O investitie in energia eoliana se amortizeaza in 9-10 ani, rata interna de rentabilitate (RIR) de maximum 11% fiind stabilita de catre autoritatile romane si aprobata de Comisia Europeana, precizeaza Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA).
Potrivit RWEA, acest nivel al RIR este monitorizat anual si tinut sub control de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Totodata, reprezentantii Asociatiei atrag atentia ca modificarea schemei de sprijin in sensul amanarii unui certificat verde pentru mai multi ani va afecta grav veniturile lunare ale investitorilor, in masura in care veniturile prognozate nu vor mai arata ca cele proiectate in planul de afaceri.
Investitorii isi pierd increderea din cauza "schimbarii regulilor in timpul jocului"
"Din cauza incertitudinilor din aceasta piata care dureaza deja de sase luni, investitorii se confrunta cu un blocaj pe piata certificatelor verzi, fapt care ii pune in imposibilitatea de a achita ratele la bancile finantatoare. RWEA atrage atentia ca impactul negativ asupra sectorului bancar a inceput sa fie vizibil si va lua amploare odata cu noile modificari pe care Guvernul le are in vedere. In consecinta, schema de sprijin conceputa si agreata de statul roman impreuna cu institutiile europene este mai degraba amagitoare decat generoasa.
Dupa ce investitorii si-au facut planuri de afaceri bazate pe legislatia in domeniu, politicienii romani schimba din nou regulile in timpul... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 09:18
Industria eoliana din Romania ar putea atrage mai multi investitori in acest an si in 2014, ca urmare a stimulentelor guvernamentale, potrivit Monsson Group, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din Romania.
Monsson detine un portofoliu cu o capacitate totala de 2.400 MW, din care proiecte insumand 1.700 de MW au obtinut deja aprobarea operatorului national de transport de energie electrica, potrivit presedintelui grupului, Arne Osborg.
"Exista in prezent o oportunitate in industrie si cei care inca nu au investit sau nu s-au angajat in construirea acestor proiecte ar trebui sa o faca rapid", a recomandat Osborg.
Romania atrage investitori precum GDF Suez, CEZ si Enel datorita programului sau de stimulare a energiei regenerabile.
Capacitatea instalata a tarii s-ar putea dubla in urmatorii doi-trei ani de la 2 GW la sfarsitul anului 2012, estimeaza presedintele Monsson.
Citeste mai multe despre Investitiile in energia eoliana ar putea lua avant: De ce e Romania atractiva pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 12:10
Pietele emergente au fost marii castigatori din sectorul de energie verde in cursul anului 2012, conform raportului trimestrial Ernst & Young, Renewable energy country attractiveness indices. Cu toate acestea, dupa opt ani de crestere a nivelului investitiilor noi in cadrul sectorului, se pare ca anul acesta va exista o scadere, dupa un an record in 2011.
Performanta noilor piete a fost datorata abundentei resurselor naturale si cererii in crestere pentru energie, se transmite in comunicatul de presa al companiei.
In timp ce primele date sugereaza ca nivelurile investitiilor in energie verde sunt in scadere, acest lucru nu este neaparat un semn rau. Inca exista capacitati importante de energie verde in curs de instalare, insa costurile cu acestea sunt ceva mai mici decat anul trecut. In plus, investitiile si instalatiile pentru energie verde continua sa fie propulsate de activitatea din pietele emergente, aflate in plina expansiune.
Energia verde a inregistrat un rol tot mai important in mixul de energie al marilor companii de pe glob. Pe masura ce corporatiile evalueaza riscurile in ceea ce priveste securitatea energetica, preturile energiei, mediul de reglementare, brand-ul si presiunile din partea partilor interesate, acestea incep sa se concentreze pe optimizarea mixului lor de energie prin cresterea investitiilor si instalarea capacitatilor de energie din surse regenerabile.
Desi ne-am confruntat cu o redresare lenta a crizei financiare globale, tranzitia... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:46
Romania a ramas si in 2012 una dintre cele mai atractive tari din lume la investitiile in energia eoliana, iar capacitatea tarii noastre pe acest segment a crescut semnificativ in acest an, de la 623 MW instalati in septembrie 2011, la 1440 MW in septembrie 2012.
