca vanzarile sa incetineasca si cursul de schimb sa isi revina in jurul orei 10:00 GMT. Ulterior, actiunile poloneze au crescut cu 0,7%, dupa ce si principalul indice bursier din Germania a recuperat pierderile inregistrate anterior.
"Acest colaps al discutiilor pentru formarea unei coalitii in Germania nu ar trebui sa aiba niciun impact pe termen lung asupra monedelor din Europa Centrala pentru ca in cel mai pesimist scenariu vor avea loc noi alegeri", a apreciat Petr Krpata, analist la ING.
Potrivit acestuia, atentia pietelor se va concentra saptamana aceasta pe Africa de Sud, care ar putea fi retrogradata vineri de S&P... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 15:03
Tarile din Europa Centrala si de Est, sprijinite si de iesirea zonei euro din recesiune, au resit sa atraga investitori in ultimele saptamani, in contextul retragerilor masive de capital de pe alte piete emergente, dupa semnalele transmise de banca centrala a SUA privind reducerea lichiditatii.
Bursele din Europa Centrala si de Est au crescut in medie cu 1,2% in ultimele trei luni, fata de o scadere de 7,5% a indicilor de pe pietele emergente la nivel mondial, potrivit datelor MSCI, citate intr-o analiza Wall Street Journal (WSJ).
Daca sunt excluse actiunile companiilor rusesti, afectate puternic de scaderea cotatiilor internationale ale materiilor prime, pietele emergente din Europa au crescut cu 2,3% in aceeasi perioada.
Monedele din regiune, precum zlotul polonez sau leva bulgareasca, s-au apreciat totodata fata de dolari, in timp ce rupia indiana si lira turceasca s-au prabusit la minime istorice.
Pusi in fata unor posibile pierderi pe pietele emergente din Asia sau America de Sud, investitorii s-au orientat catre active precum forintul unguresc sau actiunile bancilor din Cehia si pariaza astfel ca revenirea economica din Europa de Vest va creste cererea pentru automobilele, electrocasnicele si alte bunuri fabricate in Europa de Est, noteaza Wall Street Journal.
"Europa Centrala si de Est a devenit o zona relativ sigura in randul pietelor emergente", comenteaza pentru WSJ un analist de la Record Currency Management, cu active de 36 miliarde de dolari in... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 15:18
FMI recomanda masuri de stimulare a economiei pe termen scurt Europa Centrala, unde economiile se confrunta cu cea mai dificila perioada din ultimii ani iar recesiunea din zona euro atenueaza sperantele pentru o redresare rapida, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International, transmite Dow Jones Newswires.
In Europa Centrala, ritmul contractarii economia Cehiei este cel mai rapid inregistrat vreodata iar Ungaria se indreapta spre inca o perioada de recesiune. Polonia, cea mai mare economie din cele trei, este aproape de stagnare, dupa cresterea robusta inregistrata in ultimii ani.
Toate cele trei tari - dependente de exporturile de bunuri spre zona euro - se confrunta cu riscul deteriorarii situatiei economice din cauza cererii slabe, a avertizat Masanori Yoshida, seful misiunii FMI la Praga.
Majorarea cheltuielilor guvernamentale pentru stimularea economiei si crearea de locuri de munca este prin urmare indreptatita, a explicat oficialul FMI, adaugand: 'Politicile economice pe termen scurt ar trebui indreptate spre sprijinirea cresterii economiei si nu spre crearea unor obstacole suplimentare'.
Ani se zile, reducerea cheltuielilor a fost una din prioritatile multor state foste comuniste din Europa. In anii 90 Polonia a inclus in constitutie necesitatea unui plafon al datoriei de 60% din PIB, cu cativa ani inainte de a se alatura UE. Si Cehia a adoptat masuri de reducere a cheltuielilor, fiind una din cele mai putin indatorate tari europene, in... mai mult
Marti, 21 Mai 2013, ora 10:26
In unele state din Europa de Est, rata de economisire este similara celei din Africa, ceea ce face ca economiile sa depinda de finantarea externa. Din cauza crizei, acest tip de finantare va fi din ce in ce mai greu de obtinut, a avertizat, vineri, Lucian Anghel, economist-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).
Declaratia a fost facuta in cadrul celei de-a 26-a editie a Conferintei Asociatiei Bancare pentru Europa Centrala si de Est (BACEE), anunta Agerpres.
