Asociatia Romana Pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM) si China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC) au semnat acordul de finantare pentru proiecte smart city, miercuri, 3 aprilie 2019.
Gigantul China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC), una dintre cele mai importante companii de stat din China, cu o vasta activitate internationala, a semnat un acord de finantare cu Asociatia Romana Pentru Smart City si Mobilitate, prin care va investi 500 de milioane de euro in proiectele tip smart city din Romania.
Acordul de finantare prevede investitii in principalele verticale ale industriei - energie, living, mediu si infrastructura, iar scopul principal il reprezinta sustinerea proiectelor ARSCM pentru dezvoltarea comunitatilor creativ-inteligente din Romania. Acordul are o perioada de implementare de 10 ani, urmand ca primele proiecte sa fie anuntate in perioada imediat urmatoare.
"Credem in potentialul de dezvoltare al Romaniei si avem toate resursele necesare pentru implementarea corecta si coerenta a acestor proiecte. Acordul de finantare reprezinta o mare oportunitate pentru dezvoltarea Industriei Smart City in Romania. Asa cum am promis, tara noastra va fi un important hub regional in zona industriilor conexe conceptului Smart City.
In perioada imediat urmatoare, initiem primele runde de discutii cu municipalitatile, companiile si institutiile interesate de accesarea fondurilor disponibile in vederea localizarii proiectelor pe care le vom... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 10:15
Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, a discutat joi cu Ambasadorul Chinei, Xu Feihong, despre cresterea schimburilor comerciale si dezvoltarea relatiei economice dintre cele doua state.
"Sistemul Cameral din Romania sprijina si reprezinta interesele mediului de afaceri autohton, atat in relatia cu autoritatile romane, cat si cu cele straine. Referitor la cooperarea dintre cele doua tari, vreau sa subliniez importanta Portului Constanta, ca punct nodal de transport si schimburi comerciale", a declarat Presedintele CCIR, potrivit unui comunicat al CCIR remis Ziare.com.
De asemenea, acesta a mentionat importanta complexului expozitional Romexpo ca hub al expozitiilor chineze pentru Europa Centrala si de Est, precum si necesitatea dezvoltarii coridorului Dunare - Marea Neagra.
"Subiectele de interes comun pentru Romania si China sunt retelele de transport dunarean, dezvoltarea ...citeste mai departe despre "Discutii la CCIR: China e interesata de investitii la Cernavoda si lauda Romexpo" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Martie 2015, ora 09:34
Niciun investitor nu s-a inscris in cursa pentru preluarea Oltchim pana vineri, 6 iunie, cand a expirat termenul pentru depunerea ofertelor, insa autoritatile continua discutiile cu compania chineza care s-a aratat pana acum interesata de preluarea combinatului petrochimic, au declarat, vineri, surse din domeniu.
Ministrul Economiei, Constantin Nita, efectueaza in perioada 6 - 13 iunie o vizita oficiala in Republica Populara Chineza, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.
A doua parte a vizitei, din intervalul 9-13 iunie, este dedicata intalnirilor cu reprezentantii mai multor companii chineze interesate sa investeasca in Romania, printre care si Junlun Petroleum, care s-a aratat pana acum interesata de preluarea Oltchim.
Nita: Guvernul nu va inchide niciodata Oltchim
Guvernul nu va inchide niciodata Oltchim, iar daca niciun investitor nu va depune oferte pana vineri, procesul de privatizare va fi prelungit, a declarat, marti, Constantin Nita, ministrul Economiei, prezent la o conferinta pe tema investitiilor in energie.
"Am un mesaj foarte clar: Guvernul nu va inchide niciodata Oltchim. Este o companie viabila, care are piata si care trebuie restructurata, lucru care este posibil", a spus Nita.
Potrivit acestuia, Guvernul are un plan B in cazul in care pana vineri, 6 iunie, niciun investitor nu se inscrie in cursa pentru achizitia combinatului.
"In acest caz, vom amana privatizarea pentru o perioada mai lunga pentru a face cateva... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 16:08
Romania este vizata de China pentru includerea pe harta strategica a unui nou drum al matasii, pe axa Beijing-Londra, este de parere consilierul onorific al premierului, Ionel Blanculescu. Asa explica oficialul si interesul pe care chinezii il acorda unor proiecte romanesti de infrastructura, precum trenul de mare viteza Arad-Constanta si un parc industrial mamut, la Marea Neagra.
