China va acorda finantare in valoare totala de peste trei miliarde de dolari pentru proiecte de dezvoltare si investitii in Europa Centrala si de Est (CEE), a anuntat, luni, premierul Li Keqiang, transmite Reuters.
"Sub auspiciile asociatiei interbancare China-CEEC care va fi inaugurata astazi, China Development Bank va furniza echivalentul a doua miliarde de euro pentru o facilitate de dezvoltare financiara. A doua etapa a fondului de investitii China-Central and Eastern Europe Investment Cooperation Fund va fi lansata cu o capitalizare de un miliard de dolari, majoritatea fondurilor fiind directionate catre statele din Europa Centrala si de Est", a declarat Li Keqiang, la al saselea summit al sefilor de guvern din statele Europei Centrale si de Est si China, care se desfasoara luni la Budapesta.
Vineri, Guvernul ungar a decis sa se alature China-Central and Eastern Europe Investment Cooperation Fund, un fond de private equity organizat de Banca de Export-Import din China.
Ungaria va contribui cu 50 de milioane de euro la fondul China-CEE, iar prin decizie sunt alocati 11,5 miliarde forinti de la rezerva de stabilitate din bugetul pe acest an pentru injectia de capital si mandateaza Ministerele Economiei, Afacerilor Externe si Comertului sa acopere orice costuri suplimentare de aderare.
Potrivit informatiilor publicate pe pagina sa de Internet, fondul China-CEE si-a propus sa devina "un fond de private equity remarcabil in Europa Centrala si de Est si sa... mai mult
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 14:19
1Legaturile comerciale limitate cu China si scaderea preturilor la materiile prime importate s-au transformat intr-un avantaj pentru fostele state comuniste din Uniunea Europeana, inclusiv Romania, ajutandu-le sa nu fie afectate de deruta inregistrata pe pietele emergente, transmite Bloomberg.
Nomura International Plc a sfatuit investitorii sa detina mai multe obligatiuni din Europa de Est decat nivelul din indicii de referinta, cu exceptia Rusiei, afectata de declinul pretului la titei.
Speriati de China si Grecia, investitorii ar trebui sa-si indrepte privirile catre Romania - analisti externi
Anuntul a venit in urma deciziei adoptate de Banca Centrala a Chinei (PBOC), de a schimba mecanismul care stabileste rata zilnica de referinta pentru moneda nationala, yuanul. Aceasta devalorizare a provocat turbulente pe pietele financiare din statele emergente. In schimb, efectul a fost contrar in Romania, Ungaria si Polonia, unde randamentele obligatiunilor guvernamentale au ...citeste mai departe despre "Romania, un paradis pentru investitorii alungati de deprecierea monedei chineze - Bloomberg" pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 18:02
Proiectul traseului comercial care va lega China de Europa, cunoscut si sub numele de Drumul Matasii, si-a gasit un prim adept din randul statelor UE. Ungaria a devenit prima tara europeana care semneaza un acord de cooperare cu China in cadrul acestui proiect.
La sfarsitul saptamanii trecute, site-ul Ministerului de Externe de la Beijing a anuntat ca ministrii de resort din China si Ungaria au semnat un memorandum de cooperare pe aceasta tema, relateaza postul CNBC.
Budapesta, in cautare de capital
"Asteptam mai multe tari europene care sa isi indrepte privirea catre Orient pentru a consolida relatiile cu China si alte state asiatice si sa se integreze in proiect", a mentionat ministrul chinez de Externe Wang Yi.
La inceputul acestui an, presedintele chinez Xi Jinping estima ca valoarea schimburilor comerciale derulate pe noul Drum al Matasii ar putea depasi 2.500 miliarde de dolari in doar un deceniu.
"Drumul Matasii" este atat o ruta comerciala, cat si una de infrastructura in care China intentioneaza sa investeasca enorm in urmatoarea perioada.
Ungaria spera ca o parte din investitiile aduse partenerii chinezi sa fie directionata catre construirea retelei feroviare spre Serbia, dar si in alte proiecte majore de infrastructura.
Partea chineza si-a oferit deja suportul financiar si tehnic pentru dezvoltarea unei retele feroviare moderne care sa lege Budapesta de Belgrad.
Drumul Matasii este parte a programului One Belt, One Road gandit de liderii... mai mult
Luni, 08 Iunie 2015, ora 10:06
4Investitiile pe care chinezii le pot face reprezinta o sursa pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din Romania, acolo unde nu exista proiecte europene, a declarat, duminica, la Realitatea TV, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.
