Mine, siderurgie, termocentrale pe carbune, poduri, autostrazi: China investeste in Balcani, ceea ce genereaza ingrijorarea Uniunii Europene, transmite AFP.
Mult timp, Occidentul a considerat Rusia drept principalul rival in aceasta regiune fragila si saraca din Europa de Sud-Est. Insa noul actor care conteaza este China, tara care a decis sa investeasca in aceasta regiune prea saraca pentru a-si dezvolta infrastructura si a-si sustine industria in criza.
Pentru moment, UE este responsabila pentru 70% din investitiile straine directe in Serbia, Albania, Bosnia-Hertegovina, Kosovo, Macedonia de Nord si Muntenegru, o cifra mult mai importanta decat investitiile chineze de 1%, arata datele furnizate de Comisia Europeana pentru perioada 2007-2016. Insa in ultimii ani chinezii au devenit mult mai activi, in special prin intermediul creditelor cu dobanzi reduse a caror valoare a permis gigantului asiatic sa concureze cu UE.
Orasul Smederevo, est de Belgrad, capitala Serbiei, gazduieste cea mai mare otelarie din Serbia, cumparata de chinezi. Sau mai degraba "de prietenii nostri", cum spune muncitorul Zoran Matic, care este fericit ca grupul chinez HBIS a salvat de la faliment aceasta otelarie cu 5.000 de angajati dupa ce a platit suma de 46 milioane de euro. "Salariile sunt platite cu regularitate. Orasul s-a trezit", spune un alt muncitor, Novica Djordjevic.
Cu doi ani inainte de venirea chinezilor, grupul american US Steel a decis sa iasa de pe piata din Serbia... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 09:58
Unele mari companii occidentale inca privesc cu nostalgie catre Rusia, iar multe sunt dispuse sa-si reia activitatea in zona, manate de speranta ca legaturile dintre Moscova si Occident se vor detensiona curand.
Noi magazine si fabrici valorand miliarde de euro au fost anuntate pe piata din Rusia de retaileri precum Ikea sau Leroy Merlin, care mizeaza pe iesirea din hibernare a consumatorilor rusi, anunta Bloomberg.
Planuri marete
Proiectele pe care Ikea vrea sa le realizeze in Rusia, in urmatorii 5 ani, includ deschiderea mai multor magazine ale retailerului de mobila, investitia totala urmand sa atinga valoarea de 1,4 miliarde de euro.
Producatorul suedez de mobila si decoratiuni nu este singura companie gata sa mizeze pe redresarea economiei Rusiei.
Pfizer a anuntat ca vrea sa construiasca o fabrica de medicamente in Rusia, in vreme ce Mars are in plan ridicarea unor fabrici de guma de mestecat si mancare pentru animalele de companie.
Leroy Merlin intentioneaza, de asemenea, sa extinda reteaua de magazine din Rusia printr-o investitie de 1,8 miliarde de euro, dozata pe mai multi ani.
"Este un moment bun pentru investitii. Cred cu tarie in potentialul pietei din Rusia pe termen lung", s-a confesat Walter Kadnar, directorul sucursalei Ikea din aceasta tara.
Ultimul magazin Ikea din Rusia a fost inaugurat in urma cu 5 ani, mult inainte ca tensiunile dintre Moscova si Occident sa reduca expunerea firmelor din vest pe aceasta piata, dar in toamna... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 19:37
1Orientarea inspre Est a Rusiei a inceput in 2014, dupa ce politica agresiva a Kremlinului in relatia cu Ucraina a atras sanctiuni economice din partea Occidentului.
Prezentata prima data ca o relatie comerciala intre cele doua mari tari din grupul BRICS, legatura Rusia-China pare mai mult o alianta politica decat una comerciala, afacerile majore nefiind punctul forte dintre cele doua state, arata CNBC.
Retorica politica
Substanta economica din relatia Moscova-Beijing este destul de diluata, adevaratul liant fiind de ordin politic, cred analistii consultati de postul american.
"In ultimii ani, China a devenit, ce-i drept, o piata de export pentru marfurile rusesti, dar nivelul acestora nu depaseste, totusi, 10 procente din totalul exporturilor din Rusia, avand un impact mai redus decat cel al pietei europene", arata William Jackson, economist pentru piete emergente la Capital Economics.
De cealalta parte, China exporta doar 2% din marfurile sale pe piata din Rusia. Un produs usor vandabil pare energia, rusii livrand zilnic 50.000 de barili de petrol prin oleoductele care merg spre China.
Alte marfuri cautate de chinezi sunt minereurile metalifere si carbunele, sustine Chris Weafer, analist Macro Advisory. Iar aici se cam opreste relatia comerciala dintre cele doua tari.
