Companiile chineze sunt interesate sa investeasca in Romania, principalele proiecte unde si-au anuntat intentiile fiind din infrastructura, agricultura, energie si IT.
Guvernele Romaniei si Republicii Populare Chineze au semnat la Palatul Victori mai multe memorandumuri de intelegere la Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si Est.
Peste cinci miliarde de euro, investitii chineze in proiecte energetice
Companiile chineze vor sa investeasca in Romania peste cinci miliarde de euro in proiecte energetice. iar primele contracte ar putea fi semnate anul viitor.
Chinezii sunt interesati de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda cel mai mare proiect de investitii din istoria Romaniei, estimat la 6,45 miliarde de euro.
Romania si China vor pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare, pe baza unui memorandum semnat cu Departamentul pentru Energie si Administratia Nationala pentru Energie din Chin.
O scrioare de de intentie a fost semnata de SN Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation (CGN),
Un alt proiect este cel al hidrocentralei de la Tarnita, care a necesita investitii de circa 1,3 miliarde de euro, iar statul roman cauta de mai multi ani investitori care sa participe la realizarea acestor proiecte.
Proiect Hidrocentrala Tarnita
Partea romana si partea chineza au agreat o Scrisoare de confort in vederea realizarii proiectului Cheap Tarnita Lapustesti, intelegere semnata de compania de proiect... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 07:03
China Dalian Holding, China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) si Huawei Corporation sunt interesate sa dezvolte proiecte majore in domeniul infrastructurii rutiere, feroviare si IT&C, se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS).
Ministrul de resort, Dan Coman Sova, a participat la lucrarile Comitetului consultativ romano-chinez in domeniul constructiei infrastructurii de transport.
"Comitetul Consultativ se afla la prima reuniune. Conform agendei, partea romana s-a angajat sa furnizeze partii chineze lista de proiecte prioritare conform Planului National de Dezvoltare, pana in luna octombrie 2013. Partea chineza va analiza in decurs de trei luni proiectele si va lua o decizie, urmand ca ulterior cele doua parti sa demareze discutii concrete privind aspectele economice, financiare si tehnice. Vor urma recomandari formulate de ambele parti cu scopul de a eficientiza demararea efectiva a proiectelor. Urmatoarea reuniune a Comitetului consultativ va fi organizata in anul 2014", se arata in document.
Ministrul Dan Sova s-a intalnit si cu reprezentantii companiilor China Dalian Holding, China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) si ai Huawei Corporation.
Potrivit documentului, cele trei companii sunt interesate sa dezvolte proiecte majore in domeniul infrastructurii rutiere, feroviare si IT&C si au cerut detalii privind posibilitatea dezvoltarii unor astfel de proiecte... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 16:12
Premierul Victor Ponta a declarat ca sunt proiecte de infrastructura si de investitii in domeniul energiei si al telecomunicatiilor in privinta carora companiile chineze au fost deja informate, iar el, prin vizita oficiala pe care o efectueaza in China doreste sa ofere un semnal si un impuls politic.
"Dan Sova are acel portofoliu de proiecte de infrastructura, pe care le-a pregatit, dar la modul serios, (...) la nivelul la care in dosar exista studiu de fezabilitate, costul fiecarui proiect, nevoia de finantare, anii in care se recupereaza, impactul economic. (...)
La Comarnic-Brasov cei mai avansati sunt cei care au lucrat si inainte la proiect, asocierea Vinci-Strabag, pentru ca ei au acest avantaj, au mai lucrat, dupa care pe vremea ministrului Berceanu au cam fost goniti de acolo, insa sunt alte proiecte de infrastructura care privesc si autostrazi, canalul Siret-Baragan, portul Constanta, investitiile in telecomunicatii si energie, unde companiile chineze deja au fost informate, prin ambasada Chinei la Bucuresti, prin ministrii nostri care au venit, iar acum, la nivel de prim ministru, sa zic, dau si impulsul politic pe care in general ei il asteapta. Ei sunt obisnuiti atunci cand investesc intr-o tara sa aiba si o relatie politica foarte buna", a spus primul ministru, intr-un interviu acordat TVR.