'Am avut intalniri cu reprezentantii ambasadei Chinei, cu reprezentanti ai mediului economic din China. Exista intr-adevar un interes foarte mare al chinezilor de a investi in Romania, dar eu spun ca interesul cel mai mare este al nostru. Nevoia de dezvoltare si investitii in infrastructura de transport din Romania este uriasa si nu o putem acoperi nici cu bugetul de stat nici cu fonduri europene, dar putem gasi alte surse financiare prin care sa sustinem aceasta nevoie de dezvoltare. Investitiile pe care chinezii le pot face sunt o astfel de sursa prin care noi putem sa dezvoltam infrastructura acolo unde nu avem proiecte europene: linii de cale ferata ce trebuie reabilitate, autostrazi si poduri ce trebuie construite si nu pot fi facute toate cu fonduri europene pentru ca si acelea sunt limitate. Eu zic ca sunt binevenite aceste colaborari si aceste investitii si am prezentat partii chineze o serie de proiecte pe care am putea sa le facem impreuna, cu investitie chineza, in infrastructura de transport', a spus Ramona Manescu.
Premierul chinez participa la reuniunea din Bucuresti, pe 26 noiembrie
Pe 26 noiembrie 2013, se va desfasura la Bucuresti cea de-a doua reuniune la nivel de prim-ministri din Europa Centrala si de... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 08:10
Romania este atractiva pentru companiile chinezesti, insa multe sunt interesate de piata locala pentru distribuirea de produse sau pentru a cumpara materie prima.
Totusi, sunt si companii interesate sa investeasca in linii de productie in Europa Centrala, Romania fiind una dintre posibilele locatii.
Romania, potentiala destinatie pentru investitiile Geely
Geely Automobile, unul dintre principalii producatori auto independenti din China, a intrat pe piata romaneasca in urma cu cativa ani, insa automobilele sale nu s-au bucurat de succes si din cauza preturilor.
Dupa ce in 2008 a vandut mai putin de 30 de automobile, in anul urmator, Geely nu a vandut nicio unitate, pretul de 9.900 de euro fiind prea ridicat pentru perioada de criza prin care trecea economia, mai ales ca Opel vindea automobile la preturil asemanatoare.
Dupa ce Zhejiang Geely Holding Group a preluat in 2010 Volvo de la Ford, unde a anuntat ca va investi pana la 900 de milioane de dolari, compania a investit si intr-un centru de dezvoltare, prin care vrea sa aduca automobilele sale la cerintele de pe piata Uniunii Europene.
"Este posibil sa investitm intr-o tara din Europa Centrala, suntem interesati de piata, insa industria auto este foarte complexa, e nevoie de cercetare, de marketing. Romania este o tara foarte atragatoare, mai ales ca aici costul de munca este mai redus decat in celelalte tari din UE, si are, deja, o infrastructura pentru aceasta industrie. Romania are multa experienta... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 16:22
Premierul chinez Wen Jiabao este asteptat in Polonia pentru o vizita de doua zile care va culmina cu participarea joi la un summit economic impreuna cu 16 importanti oficiali din Europa Centrala si de Est, ultima etapa a unui turneu european care l-a condus pe seful guvernului chinez in Islanda, Germania si Suedia.
Premierii din Albania, Bulgaria, Bosnia si Herzegovina, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Polonia, tara gazda, participa la acest summit de la Varsovia.
Circa 300 de societati chineze si 450 de companii din regiune, dintre care 300 poloneze, vor fi de asemenea reprezentate la summit.
China a investit 622 de milioane de euro in regiune in perioada 2004-2010, insa valoarea anuala a acestor investitii s-a dublat in ultimii ani, potrivit unui raport recent al Institutului de Dezvoltare din Europa Centrala si de Est (CEED).
Chinezii dispun de o suma mare de dolari si euro pe care doresc sa-i investeasca si mizeaza pe stabilitatea regiunii, cresterea sa si preturile competitive pentru a inlesni un acces perfect pe pietele din Europa de Vest, potrivit lui Witold Orlowski, consultant al PricewaterhouseCoopers si fost consilier al presedintelui polonez.
