Pe 9 aprilie va avea loc, la Bruxelles, summit-ul UE-China, iar analistii economici se asteapta ca tonul Uniunii sa fie mai categoric, dupa ce Italia si-a anuntat saptamana trecuta intrarea in megaproiectul Belt and Road Initiative (BRI, sau Drumul Matasii).
Guvernul populist a semnat, cu ocazia vizitei presedintelui XI Jinping, 29 de contracte sau memorandumuri de intelegere, dintre care 10 se refera la proiecte economice cu o valoare de 2,5 miliarde de euro si un potential de inca 20 de miliarde de euro.
Suma in chestiunea italiana nu este impresionanta, dar semnalul si contextul au deranjat nu numai SUA, ci si Bruxelles-ul.
Italia devine prima tara G7 care participa la proiectul BRI, iar asta se intampla exact cand Europa incearca sa instituie un mecanism de verificare a investitiilor straine (tinta principala fiind China) si sa ajunga la o pozitie comuna fata de expansiunea coordonata de Beijing.
"Nu este o metoda buna sa discutam acorduri bilaterale privind noul Drum al Matasii", a spus presedintele Emmanuel Macron dupa reuniunea Consiliului European, care a avut loc tot la sfarsitul saptamanii trecute, iar Mark Rutte, premierul olandez, a fost chiar mai transant: "Sa nu fim naivi! Trebuie sa tineti cont de posibilitatea ca China, prin aceste politici, sa-si urmeze unele interese nationale. Asta poate fi o problema, dat fiind continutul acestor acorduri".
Temerea liderilor europeni este ca achizitiile chineze din UE nu sunt o simpla chestiune ce tine de... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 16:45
Riscul declansarii unui razboi comercial intre China si Europa a impins-o pe sefa guvernului de la Berlin, Angela Merkel, sa-si programeze o vizita de urgenta la Beijing, a doua in cursul acestui an.
Pe langa problemele ridicate de politica de dumping a Chinei in sectorul metalurgic, Germania s-a trezit ca ajunge sa piarda controlul asupra unor companii cu rol strategic in dezvoltarea industriala, acestea fiind curtate intens de firme aflate sub umbrela guvernului de la Beijing, dupa cum remarca Bloomberg.
Influenta globala
In incercarea de a-si cosolida statutul de a doua mare economie a lumii, China a apelat in ultimii ani la o serie de artificii menite sa aduca mediului de afaceri local o influenta globala.
De la creionarea proiectului "Noul Drum al Matasii", care ar urma sa lege piata chineza de cea din Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Europa, si pana la sustinerea companiilor chineze in efectuarea unor achizitii de companii europene cu un bun renume international, Beijingul nu a parut sa dea inapoi de la nimic.
Pirelli, Volvo, Ferragamo, Ferretti sunt deja firme controlate de investitori din China, totalul sumelor investite in ultimul deceniu de companiile din China in piata de fuziuni si achizitii din UE ridicandu-se la peste 200 de miliarde de euro.
Acum insa oferta de preluare a producatorului german de roboti industriali Kuka de catre firma chineza Midea Group, contra sumei de 4,6 miliarde de euro, pare sa fi declansat semnalul de alarma la... mai mult
Luni, 13 Iunie 2016, ora 18:54
1In ciuda faptului ca oferta de 42 de miliarde facuta de Chem China pentru preluarea Syngenta, cel mai mare producator de pesticide din lume, a fost respinsa, companiile chineze si-au facut din Europa un capat de pod in procesul de extindere a afacerilor.
Anul acesta, firmele din China si Hong Kong au atins un nivel de 32 de miliarde de dolari investiti in preluarea unor companii din Europa, recordul precedent datand din 2008, cand firmele chineze au pompat 27 de miliarde de dolari in piata de achizitii de pe continent, scrie revista Quartz.
Tonul a fost dat odata cu preluarea producatorului de anvelope Pirelli pentru 9 miliarde de dolari, in primavara acestui an, tot de catre Chem China.
Compania de stat chineza s-a remarcat printr-o serie de achizitii constante facute pe piata europeana in ultimii 10 ani.
In 2011 a platit 2,2 miliarde de dolari pentru producatorul norvegian de silicon Elkem, iar cu 5 ani inainte a oferit peste 900 de milioane pentru compania franceza de aditivi alimentari Adisseo.
Din totalul de 201 miliarde investit in ultimul deceniu de companiile chineze pentru preluarea unor firme europene, Chem China se remarca printr-un aport de aproape 12%, facand achizitii de peste 24 de miliarde de dolari.