Premierul a remarcat ca in China exista un sistem economic in care administratia joaca un rol important, iar o tara al carei prim ministru e primit de... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 09:12
Premierul chinez Wen Jiabao este asteptat in Polonia pentru o vizita de doua zile care va culmina cu participarea joi la un summit economic impreuna cu 16 importanti oficiali din Europa Centrala si de Est, ultima etapa a unui turneu european care l-a condus pe seful guvernului chinez in Islanda, Germania si Suedia.
Premierii din Albania, Bulgaria, Bosnia si Herzegovina, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Polonia, tara gazda, participa la acest summit de la Varsovia.
Circa 300 de societati chineze si 450 de companii din regiune, dintre care 300 poloneze, vor fi de asemenea reprezentate la summit.
China a investit 622 de milioane de euro in regiune in perioada 2004-2010, insa valoarea anuala a acestor investitii s-a dublat in ultimii ani, potrivit unui raport recent al Institutului de Dezvoltare din Europa Centrala si de Est (CEED).
Chinezii dispun de o suma mare de dolari si euro pe care doresc sa-i investeasca si mizeaza pe stabilitatea regiunii, cresterea sa si preturile competitive pentru a inlesni un acces perfect pe pietele din Europa de Vest, potrivit lui Witold Orlowski, consultant al PricewaterhouseCoopers si fost consilier al presedintelui polonez.
Importurile in UE de produse chinezesti a crescut de patru ori intre 2000 si 2010, ajungand la valoarea totala de 243,8 miliarde de euro in primele zece luni ale anului 2011, conform statisticilor Eurostat. mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 10:01
Schimburile comerciale dintre China si Romania au fost in plina crestere in 2011, exporturile romanesti in aceasta tara majorandu-se cu 36,27%, in timp ce importurile au urcat cu 24%, potrivit declaratiilor facute de ambasadorul Republicii Chineze in Romania, Huo Yuzhen.
Prim-ministrul Mihai Razvan Ungureanu are in vedere sporirea relatiilor economice cu China, considerand ca este vorba despre un interes strategic, scrie Ziare.com.
"Promovam si suntem deschisi pentru realizarea unor planuri de anvergura cu companiile chineze. Este vorba de proiecte prioritare in domeniul transporturilor, hidro-nuclear sau energetic", a precizat Mihai Razvan Ungureanu, in cadrul unei conferinte organizate de CFA Romania.
"China este de un interes strategic. Avem si noi tot interestul ca relatia strategica sa capete importanta globala", a precizat premierul.
In ultimii ani comertul bilateral China-Romania a crescut, in 2011 ajungand la 4,4 miliarde de dolari, in crestere cu 17%.
Printre companiiile din China care au investit in Romania se numara ZTE si DHS. mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 11:16
Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Valerian Vreme, s-a intalnit miercuri cu vicepresedintele ZTE pentru Europa Centrala si de Est, Chang Xiao Wei, cu directorul general ZTE Romania, Jin Renyuan, si cu directorul de strategie al ZTE Romania, Lorian Ovidiu Vintila. "Reprezentantii companiei ZTE si-au manifestat interesul de a extinde investitiile in Romania, in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, precizand ca doresc sa deschida in tara noastra o linie de productie pentru echipamente de receptie a semnalului TV digital terestru", se arata intr-un comunicat emis miercuri de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, relateaza NewsIn.
Cu acest prilej, oficialii MCSI si reprezentantii companiei ZTE au discutat despre posibilitatea initierii cooperarii pe diferite proiecte in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor.
"In ceea ce priveste calitatea comunicatiilor, Romania se afla pe un loc fruntas in lume, ceea ce reprezinta un punct important in atragerea investitiilor in domeniul IT&C.
In context, decizia ZTE de a investi in Romania are la baza acest argument, dublat de calitatea si abilitatea fortei de munca din domeniu.
Totodata, impreuna putem dezvolta solutii IT pentru alte piete, precum cele din regiunea Caucazului si din zona Asiei Centrale", a declarat ministrul Valerian Vreme.
In cadrul intrevederii au participat si secretarul de stat din MCSI, Marius Constantin Fecioru, si Bogdan Radu Savonea, director... mai mult
Miercuri, 24 August 2011, ora 17:20
China pare a fi cel mai ravnit investitor pentru Guvernul roman, intr-un moment in care putine tari se mai hazardeaza sa faca proiecte mari de investitii. Premierul poarta deja discutii de cateva zile cu reprezentantii chinezi si analizeaza potentialele investitii in pe taramul romanesc. Cat de repede se vor concretiza insa dicutiile, care sunt sansele ca aceste proiecte sa sporeasca in viitor sau ce efect va avea venirea chinezilor in Romania sunt intrebari ale caror raspunsuri depind foarte mult de conditiile de negociere, sustin analistii economici contactati de Bloombiz.
