In conditiile in care se asteapta ca salariile sa creasca usor, iar preturile sa scada, vanzarile centrelor comerciale din Romania ar trebui sa creasca in acest an cu circa 3,5%.
"Centrele comerciale din Romania ar trebui sa aiba o crestere medie a vanzarilor de circa 3,5% in acest an. Nu vom vedea aceeasi evolutia la toate centrele comerciale, dar cele din Bucuresti si marile orase vor fi principalele beneficiare ale acestei cresteri. Estimam un avans mai accentuat pe partea de produse alimentare, astfel ca supermarketurile si hipermarketurile vor atrage mai multi clienti, ceea ce va fi bine pentru centrele comerciale in care functioneaza. Astfel si vanzarile de produse nealimentare si de servicii se va inregistra o crestere a consumului. Pe zona de cinematograf si petrecere a timpului liber vanzarile se vor mentine constante", a declarat Robert Maxim, managing partner Ensight Management Consulting, potrivit Mediafax.
In opinia sa, la cresterea vanzarilor in centrele comerciale vor contribui, pe de o parte, salariile pentru care compania estimeaza un avans de 2,6%, iar pe de alta parte o continuare a scaderii preturilor, care in 2013 s-a situat intre 1 si 8%.
"Romanii vor avea mai multi bani in buzunar, deci vor cheltui mai mult. Ceea ce este o veste foarte buna pentru retaileri si centrele comerciale, speram doar ca mediul politic sa nu o de-a in bara si sa distruga aceasta perspectiva", a adaugat Maxim.
Acesta crede ca printre factorii care ar putea avea... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 16:21
Decathlon, cel mai mare retailer european de articole sportive, va deschide noi magazine la Sibiu si Suceava, totalizand astfel 12 unitati functionale in Romania.
Magazinele vor fi deschise in centrele comerciale detinute de Fondul britanic de investitii Argo Real Estate Opportunities Fund (ARGO), respectiv in Shopping City Sibiu si in Shopping City Suceava.
ARGO detine patru centre comerciale in Sibiu, Suceava, Iasi si Oradea.
"Cel de-al 12-lea magazin Decathlon din Romania va fi deschis in Shopping City Sibiu catre finalul acestui an. Referitor la Shopping City Suceava, pentru a acomoda aici magazinul Decathlon vor fi necesare relocari ale unor chiriasi si reconfigurarea unor spatii, lucrari care vor fi de durata", a precizat Graham Kilbane, COO ARGO. In Era Shopping Park Iasi (alt parc comercial aflat in proprietatea ARGO), Dechatlon detine o unitate de sine statatoare.
Decathlon este o companie franceza, prezenta in peste 15 tari cu peste 400 de magazine; brandul apartine familiei Mulliez, care detine si hipermarketurile Auchan, magazinele Kiabi si cele de bricolaj Leroy Merlin.
Decathlon a intrat pe piata din Romania in anul 2009. Prin cele doua noi magazine din Sibiu si Suceava, Decathlon isi va consolida pozitia pe piata locala, cumuland un numar de 13 unitati.
"Studiile arata ca noile magazine Decathlon se vor bucura de o primire entuziasta din partea cumparatorilor din orasele respective; ne asteptam ca noile locatii sa genereze o crestere... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 12:39
Promenada Mall a atras peste 45 de mii de vizitatori doar in prima zi, fiind primul centru comercial care a spart gheata crizei in care s-a aflat piata in ultimii cinci ani. Totusi, anul care urmeaza nu anunta lansari rasunatoare, dar 2015 se anunta promitator. Business24 iti prezinta cateva superproiecte care vor da lovitura pe piata centrelor comerciale.
Cel mai asteptat centru comercial, dupa Promenada Mall este Mega Mall Pantelimon, un superproiect de 75.000 de mp anuntat inca din 2008, dar care a suferit mai multe amanari.
Cand nimeni nu ii mai dadea nicio sansa Mega Mall-ului din Pantelimon, fondul sud-african NEPI, unul dintre cei mai activi investitori de pe piata imobiliara romaneasca, a achizitionat 70% din proiect si a anuntat un nou termen de finalizare: primavara lui 2015.
"In luna octombrie deschidem santierul. Avem deja autorizatia de constructie, iar proiectul ramane in mare parte la fel. Am facut cateva modificari pe interior, pentru un aspect mai aerisit si prietenos: holuri mai largi, vitrine mai inalte etc.", a declarat Iulian Rusu, reprezentant NEPI Romania, pentru Business24.
Sud-africanii vor dezvolta proiectul, a carui valoare se ridica la 150 de milioane de euro, impreuna cu austriecii de la Real 4 You. Centrul comercial este situat pe platforma fostei fabrici Electroaparataj, in apropriere de Soseaua Iancului si Soseaua Pantelimon.
