Dintre toate domeniile economiei, agricultura este cea mai dependentă de climă și de evoluțiile meteorologice. Și cum în ultimii ani efectele încălzirii globale sunt tot mai evidente, să faci agricultură, inclusiv în România, care este recunoscută la nivel european pentru terenurile roditoare, a devenit un hazard.
România este, de altfel, un exemplu atipic în Europa. Deși se situează pe primele locuri între țările UE la suprafața agricolă disponibilă, nu produce la adevarata capacitate. Acest lucru se datorează în mare parte și faptului că, pe plan local, agricultura se face rudimentar, în absența unor tehnologii de ultimă generație sau a unor sisteme de irigații moderne.
În aceste condiții, agricultura românească este în permanență legată de cât de bună este vremea într-un an agricol. Și am văzut nu de puține ori cum producția de legume, fructe și cereale a fost distrusă de un an secetos sau cu prea multe fenomene extreme.
Agricultura este un domeniu în care este foarte greu să estimezi parcursul culturilor, pentru că totul depinde de condițiile meteo. Un îngheț timpuriu care lasă plantele fără rod, o grindină care distruge recolta sau un incendiu de vegetație care rade de pe fața pământului un lan de cereale sunt doar câteva dintre calamitățile care pot apărea pe parcursul unui an. Din acest motiv, o asigurare pentru culturi agricole este mai mult decât indicată pentru cei care lucrează sau au... mai mult
Marti, 01 Martie 2022, ora 15:28
Daca vrei sa investesti in imobiliare in 2022, printre cele mai profitabile alegeri se numara spatiile comerciale si industriale.
Poti achizitiona un astfel de spatiu pentru a lansa o noua afacere sau pur si simplu pentru a-ti diversifica portofoliul de investitii. Exista o multime de proprietati valoroase pe piata, care iti pot aduce venituri considerabile pe termen lung.
Important este sa-ti stabilesti obiectivele de business de la inceput, pentru a putea alege spatiul potrivit pentru nevoile tale.
Investitiile in spatii comerciale
Cand vorbim despre sectorul comercial, ne referim la spatii care pot fi folosite de catre companii pentru a-si vinde produsele sau serviciile (magazine de prezentare, patiserii, centre comerciale, restaurante, spatii de birouri, cabinete medicale etc.).
Daca iti doresti diversificarea portofoliului, poti achizitiona un spatiu comercial pentru a-l inchiria altor companii. In acest mod, vei beneficia de o sursa de venit pasiv constant, cu responsabilitati limitate. In plus, valoarea proprietatii poate creste semnificativ de-a lungul timpului, mai ales daca este situata intr-o zona buna a orasului.
Exista cateva criterii principale de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un spatiu comercial de inchiriat:
Pozitionarea proprietatii. Cat de aproape se afla cladirea de alte institutii publice, atractii turistice, magazine alimentare, universitati etc.? Ce expunere iti ofera locatia respectiva?Infrastructura si accesibilitate.... mai mult
Vineri, 04 Februarie 2022, ora 18:50
Romania se numara printre tarile cu cel mai ridicat potential agricol. De aceea, o afacere demarata in acest domeniu se poate dezvolta rapid, devenind foarte profitabila. In acelasi timp, agricultura reprezinta principala sursa de hrana, astfel ca intotdeauna va exista cerere, ceea ce ofera un grad de siguranta oricarui intreprinzator care decide sa investeasca in acest domeniu.
Daca te numeri printre cei care intentioneaza sa demareze o afacere cu plante de cultura, am considerat ca ti-ar fi de folos cateva sfaturi, pentru ca aceasta sa fie una de succes.
Studiaza piata inainte de a lua o decizie
Cu siguranta nu esti singurul care a intuit potentialul reprezentat de domeniul agricol, asa ca multi ti-au luat-o deja inainte. Ar fi o greseala sa intri in competitie directa cu ei, pentru ca au mai multa experienta, au apucat sa se dezvolte, iar sansele tale ar fi minime.
Asadar, inainte de a decide ce vrei sa cultivi, studiaza piata pentru a vedea care sunt principalii actori, oferta cu care vin, volumul de productie si preturile. In functie de aceste date, incearca sa identifici un sector mai putin acoperit, cu o concurenta mai redusa, in care ai putea sa te impui mai usor. Apoi, pe masura ce vei capata experienta si vei incepe sa obtii profit, te poti extinde si in alte directii.
Fa-ti un plan de afaceri
Odata ce ai decis care este sectorul in care vrei sa investesti, ai nevoie de o strategie dupa care sa te ghidezi. Planul de afaceri trebuie sa fie foarte... mai mult
Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 15:57
Ministrul Culturii, Daniel Breaz, sustine ca ideea includerii localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO este o "trasnaie" si ca acest lucru ar aduce pierderi de miliarde de dolari Romaniei.
