Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia prin care IRI Investments, din grupul Ikea, preia unele companii din Romania apartinand grupului Vestas Wind Systems, potrivit unui comunicat al autoritatii de concurenta.
IRI Investments SRL este o companie de tip holding, detinuta de Ingka Investments B.V., Olanda, care apartine Grupului Ingka.
Grupul Ingka opereaza in Romania doua directii de business: comercializarea mobilei, articolelor de iluminat si a celor de uz casnic si investitii in sectorul forestier, detinand magazinele Ikea.
Grupul Vestas activeaza, in principal, in industria energiei eoliene, fiind unul dintre cei mai importanti producatori de turbine eoliene si servicii conexe, la nivel global.
In Romania, Grupul Vestas opereaza in domeniul furnizarii de turbine eoliene si serviciilor conexe, prin intermediul Vestas CEU Romania SRL.
Cele sapte companii preluate de catre IRI Investments SRL activeaza in domeniul producerii si comercializarii de energie eoliana.
In urma a analizei acestei concentrari economice, Consiliul Concurentei a constatat ca operatiunea propusa nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia si nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurential normal.
Decizia va fi publicata pe site-ul autoritatii nationale de concurenta, dupa eliminarea informatiilor cu caracter confidential.
Pe 13 septembrie, grupul suedez Ingka,... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 11:29
Grupul suedez Ingka, care detine majoritatea magazinelor IKEA, a anuntat vineri ca a achizitionat de la Vestas o participatie de 80% in sapte parcuri eoliene din Romania, pentru 136 milioane euro (151 milioane de dolari), transmite Reuters.
Grupul danez Vestas este cel mai mare producator de turbine eoliene din Europa.
Achizitia, realizata prin divizia de investitii a Ingka Group, include 64 de turbine cu o putere totala instalata 171 MW, si vine dupa ce anul acesta grupul suedez cumparase o participatie in al doilea mare parc eolian offshore din Germania.
"Achizitia din Romania sprijina obiectivul nostru de a genera din surse regenerabile intreaga cantitate de energie pe care o consumam iar investitia ne aduce cu un pas mai aproape de indeplinirea tintelor noastre climatice din 2020", a afirmat seful investitiilor de la Ingka, Krister Mattsson.
Acum Ingka Group detine si opereaza 900.000 de module solare si 534 turbine eoliene in 14 tari.
Tranzactia trebuie aprobata de autoritatile de reglementare si ar urma sa se finalizeze in octombrie, a precizat grupul suedez.
IKEA, cel mai mare retailer de mobilier din lume, are o prezenta importanta pe piata din Romania. mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 11:37
Sectorul energiei regenerabile intra intr-o noua faza de dezvoltare fara subventii in toata lumea, potrivit celei de-a 53-a editii a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).
China continentala si SUA raman pe primele doua locuri in clasamentul celor mai atractive 40 de piete din lume pentru investitii in energie regenerabila, in timp ce Franta urca doua pozitii, pe locul al treilea, datorita atentiei speciale acordate capacitatilor eoliene plutitoare offshore si dublarii tintelor sale anuale pentru extinderea capacitatilor eoliene la tarm.
Alte urcari notabile in clasament s-au inregistrat de catre Coreea de Sud (pozitia a 27-a, cu o urcare de 7 locuri) si Vietnam (pozitia a 26-a, cu o urcare de 17 locuri), generate de planurile lor de a construi noi proiecte de energie regenerabila cu o capacitate de 4 GW si, respectiv, 475 MW.
Norvegia (locul 36, cu o crestere de noua pozitii) si Finlanda (locul 39, cu o crestere de trei pozitii) revin in top in urma unor noi investitii planificate, sprijinite de contracte de achizitie directa de energie (PPA) intr-un mediu aproape fara subventii.
Printre tarile cu evolutii in scadere se numara Mexic (locul al 19-lea, o coborare de sase pozitii) si Taiwan (locul al 33-lea, o coborare de sase pozitii), care au fost afectate de incertitudini politice majore.
"Romania poate reveni pe harta marilor investitori in energie regenerabila odata cu cresterea competitivitatii noilor echipamente, ca urmare... mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 13:44
Actiunile companiei austriece Verbund AG au inregistrat cele mai bune performante in indexul companiilor europene de utilitati, dovada a beneficiilor investitiilor in companiile de energie regenerabila.