Mall regional intr-un mini orasel la Brasov
Tot in primavara lui 2015 mai este anuntata... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 08:06
Stocul de spatii comerciale moderne va creste pana la finele anului la 2,85 milioane metri patrati, de la 2,7 milioane metri patrati la finele primului semestru, iar ratele de neocupare a centrelor comerciale variaza intre 5 si peste 10%, in functie de proiect, potrivit CBRE.
Stocul de spatii comerciale moderne a ramas stabil in primul semestru al acestui an, circa 2,7 milioane de metri patrati, din care 30% se afla in Bucuresti. Centrele comerciale reprezinta 56% din stoc, in timp ce parcurile de retail detin 43,5%, iar centrele de tip factory outlet doar 0,6%.
"Observam o tendinta de crestere a interesului pentru centre comerciale prime atat din partea investitorilor, cat si din cea a chiriasilor. Proiectele performante din Bucuresti si provincie atrag majoritatea clientilor si inregistreaza vanzari peste medie, avand o rata de neocupare de sub 5%, in timp ce centrele secundare se confrunta cu o rata de neocupare de peste 10%.
O alta tendinta din piata de retail este taierea costurilor cu utilitatile, care continua sa joace un rol important in planul de afaceri al chiriasilor", a declarat Luiza Moraru, seful departamentului de retail al companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania.
In prima jumatate a anului a fost inaugurat un singur centru comercial in Romania, Uvertura Mall Botosani, cu o suprafata inchiriabila de 15.000 mp. In luna iulie a fost deschisa galeria comerciala Cora Constanta, iar alte trei centre comerciale vor fi inaugurate pana la... mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 12:52
Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI) vrea sa deschida in acest an un centru comercial la Galati, primul proiect din oras de acest tip, si sa inceapa constructia la un proiect similar in Tagu Jiu.
"La Galati am inceput demolarea constructiilor de pe teren si vrem sa deschidem in acest an centrul comercial. De asemenea, vrem sa incepem in acest an constructia la proiectul din Targu Jiu pe care intentionam sa-l finalizam anul viitor. Totodata ne uitam la cateva oportunitati de terenuri pentru dezvoltarea de centre comerciale, atat in Bucuresti cat si in alte orase din tara", a declarat Martin Slabbert, directorul executiv al NEPI.
NEPI a achizitionat anul trecut de la o companie locala un teren de 12,7 hectare in Galati, la aproximativ 25 de kilometri distanta de Promenada Mall Braila, centrul comercial detinut tot de fondul de investitii. La Galati proiectul va avea o suprafata de 30.000 de metri patrati.
In acest an, NEPI a cumparat mai multe loturi de teren invecinate, cu o suprafata totala de aproximativ 4 hectare in Targu Jiu, de asemenea, un oras in care nu exista un centru comercial modern. Terenurile se afa in apropierea supermarketului Kaufland din oras. NEPI intentioneaza sa construiasca pe acest teren un centru comercial de circa 25.000 metri patrati.
Intrebat daca au fost incheiate contracte de inchiriere pentru aceste proiecte, Slabbert a spus ca nu-si face probleme ca nu va gasi chiriasi.
"In proportie de 70%... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 15:56
Numeroasele proiecte de pe piata de retail, de ridicare a unor centre comerciale, in perioada 2007-2008, presupuneau investitii totale de 8,4 miliarde de euro.
Intre timp, s-a dovedit ca un mall nu este obligatoriu profitabil. Multe s-au inchis, iar pe piata au ramas doar brandurile celebre. Si, tot ele se si extind, prin noi proiecte.
In timp ce unii investitori, cum ar fi irlandezii de la Mivan Development si Moritz au abandonat planurile, altii, precum francezii de la Cora, continua dezvoltarea proiectelor promise.
Malluri ingenuncheate de criza
Armonia din Braila si-a inchis portile dupa sapte luni
Primul mall care a cazut victima crizei a fost Armonia, din Braila, un proiect dezvoltat de RED Capital Management, inchis dupa doar sapte luni de functionare, in 2009. Ghinionul a urmarit proiectul si dupa ce lacatul a fost pus pe usa. Niciun investitor nu a fost interesat sa il cumpere, dupa ce mall-ul a fost scos la licitatie, cu un pret de 25 de milioane de euro.
Grand Arena a intrat in insolventa la inceputul lui 2013
La inceputul acestui an, Grand Arena din Bucuresti (cartierul Titan), construit de dezvoltatorul Euroinvest Intermed a intrat in insolventa, la cererea a trei creditori: Arcon Constructions, Climatehnic si CZ&K. Centrul comercial a fost deschis in 2009, fiind la acea data cel mai scump mall din Bucuresti, cu o investitie de 187 milioane de euro.