Printre marcile celebre care sunt acum detinute de firme din China se numara Volvo, Ferretti sau Ferragamo.
De altfel, Europa pare sa fie un camp de batalie pentru companiile asiatice, firmele din Japonia investind aproape la fel de mult... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 14:12
Companiile europene devin tot mai tentante pentru investitorii chinezi, acestia tintind in ultima perioada afacerile mari din cadrul Uniunii.
Printre ultimele achizitii negociate pe continent de catre chinezi se numara un complex de 18 cladiri situat in Piata Potsdam din Berlin si producatorul italian de anvelope Pirelli.
Dintr-un motiv inexplicabil, europenii privesc investitiile chinezilor, chiar si pe cele ale companiilor de stat, ca fiind mai putin periculoase decat cele ale oligarhilor rusi, observa scriitorul Leonid Bershidsky, intr-un comentariu pentru agentia Bloomberg.
Tranzactii in sens invers
Pana in 2011, China era o piata spre care erau dirijate investitiile europene.
Tendinta s-a inversat insa de cand zona euro s-a scufundat intr-o criza a datoriilor.
Preturile scazute ale activelor si tendinta de privatizare a acestora au adus in spatele brandurilor Volvo, Peugeot Citroen, Sonya Rykiel, Port Pireus, Pizza Expres sau Aquascutum noi actionari de pe continentul asiatic.
Anul trecut, cand afacerile Peugeot si Pizza Expres au fost perfectate, nivelul fuziunilor si achizitiilor reglate in piata europeana cu ajutorul capitalului din China stabilea un nou record.
Desi chinezii au continuat sa investeasca bani si in afacerile din Statele Unite, depasind in cele din urma nivelul investitiilor americane din China, Europa a parut mult mai atractiva in ochii lor.
China detine acum un procent din totalul investitiilor straine pe taram... mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 15:15
Premierul Victor Ponta a declarat ca sunt proiecte de infrastructura si de investitii in domeniul energiei si al telecomunicatiilor in privinta carora companiile chineze au fost deja informate, iar el, prin vizita oficiala pe care o efectueaza in China doreste sa ofere un semnal si un impuls politic.
"Dan Sova are acel portofoliu de proiecte de infrastructura, pe care le-a pregatit, dar la modul serios, (...) la nivelul la care in dosar exista studiu de fezabilitate, costul fiecarui proiect, nevoia de finantare, anii in care se recupereaza, impactul economic. (...)
La Comarnic-Brasov cei mai avansati sunt cei care au lucrat si inainte la proiect, asocierea Vinci-Strabag, pentru ca ei au acest avantaj, au mai lucrat, dupa care pe vremea ministrului Berceanu au cam fost goniti de acolo, insa sunt alte proiecte de infrastructura care privesc si autostrazi, canalul Siret-Baragan, portul Constanta, investitiile in telecomunicatii si energie, unde companiile chineze deja au fost informate, prin ambasada Chinei la Bucuresti, prin ministrii nostri care au venit, iar acum, la nivel de prim ministru, sa zic, dau si impulsul politic pe care in general ei il asteapta. Ei sunt obisnuiti atunci cand investesc intr-o tara sa aiba si o relatie politica foarte buna", a spus primul ministru, intr-un interviu acordat TVR.
Premierul a remarcat ca in China exista un sistem economic in care administratia joaca un rol important, iar o tara al carei prim ministru e primit de... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 09:12
Premierul Antonis Samaras a declarat ca Grecia ar trebui considerata de China o poarta pentru investitii in Europa si a promis ca investitorii straini vor fi "tratati cu covorul rosu" pentru a contribui la revigorarea economiei elene.
Samaras, aflat la Beijing intr-o vizita de cinci zile in China, a declarat ca tara sa "este ancorata in zona euro" si s-a aratat increzator "intr-o noua era a cooperarii", transmite Bloomberg.
Jian Yaoping, secretar de stat in Ministerul Comertului de la Beijing, a afirmat la randul sau ca China va extinde investitiile in portul Pireu. Totodata, oficialul a afirmat ca investitorii chinezi sunt interesati de proiecte de infrastructura in UE.
"Grecia este hotarata sa transforme criza intr-o oportunitate pentru un nou inceput. Combinand avantajele oferite de Grecia si forta de penetrare a Chinei in comertul global, precum si costurile competitive de productie, putem construi un parteneriat puternic", a spus Samaras.
Premierul elen conduce o delgatie de peste 60 de oameni de afaceri greci, inclusiv reprezentanti ai Alpha Bank. Statul elen vrea sa revina la finantarea de pe piete si cauta investitori.
