Piata de investitii in imobiliare din Romania a scazut, in 2019, cu 41% fata de anul anterior, pana la un volum total de 608,85 milioane de euro, arata datele celui mai recent raport de piata realizat de Crosspoint Real Estate.
La nivelul anului trecut, investitorii romani au fost cei mai activi cumparatori, cu o cota de 35% din volumul total al investitiilor, urmati de investitorii sud-africani si americani, cu o cota de 19%, respectiv 18%. Pana in prezent, in 2020, tranzactiile cele mai mari au fost realizate de investitori sud-africani si europeni consacrati, cu actori nationali inca prezenti, desi achizitioneaza produse mai mici.
Potrivit sursei citate, randamentele investitionale in Romania sunt in jur de 7% sau mai mari in toate sectoarele pietei, printre cele mai mari din Europa. Astfel, in aceasta marja, randamentul investitiilor in cladiri de birouri si spatii comerciale variaza intre 6,75 - 7%, in timp ce randamentul pentru spatii industriale este de aproximativ 8%. Totodata, ratele de capitalizare s-au mentinut la acelasi nivel si in primele trei luni din 2020.
In ceea ce priveste piata de investitii, anul 2019 a inregistrat un volum total de 608,85 milioane euro, in scadere cu 41% fata de nivelul din 2018, iar cea mai mare tranzactie semnata a fost vanzarea proiectului The Office din Cluj-Napoca, detinut de fondul de investitii sud-african NEPI Rockcastle, catre Dragos si Adrian Paval, pentru aproape 130 milioane euro.
"Scaderea semnificativa a... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 15:42
Pe 27 martie 2020, BusinessMark a organizat la Bucuresti editia aniversara a evenimentului "Real Estate & Construction Forum", in cadrul careia s-au abordat cele mai importante aspecte din domeniu.
In cadrul a patru paneluri cu focus pe: retail, industrial & logistics, office, residential, au fost alaturi de noi cei mai importanti jucatori din industrie, care si-au anuntat noile proiecte, au vorbit despre provocarile anului 2020 si au trecut in revista oportunitatile actuale de pe piata din Romania.
PANEL I - FOCUS ON RETAIL
In cadrul panelului, moderat de Mihai Patrulescu, Senior Associate, Investment Services, Colliers International Romania, au fost abordate o serie de subiecte, intre care: evolutia pietei din Romania, avantajele si dezavantajele comertului online si offline, preferintele consumatorilor.
"Cred ca s-a maturizat piata, dar e un moment in care psihologic se schimba dorintele consumatorilor. In general, nivelul de 'happiness' a scazut foarte tare, iar consumatorii nu mai stiu ce vor. Cred ca vom dezvolta proiecte interesante numai punand consumatorii pe primul plan (...) 'Happiness-ul' creaza consum. Frica nu creeaza consum. Anul trecut s-a vorbit cel mai mult de online, dar nu credem in semnul egal intre o vanzare online si cea din mall. Magazinul online creste vanzarea offline", a explicat Costin Blideanu, Head of Leasing Retail Division, AFI EUROPE ROMANIA.
"Asa este, pentru ca trebuie sa te adaptezi consumatorului. Consumatorul este... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 12:42
Volumul investitiilor imobiliare in Romania va depasi 1,1 miliarde de euro, in 2020, peste 700 de milioane de euro din total reprezentand contracte deja semnate sau in proces de verificare (due dilligence), arata o analiza de specialitate, publicata miercuri.
La nivel comparativ, valoarea tranzactiilor imobiliare inregistrate in 2019, la nivel national, s-a ridicat la 683 de milioane de euro, sub estimarile initiale.
"In ultima perioada am reusit sa convingem tot mai multi investitori internationali sa se uite la Romania si acest lucru s-a materializat, pe de o parte, printr-un volum ridicat de tranzactii care au fost securizate deja si care urmeaza sa fie finalizate in perioada urmatoare. In total, tranzactii de peste 700 de milioane de euro sunt in faze avansate, iar pentru tot anul e foarte probabil ca volumul sa depaseasca 1,1 miliarde de euro, un nivel record al ultimilor sase ani", a declarat Andrei Vacaru, sef al Capital Markets JLL Romania.
In acest context al dezvoltarii pietei imobiliare, birourile din Bucuresti vor reprezenta cele mai lichide active in 2020, sustin analistii. Potrivit acestora, Capitala ar putea atrage peste 80% din volumul total de investitii, fata de 48%, anul trecut.