Politic, in schimb, cele doua state impartasesc destul de multe puncte comune, dar chiar si asa, structura sociala din Rusia si China, precum si celebra lipsa de incredere existenta... mai mult
Joi, 28 Iulie 2016, ora 13:16
1China se dovedeste mai periculoasa decat SUA, cand vine vorba de razboiul economic, folosindu-si statutul de a doua economie a lumii pentru a se impune cu brutalitate la nivel global, considera expertii in politica externa Robert Blackwill and Jennifer Harris.
Cartea lor, "Un razboi cu alte metode", arata ca in acest joc al ofensivei economice, Washingtonul ar trebui sa ia exemplul Chinei si sa foloseasca mai mult forta banilor in locul armelor, potrivit CNN Money.
Politica banului
Cand Norvegia a acordat premiul Nobel dizidentului Liu Xiaobo, in 2010, Beijingul a dictat o reducere masiva a importurilor de somon din tara nordica si a blocat negocierile comerciale pe alte capitole.
La fel, pe fondul tensiunilor cu Filipine privind problema teritoriala din Marea Chinei de Sud, chinezii au lasat bananele filipinezilor sa putrezeasca in porturi, pana cand oficialii de la Manila au schimbat tonul.
"In ciuda faptului ca reprezinta cea mai mare putere economica de pe glob, SUA au tendinta sa puna mai intai mana pe arma, in loc sa o puna pe portofel, in materie de politica internationala", arata Blackwill si Harris in volumul de analiza.
China stie bine sa-si foloseasca puterea banilor acumulati in cele trei decenii de dezvoltare masiva a industriei si nu o face doar pentru a pedepsi eventualele derapaje ale partenerilor externi.
La fel de bine, rezervele valutare ale Chinei iau forma unor imprumuturi si ajutoare financiare directionate spre statele care sunt... mai mult
Vineri, 01 Iulie 2016, ora 15:53
1Presedintele chinez Xi Jinping este asteptat sa semneze miercuri contractul pentru acoperirea a 30% din costurile noii centrale nucleare Hinkley din Marea Britanie.
Chinezii vor lucra cot la cot cu firma franceza EDF in proiectul primei centrale nucleare construita de britanici in ultimele decenii, dar pasul acesta este doar un inceput de drum, Beijingul putand sa isi aduca contributia la alte doua obiective similare, anunta BBC.
Conducta cu bani
China pare sa reverse o bogatie nesperata peste britanici. In total, vizita de 4 zile a presedintelui Xi Jinping va genera acorduri comerciale in valoare de 30 de miliarde de lire sterline, printre care se numara si investitia in centrala nucleara Hinkley.
Ministrul de Finante George Osborne este cel care a reusit sa asigure intrarea Chinei in afacerea Hinkley, printr-o vizita fulger la Beijing in cursul lunii septembrie, dupa ce guvernul de la Londra parea gata sa abandoneze proiectul din cauza costurilor prea mari.
Investitia va fi controlata in proprtie de 70% de compania energetica EDF din Franta, dar centrala Hinkley reprezinta doar o poarta de intrare a consortiului chinez CGN in Marea Britanie.
In cazul in care investitia va fi derulata in bune conditii si centrala nucleara de la Hinkley Point va incepe sa produca in 2025, chinezii sunt invitati sa se implice in alte doua proiecte similare din Suffolk si Essex.
"Calculata in lire, reprezinta cea mai mare investitie facuta in Marea Britanie", a apreciat... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 14:03
Rusii se pregatesc sa le concesioneze chinezilor 115.000 de hectare de teren arabil in vestul Siberiei.
Regiunea Transbaikalica se poate transforma in varianta de stepa a unui China-town rusesc. Autoritatile locale spera sa semneze in prima parte a anului viitor un contract de concesiune cu China pentru o suprafata insemnata, arata agentia TASS.
Proiectul a fost lansat de guvernatorul regiunii din estul extrem al Rusiei, Konstantin Ilkovski, dar speranta acestuia de a aduce in zona cat mai multi investitori din China se izbeste de temerile manifestate de Moscova.
Contractul de concesiune a 115.000 de hectare de teren pentru 49 de ani este privit cu indoiala de catre parlamentarii rusi, acestia temandu-se o eventuala amenintare asupra securitatii nationale.
O parte dintre acestia au solicitat o dezbatere publica in care sa se implice atat presedintele Vladimir Putin, cat si premierul Dmitri Medvedev, pana la demararea procedurilor legale.
Autoritatile locale insista insa pe varianta punerii la dispozitie a terenului agricol pentru investitorii din China.
