Investitorii chinezi si-au uitat intelepciunea acasa, constata analistii care urmaresc tranzactiile imobiliare din Portugalia. Incepand cu 2012, statul portughez a lansat campania "Viza de aur", adresata non-europenilor care cumpara in zona proprietati de cel putin 500.000 de euro.
Nu trebuie sa te mai intrebi cine-ar putea fi cumparatorii. Panourile publicitare in limba chineza din aeroportul din Lisabona si imprejurimi spulbera din prima acest mister.
Insa, dupa ce-si plaseaza banii in proprietatile portugheze, multi urmasi ai lui Confucius descopera cu stupoare ca au fost arsi la pret, informeaza Bloomberg.
La mana agentilor imobiliari
Portugalia a initiat programul "Viza de aur" cu scopul de a revitaliza economia cu ajutorul investitiilor straine in sectorul imobiliar.
Rezultatul poate fi declarat satisfacator pentru ambitiile guvernantilor de la Lisabona. Cumparatorii, in mare parte chinezi, au adus peste un miliard de euro in Portugalia, conform datelor oficiale.
In acelasi timp, agentii imobiliari care au intermediat tranzactiile au la fel de multe motive sa se arate fericiti de invazia asiaticilor: comisioanele lor au ajuns in unele cazuri si la 25% din valoarea proprietatilor puse la vanzare.
"Multi chinezi ajung in Portugalia pentru prima data. Nu vorbesc limba si in cateva zile trebuie sa-si cumpere o proprietate. O parte dintre acesti investitori s-au fript pe piata imobiliara de aici", explica Y Ping Chow, liderul Ligii Chineze din... mai mult
Marti, 03 Martie 2015, ora 13:05
Investitiile chineze in Uniunea Europeana, care scazusera in 2013, au crescut de peste doua ori in 2014, ajungand la un nou record, de 18 miliarde de dolari (15,9 miliarde de euro), indica un studiu publicat miercuri, relateaza AFP.
Regatul Unit este prima tara destinatara a investitiilor chineze, potrivit studiului, intreprins de cabinetul de avocatura Baker & McKenzie, care pune, de asemenea, in evidenta interesul crescand al investitorilor chinezi pentru sectoarele agroalimentar si imobiliar.
In 2014, intreprinderi si investitori chinezi au realizat deja 153 de operatiuni, suma totala fiind de 18 miliarde de dolari, fata de 8,6 miliarde in 2013 si aproape 12 miliarde in 2012, potrivit Agerpres.
Investitiile chineze s-au relansat dupa scaderea din 2013, legata de reducerea tranzactiilor din energie si materiale de constructii, precizeaza Baker & McKenzie.
Regatul Unit a fost destinatia preferata a investitiilor provenite din China anul trecut, cu 5,1 miliarde de dolari investiti in 2014, urmat de Italia (3,5 miliarde), Olanda (2,3 miliarde), Portugalia (2 miliarde) si Germania (1,6 miliarde), potrivit studiului.
In termeni de sectoare, energia, domeniu favorit al investitorilor chinezi, a pierdut din importanta, in favoarea celui agroalimentar, care se situeaza pe primul loc in 2014 cu investitii de 4,1 miliarde de dolari, si imobiliarele, care au atras 3 miliarde de dolari. mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 11:35
China va investi mai mult de 660 de miliarde de yuani (peste 100 de miliarde de dolari) in 2013 pentru dezvoltarea infrastructurii de cale ferata, a anuntat joi compania de stat China Railway Corporation (CRC).
Catre sfarsitul acestui an, conform unui plan aprobat de executivul de la Beijing, ar urma sa fie date in exploatare circa 5.500 km de noi linii de cale ferata. Astfel, lungimea totala a cailor ferate din tara va ajunge la 100.000 km, iar cea a liniilor de mare viteza va totaliza peste 10.000 km, informeaza Xinhua si ITAR-TASS.
Din ianuarie pana in iulie, potrivit datelor oficiale, CRC a investit 261,7 miliarde de yuani (circa 42,2 miliarde de dolari) pentru extinderea retelei de cale ferata, ceea ce este cu 16% mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2012.