Depasirea acestei probleme presupune ca statele din Europa Centrala si de Est (CEE) sa se concentreze pe economisirea pe termen lung, adoptand politici in acest sens, a explicat Lucian Anghel, care este si presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Acesta a adaugat ca in Comunitatea Economica Europeana (CEE) continua procesul de deleveraging (dezintermediere), dar nu intr-un ritm dramatic, dupa ce adoptarea "Initiativei Viena" a redus presiunile asupra sistemelor bancare din regiune.
"Initiativa Viena" a fost creata la inceputul anului 2009 de bancile centrale si guvernele din Europa Centrala si de Est, autoritatile UE, alaturi de FMI, Banca Mondiala, BERD, Banca Europeana pentru Investitii, pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe pietele est-europene, dupa criza globala provocata de falimentul Lehman Brothers.
Investitiile straine directe in statele din Europa Centrala si de Est au reprezentat pana acum o sursa de crestere pentru economiile acestor tari, insa valoarea lor a... mai mult
Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 11:58
Finantarea sectorului corporativ in Europa Centrala si de Est evolueaza bine, insa o performanta diferentiata intre tari va persista probabil in decursul urmatoarelor luni, arata o analia desfasurate pe zona Corporate in ECE realizata de departamentul de Planificare Strategica al UniCredit.
Raportul arata ca economiile mai mari, precum Turcia si Rusia, au inregistrat o crestere puternica, de doua cifre, in ceea ce priveste cererea pentru imprumuturi comerciale pana in februarie 2012, in timp ce in tarile mai mici, precum cele baltice, finantarea corporativa este slaba, cu volume aflate in scadere.
"Dupa cum arata ultimele date despre climatul de afaceri, opinia companiilor in ceea ce priveste mediul de afaceri in viitor s-a imbunatatit. Cu toate acestea, evolutia acestui sector in Europa Centrala si de Est a fost usor negativa in primul trimestru al anului din cauza unei cereri externe mai reduse", spune Gianni Franco Papa, director al Diviziei CEE UniCredit.
Vor persista elemente importante de diferentiere, avand in vedere ca indicatorii pe termen scurt arata o crestere fragila in special in SEE. In afara de acest lucru, sectoarele ciclice si-au pierdut din elan de la inceputul lunii ianuarie. Singura exceptie este reprezentata de sectorul masinilor si echipamentelor, care beneficiaza de o cerere constanta pe piata din China.
"Privit in ansamblu, mediul de afaceri s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani, dar reglementarea, sistemul juridic, taxele si... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 20:45
La mai bine de doua decenii de la caderea comunismului, Europa Centrala si de Est a devenit o regiune atat de diversificata incat este tot mai greu sa o tratezi ca pe o singura unitate, noteaza ziarul britanic Financial Times (FT).
Financial Times a publicat o serie de articole despre situatia unor sectoare-cheie si perspectivele de crestere pentru tarile din regiune.
FT releva situatia dificila a Romaniei, cu perspectiva scaderii investitiilor si a evitarii ei de catre investitorii imobiliari.
Titrand "Polonia, Cehia si Slovacia formeaza super-sectorul bancar regional", FT releva ca diferentierea este vizibila mai ales in sectorul bancar. In timp ce Ungaria, Romania, Bulgaria si statele baltice se lupta cu o datorie substantiala denominata in valuta straina si cu o crestere greoaie a volumului de credite, cele trei tari care constituie nucleul regiunii - Polonia, Republica Ceha si Slovacia - au banci bine capitalizate si profitabile.
Cresterea volumului de credite in Europa emergenta pare sa fi slabit considerabil, desi tari care sunt mai puternice pe plan intern si au o baza de depozite in crestere - cum ar fi Polonia, Slovacia si Cehia - par mai izolate.
Activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 mld. de dolari in t3 DIN 2011
Banca Reglementelor Internationale, care monitorizeaza fluxurile de finantare, a constatat ca activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 de miliarde de dolari in al treilea... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 15:01
Analistii Erste Group sustin ca sentimentul negativ si aversiunea la risc predomina in continuare, iar primele de risc pentru actiuni se mentin la niveluri ridicate, ei considerand actiunile din Europa Centrala si de Est mai atractive decat cele din zona euro.