"O alta mare trasnaie a Guvernului Ciolos, vizavi de includerea in patrimoniul UNESCO, asa cu forta, pe repede-inainte. Nu poti, ca sa incluzi in patrimoniul UNESCO ceva de importanta Rosiei Montane, sa faci un dosar intr-un birou, peste noapte si UNESCO sa accepte.
In momentul de fata noi ne luptam, si e implicat si Ministerul Culturii aici, sa castigam acel proces, prin care, daca reusea trasnaia respectiva, haideti sa facem Romania patrimoniu UNESCO, sa fie toata situri arheologice, sa blocam tara, sa nu mai construim nimic, sa nu mai dezvoltam infrastructura. Asa este in mintea unora. Nu se poate asa ceva.
Includerea in patrimoniul UNESCO a Rosiei Montane va aduce pierderi de cateva miliarde de dolari statului roman.
Ne luptam sa castigam acel proces, un proces ce trebuie castigat de statul roman, nu este un proces care sa aduca beneficii Romaniei, trebuie sa ne luptam pana la capat si cu siguranta Rosia Montana, asa cum a fost pregatit dosarul respectiv, total aiurea, nu are ce sa caute in patrimoniul UNESCO. Suntem in judecata tocmai pentru a discuta si a reusi sa blocam acest lucru. A fost acceptat sa fie retras. Daca Rosia Montana ajungea sa fie sit UNESCO, practic era un proces de cateva miliarde de dolari, pierdut din start de catre Romania", a spus Breaz,... mai mult
Duminica, 05 Mai 2019, ora 14:39
Importanta investitiilor in educatie si schimbarile pe care le aduce tehnologia au fost principalele teme in jurul carora au gravitat dezbaterile din cea de-a doua zi a RBL Summit (editia a opta).
"Daca nu investim azi in educatie, vom investi maine in penitenciare", a avertizat Dragos Anastasiu, fondator Eurolines si membru RBL, in deschiderea evenimentului de astazi.
Ruxandra Mercea, director executiv Transylvania College, a moderat sesiunea "Educatia - cea mai sigura investitie in viitor" la care au participat Ligia Deca, consilier de stat in Administratia Prezidentiala; Dominica Petrovai, fondator Mind Education Health; Lucian Cosinschi, director regional pentru Europa al Minerva Schools; Doru Castaian, profesor Merito 2018 si Theodora Cleja, Alumni Transylvania College.
"Venim dintr-o cultura punitiva si ne-am obisnuit sa ne concentram pe ce este gresit, ceea ce este extrem de daunator mai ales pentru copiii de pana in 12 ani", a subliniat Dominica Petrovai. In aceeasi logica a venit si observatia Theodorei Cleja: "rolul educatiei este sa formeze caractere, nu sa produca academicieni".
Sesiunea "Tehnologii care schimba regulile jocului" a fost moderata de Bogdan Iordache, chairman How to Web. La dezbatere au participat Alexandru Gliga, CEO & cofondator Box2M; Xenia Muntean, CEO & cofondator Planable si Vladimir Oane, antreprenor si presedinte Innovation Labs.
Vladimir Oane a invitat companiile tehnologice sa aiba o gandire globala, pentru ca pentru un... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 16:01
Cheltuielile destinate investitiilor in 2019 insumeaza 47,19 miliarde lei, reprezentand aproximativ 4,62% in PIB, potrivit datelor publicate joi seara de Ministerul Finantelor Publice.
"In perioada 2017 - 2022, cheltuielile de investitii s-au situat in permanenta peste nivelul deficitului bugetar si, desi se constata o adancire a deficitului in anul 2018, acesta intra pe traiectoria de ajustare incepand cu anul 2019", se arata in Raportul privind situatia macroeconomica pe anul 2019 si proiectia acesteia pe anii 2020 - 2022
"O prioritate majora a Guvernului o reprezinta imbunatatirea procesului de evaluare, selectie, prioritizare si implementare a investitiilor publice, pentru a spori absorbtia fondurilor europene, in vederea descongestionarii spatiului fiscal si a sustinerii cresterii economice", se spune in document.
Potrivit sursei citate, cheltuielile de investitii cuprind cheltuielile aferente programelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare (FEN postaderare), cheltuieli de capital si cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila.
