Premierul Antonis Samaras a declarat ca Grecia ar trebui considerata de China o poarta pentru investitii in Europa si a promis ca investitorii straini vor fi "tratati cu covorul rosu" pentru a contribui la revigorarea economiei elene.
Samaras, aflat la Beijing intr-o vizita de cinci zile in China, a declarat ca tara sa "este ancorata in zona euro" si s-a aratat increzator "intr-o noua era a cooperarii", transmite Bloomberg.
Jian Yaoping, secretar de stat in Ministerul Comertului de la Beijing, a afirmat la randul sau ca China va extinde investitiile in portul Pireu. Totodata, oficialul a afirmat ca investitorii chinezi sunt interesati de proiecte de infrastructura in UE.
"Grecia este hotarata sa transforme criza intr-o oportunitate pentru un nou inceput. Combinand avantajele oferite de Grecia si forta de penetrare a Chinei in comertul global, precum si costurile competitive de productie, putem construi un parteneriat puternic", a spus Samaras.
Premierul elen conduce o delgatie de peste 60 de oameni de afaceri greci, inclusiv reprezentanti ai Alpha Bank. Statul elen vrea sa revina la finantarea de pe piete si cauta investitori.
Fitch a imbunatatit marti ratingul Greciei de la "CCC" la "B-", cu perspectiva stabila, datorita progresului inregistrat in privinta reducerii dezechilibrelor din economie si scaderii deficitelor.
Grecia este finantata de UE si FMI din martie 2010, iar Samaras a declarat recent ca guvernul intentioneaza sa efectueze anul viitor... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 11:24
Investitiile facute peste hotare de companiile chineze in primele doua luni ale acestui an au inregistrat o crestere de 147,3% pana la 18,39 miliarde de dolari, in timp ce investitiile straine directe in China in aceeasi perioada au inregistrat o scadere de 1,35% pana la 17,48 miliarde de dolari, a anuntat marti Ministerul chinez al Comertului.
Investitiile chineze peste hotare (ODI) au fost stimulate de o crestere de 281,8% a investitiilor in Australia, Hong Kong (156%) si SUA (145,7%), dar si in Uniunea
Europeana (81,9%), precizeaza Ministerul chinez al Comertului, transmite AFP.
De asemenea, in luna februarie a acestui an investitiile straine directe (FDI) in China au inregistrat o crestere de 6,32% pana la 8,21 miliarde de dolari, aceasta fiind prima crestere dupa opt luni consecutive de scadere. Investitiile Uniunii Europene in China au crescut cu 34,01% pana la 1,21 miliarde de dolari, in timp ce investitiile facute de SUA au scazut cu 5,37% pana la 497 milioane de dolari.
In 2012, China a atras investitii straine directe in valoare de 111,7 miliarde de dolari, acestea inregistrand prima scadere in ritm anual din ultimii trei ani. mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 09:59
In momente de criza, Europa se bucura totusi de investitii directe din China care ar putea aduce intre 250 si 500 miliarde de dolari in capital nou in urmatorii 10 ani, generand locuri de munca.
Investitiile externe chineze nu au reusit sa tina pasul cu cresterea economiei, dar lucrurile se schimba pe masura ce companiile incearca sa achizitioneze brandurile si tehnologiile care le vor permite sa fie cu un pas inaintea competitorilor de acasa, scrie Reuters.
Investitiile straine destinate Europei s-au triplat intre 2006 si 2009, si din nou in 2011 pana la 10 miliarde de dolari, conform unei companii de cercetare din New York. Numarul investitiilor de peste un milion de dolari s-a dublat pana la aproape 100 atat in 2010, cat si in 2011. Conform companiei de cercetare, acest trend ar urma sa continue, intre 2010 si 2020 urmand sa se ajunga la investitii intre unu si doua trilioane de dolari.
Acest lucru ar insamna ca doar din China ar urma sa vina cu investitii directe de 250-500 miliarde de dolari, fie prin fuziuni si achizitii sau proiecte ecologice. Toate depind insa de capacitatea Europei de a preveni colapsul euro si de a mentine nivelul de 25% investitii straine, atins in anii 2000.
"Chiar daca investitiile chineze nu vor fi profitabile, iar Europa nu mai atrage o mare parte din investitiile straine din aceasta zona, in urmatorul deceniu, tot vor veni aproximativ 20-30 miliarde de dolari", scrie in raport.