Astfel, Romania a reusit sa ocupe locul 10 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana, depasind tari precum Italia, Brazilia, Japonia, Australia sau Olanda, potrivit clasamentului Renewable Energy Country Attractiveness publicat de Ernst & Young.
Mai mult, in tara noastra a intrat in functiune cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa, parcul eolian Fantanele-Cogealac din judetul Constanta.
Acest proiect al investitorilor cehi de la CEZ are 240 de turbine eoliene de 2,5 megawati si o capacitate totala de 600 megawati.
Record in industria eoliana din Romania: Cel mai mare parc din Europa a intrat in functiune
Grupul ceh CEZ a obtinut in primul semestru in Romania un profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 63 milioane euro din productia, vanzarea si distributia de energie electrica, datorita recuperarii datoriilor de la companiile feroviare de stat si cresterii productiei centralelor eoliene.
Din acest profit al grupului, aproximativ 27 de milioane au fost datorate cresterii productiei de energie eoliana.
Si Enel Green Power, divizia de energie regenerabila a grupului italian de utilitati Enel, a anuntat constructia mai... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 10:01
Romania a reusit sa ocupe locul 10 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana si locul 13 in topul privind investitiile in toate formele de energie regenerabila.
Topul Renewable Energy Country Attractiveness Indices, ce cuprinde 40 de tari, precum SUA, China, Germania si Marea Britanie, a fost lansat joi de Ernst & Young.
In comparatie cu Romania, Polonia s-a plasat pe locul 8 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana si pe locul 14 in cel privind investitiile in toate formele de energie regenerabila.
Pozitia excelenta a Romaniei, atat in topul energiei eoliene, cat si in topul general este determinata de mediul favorabil de reglementare care a condus la investitii substantiale mai ales in proiecte de energie eoliana.
O dovada in plus este cresterea spectaculoasa a capacitatilor de energie eoliana instalate intr-un singur an: daca in septembrie 2011, Romania avea 623 MW instalati, in septembrie 2012 capacitatea crescuse deja la 1.440 MW.
"Avand in vedere sistemul pozitiv de reglementare al energiei regenerabile din Romania, inclusiv schema de stimulare a investitiilor in domeniu, tara noastra s-ar putea plasa pe un loc chiar mai bun decat cel actual, in cazul in care limitarea semnarii de contracte bilaterale care asigura bancabilitatea proiectelor de investitii in acest sector ar disparea. Speram ca aceasta modificare legislativa asteptata de intreaga industrie si de catre investitori... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 11:26
Investitiile in energie regenerabila au scazut in trimestrul trei al lui 2012 cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 5% fata de trimestrul doi al acestui an.
Conform statisticilor Bloomberg New Energy Finance, este posibil ca 2012 sa fie primul an in care investitiile in energie regenerabila scad, de cand Bloomberg a inceput monitorizarea acestui sector in 2004.
Micsorarea investitiilor din trimestrul trei a fost cauzata de incetinirea cresterii acestui sector in India si Statele Unite, dar si de o finantare mai redusa a segmentului de energie eoliana, scrie Bloomberg.
Industria energiei regenerabila are de suferit pe fondul unui exces de productie, care a scazut pretul panourilor solare si al turbinelor eoliene, ceea ce inseamna ca dezvoltatorii platesc mai putin pentru fiecare megawatt suplimentar provenit din energia regenerabila.
Trimestrul trei anunta o schimbare a localizarii principalelor investitii in "energie curata": "piete consacrate precum SUA, Europa si China incep sa iasa din lumina reflectoarelor, pe cand pietele noi din America de Sud, Asia si Africa iau avant", a afirmat Michael Liebreich, CEO New Energy Finance.
Cheltuielile SUA din acest domeniu au fost in trimestrul trei al acestui an de 7,3 miliarde de dolari, in scadere cu 28% fata de trimestrul doi, si cu 62% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si in India investitiile trimestrului trei s-au redus cu 60% fata de perioada echivalenta a anului 2011.... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 13:35
Parcul eolian dezvoltat de grupul ceh CEZ in Romania este cel mai mare din Europa, cu o capacitate record de 540 MW. O noua turbina eoliana a fosta conectata, joi, la retea, anunta CEZ.
"Parcul eolian este cel mai mare proiect din lume, in afara de cel din SUA", a declarat CEO-ul grupului de utilitati ceh CEZ, Daniel Benes, citat de Agerpres.