"Criza datoriilor suverane necesita solutii structurale si pe termen lung, masurile privind lichiditatea doar vor calma pietele si vor asigura timpul necesar implementarii solutiilor. Per total, nu preconizam o miscare de revenire a pietelor de capital la fel de puternica ca in 2009", a explicat Henning Esskuchen, Co-Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.
"Revenirea se va manifesta mai moderat, in timp ce sentimentul de revenire lenta ar trebui sa se resimta in performanta burselor. Ne-am bucura sa vedem acest efect inca din primul trimestru din 2012, dar nu am fi surprinsi daca ar dura putin mai mult", a adaugat Esskuchen.
Raportul Erste Group arata ca Romania ramane preferata analistilor in Europa de Sud-Est. Romania are cea mai scazuta evaluare din regiune, iar cresterea se mentine la un nivel atractiv, de 15%, fata de o rata P/E estimata de 5,4. Piata ar putea deveni destul de activa din punct de vedere al noilor listari la bursa in 2012. Lichiditatea ramane principala preocupare. Cu Europa de Sud-Est in pozitie neutra, analistii recomanda mai degraba supra-pondere pentru Romania.
Analistii Erste Group preconizeaza incetinirea cresterii economice in 2012 si estimeaza din nou o... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 16:04
Criza datoriilor de stat din zona euro a inceput deja sa afecteze prosperitatea si investitiile in tarile din Europa Centrala si de Est, atat prin scaderea exporturilor catre Europa "dezvoltata", cat si prin impactul masurilor de degrevare luate de bancile vest-europene, potrivit Financial Times.
Industria fondurilor de investitii din regiune, aflata inca in faza de dezvoltare, resimte din plin impactul crizei Vestului, interesul investitorilor straini fiind tot mai redus.
"Criza datoriilor de stat din zona euro are deja un impact sever asupra Europei Centrale. Indicatorii de baza ai OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica - n.r.) pentru economiile din ECE (Europa Centrala si de Est) sunt pe un trend clar descendent, iar increderea consumatorilor si companiilor a scazut deja sub media pe termen lung", a aratat pentru Financial Times Christophe Wuyts, economist la KBC Global Services NV.
Circa 60% din exporturile Europei Centrale si de Est merg in zona euro
Aproximativ 60% din exporturile din regiune merg catre zona euro, iar jumatate din acest volum au ca destinatie Germania. Astfel, cresterea economica din Europa Centrala si de Est a incetinit in trimestrul al treilea, dupa un trimestru doi "sumbru", iar, potrivit lui Wuyts, "inicatorii arata ca ultimul trimestrul al anului 2011 nu va fi un punct de cotitura".
Pietele fondurilor de investitii din regiune se confrunta astfel cu un mediu nefavorabil, noteaza FT. Acolo unde volumele au... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 12:25
Decizia Austriei de saptamana aceasta de a impune limitari drastice imprumuturilor pe care bancile sale le acorda in Europa Centrala si de Est a scos clar in evidenta potentialul impact al crizei datoriilor suverane in zona euro.
Pentru a-si proteja ratingul de credit AAA, Viena a instruit Erste Bank, Raiffeisen Bank International si Bank Austria, o subsidiara a bancii italiene UniCredit, sa-si sporeasca rezervele de capital si sa limiteze imprumuturile transfrontaliere, scrie Financial Times.
Decizia a venit la doar cateva zile dupa ce UniCredit a anuntat o revizuire a extinselor sale planuri de afaceri din regiune, iar Commerzbank, in Germania, a spus ca va restrictiona noi imprumuturi catre Germania si Polonia. La randul lor, autoritatile letone au salvat marti Krajbanka, a noua cea mai mare banca din tara, dupa ce saptamana trecuta Lituania a intocmit un plan de salvare pentru Snoras, al cincilea cel mai mare creditor.
Cea mai dificila perioada pentru sistemul bancar din Europa Centrala si de Est
Este cea mai dificila perioada pentru sistemul bancar din Europa Centrala si de Est de la caderea comunismului, comenteaza Financial Times. In cei 20 de ani, pana in 2008, creditorii vest-europeni au ajuns sa domine sectorul in majoritatea tarilor, cu exceptia Rusiei. Odata cu intrarea in criza a zonei euro, multi creditori se retrag mai drastic decat au facut-o in momentul in care a lovit criza din 2008-2009.
Creditarea transfrontaliera va cadea rapid -... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 14:21