Unii legislatori au cerut un tratat pentru... mai mult
Joi, 07 Iunie 2012, ora 12:15
Oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in proiecte din agricultura, IT, infrastructura si energie, subiectul fiind discutat in intalnirea avuta, joi, de premierul Mihai Razvan Ungureanu cu omologul sau chinez, Wen Jiabao.
Intalnirea a fost organizata la Varsovia, unde premierul Ungureanu participa la o reuniune de lucru a prim-ministrilor din tarile central si est-europene cu premierul chinez, Wen Jiabao, cu prilejul lucrarilor Forumului Economic "Polonia-Europa Centrala-China".
"A fost o discutie axata pe oportunitatile economice pe care le pot fructifica cele doua tari. Partea romana a venit cu o lista care cuprinde atat propuneri concrete pentru partea chineza, cat si directii strategice de investitie.
Trebuie sa remarcam deschiderea partii chineze pentru a analiza aceste propuneri si a le impartasi ulterior departamentelor speciale. In acelasi timp, exista o propunere agreata, prin care partea chineza sa vina cu un mecanism de finantare pentru diverse proiecte in parteneriat romano-chinez", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
El a aratat ca oficialii romani spera sa echilibreze balanta comerciala cu statul chinez si sa dezvolte relatiile turistic-culturale, sa identifice noi oportunitati de studii pentru romani in China si sa deschida piata romaneasca "pentru tot ce inseamna investitii chineze".
Surse oficiale au declarat ca oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 17:53
China pare a fi cel mai ravnit investitor pentru Guvernul roman, intr-un moment in care putine tari se mai hazardeaza sa faca proiecte mari de investitii. Premierul poarta deja discutii de cateva zile cu reprezentantii chinezi si analizeaza potentialele investitii in pe taramul romanesc. Cat de repede se vor concretiza insa dicutiile, care sunt sansele ca aceste proiecte sa sporeasca in viitor sau ce efect va avea venirea chinezilor in Romania sunt intrebari ale caror raspunsuri depind foarte mult de conditiile de negociere, sustin analistii economici contactati de Bloombiz.
Investitiile facute de China in Romania, o solutie de moment sau priecte de viitor?
Consultantul Bogdan George considera ca interesul Chinei este de a avea in Romania un partener politic si economic de durata in Europa. Acesta se asteapta ca aceste investitii sa creasca in viitor, cu rezerva va vor fi mai multe analize de oportunitate in contextul noii crize financiare la orizont.
Investitiile chinezilor, mai avantajoase decat contractele de pana acum?
Autostrazile construite de investitorii chinezi au totusi sanse reale de a fi mai ieftine decat decat cele facute de Bechtel sau de francezi, avand in vedere experienta pe care o au la ei acasa.
“Dar bineinteles ca in mare masura specificatiile tehnice sunt cele care determina in primul rand pretul km de autostrada si in aceasta privinta, trebuie foarte mare atentie inca din faza de proiectare si inca din faza de realizare a caietului de... mai mult
Marti, 16 August 2011, ora 17:59
Premierul Emil Boc a precizat, ca Romania si China nu au reusit pana acum sa fructifice in plan economic relatiile excelente de la nivel politic si a cerut investitorilor chinezi sa vina in Romania, tara cu oportunitati deosebite."Tarile noastre au o excelenta relatie din punct de vedere politic si acum trebuie sa dovedim un pragmatism - pe care sunt convins ca cele doua parti il au si pot sa il materializeze - de a fructifica in plan economic excelenta colaborare in plan politic", a declarat Emil Boc la inceputul discursului sustinut luni la Beijing.
Primul-ministru roman s-a aratat increzator ca tara noastra poate constitui "o poarta de intrare" a Chinei in Europa, in contextul in care economia Romaniei este in dezvoltare, costul fortei de munca este inca scazut, iar oportunitatile de afaceri sunt numeroase. Printre avantajele pe care le prezinta Romania pentru un investitor chinez, Boc a mentionat stabilitatea geopolitica si strategica conferita de catre integrarea in structurile euroatlantice, cota unica de 16%, calificarea si competentele lingvistice a fortei de munc , un nivel al datoriei publice de numai 31,5% din PIB, prudenta politicilor bugetare si fiscale, increderea aratata de catre agentiile de rating perspectivelor economiei romanesti, flexibilizarea apreciabila a pietei muncii si limitarea deficitului bugetar.Premierul a aratat ca guvernul sau a adoptat o serie de masuri de austeritate, cum ar fi reducerea numarului si salariilor bugetarilor, cresterea... mai mult
Luni, 15 August 2011, ora 15:41
Peste o mie de persoane s-au inghesuit, vineri, in comuna damboviteana Darmanesti la bursa locurilor de munca organizata ad-hoc dupa ce un investitor chinez a hotarat sa construiasca pana la sfarsitul anului o fabrica de produse electronice in zona, transmite corespondentul MEDIAFAX.Potrivit reprezentantilor Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Dambovita, patronul fabricii a cerut sprijinul Agentiei si al primariei din localitate pentru a-l ajuta in recrutarea angajatilor, astfel ca pentru o zi bursa locurilor de munca a functionat ad-hoc la Darmanesti.