Fitch a imbunatatit marti ratingul Greciei de la "CCC" la "B-", cu perspectiva stabila, datorita progresului inregistrat in privinta reducerii dezechilibrelor din economie si scaderii deficitelor.
Grecia este finantata de UE si FMI din martie 2010, iar Samaras a declarat recent ca guvernul intentioneaza sa efectueze anul viitor... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 11:24
Investitiile facute peste hotare de companiile chineze in primele doua luni ale acestui an au inregistrat o crestere de 147,3% pana la 18,39 miliarde de dolari, in timp ce investitiile straine directe in China in aceeasi perioada au inregistrat o scadere de 1,35% pana la 17,48 miliarde de dolari, a anuntat marti Ministerul chinez al Comertului.
Investitiile chineze peste hotare (ODI) au fost stimulate de o crestere de 281,8% a investitiilor in Australia, Hong Kong (156%) si SUA (145,7%), dar si in Uniunea
Europeana (81,9%), precizeaza Ministerul chinez al Comertului, transmite AFP.
De asemenea, in luna februarie a acestui an investitiile straine directe (FDI) in China au inregistrat o crestere de 6,32% pana la 8,21 miliarde de dolari, aceasta fiind prima crestere dupa opt luni consecutive de scadere. Investitiile Uniunii Europene in China au crescut cu 34,01% pana la 1,21 miliarde de dolari, in timp ce investitiile facute de SUA au scazut cu 5,37% pana la 497 milioane de dolari.
In 2012, China a atras investitii straine directe in valoare de 111,7 miliarde de dolari, acestea inregistrand prima scadere in ritm anual din ultimii trei ani. mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 09:59
Investitorii chinezi sunt asteptati sa ia parte la proiectele de tip public-privat care vor fi initiate in Romania, in constructia de autostrazi, poduri, hidrocentrale sau in agricultura, a afirmat, miercuri, premierul Boc, in discutia cu o delegatie oficiala chineza aflata in vizita la Bucuresti, potrivit Mediafax.Contractele de parteneriat public-privat au reprezentat unul dintre subiectele principale ale intalnirii organizate, la Palatul Victoria, intre premierul Emil Boc si delegatia chineza condusa de Li Changchun, membru in Comitetul Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.
Boc a aratat ca, in urma adoptarii Legii parteneriatului public-privat, Guvernul ii asteapta inclusiv pe investitorii chinezi sa participe la modernizarea lucrarilor de infrastructura.
"Acest parteneriat public-privat ne va permite sa ne consolidam relatiile economice cu proiecte importante in energie, transporturi, cultura, mediu, agicultura, avand in vedere potentialul pe care China il are de a investi. Nu mai vorbim de lucrarile de infrastructura - fie autostrazi in regim de parteneriat public-privat sau constructia de poduri, precum podul de la Braila, ori constructia de hidrocentrale", a afirmat Boc.
Directia Generala Piata Interna si Servicii a Comisiei Europene a atras atentia autoritatilor romane ca actuala Lege a parteneriatului public-privat, intrata in vigoare in octombrie anul trecut, este in contradictie cu normele UE si a solicitat... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 14:29
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, duminica, la o emisiune televizata, ca a propus in CSAT schita unei strategii a relatiilor cu China in secolul XXI, el explicand absenta investitiilor majore in Romania prin lipsa "unui OK politic de la Guvernele anterioare", informeaza Mediafax.
"Avem o relatie diplomatica neintrerupta de 60 de ani, foarte multe schimburi de delegatii. Am propus si in CSAT schita unei strategii de relatii cu China pentru secolul XXI ", a spus Baconschi
El a adaugat ca si-ar dori sa vada investitii chineze in mari proiecte de infrastructura.
"Faptul ca lucram cu precadere alaturi de partenerii nostri europeni nu exclude ca piata romaneasca sa fie deschisa si catre investitii chineze, mai ales ca lucreaza la standarde de cost bune, fac lucruri de calitate si le pot face repede", a spus el.
Intrebat de ce pana acum investitorii chinezi nu au fost prezenti in marile proiecte de infrastructura, ministrul a spus: "N-au reusit sa primeasca un OK politic in Guvernele anterioare, criza ne-a surprins in situatia de a ne reduce deficitul public.
Nu au spus stop ca atare (Guvernele anterioare, n.red.), dar nu avem o investitie chineza majora pe infrastructura, desi erau niste proiecte care au fost discutate".
"Ne dorim o relatie mult mai substantiala economic cu China", a mai spus el, atragand totodata atentia ca, avand in vedere legislatia UE, nu se pot acorda garantii de stat.
mai mult
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 00:06