"In 2020, cladirile de birouri vor reprezenta cea mai lichida clasa de active imobiliare. Mai mult, ne asteptam la o crestere a ponderii in total tranzactii spre 80%, de la 60% anul trecut. De remarcat, evolutia sectorului hotelier, care devine din ce in ce mai activ... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 11:32
Volumul investitiilor imobiliare din Romania in anul 2019 a depasit borna de un miliard de euro, totalizand aproximativ 1,06 miliarde de euro, in crestere cu 7% fata de nivelul inregistrat in 2018, arata datele departamentului de research al companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania. Volumul atins in 2019 marcheaza totodata un record al ultimilor cinci ani din punct de vedere al tranzactiilor de investitii pe piata imobiliara romaneasca.
"2019 a fost anul oraselor regionale pentru tranzactiile cu cladiri de birouri, Cluj-Napoca atragand investitii de aproape 200 milioane de euro, respectiv 20% din totalul volumului tranzactionat la nivelul tarii, insa Bucurestiul a ramas lider, cu 64% din totalul tranzactiilor. Cladirile de birouri au fost principalele produse tranzactionate, reprezentand aproape 75% din totalul tranzactiilor la nivel national.
Apetitul pentru cladirile de birouri din Capitala ramane in continuare ridicat si sunt multiple oportunitati, atat in zonele consacrate, precum CBD (Central Business District) si nordul Bucurestiului, precum si in zonele dinamice, aflate in continuare in plin proces de dezvoltare, precum vestul orasului", a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE Romania, companie care a consiliat in 2019 vanzarea unui pachet de trei cladiri de birouri din Cluj-Napoca, detinut de grupul de firme Hexagon.
Din punct de vedere al profilului cumparatorilor, investitorii israelienii ocupa primul loc prin tranzactia record... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 10:10
Grecia si Romania isi consolideaza legaturile economice, in pofida crizei economice ce afecteaza ambele tari. Numai in 2011 se estimeaza ca 200 de obiective de afaceri detinute de greci au fost stabilite in Romania, in special in zona metropolitana Bucuresti.
Potrivit Camerei de Comert din Atena, criza economica ce a lovit Grecia, cu o scadere cumulativa a PIB-ului de 20% de cand ea a inceput, a determinat ca oameni de afaceri cu aversiune la risc sa se stabileasca in Romania, potrivit unui amplu articol publicat duminica pe site-ul companiei de analiza americane balkanalysis.com.
Desi aceasta din urma este de asemenea in mijlocul unei crize, ea are un potential mai bun de crestere economica, este situata mai aproape de bazele de consumatori ce se extind din Europa Centrala (Republica Ceha, Slovacia si Polonia), fiind si aproape de Ucraina si Rusia.
Acceptarea recenta a acesteia din urma in Organizatia Mondiala a Comertului va oferi oportunitati ample pentru exportul de produse de consum si servicii. Ministerul grec al Economiei Nationale estimeaza ca aproximativ 35.000 de cetatenii romani lucreaza in prezent in companiile grecesti din tara, unii, anterior imigranti in Grecia care s-au intors acasa pentru a deveni manageri si legaturi intre tara lor si corporatiile grecesti.
Intr-un raport realizat recent de Ambasada Greciei la Bucuresti, Ioannis Paschalis, ministru consilier pentru afaceri economice si comerciale, a remarcat ca la inceputul anului 2012 circa... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 08:32
Fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI) detine lichiditati de peste 100 milioane de euro, urmarind sa investeasca anul acesta in Romania intr-un proiect comercial sau de birouri.
NEPI este unul dintre cei mai activi investitori imobiliari de pe piata romaneasca din 2007, axandu-se pana acum pe achizitia de terenuri. NEPI s-a numarat printre putinii investitori ramasi pe piata romaneasca de la declansarea crizei financiare.
Fondul a recrutat-o luna aceasta pe Lori Collin, de la compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, pentru a coordona strategia de expansiune a portofoliului sau de birouri prin achizitii si dezvoltari.
Printre cele mai recente investitii se numara Victoria Office, un teren de 4.400 mp in Piata Victoriei din Bucuresti, unde va fi construita o cladire de birouri, si City Business Center din Timisoara Cluj Office.
NEPI va investi impreuna cu omul de afaceri Ovidiu Sandor intr-un complex de birouri la Cluj-Napoca. Complexul va avea o suprafata de 52.000 de metri patrati, iar lucrarile vor incepe anul acesta, urmand sa fie finalizate pana in 2015.
Printre cele mai recente activitati de investitie si dezvoltare ale grupului NEPI se numara Ploiesti Shopping City, dezvoltat in parteneriat cu Carrefour Property, proiect care va fi inaugurat in luna noiembrie a acestui an, Pitesti Retail Park si Floreasca Business Park. mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 15:20
Valoarea tranzactiilor imobiliare va ajunge ajunge in acest an la 250-300 milioane de euro, potrivit estimarile DTZ Echinox, care si-a revizuit astfel in scadere prognoza de la inceputul anului, care indica o valoare de 400-450 milioane euro.