Vizita premierului chinez la Bucuresti nu este intamplatoare si transmite investitorilor chinezi un mesaj politic important, in contextul in care Romania candideaza pentru includerea pe harta noului drum al matasii. Este vorba despre un amplu proiect gandit sa faciliteze schimburile comerciale intre Beijing si UE, in contextul in care China doreste sa directioneze catre zona comunitara circa 5% din totalul exporturilor.
Autoritatile romane au discutat cu chinezii despre mai multe proiecte de infrastructura, printre care un tren de mare viteza care sa lege Constanta si Bucurestiul de Viena, dar si un parc industrial in zona portuara Agigea, Cumpana, Canalul Dunare - Marea Neagra, respectiv Marea Neagra.
Proiectul parcului industrial de la Agigea ar fi fost discutat deja in urma cu cateva luni cand o delegatie din China "a vizitat si chiar a zburat deasupra intregii zone", informandu-l ulterior pe premierul chinez, a spus Nicusor Constantinescu.
Noul parc ar urma sa gazduiasca 2000 de firme mixte romano-chineze, care sa faciliteze schimburile comerciale dintre cele doua tari, mai ales... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 07:10
Compania China National Electric Engineering este interesata de realizarea, in parteneriat cu Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN), a unui grup de 300 MW la termocentrala Halanga, din judetul Mehedinti, investitie evaluata la 350 milioane de dolari, a anuntat Rodin Traicu, membru in Comisia de Servicii si Industrii din Camera Deputatilor.
"S-a elaborat studiul de fezabilitate, suntem in faza elaborarii caietului de sarcini. La proiect s-a precalificat China National Electric Engineering", a spus Traicu, la conferinta Focus Energetic.
Potrivit acestuia, la sfarsitul lunii ianuarie-inceputul lunii februarie va avea loc licitatia, apoi, in 30 de zile, va fi semnat contractul.
Intrebat ce scop au astfel de proiecte, din moment ce in Romania exista deja excedent de productie la energia electrica, Traicu a afirmat ca acestea sunt gandite in contextul concurentei care va exista din 2018 la nivel regional si din 2020 la nivel european.
Prezent la acelasi eveniment, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), a aratat ca Romania exporta de mai bine de o luna intre 700 si 900 MW, dupa ce institutia pe care o conduce a desfiintat taxele de import-export, pentru a facilita aceste activitati.
Companiile chineze s-au aratat interesate sa investeasca peste cinci miliarde de euro in proiecte energetice in Romania, iar primele contracte ar putea fi semnate anul viitor, a declarat marti Constantin Nita, ministrul delegat... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 15:56
Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarnita si autostrada Craiova-Pitesti constituie proiecte in care sunt asteptate investitii chineze, iar sperata venire a China Development Bank, una dintre cele mai mari banci din lume, ar facilita acest lucru, a declarat ambasadorul Romaniei la Beijing, Doru Costea, intr-un interviu acordat Agerpres.
"Exista un 'cerc vicios' in general intre prezenta bancilor si prezenta investitiilor: rationamentul cel mai des invocat este ca bancile se justifica daca investitiile din tara de unde provine banca sunt consistente. N-au cum sa fie investitii suficiente insa daca instrumentul bancar nu exista in teritoriu (...). Asadar, oul sau gaina? Depinde cum vrei sa te uiti. Cred ca vom putea sa asistam la o evolutie in paralel intre venirea bancilor si cresterea investitiilor", a opinat Doru Costea.
In cazul in care oamenii de afaceri romani ar opta pentru investitii in China, ambasadorul spune ca ei ar trebui sa se orienteze catre sectoarele in care sunt competitivi.
"Urbanism, dezvoltarea agriculturii, gestionarea resurselor de apa - domenii de sensibilitate si de interes special pentru China, unde accepta pe oricine poate sa le fie util. Noi trebuie sa facem cunoscut ceea ce stim noi sa facem", a afirmat Doru Costea, admitand insa ca Romania poate contribui mai degraba cu know-how, in timp ce resursele ar trebui sa fie asigurate de partea chineza.
Domnule ambasador, s-a vorbit, dupa vizita premierului Victor Ponta in China,... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 13:05
Premierul Victor Ponta a declarat ca sunt proiecte de infrastructura si de investitii in domeniul energiei si al telecomunicatiilor in privinta carora companiile chineze au fost deja informate, iar el, prin vizita oficiala pe care o efectueaza in China doreste sa ofere un semnal si un impuls politic.