"Avem semnat un protocol de intentie in baza caruia vom putea discuta ce terenuri punem la dispozitie, ce culturi vor fi plantate, cati investitori vom accepta si care va fi procentul de forta de munca locala recrutata de acestia", a declarat Ilkovski pentru ziarul Izvestia.
Guvernatorul spera ca planurile sale sa se contureze pana in primavara lui 2016, moment in care primele recolte ale chinezilor ar... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 11:10
2Companiile europene devin tot mai tentante pentru investitorii chinezi, acestia tintind in ultima perioada afacerile mari din cadrul Uniunii.
Printre ultimele achizitii negociate pe continent de catre chinezi se numara un complex de 18 cladiri situat in Piata Potsdam din Berlin si producatorul italian de anvelope Pirelli.
Dintr-un motiv inexplicabil, europenii privesc investitiile chinezilor, chiar si pe cele ale companiilor de stat, ca fiind mai putin periculoase decat cele ale oligarhilor rusi, observa scriitorul Leonid Bershidsky, intr-un comentariu pentru agentia Bloomberg.
Tranzactii in sens invers
Pana in 2011, China era o piata spre care erau dirijate investitiile europene.
Tendinta s-a inversat insa de cand zona euro s-a scufundat intr-o criza a datoriilor.
Preturile scazute ale activelor si tendinta de privatizare a acestora au adus in spatele brandurilor Volvo, Peugeot Citroen, Sonya Rykiel, Port Pireus, Pizza Expres sau Aquascutum noi actionari de pe continentul asiatic.
Anul trecut, cand afacerile Peugeot si Pizza Expres au fost perfectate, nivelul fuziunilor si achizitiilor reglate in piata europeana cu ajutorul capitalului din China stabilea un nou record.
Desi chinezii au continuat sa investeasca bani si in afacerile din Statele Unite, depasind in cele din urma nivelul investitiilor americane din China, Europa a parut mult mai atractiva in ochii lor.
China detine acum un procent din totalul investitiilor straine pe taram... mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 15:15
In conditiile in care economia se afla pe marginea prapastiei, Rusia se afla la rascruce de drumuri, asa ca trebuie sa raspunda la o intrebare importanta: ce e de facut in continuare?
Editia a 18-a a Forumului Economic International din Sankt Petersburg (22-24 mai) nu mai are scopul de odinioara, anume acela de a arata investitorilor ca Rusia este o tara puternica, bogata in resurse si sigura pentru banii oamenilor de afaceri.
In acest an, lucrurile stau altfel, noteaza New York Times.
Pentru inceput, gigantii americani cu afaceri in Rusia nu au fost prezenti la eveniment si nici macar cele mai importante companii germane (cu exceptia Metro) nu si-au trimis reprezentantii acolo, in ciuda relatiilor stranse dintre cele doua tari.
In plus, tema Forumului s-a schimbat fata de anii trecuti. Acum, liderii politici si antreprenorii dezbat ce trebuie sa faca Rusia in continuare.
Pe de o parte, grupul care sustine izolarea ei militeaza pentru ideea ca aceasta tara sa depinda tot ...citeste mai departe despre "Rusia, la rascruce de drumuri: La ce intrebare decisiva trebuie sa gaseasca rapid un raspuns - NYT" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 24 Mai 2014, ora 12:00
Romania este vizata de China pentru includerea pe harta strategica a unui nou drum al matasii, pe axa Beijing-Londra, este de parere consilierul onorific al premierului, Ionel Blanculescu. Asa explica oficialul si interesul pe care chinezii il acorda unor proiecte romanesti de infrastructura, precum trenul de mare viteza Arad-Constanta si un parc industrial mamut, la Marea Neagra.
Vizita premierului chinez la Bucuresti nu este intamplatoare si transmite investitorilor chinezi un mesaj politic important, in contextul in care Romania candideaza pentru includerea pe harta noului drum al matasii. Este vorba despre un amplu proiect gandit sa faciliteze schimburile comerciale intre Beijing si UE, in contextul in care China doreste sa directioneze catre zona comunitara circa 5% din totalul exporturilor.
Autoritatile romane au discutat cu chinezii despre mai multe proiecte de infrastructura, printre care un tren de mare viteza care sa lege Constanta si Bucurestiul de Viena, dar si un parc industrial in zona portuara Agigea, Cumpana, Canalul Dunare - Marea Neagra, respectiv Marea Neagra.
Proiectul parcului industrial de la Agigea ar fi fost discutat deja in urma cu cateva luni cand o delegatie din China "a vizitat si chiar a zburat deasupra intregii zone", informandu-l ulterior pe premierul chinez, a spus Nicusor Constantinescu.
Noul parc ar urma sa gazduiasca 2000 de firme mixte romano-chineze, care sa faciliteze schimburile comerciale dintre cele doua tari, mai ales... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 07:10