Companiile chineze sunt interesate sa investeasca in Romania, principalele proiecte unde si-au anuntat intentiile fiind din infrastructura, agricultura, energie si IT.
Guvernele Romaniei si Republicii Populare Chineze au semnat la Palatul Victori mai multe memorandumuri de intelegere la Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si Est.
Peste cinci miliarde de euro, investitii chineze in proiecte energetice
Companiile chineze vor sa investeasca in Romania peste cinci miliarde de euro in proiecte energetice. iar primele contracte ar putea fi semnate anul viitor.
Chinezii sunt interesati de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda cel mai mare proiect de investitii din istoria Romaniei, estimat la 6,45 miliarde de euro.
Romania si China vor pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare, pe baza unui memorandum semnat cu Departamentul pentru Energie si Administratia Nationala pentru Energie din Chin.
O scrioare de de intentie a fost semnata de SN Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation (CGN),
Un alt proiect este cel al hidrocentralei de la Tarnita, care a necesita investitii de circa 1,3 miliarde de euro, iar statul roman cauta de mai multi ani investitori care sa participe la realizarea acestor proiecte.
Proiect Hidrocentrala Tarnita
Partea romana si partea chineza au agreat o Scrisoare de confort in vederea realizarii proiectului Cheap Tarnita Lapustesti, intelegere semnata de compania de proiect... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 07:03
Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca pe 9 martie 2014 va incepe constructia unui cartier de locuinte pentru tineri, de catre o companie chineza, care va asigura si finantarea.
Potrivit edilului Craiovei, care a facut acest anunt printr-un comunicat de presa transmis de PSD Dolj, cartierul va fi ridicat intr-un timp foarte scurt, iar pretul unei locuinte va fi sub 30.000 de euro.
"Anul viitor, pe 9 martie, va incepe constructia cartierului de locuinte pentru tineri. Nu am vrut sa facem publica aceasta noua actiune pana cand nu am avut siguranta ca totul este pus la punct. Cartierul va fi construit de catre chinezi. Asta inseamna ca se va intampla foarte repede si va fi finantat tot de ei. Pretul apartamentelor va fi sub 30 de mii de euro, intre 22.000 si 30.000 de euro", a declarat Lia Olguta Vasilescu, potrivit comunicatului PSD Dolj.
Potrivit sursei citate, tot anul viitor va incepe si constructia noului stadion "Ion Oblemenco" in Craiova, precum si a autostrazii Craiova-Pitesti. mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 12:31
Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarnita si autostrada Craiova-Pitesti constituie proiecte in care sunt asteptate investitii chineze, iar sperata venire a China Development Bank, una dintre cele mai mari banci din lume, ar facilita acest lucru, a declarat ambasadorul Romaniei la Beijing, Doru Costea, intr-un interviu acordat Agerpres.
"Exista un 'cerc vicios' in general intre prezenta bancilor si prezenta investitiilor: rationamentul cel mai des invocat este ca bancile se justifica daca investitiile din tara de unde provine banca sunt consistente. N-au cum sa fie investitii suficiente insa daca instrumentul bancar nu exista in teritoriu (...). Asadar, oul sau gaina? Depinde cum vrei sa te uiti. Cred ca vom putea sa asistam la o evolutie in paralel intre venirea bancilor si cresterea investitiilor", a opinat Doru Costea.
In cazul in care oamenii de afaceri romani ar opta pentru investitii in China, ambasadorul spune ca ei ar trebui sa se orienteze catre sectoarele in care sunt competitivi.
"Urbanism, dezvoltarea agriculturii, gestionarea resurselor de apa - domenii de sensibilitate si de interes special pentru China, unde accepta pe oricine poate sa le fie util. Noi trebuie sa facem cunoscut ceea ce stim noi sa facem", a afirmat Doru Costea, admitand insa ca Romania poate contribui mai degraba cu know-how, in timp ce resursele ar trebui sa fie asigurate de partea chineza.
Domnule ambasador, s-a vorbit, dupa vizita premierului Victor Ponta in China,... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 13:05
Complexul Energetic Oltenia ar putea construi, de anul viitor, mai multe parcuri fotovoltaice in zonele depozitelor de zgura si cenusa inchise in ultimii ani, care sa permita companiei sa devina producator de energie si in acest domeniu, a anuntat managerul privat al unitatii, Laurentiu Ciurel.
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, a mers, saptamana trecuta, intr-o vizita in China, coordonata de ministrul Energiei, Constantin Nita.
Laurentiu Ciurel a declarat, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta Targu Jiu, ca a descoperit, cu prilejul vizitei in China, posibilitatea construirii unor parcuri fotovoltaice la preturi extrem de atractive, care sa permita companiei sa devina producator de energie si in acest domeniu.
"Costul pentru a obtine un megawatt e undeva intre 600 si 900.000 de euro, de patru-cinci ori mai putin decat acum cativa ani. Asta face extrem de atractiva o astfel de investitie. Noi avem in bugetul pe anul viitor o suma alocata doar pentru 10 MW, dar incercam o extindere daca intram in legatura cu una dintre companiile de acolo, China National Electric, cea care si-a exprimat disponibilitatea pentru asa ceva", a spus managerul privat al CE Oltenia.
Centrala de la Craiova va putea produce energie pe baza de gaz
El a precizat ca parcurile fotovoltaice ar urma sa fie construite, de anul viitor, in zonele depozitelor de zgura si cenusa inchise in ultimii ani din cauza conditiilor de mediu si dupa ce... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 16:00
Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, miercuri, ca valoarea autostrazii Craiova-Pitesti depaseste suma de 1,5 miliarde de euro, insa cifra nu trebuie sa sperie, pentru ca autostrada se va realiza pe banii investitorilor, care isi asuma investitia.
Vasilescu a mai spus ca modalitatea in care se va construi aceasta autostrada reprezinta o premiera pentru Romania si nu intelege de ce in ultimii 20 de ani nu s-au realizat autostrazi cu banii investitorilor pe care sa ii recupereze ulterior din taxe.
"Sunt cinci consortii interesate (n.r. - de construirea autostrazii Craiova-Pitesti). Stiu despre doua dintre ele - unul spaniol si unul chinezesc, acestea erau informatiile de actualitate acum vreo luna de zile, cand au fost si la mine in birou si bineinteles ca i-am directionat catre Ministerul Marilor Proiecte si catre CNADNR.
Noi speram sa se inteleaga pana la urma cumva, pentru ca aici va fi o negociere care va trebui purtata intre Guvern si aceste consortii, avand in vedere ca investitia se va face pe banii acestor consortii", a spus Vasilescu.
Potrivit primarului Craiovei, valoarea autostrazii este undeva peste 1,5 miliarde de euro, asta insemnand ca va trebui sa isi recupereze banii respectivi in urmatorii 10 ani.
"Va trebui ca noi, cei care ne vom deplasa pe aceasta autostrada, sa suportam o taxa, dar din punctul meu de vedere este foarte in regula acest lucru, asa cum se intampla peste tot in UE, iar taxa respectiva este pur si simplu... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 15:39