Investitiile facute de China in Romania, o solutie de moment sau priecte de viitor?
Consultantul Bogdan George considera ca interesul Chinei este de a avea in Romania un partener politic si economic de durata in Europa. Acesta se asteapta ca aceste investitii sa creasca in viitor, cu rezerva va vor fi mai multe analize de oportunitate in contextul noii crize financiare la orizont.
Investitiile chinezilor, mai avantajoase decat contractele de pana acum?
Autostrazile construite de investitorii chinezi au totusi sanse reale de a fi mai ieftine decat decat cele facute de Bechtel sau de francezi, avand in vedere experienta pe care o au la ei acasa.
“Dar bineinteles ca in mare masura specificatiile tehnice sunt cele care determina in primul rand pretul km de autostrada si in aceasta privinta, trebuie foarte mare atentie inca din faza de proiectare si inca din faza de realizare a caietului de... mai mult
Marti, 16 August 2011, ora 17:59
Premierul Emil Boc a precizat, ca Romania si China nu au reusit pana acum sa fructifice in plan economic relatiile excelente de la nivel politic si a cerut investitorilor chinezi sa vina in Romania, tara cu oportunitati deosebite."Tarile noastre au o excelenta relatie din punct de vedere politic si acum trebuie sa dovedim un pragmatism - pe care sunt convins ca cele doua parti il au si pot sa il materializeze - de a fructifica in plan economic excelenta colaborare in plan politic", a declarat Emil Boc la inceputul discursului sustinut luni la Beijing.
Primul-ministru roman s-a aratat increzator ca tara noastra poate constitui "o poarta de intrare" a Chinei in Europa, in contextul in care economia Romaniei este in dezvoltare, costul fortei de munca este inca scazut, iar oportunitatile de afaceri sunt numeroase. Printre avantajele pe care le prezinta Romania pentru un investitor chinez, Boc a mentionat stabilitatea geopolitica si strategica conferita de catre integrarea in structurile euroatlantice, cota unica de 16%, calificarea si competentele lingvistice a fortei de munc , un nivel al datoriei publice de numai 31,5% din PIB, prudenta politicilor bugetare si fiscale, increderea aratata de catre agentiile de rating perspectivelor economiei romanesti, flexibilizarea apreciabila a pietei muncii si limitarea deficitului bugetar.Premierul a aratat ca guvernul sau a adoptat o serie de masuri de austeritate, cum ar fi reducerea numarului si salariilor bugetarilor, cresterea... mai mult
Luni, 15 August 2011, ora 15:41
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, duminica, la o emisiune televizata, ca a propus in CSAT schita unei strategii a relatiilor cu China in secolul XXI, el explicand absenta investitiilor majore in Romania prin lipsa "unui OK politic de la Guvernele anterioare", informeaza Mediafax.
"Avem o relatie diplomatica neintrerupta de 60 de ani, foarte multe schimburi de delegatii. Am propus si in CSAT schita unei strategii de relatii cu China pentru secolul XXI ", a spus Baconschi
El a adaugat ca si-ar dori sa vada investitii chineze in mari proiecte de infrastructura.
"Faptul ca lucram cu precadere alaturi de partenerii nostri europeni nu exclude ca piata romaneasca sa fie deschisa si catre investitii chineze, mai ales ca lucreaza la standarde de cost bune, fac lucruri de calitate si le pot face repede", a spus el.
Intrebat de ce pana acum investitorii chinezi nu au fost prezenti in marile proiecte de infrastructura, ministrul a spus: "N-au reusit sa primeasca un OK politic in Guvernele anterioare, criza ne-a surprins in situatia de a ne reduce deficitul public.
Nu au spus stop ca atare (Guvernele anterioare, n.red.), dar nu avem o investitie chineza majora pe infrastructura, desi erau niste proiecte care au fost discutate".
"Ne dorim o relatie mult mai substantiala economic cu China", a mai spus el, atragand totodata atentia ca, avand in vedere legislatia UE, nu se pot acorda garantii de stat.
mai mult
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 00:06