Grupul CEZ a cumparat in 2008 proiectul pentru construirea parcului eolian de la Fantanele-Cogealac, in Dobrogea. Prima turbina a fost operationala in iunie 2010. Investitia totala a CEZ in proiect este estimata la 1,1 miliarde de euro.
Veniturile provenite de la parcul eolian din Romania in prima jumatate a acestui an sunt estimate la aproximativ 1,2 milioane lei.
Parcul eolian de la Fantanele-Cogealac se afla intr-o zona de 6-12 kilometri, in apropierea tarmului Marii Negre.
Parcul foloseste turbine produse de General Electric, fiecare avand o capacitate de 2,5 MW. Pana la sfarsitul anului, toate cele 240 de turbine eoliene urmeaza sa fie instalate si capacitatea parcului ar trebui sa ajunga la 600 MW.
Profitul net al producatorului de energie CEZ AS din Cehia a crescut cu 91% in trimestrul al doilea al acestui an, la 630,90 milioane de dolari, de la 329 miliarde de dolari, valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.
CEZ aproape ca isi dubleaza profitul in trimestrul doi
Compania CEZ Distributie va investi 5,7 milioane euro pentru modernizarea celei mai mari statii de transformare din... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 11:19
Un joint venture format din firmele ERG SpA si Lukoil (Lukerg Renew GmbH) intentioneaza sa cumpere un parc eolian in Romania. In acest sens, cele doua companii ar putea contracta un credit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Parcul eolian are o capacitate de 84 de Megawati si se afla in judetul Tulcea, in localitatile Dorobantu, Topolog si Casimcea.
Lukerg Renew este in mijlocul procesului de achizitie a parcului eolian si se asteapta semnarea unui acord in luna octombrie. Oficialii BERD analizeaza posibilitatea acordarii acestui credit, iar in prezent poarta discutii cu reprezentantii Lukerg Renew GmbH.
Louis Borgo, senior banker in cadrul BERD, a precizat ca nu poate oferi alte detalii avand in vedere acordurile de confidentialitate.
"Credem in regimul energiilor regenerabile din Romania si derulam mai multe proiecte in aceasta tara, proiecte care se afla in diferite etape ale procesului de aprobare", a spus Louis Borgo.
Romania atrage investitori interesati de energia eoliana datorita stimulentele guvernamentale si a amplasarii in apropiere de Marea Neagra, unde viteza media a vantului atinge 25,2 kilometri pe ora.
Investitii in energia eoliana din Romania
Productia de energie hidroelectrica si eoliana va creste in urmatorii opt ani, pentru a ajunge, in 2020, la 1,815 milioane tep, de la 1,48 milioane tep, la cat este estimata pentru 2012, conform Prognozei echilibrului energetic 2012-2020
In Romania sunt functionale... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:40
Investitia in energie eoliana ramane una profitabila, in contextul in care tara noastra ramane campioana, alaturi de Turcia si Polonia, in Europa de Est.
Turbinele eoliene din Romania au produs, sambata, mai multa energie ca un reactor de la Cernavoda, datorita vantului care a suflat cu o forta uriasa. Astfel, energia produsa ar fi fost suficienta pentru aprovizionarea unui oras cu 200.000 de locuinte.
Puterea eolienelor din tara nu poate fi contestata, mai ales ca performanta a fost atinsa in 2011. Anul trecut, in primele trei luni, turbinele eoliene din Dobrogea au produs mai mult decat in 2010. Energia produsa de turbine, in primele trei luni din 2011, putea alimenta un oras cu 100.000 de locuitori, timp de 365 de zile, potrivit calculelor facute de incont.ro.
"La circa 650 MW instalati de energie eoliana, sistemul energetic national functioneaza normal datorita rezervelor suficiente (in alte sectoare, cum sunt cele hidro sau pe gaz - n.red.) De fapt, este posibila preluarea unor productii din centralele eoliene de pana la 3.000 MW fara restrictii", a spus Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica, citat de publicatia amintita.
Dana Duica, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), spune ca in 2012, investitiile in energie eoliana s-ar putea ridica la 1,5 miliarde de euro. Investitiile ar putea totaliza, in 2012, pana la 1,5 miliarde de euro, iar capacitatea totala va creste la aproape 1.600 MW, dublu fata de... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 12:18