Desi irlandezii de la Mivan Development si Moritz promiteau in 2008 investitii de... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 08:20
Stocul de spatii comerciale moderne va creste cu 6% in urmatorii doi ani, de la 2,7 milioane de metri patrati la finele anului trecut, in prezent fiind in constructie la nivel national proiecte totalizand 160.000 de metri patrati, potrivit companiei de consultanta imobiliara CBRE.
"In prezent, la nivel national se afla in constructie peste 160.000 de metri patrati. Anul acesta vor fi livrate proiectele Coresi Shopping City faza I, AFI Palace Ploiesti, Cora Slobozia, Corall Constanta, Uvertura Mall Botosani si Promenada Mall. Astfel, stocul total va ajunge la peste 2,8 milioane de metri patrati si se asteapta ca in doi ani de zile stocul de centre comerciale din Romania sa creasca cu 6%", au declarat reprezentantii CBRE Romania.
In Bucuresti, vor fi inaugurate, in urmatorii ani, aproximativ 470.000 de metri patrati de centre comerciale, in timp ce constructia unor proiecte de 430.000 de metri patrati a fost oprita.
Incep lucrarile la Mega Mall. Cand va fi gata centrul comercial din Pantelimon?
O serie de proiecte si-a schimbat statutul de centre comerciale, un exemplu in acest sens fiind Armonia Arad, care se afla in proces de reconversie intr-un parc industrial sau logistic. Pentru 2014 livrarile vor include centre comerciale noi, care vor fi localizate in Capitala si Brasov.
Stocul de spatii comerciale din Romania a inregistrat o crestere de 44% in a doua jumatate a anului trecut, comparativ cu primele sase luni ale aceluiasi an, potrivit raportului CBRE... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 13:20
Romania ocupa primul loc in topul destinatiilor europene cu oportunitati pentru investitorii in centre comerciale, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliare Savills.
Tara noastra este urmata, in ordine, de Polonia, Ungaria, Cehia si Austria.
Primul loc ocupat de Romania in acest top se datoreaza cresterii rapide a cheltuielilor de consum si a vanzarilor de retail. Se estimeaza ca vanzarile de retail vor inregistra in Romania, in urmatorii cinci ani, cresteri intre 6,1% si 6,2% pe an, potrivit Mediafax.
"Chiar daca economia Romaniei este volatila, legata puternic de cea a Greciei prin relatii comerciale si financiare, Guvernul a facut progrese bune in ceea ce priveste sistemul fiscal si prin scaderea deficitului bugetar in 2011. Rata somajului este relativ scazuta, de 7,4%, iar densitatea de centre comerciale este printre cele mai reduse din cele 16 piete analizate (84 mp/1.000 de locuitori), oferind astfel bune oportunitati de dezvoltare", se arata in studiu.
In acelasi timp, randamentul pe piata centrelor comerciale din Bucuresti este de 8,75%, cel mai mare dintre pietele analizate, dupa Dublin.
In toate tarile analizate, corectiile fiscale vor pune presiune pe cheltuieli, unele tari urmand sa fie mai putin afectate decat altele.
In studiul realizat de Savills se estimeaza ca, in urmatoarele 12 - 18 luni, consumul va fi modest.
"In ansamblu, vanzarile de retail vor incepe sa-si revina incepand cu 2014. In medie, se asteapta o... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:21
Construirea de noi centre comerciale pe foste platforme industriale arata ca aceste proiecte devin din ce in ce mai interesante pentru dezvoltatorii din Romania, se arata intr-o analiza a companiei Epstein Architecture & Engineering.
Multe dintre proiectele de retail anuntate in ultima perioada sunt dezvoltate pe foste platforme industriale. In Brasov, Cora si Auchan dezvolta in fostele zone industriale Hidromecanica si Tractorul Brasov, in Bucuresti, NEPI in colaborare cu Benevo Capital se pregatesc pentru inceperea lucrarilor unui nou centru comercial amplasat pe fosta platforma Vulcan, in Ploiesti, AFI Europe dezvolta un centru comercial pe locul fostei fabrici Flacara.
"La acest moment, dezvoltarea proprietatilor de tip brownfield in Romania nu atinge proportii mari din cauza cadrului legislativ ambiguu si incomplet. In SUA si in alte tari din Europa de Vest, politicile corecte in ceea ce priveste dezvoltarile de tip brownfield au ajutat la scaderea ratei somajului, aducand cresteri ale bugetului local, imbunatatind sanatatea publica si impiedicand declinul centrelor urbane", a spus Randy Tharp, director general, Epstein Architecture & Engineering.
Proprietatile urbane de tip brownfield sunt de multe ori foarte atractive pentru dezvoltatori si investitori datorita amplasamentului zonal, a utilizarii eficiente a infrastructurii existente, a accesului mult mai facil la proprietatea respectiva.
"Dezvoltarea unei platforme de tip brownfield este intotdeauna... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 12:07