Autoritatile locale spun ca investitia va aduce o crestere a nivelului de trai al locuitorilor din judetele Dambovita si Prahova, comuna fiind situata la limita dintre cele doua judete.
"Este o prima actiune a acestui investitor. Este o investitie mare, se vor fabrica electronice, produse finite si componente.
Un numar de 141 de persoane vor fi angatate in acest an, celelalte, pana la 2.250, pe tot parcursul anului viitor. Acum este o recrutare, urmeaza sa se stabileasca de catre angajator cati au calificarea necesara unor asemenea meserii, iar actiunile vor continua" a declarat directorul AJOFM Dambovita, Catalin Niculae.
Reprezentantii Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Dambovita si cei ai investitorului spun ca aceasta fabrica va atrage forta de munca din toate localitatile din imprejurimi, numarul total al angajatilor urmand sa fie de 2.250.
Productia, destinata exportului in... mai mult
Vineri, 06 Mai 2011, ora 17:58
Investitorii chinezi sunt asteptati sa ia parte la proiectele de tip public-privat care vor fi initiate in Romania, in constructia de autostrazi, poduri, hidrocentrale sau in agricultura, a afirmat, miercuri, premierul Boc, in discutia cu o delegatie oficiala chineza aflata in vizita la Bucuresti, potrivit Mediafax.Contractele de parteneriat public-privat au reprezentat unul dintre subiectele principale ale intalnirii organizate, la Palatul Victoria, intre premierul Emil Boc si delegatia chineza condusa de Li Changchun, membru in Comitetul Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.
Boc a aratat ca, in urma adoptarii Legii parteneriatului public-privat, Guvernul ii asteapta inclusiv pe investitorii chinezi sa participe la modernizarea lucrarilor de infrastructura.
"Acest parteneriat public-privat ne va permite sa ne consolidam relatiile economice cu proiecte importante in energie, transporturi, cultura, mediu, agicultura, avand in vedere potentialul pe care China il are de a investi. Nu mai vorbim de lucrarile de infrastructura - fie autostrazi in regim de parteneriat public-privat sau constructia de poduri, precum podul de la Braila, ori constructia de hidrocentrale", a afirmat Boc.
Directia Generala Piata Interna si Servicii a Comisiei Europene a atras atentia autoritatilor romane ca actuala Lege a parteneriatului public-privat, intrata in vigoare in octombrie anul trecut, este in contradictie cu normele UE si a solicitat... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 14:29
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, duminica, la o emisiune televizata, ca a propus in CSAT schita unei strategii a relatiilor cu China in secolul XXI, el explicand absenta investitiilor majore in Romania prin lipsa "unui OK politic de la Guvernele anterioare", informeaza Mediafax.
"Avem o relatie diplomatica neintrerupta de 60 de ani, foarte multe schimburi de delegatii. Am propus si in CSAT schita unei strategii de relatii cu China pentru secolul XXI ", a spus Baconschi
El a adaugat ca si-ar dori sa vada investitii chineze in mari proiecte de infrastructura.
"Faptul ca lucram cu precadere alaturi de partenerii nostri europeni nu exclude ca piata romaneasca sa fie deschisa si catre investitii chineze, mai ales ca lucreaza la standarde de cost bune, fac lucruri de calitate si le pot face repede", a spus el.
Intrebat de ce pana acum investitorii chinezi nu au fost prezenti in marile proiecte de infrastructura, ministrul a spus: "N-au reusit sa primeasca un OK politic in Guvernele anterioare, criza ne-a surprins in situatia de a ne reduce deficitul public.
Nu au spus stop ca atare (Guvernele anterioare, n.red.), dar nu avem o investitie chineza majora pe infrastructura, desi erau niste proiecte care au fost discutate".
"Ne dorim o relatie mult mai substantiala economic cu China", a mai spus el, atragand totodata atentia ca, avand in vedere legislatia UE, nu se pot acorda garantii de stat.
mai mult
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 00:06