Valoarea actiunilor Verbund AG s-a triplat in 2018, devansand toate celelalte 27 de companii incluse in indicele STOXX 600 Utilities Index. Compania austriaca si-a construit afacerile pe o strategie foarte simpla, dar foarte profitabila: sa cumpere energie electrica ieftina noaptea, pe care sa o utilizeze pentru a pompa apa in sus, in Alpi, pe care sa o elibereze pentru a produce energie hidroelectrica in timpul zilei, cand preturile sunt mai mari, transmite Bloomberg.
Alte companii europene de utilitati cu cresteri mari la bursa sunt grupul danez Orsted A/S, care, in cativa ani, s-a transformat din compania nationala de petrol si gaze intr-o companie specializata in constructia de turbine eoliene offshore, precum si producatorii de electricitate care nu folosesc combustibili fosili Electricite de France SA si Fortum Oyj (Finlanda), ale caror actiuni au crescut cu 30%, respectiv 15%.
Unul dintre motivele pentru care aceste companii au avut rezultate atat de bune la bursa este ca nu trebuie sa plateasca pentru certificatele de emisii, un gen de obligatiuni al caror pret a crescut cu 204% in acest an.
"Producatorii de energie verde sunt bine plasati pentru a genera profituri si randamente pe termen lung pentru actionari pe fondul cresterii preturilor la emisiile... mai mult
Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 12:28
Energia regenerabila s-ar putea sustine si fara subventii, daca s-ar asigura predictibilitatea veniturilor prin reguli de piata care sa integreze noile capacitati si prin contracte pe termen lung, a declarat, marti, Claudia Brandus, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).
Ea a amintit ca Parlamentul European a aprobat, la inceputul acestui an, o noua tinta de 35% pentru energia regenerabila in anul 2030, peste propunerea Comisiei Europene de 27%.
"Este o crestere semnificativa de la 27%. S-au facut analize si a iesit ca este mai profitabil pentru Europa sa se atinga o tinta mai mare, adica ar fi mai costisitor sa avem o tinta mai mica. Aceasta pentru ca energia eoliana si regenerabilele sunt intr-un cerc virtuos. Investitiile facute la inceput, cu subventii care acopereau pretul de piata, a dat roade. Costul tehnologiei a scazut. In momentul in care se implementeaza regulile necesare, regulile de operare care sa integreze regenerabilele, acestea nu mai au nevoie de subventii. Deci, daca vorbim de capacitati viitoare, este suficient sa asiguram predictibilitatea veniturilor si conditiile de piata corecte si nu va mai fi nevoie de subventii", a aratat Brandus, la conferinta ZF Power Summit.
Intrebata daca, in acest moment, cineva care ar vrea sa instaleze turbine eoliene in Romania s-ar putea autosustine fara subventii, ea a raspuns: "S-ar autosustine in conditiile de piata potrivite, dar in momentul acesta nu este predictibilitate. Avem o lege... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 16:02
Turcia este gata sa le ofere stimulente atractive investitorilor din sectoarele cheie, pentru a-si atinge obiectivele economice strategice, a adeclarat ministrul Economiei de la Ankara, Nihat Zeybekci.
"Vom oferi tot ceea ce e nevoie pentru a crea proprii nostri giganti globali, pentru a ne asigura viitorul energetic si material si a incuraja unele investitii strategice in sectoare cheie ale economiei", a declarat Zeybekci, citat de Hurriyet Daily News.
Vacanta fiscala
Investitorii strategici cautati de oficialii turci ar putea beneficia de scutiri de impozite pe o perioada de pana la 20 de ani, dupa cum a declarat ministrul Economiei intr-un interviu acordat agentiei Reuters.
Industria siderurgica este un sector de interes pentru guvernul de la Ankara, ministrul Zeybekci afirmand ca este gata sa raspunda cererilor venite din partea investitorilor strategici.
"Vom selecta 5-6 companii de interes care pot raspunde cererilor Turciei in acest sector si vom intreba care sunt dorintele lor. Daca au nevoie de teren, le vom da teren. Daca vor porturi, drumuri sau cai ferate, le vom construi. Daca vor energie la preturi subventionate pentru 20 de ani, le vom oferi energie ieftina. Daca vor cere scutiri de impozite pe 10-20 de ani, vom oferi si astfel de stimulente", a precizat oficialul turc.
Sectoarele tinta in planul de dezvoltare a economiei din Turcia sunt industria metalurgica, petrochimia, electronica si cea a bunurilor de larg consum.