In martie a.c., in urma restructurarii guvernului chinez, Ministerul pentru Caile Ferate a fost suprimat, iar functiile comerciale ale acestuia au fost transferate catre gigantul de stat China Railway Corporation, in timp ce functiile administrative in gestiunea Directiei de stat pentru caile ferate de pe langa Ministerul Transporturilor. mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 15:59
Mai multi investitori chinezi sunt interesati sa investeasca in judetul Cluj, la combinatul Mechel Campia Tuzii, dar si in alte domenii precum constructia de masini agricole, energia solara si industria textila.
Directorul general adjunct al Departamentului de Comert din cadrul provinciei Shandong, Yan Zhaowan, care conduce o delegatie chineza aflata la Cluj, a declarat ca in judet "este un foarte bun mediu de afaceri".
"Companii chineze din Shandong sunt interesate in investitii din domeniul energiei solare, masini agricole, procesarea alimentelor si textile. In provincia Shandong, multe companii stiu foarte multe despre judetul Cluj", a spus Zhaowan.
La randul sau, prefectul judetului Cluj, Ioan Gheorghe Vuscan, a declarat ca vizita delegatiei chineze este una de raspuns la vizita oficialitatilor judetene din Cluj, facuta in octombrie 2012 in Shandong.
Vizita delegatiei chineze in judetul Cluj are drept scop stabilirea de parteneriate economice si identificarea unor oportunitati de investitii in judet, in domenii precum industria constructiilor de masini, productia de autovehicule, componente auto, masini-unelte si echipamente agricole, componente electronice si sectorul IT.
Programul delegatiei mai cuprinde vizitarea Parcului Industrial TETAROM si a Combinatului Mechel Campia Turzii.
Din delegatia chineza care viziteaza luni judetul Cluj fac parte reprezentati ai companiei de autobuze Zhongtong si din cadrul Shandong Changlin Machinery.
Companiile... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 14:38
Piata bursiera din China a inregistrat luni cel mai semnificativ declin din acest an, dupa publicarea unui studiu privind indicele PMI al activitatii economice care arata o redresare mai lenta a activitatii industriale decat se estima, ceea ce sugereaza ca raman in continuare temeri privind evolutia celei de-a doua economii mondiale.
Dar actiunile din sectorul imobiliar au crescut luni, dupa ce masurile din acest sector adoptate de autoritatile din trei orase chinezesti la sfarsitul saptamanii par sa fie mai putin stricte decat s-au temut investitorii, transmite Reuters.
Indicele principal Shanghai Composite al bursei din China a inchis luni in scadere cu 0,1%, la 2.234,39 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2012. Pietele bursiere din Hong Kong sunt inchise luni.
Autoritatile chineze au anuntat luni ca indicele Purchasing Managers Index (PMI), care arata situatia economica din sectorul manufacturier, a crescut luna trecuta la 50,9%, cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni.
Un indicator PMI de peste 50 indica o expansiune a activitatii din industria prelucratoare comparativ cu valoarea din luna precedenta, iar sub valoarea 50 indicatorul reflecta o contractie, in timp ce 50 sugereaza o stagnare.
Sectorul imobiliar ramane problematic
Subindicele imobiliar al bursei chineze a crescut luni cu 1%, compania de stat Poly Real Estate inregistrand un avans de 3%, iar China Vanke a urcat cu 2,2%.
"Exceptand capitala Beijng si intr-un anumit grad... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 11:53
Investitiile facute peste hotare de companiile chineze in primele doua luni ale acestui an au inregistrat o crestere de 147,3% pana la 18,39 miliarde de dolari, in timp ce investitiile straine directe in China in aceeasi perioada au inregistrat o scadere de 1,35% pana la 17,48 miliarde de dolari, a anuntat marti Ministerul chinez al Comertului.
Investitiile chineze peste hotare (ODI) au fost stimulate de o crestere de 281,8% a investitiilor in Australia, Hong Kong (156%) si SUA (145,7%), dar si in Uniunea
Europeana (81,9%), precizeaza Ministerul chinez al Comertului, transmite AFP.
De asemenea, in luna februarie a acestui an investitiile straine directe (FDI) in China au inregistrat o crestere de 6,32% pana la 8,21 miliarde de dolari, aceasta fiind prima crestere dupa opt luni consecutive de scadere. Investitiile Uniunii Europene in China au crescut cu 34,01% pana la 1,21 miliarde de dolari, in timp ce investitiile facute de SUA au scazut cu 5,37% pana la 497 milioane de dolari.