"La capitolul 'Investitii', alocarea bugetara prevede investitii in infrastructura, sanatate, educatie, agricultura, cresterea absorbtiei fondurilor europene, prin finantarea unor proiecte prioritare care sa conduca la realizarea unor rezultate concrete, infiintarea Fondului de Dezvoltare si Investitii, pentru finantarea proiectelor de investitii ale unitatilor/subdiviziunilor... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 09:30
Andreea Florea croieste branduri si o face cu mare mandrie: "Reputatia este poate unicul element la care companiile lucreaza cu toate resursele inca de la fondare si a carei constructie nu este niciodata definitivata", povesteste tanara.
Daca in urma cu zece ani antreprenorii din Romania nici nu si-ar fi inchipuit cat de important este brandul pentru afacerea lor, iata ca, in 2018, multi dintre ei investesc zeci de mii de euro in asta.
Despre ce inseamna brandingul, ce efecte are acesta pentru o afacere si cum se vede in Romania aceasta noua tendinta, vorbeste Andreea Florea, managing partner Brandtailors si fondator Sigla si Lozinca, intr-un interviu acordat Business24.
Pentru inceput as vrea sa ne spui mai multe despre tine.
In 2008, imediat dupa terminarea studiilor universitare, am venit in Brandtailors dupa ce m-au selectat in urma unui interviu pentru job-ul de secretara - la momentul ala, stiam despre comunicare numai ce citisem si ce invatasem in facultate, dar oricum job-ul meu era 100% administrativ si nu avea nicio legatura cu disciplina de branding. Pentru ca nu aveam mare lucru de facut ca secretara intr-o agentie mica, am devalizat biblioteca de specialitate din birou si ma strecuram discret la toate discutiile despre proiecte ale colegilor mei.
In cateva luni, am gasit un inlocuitor pentru pozitia administrativa si am inceput sa lucrez pe proiecte, pornind de la project management si pana am ajuns sa conduc departamentul de consultanta pentru... mai mult
Luni, 20 August 2018, ora 10:49
Guvernul va aloca un miliard de euro pentru programul de investitii in domeniul culturii, bani care vor fi folositi pentru reabilitarea si modernizarea monumentelor istorice sau construirea unor obiective culturale.
"Discutam in sedinta de astazi si despre programul de investitii in domeniul culturii. Este un domeniu care are nevoie urgenta de finantare multianuala pentru achizitia de imobile monumente istorice si bunuri culturale, construirea de obiective culturale sau realizarea de lucrari de interventie, reabilitare sau modernizare a celor existente", a declarat, joi, Dancila la inceputul sedintei de guvern.
Astfel, Executivul va aloca, printr-o ordonanta de urgenta, un miliard de euro, care sa fie folosita pentru investitii in obiectivele culturale.
"Prin aprobarea unui program clar de investitii putem pune in valoare monumente istorice, biblioteci, muzee, centre culturale, institutii de spetacole sau concerte. Pentru implementarea acestui amplu program de investitii vom pune la dispozitie suma de 1 miliard de euro, in baza careia se pot incheia contracte de finantare multianuale", a precizat premierul.
Citeste si: Niciodata nu e prea tarziu? Guvernul cumpara 1.200 de dictionare si carti de gramatica ...citeste mai departe despre "Dancila investeste un miliard de euro in cultura prin ordonanta de urgenta" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 14:11
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat sambata la Sfantu Gheorghe ca bugetul de pornire pe anul 2012 al ministerului pe care il coordoneaza nu va fi mai mic decat cel din acest an, precizand ca astfel vor incepe procedurile de licitatie pentru Opera Nationala Romana si Muzeul Enescu.
"S-a modificat bugetul, vreau sa va linistesc. Am avut mai multe discutii, la credite de angajament avem deja intelegerea pentru o suma mai mare, de peste 100 de milioane de lei, deci putem incepe licitatiile. La credite bugetare - in jur de 91 de milioane, dupa discutiile de ieri, alaltaieri, premierul a gasit resursele financiare si bugetul va fi exact asa cum doream eu.
Nu vor fi periclitate programele, proiectele, investitiile, chiar vom incepe procedurile de licitatie pentru Opera Nationala Romana si pentru Muzeul Enescu si, daca lucrurile merg bine, si pentru Muzeul Taranului Roman", a afirmat Kelemen Hunor.
Ministrul Culturii a subliniat ca situatia s-a rezolvat si ca a observat deschidere si intelegere in acest sens din partea premierului.
El a adaugat ca astfel bugetul pentru 2012 nu va fi mai mic decat cel din acest an.
"Vorbesc de bugetul de pornire, pentru ca in anul 2011 noi am avut la rectificari peste 100 de milioane in plus, doar la ultima rectificare am obtinut 57 milioane in plus, deci comparatia se face cu bugetul initial", a conchis Kelemen.
Liderii coalitiei au convenit, miercuri, ca proiectul de buget pentru 2012 sa fie aprobat de Guvern... mai mult
Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 14:50