"Dan Sova are acel portofoliu de proiecte de infrastructura, pe care le-a pregatit, dar la modul serios, (...) la nivelul la care in dosar exista studiu de fezabilitate, costul fiecarui proiect, nevoia de finantare, anii in care se recupereaza, impactul economic. (...)
La Comarnic-Brasov cei mai avansati sunt cei care au lucrat si inainte la proiect, asocierea Vinci-Strabag, pentru ca ei au acest avantaj, au mai lucrat, dupa care pe vremea ministrului Berceanu au cam fost goniti de acolo, insa sunt alte proiecte de infrastructura care privesc si autostrazi, canalul Siret-Baragan, portul Constanta, investitiile in telecomunicatii si energie, unde companiile chineze deja au fost informate, prin ambasada Chinei la Bucuresti, prin ministrii nostri care au venit, iar acum, la nivel de prim ministru, sa zic, dau si impulsul politic pe care in general ei il asteapta. Ei sunt obisnuiti atunci cand investesc intr-o tara sa aiba si o relatie politica foarte buna", a spus primul ministru, intr-un interviu acordat TVR.
Premierul a remarcat ca in China exista un sistem economic in care administratia joaca un rol important, iar o tara al carei prim ministru e primit de... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 09:12
Oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in proiecte din agricultura, IT, infrastructura si energie, subiectul fiind discutat in intalnirea avuta, joi, de premierul Mihai Razvan Ungureanu cu omologul sau chinez, Wen Jiabao.
Intalnirea a fost organizata la Varsovia, unde premierul Ungureanu participa la o reuniune de lucru a prim-ministrilor din tarile central si est-europene cu premierul chinez, Wen Jiabao, cu prilejul lucrarilor Forumului Economic "Polonia-Europa Centrala-China".
"A fost o discutie axata pe oportunitatile economice pe care le pot fructifica cele doua tari. Partea romana a venit cu o lista care cuprinde atat propuneri concrete pentru partea chineza, cat si directii strategice de investitie.
Trebuie sa remarcam deschiderea partii chineze pentru a analiza aceste propuneri si a le impartasi ulterior departamentelor speciale. In acelasi timp, exista o propunere agreata, prin care partea chineza sa vina cu un mecanism de finantare pentru diverse proiecte in parteneriat romano-chinez", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
El a aratat ca oficialii romani spera sa echilibreze balanta comerciala cu statul chinez si sa dezvolte relatiile turistic-culturale, sa identifice noi oportunitati de studii pentru romani in China si sa deschida piata romaneasca "pentru tot ce inseamna investitii chineze".
Surse oficiale au declarat ca oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 17:53
Companiile chineze au precizat ca vor participa la licitatii pentru proiecte mari de investitii si ca vor solicita preturi reduse pentru executarea lucrarilor, cerand insa un tratament nediscriminatoriu fata de alte firme si interesandu-se si de un eventual ajutor de stat, informeaza Mediafax.
Premierul Emil Boc, aflat in China, a declarat, sambata, ca i-a asigurat pe investitorii chinezi ca toate aceste licitatii vor fi derulate conform normelor UE in domeniu.
Reprezentantii Guvernului roman se afla in China pentru a negocia mai multe proiecte economice, precum reactoarele 3 si 4 ale centralei culearo-electrice de la Cernavoda, noi capacitati de carbune Termoelectrica la Doicesti, autostrada Sibiu-Pitesti, linia de metrou Bragadiru-Voluntari, dar si vanzarea la bursa a 15% din actiunile Transelectrica (TEL), au declarat, miercuri surse oficiale.
Alte proiecte in care Guvernul roman incearca sa ii atraga pe investitorii chinezi sunt linia metrou Bragadiru-Voluntari, a doua centura a Capitalei si podul rutier peste Dunare Braila-Tulcea.
Guvernul este reprezentat la discutii de premierul Emil Boc, ministrul Economiei, Ion Ariton, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.
Din delegatia premierului fac parte si reprezentanti ai firmelor Murfatlar, Vin Export Focsani si Crama Vanju Mare, care isi vor prezenta oferta.
Grupul oamenilor de afaceri plecat in China cu premierul mai include reprezentanti ai... mai mult
Sambata, 13 August 2011, ora 13:35