In 2012, China a atras investitii straine directe in valoare de 111,7 miliarde de dolari, acestea inregistrand prima scadere in ritm anual din ultimii trei ani. mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 09:59
China ramane, in continuare, tara surprizelor, care stie sa-si urmareasca si sa-si sustina interesele. Astfel, desi investitiile straine din tara au scazut, anul trecut, cu 3,7%, tara a ramas foarte dinamica in ce priveste exportul, asigurandu-si excedentele in balantele valutare.
Aproape par de necrezut informatiile conform carora, in acest an de criza generala, exportul chinez a putut inregistra o crestere spectaculoasa de 27%, capabil sa acopere fara probleme efectele retragerii unor investitori straini.
Chiar si asa, investitiile straine existente asigura un echilibru al balantei mai mult decat confortabil. In timp ce valoarea acestora este de 111,72 de miliarde de dolari, tranzactiile efectuate s-au limitat la 77,22 de miliarde de dolari.
Se pare ca oficialii chinezi stiu sa nu amestece interesele economice cu optiunile politice externe, atunci cand nu este cazul. Aceasta a facut ca, in ciuda neintelegerilor cu Japonia vecina si chiar deteriorarii relatiilor bilaterale, comertul sa nu aiba de suferit.
Citeste mai multe despre China - o oportunitate permanenta, pentru cine stie sa profite pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 10:31
Influenta Chinei nu poate decat sa creasca intr-o Europa inecata in datorii si aflata in pragul unei noi recesiuni, ai carei lideri ar vrea ca Bejingul sa investeasca o parte mai mare din rezervele valutare de 3.200 de miliarde de dolari in obligatiuni europene.
China va contribui, probabil, si la resursele FMI pentru sustinerea unor state puternic indatorate, precum Italia si Spania.
Achizitia, saptamana trecuta, a participatiei guvernului portughez la compania EDP de catre China Three Gorges, pentru 3,5 miliarde de dolari, este, de asemenea, un semn pentru ce va urma, scrie Reuters.
Bancherii se orienteaza instinctiv catre China in incercarea de a gasi cumparatori pentru active scoase la vanzare in Europa, de guverne, banci si companii pentru a-si plati datoriile.
In pofida interesului exprimat de liderii Chinei pentru deversificarea activelor tarii in strainatate, analistii nu anticipeaza o schimbare majora in abordarea precauta a extinderii pe pietele occidentale. Africa si Asia vor ramane, probabil, principalele tinte pentru Beijing.
"Vor exista oportunitati, dar nu vom asista la achizitia Europei de catre China", a declarat Thilo Hanemann, director de cercetare la compania americana de consiltanta Rhodium Group.
Exista mai multe motive ale acestei precautii.
Intarzierile in a obtine avizul autoritatilor de la Beijing creeaza companiilor chineze un dezavantaj in fuziunile si achizitiile in care vanzatorul vrea o tranzactie rapida. Companiilor le... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 13:24
Romania are patru proiecte prioritare in domeniul energiei in perioada care urmeaza - proiectul AGRI, centrala Tarnita Lapustesti, realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, termocentrala Doicesti.
Proiectele prioritare - stabilite de ministerul de resort - se afla in diferite faze de implementare si vor fi realizate in parteneriat public-privat, informeaza consilierul de stat al primului-ministru, Andreea Vass Paul.
Proiectul AGRI are ca scop diversificarea surselor energetice
Pentru proiectul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector) s-a publicat la inceputul lunii anuntul de selectare a proiectantului pentru elaborarea studiului de fezabilitate, care trebuie finalizat in luna aprilie a anului urmator.
Proiectul AGRI, ce presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat de catre Romania, Georgia si Azerbaidjan, are ca obiectiv diversificarea surselor de aprovizionare si rutelor de transport energetic, fiind complementar Nabucco, in cadrul Coridorului Sudic. AGRI isi propune sa conecteze furnizorii de gaze naturale din regiunea Marii Caspice cu piata europeana.
Proiectul ar putea costa 1,2 miliarde euro, pentru o capacitate proiectata de 2 miliarde mc gaze, 2,8 miliarde euro, pentru 5 miliarde mc, si 4,5 miliarde euro pentru o capacitate de 8 miliarde mc, potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei.
Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, isi exprima speranta, anul trecut, ca proiectul de interconectare... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 08:27