Importurile in UE de produse chinezesti a crescut de patru ori intre 2000 si 2010, ajungand la valoarea totala de 243,8 miliarde de euro in primele zece luni ale anului 2011, conform statisticilor Eurostat. mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 10:01
In timp ce se vorbeste despre posibile iesiri ale bancilor internationale din peisajul romanesc, unul dintre cei patru giganti detinuti de statul chinez anunta ca intentioneaza sa intre in tara noastra. Venirea ridica semne de intrebare in conditiile in care China este unul dintre cei mai zgarciti investitori straini din Romania.
Stirea conform careia Bank of China are de gand sa intre in Romania a aparut in urma intalnirii de vineri pe care Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a avut-o cu reprezentantii institutiei. Bank of China si-a deschis in 2003 o sucursala in Ungaria, prima din Europa Centrala. In acest moment, banca este prezenta in Marea Britanie, Rusia, Olanda, Italia, Franta, Luxemburg si Germania.
"Reprezentantii Bank of China si-au aratat intentiile de a se stabili pe piata romaneasca. In prezent, Bank of China detine peste 1.000 de sucursale si birouri in toata lumea, dintre care circa 20 in Europa. Dupa deschiderea sucursalei din Ungaria, Bank of China analizeaza oportunitatea stabilirii si pe piata din estul Europei", se arata in comunicat.
La intalnire au participat Zhang Gang, directorul general adjunct al Bank of China Ungaria, Wang Weri, adminstrator al Bank of China in Ungaria si He Shaojun, Secretar al Ambasadei Chinei in Romania.
Cine este Bank of China?
Institutia este unul dintre cei patru giganti bancari controlati de statul chinez, fiind cea mai veche banca din China si una dintre primele... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 13:02
Romania are patru proiecte prioritare in domeniul energiei in perioada care urmeaza - proiectul AGRI, centrala Tarnita Lapustesti, realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, termocentrala Doicesti.
Proiectele prioritare - stabilite de ministerul de resort - se afla in diferite faze de implementare si vor fi realizate in parteneriat public-privat, informeaza consilierul de stat al primului-ministru, Andreea Vass Paul.
Proiectul AGRI are ca scop diversificarea surselor energetice
Pentru proiectul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector) s-a publicat la inceputul lunii anuntul de selectare a proiectantului pentru elaborarea studiului de fezabilitate, care trebuie finalizat in luna aprilie a anului urmator.
Proiectul AGRI, ce presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat de catre Romania, Georgia si Azerbaidjan, are ca obiectiv diversificarea surselor de aprovizionare si rutelor de transport energetic, fiind complementar Nabucco, in cadrul Coridorului Sudic. AGRI isi propune sa conecteze furnizorii de gaze naturale din regiunea Marii Caspice cu piata europeana.
Proiectul ar putea costa 1,2 miliarde euro, pentru o capacitate proiectata de 2 miliarde mc gaze, 2,8 miliarde euro, pentru 5 miliarde mc, si 4,5 miliarde euro pentru o capacitate de 8 miliarde mc, potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei.
Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, isi exprima speranta, anul trecut, ca proiectul de interconectare... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 08:27
China Investment Corp (CIC), fondul suveran de investitii al Chinei, ar putea acorda o sustinere "indirecta" Europei, fara sa fie principalul canal de ajutor pentru rezolvarea crizei datoriilor, a declarat Jesse Wang, vicepresedinte al institutiei.
"Existenta unei oportunitati de investitii in Europa, alaturi de ajutorul pe care CIC l-ar acorda zonei pentru refacerea si dezvoltarea economiei, se poate traduce printr-o sustinere indirecta", a adaugat el, citat de Bloomberg.
Liderii europeni privesc cu atentie catre China, detinatorul uneia dintre cele mai mari rezerve valutare de aproximativ 3,2 trilioane de dolari, marcati de teama ca aceasta criza a zonei euro ameninta economia globala.
Intr-adevar, China este una dintre tarile care ar putea fi dispuse sa sustina Europa prin Fondul Monetar International, daca legiuitorii europeni se pun de acord asupra unui plan, declara in urma cu putin timp presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
China si-ar dori sa fie vazuta, in contextul rezolvarii crizei, drept o forta constructiva, mai degraba decat una salvatoare, este de parere Fing Shuang, economist la Citigroup Hong Kong. "China ar putea ajuta Europa prin Fondul Monetar International, ca metoda cea meai sigura dintre alternative", adauga el.
Indicele MSCI Asia Pacific a scazut cu 0.6 procente pe Bursa din Tokyo
Bursele asiatice au scazut pentru a treia zi, vineri, marcate de criza Europei care pare sa nu poata fi controlata inca. Evenimentele... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 12:10