Revizuirea in scadere a estimarilor privind tranzactiile imobiliare a avut loc in urma rezultatelor de pe piata imobiliara inregistrate din primul semestru al acestui an. Reprezentantii DTZ Echinox se asteapta ca bancile sa aduca pe piata active de credite neperformante.
"Dupa un prim trimestru incurajator, cu tranzactii de 99 milioane de euro, piata romaneasca a investitiilor a inregistrat o scadere in trimestrul al doilea, cand tranzactiile au totalizat doar 25 milioane de euro. In acest trimestru a fost incheiata doar o tranzactie, respectiv achizitia a 100 de hectare de teren din fosta platforma Tractorul din Brasov. Aceasta tranzactie a ridicat valoarea tranzactiilor din primul semestru la 124 milioane de euro, in linie cu performantele inregistrate in aceeasi perioada din 2010 si 2011. Pe de alta parte, volumul este egal cu cel inregistrat in intreg anul 2009", se arata in cel mai recent raport realizat de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Capacitatea bancilor de imprumuta a ramas redusa in 2012, cu impact direct asupra activitatii de investitii. Conditiile de pe piata continua deci sa fie dificile pentru companiile care vor sa investeasca capital in Romania si pun presiune pe profiturile obtinute de... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 16:07
Investitorii imobiliari straini au adus in primele sase luni 86 milioane de euro la capitalul firmelor pe care le detin in Romania, putin peste jumatate din suma infuzata in perioada similara a anului trecut, de 150 milioane de euro, potrivit datelor ONRC.
Cea mai mare subscriere a fost realizata de realizata la divizia imobiliara a grupului francez Auchan, Immochan Imobiliare, care a adus peste 11,4 milioane de euro la capitalul firmei din Romania. Spre comparatie, anul trecut, cea mai mare majorare de capital a fost de 46,2 milioane de euro, respectiv jumatate din subscrierile totale realizate de investitorii imobiliari in primele sase luni din acest an.
Sumele subscrise sunt in majoritate doar de ordinul catorva milioane de euro, iar firmele apartin unor investitori mici, cu cateva exceptii.
Astfel, printre investitorii importanti care au adus bani entitatilor detinute in Romania se numara fondul german DEGI, care a majorat capitalul uneia din firmele pe care o controleaza in Romania (DEGI PGV Tower din Bucuresti) cu 1,8 milioane de euro, Multi Development din Olanda, cu un aport de 1,1 milioane de euro, si Gran Via din Spania, cu 2,9 milioane de euro.
Alt investitor important este Area 10 Eastern World din Spania, cu o subscriere in valoare de 2,9 milioane de euro.
Si investitorii romani au adus bani la companiile imobiliare, capitalul Domus Stil, apartinand fratilor Negoita, fiind majorat cu 2,1 milioane de euro.
Alti investitori imobiliari activi... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 18:48
Investitorii imobiliari sunt greu de convins sa vina in Romania deoarece ar obtine profituri reduse in raport cu riscurile pe care trebuie sa si le asume, a declarat, joi, Babis Padis, managing partner al fondului BlueHouse Capital.
"Noi suntem aici pentru ca avem incredere in piata, dar este foarte greu sa convingi alti investitori sa vina in Romania, sa cumpere proiecte, pentru ca riscul este prea mare, iar profitul pe care l-ar obtine nu justifica acest risc. Romania nu este pe radarul investitorilor, chiar daca are proiecte de calitate, cu chiriasi buni si chirii bune", a spus Padis, la o conferinta pe teme imobiliare.
Reprezentantul fondului cipritot de investitii spune ca este foarte greu pentru un investitor sa gaseasca un cumparator final pentru un proiect dezvoltat sau detinut in Romania.
El a aratat ca nici din punct de vedere politic lucrurile nu sunt incurajatoare pentru investitori.
In opinia sa, in prezent Romania nu este o locatie potrivita pentru a incepe dezvoltarea unui proiect nou, din cauza costurilor de finantare.
El a aratat ca BlueHouse detine in Romania un teren pe care va incepe constructia doar cand va fi momentul oportun.
In acelasi timp, fondul negociaza alte trei tranzactii pe piata locala, insa in acest an nu a finalizat niciuna.
Anul trecut BlueHouse a facut doua achizitii in Romania, un spatiu de retail si o cladire de birouri.
Investitiile straine pe piata imobiliara din Romania ar putea creste in urmatorii ani... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 12:31