Mai mult, problema... mai mult
Joi, 09 Iunie 2016, ora 12:46
In cautarea surselor de energie regenarabila ieftine, americanii se lasa din ce in ce mai mult capturati de planurile de a acoperi cat mai mult din consumul de energie electrica direct din productia fermelor energetice eoliene. Din nefericire, zona cea mai productiva este cea a culoarelor eoliene care traverseaza statele Ohio, Indiana, Michigan, Illinois, Wisconsin, Iowa, Kansas, Missouri, Minnesota, Nebraska, Dakota de Sud si Dakota de Nord, departe de zonele dens populate de pe cele doua coaste ale Americii.
Un scenariu recent luat in calcul ar implica preluarea energiei generate de vant in Wyoming pe retelele care strabat Colorada si Utah, unde curentul electric ar fi folosit la realizarea unor depozite de aer comprimat in subsolul imbibat de sare, urmand a fi eliberat pentru a pune in miscare o turbina care sa genereze inca odata energie electrica ce ar urma sa fie transmisa prin Nevada pana in California, la consumatorul final.
Deja suna a bataie de cap, fara a vedea vreo schita a proiectului. Din fericire, cel mai nou studiu al Laboratorului National de studii pentru Energie Regenerabila arata ca proiectul ar fi intr-adevar fezabil daca inaltimea turnurilor pe care sunt amplasate turbinele eoliene ar creste cu 60 de metri, anunta publicatia The Economist.
Vanare de vant
Actualele turnuri de centrale eoliene din regiunea Mid-West au o inaltime medie de 80 de metri. Ridicarea acestora la altitudinea de 140 de metri ar spori capacitatea de productie la 1800... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 08:25
Constantin Tampiza a confirmat pentru Business24, ca renunta la functia de director general al companiei Lukoil dupa aproape 11 ani, pentru a se dedica serviciilor de consultanta pentru companiile petroliere.
"Am sa ofer consultanta unor companii energetice din Romania si ma voi ocupa de businessul agricol pe care il am". Lukoil va continua insa investitiile in domeniul energiei eoliene, a asigurat Tampiza.
Compania Lukerg Renew GmbH, un joint venture intre italienii de la ERG si Lukoil, anunta, anul trecut, ca va finaliza preluarea proiectului din Tulcea, compus din trei grupuri de turbine eoliene situate in localitatile Dorobantu, Topolog si Casimcea (judetul Tulcea), cu o capacitate de 84 MW. Finantarea pentru proiect urma sa fie asigurata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Dupa un deceniu de activitate in industria petroliera din Romania, Tampiza spune ca insasi proiectul Lukoil este cea mai mare realizare a sa. "Practic, Lukoil a venit in teren necunoscut. Am pus in functiune cea mai veche uzina din tara, am creat un sistem de distributie performant si am inceput lucrari in Marea Neagra. De asemenea, incepem sa realizam un proiect in eoliene", a declarat Tampiza, pentru Business24.
Romania, cea mai buna piata de desfacere din Europa
Omul de afaceri mai precizeaza ca s-a simtit foarte confortabil in Romania si ca nu va pleca de aici, desi a primit oferte de la mai multe companii din strainatate. Mai mult, actualul director Lukoil... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 12:53
In urmatoarele doua saptamani, o delegatie a Parlamentului European va sosi in Romania pentru a analiza investitiile energetice eoliene din zona Brailei, a anuntat miercuri ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.
Potrivit specialistilor, zona de est a Romaniei, din Dobrogea pana in Moldova, este pe locul al doilea in Europa din punctul de vedere al potentialului energetic eolian.
Pe de alta parte insa, zonele avand curenti puternici de aer, favorabile investitiilor energetice, sunt preferate si de pasarile migratoare. Din acest motiv, proiectele eoliene pot periclita biodiversitatea, potrivit green report.
"Voi fi foarte ferm in ceea ce priveste respectarea regulilor Natura 2000 si a ariilor protejate. Atrag atentia tuturor investitorilor. Daca nu fac studii de impact, conform normelor UE, nu voi permite demararea investitiilor. Si studiile de impact sa fie facute ca lumea!", a cerut Borbely.
Potrivit specialistilor care participa in aceste zile la Conferinta pe tema energiilor regenerabile de la Bucuresti, investitorii din Romania sunt foarte interesati de valorificare potentialului eolian. Reprezentanta companiei Transelectrica, Daniela Bolborici, a afirmat ca "Transelectrica se confrunta cu o situatie dificila, deoarce exista o cerere foarte mare de racordari, mult mai mare decat ar suporta reteaua de transport al energiei".
Pana in prezent, in Romania exista contracte de racordare pentru 8.400 de megawati produsi in ferme eoliene, iar pentru... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 21:00