Actiunile europene au incheiat tranzactiile de vineri in scadere, dupa ce spread-ul obligatiunilor spaniole fata de cele germane a crescut la un nivel record, provocand temeri ca criza datoriilor din zona euro se agraveaza, transmite Bloomberg.
Indicele Stoxx 600 a coborat cu 1,4%, limitand avansul consemnat la nivelul saptamanii la 0,8%.
"Pentru moment, Spania ramane principalul motiv de ingrijorare pentru investitori. Cu cat presiunea asupra Spaniei se extinde, cu atat cresc si temerile referitoare la Italia", a declarat Nicholas Spiro, director general la compania Spiro Sovereign Strategy in Londra.
Ministrii de Finante din zona euro si-au dat acordul final pentru programul de sustinere a bancilor spaniole cu pana la 100 de miliarde de euro, ceea ce va permite furnizarea prin Fondul European de Stabilitate Financiara a unei prime transe de 30 de miliarde de euro. Anuntul nu a calmat insa pietele financiare.
Titlurile Vodafone au scazut cu 1,7%, in urma anuntarii unor vanzari trimestriale sub asteptari. Actiunile Nokia au coborat cu 7,4%, dupa retrogradarea ratingului grupului de catre Fitch Ratings.
Indicii nationali au scazut pe 16 din 18 piete de capital din Europa Occidentala.
Indicele DAX al bursei din Frankfurt a coborat cu 1,8%, FTSE 100 a scazut la Londra cu 1,1%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,9%.
La Madrid, indicele Ibex 35 a pierdut 5,8%, iar la Milano indicele FTSE Mib a scazut cu 4,4%. mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 19:53
Topul de recomandari pentru investii comerciale, pentru anul viitor a fost facut public de catre Goldman Sachs. Institutia recomanda mutarea afacerilor de pe pietele americane si europene din cauza economiei stagnante si a dezintegrarii sectorului privat.
Analistii estimeaza ca PIB-ul global va creste cu doar 3,2% in 2012, fata de previziunile anterioare care aratau un avans de 3,4%. Cu toate acestea, ingrijorarile privind situatia din Europa s-au indreptat catre evolutia cursului valutar, transmite Business Insider.
1. Obligatiuni corporative
Una dintre recomandari este cumpararea de obligatiuni corporative de mare randament pe termen scurt.
Specialistii Goldman Sachs au spus ca se asteptam ca acest tip de comert sa beneficieze de urmatoarele considerente:
- Societatile non-comerciale nu s-au reabilitat in fata investitorilor la nivelul la care se aflau inaintea crizei financiare;
- Inasprirea conditiilor de creditare in Europa;
- Presiuni enorme asupra bugetelor fiscale
2. Obligatiuni germane la un randament pe 10 ani
Pe termen lung, presiunile de finantare si de deteriorare a perspectivelor economice vor actiona ca un "mecanism de impingere", ceea ce duce la un acord privind o integrare fiscala "mai profunda" in zona euro, eventual in etape. Acesta implica reguli bugetare sustinute de sanctiuni eficiente.
3. Francul ramane atractiv
Cu fluctuatiile activelor riscante care afecteaza piata Forex este dificil sa gasesti o moneda care sa iti... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 08:12
Miliardarul american Warren Buffet, seful companiei de investitii Berkshire Hathaway, a declarat ca nu investeste in obligatiuni europene intrucat nu este clar ca Europa are vointa si capacitatea "de a face tot ce este necesar" pentru a rezolva criza datoriilor.
Buffet este ingrijorat de lipsa de incredere din Europa, victima unei retrageri, partiale, a investitorilor, potrivit CNBC.
Seful Berkshire a declarat ca analizeaza in fiecare zi obligatiuni ale statelor europene, dar nu a inceput sa investeasca din nou. In plus, compania pe care o conduce nu are plasamente in banci din zona euro si nu a observat inca oportunitati de achizitie.
Europa "nu o sa dispara", iar economia regiunii va fi mai puternica in zece ani, considera miliardarul. Perioada intermediara ar putea fi, insa, dificila, a avertizat el.
Costurile de imprumut ale Italiei si Spaniei au crescut puternic in ultima perioada, starnind temeri ca cele doua economii, printre cele mai mari din zona euro, ar putea deveni victime ale crizei datoriilor suverane. mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 14:42
Bursele din SUA erau pe cale de a se linisti marti, dupa cea mai buna zi de castiguri din ultima saptamana, in conditiile in care investitorii sunt inca nelinistiti in privinta conditiilor economice.Contractele futures ale indicilor Dow Jones, S&P si Nasdaq au fost in scadere cu peste 5 procente inainte de deschiderea bursei. Contractele futures ale burselor indica directia pe care o vor lua pietele la deschidere, la ora 9.30, potrivit Money CNN.Bursele americane au inregistrat un avans major marti, dupa raportul FDIC care a aratat ca numarul bancilor care au inregistrat rezultate slabe a scazut pentru prima data in ultimii cinci ani.Expertii sustin insa ca evolutia de marti nu ar trebui privita ca o schimbare-pivot in directia pietelor, adaugand ca ingrijorarea privind incetinirea cresterii economice a Statelor Unite si a unei crize a datoriilor in Europa nu a trecut inca.Investitorii, in mod deosebit, se afla in dubiu, intrucat asteapta un discurs-cheie din partea lui Ben Bernanke, seful Federal Reserve, vineri, la intalnirea anuala de la Wyoming.Situatia burselor pe plan globalBursele europene au inregistrat o crestere modesta la deschidere. Indicele Marii Britanii FTSE 100 a crescut cu 2 procente, indicele DAX al Germaniei a catigat 1 procent, iar indicele CAC 40 al Frantei a inregistrat o crestere de 0,4%.In Asia, indicele Nikkei al Japoniei a incheiat cu o scadere de 1,1% dupa ce Moody's a retrogradat ratingul Japoniei pana la Aa3.Agentia de rating a luat aceasta... mai mult
Miercuri, 24 August 2011, ora 15:51
Principalul indice al bursei de la Londra, FTSE 100, a coborat vineri sub pragul psihologic de 5.000 de puncte, iar CAC 40 al pietei de capital de la Paris a scazut sub 3.000 de puncte, din cauza ingrijorarii investitorilor ca marile economii ar putea intra in recesiune, transmite Mediafax.Cotatiile bancilor sunt cel mai puternic afectate, din cauza economiei globale si a temerilor privind posibile dificultati de finantare pe termen scurt.
La 08:25 GMT (11:21 ora Romaniei), FTSE 100 se afla in scadere cu 1,58%, la 5.011,8 puncte, dupa ce a coborat pe parcursul diminetii sub 5.000 de puncte, iar CAC 40 cu 2,14%, la 3.010,15 puncte.
Indicele francez a trecut in primele ore de tranzactionare sub nivelul de 3.000 de puncte.
Nervozitatea investitorilor s-a amplificat, dupa ce unele banci europene au fost nevoite sa plateasca, joi, dobanzi mai mari pentru finantarile in dolari. mai mult
Vineri, 19 August 2011, ora 12:42
Bursele asiatice au continuat trendul de scadere dupa ce agentia de evaluare Standard&Poor's a redus ratingul de tara al SUA la AA+, informeaza NewsIn. Indicele japonez Nikkei a scazut cu 2,4%, in timp ce cel sud-coreean Kospi a pierdut 5%. La Hong Kong, indicele Hang Seng s-a depreciat cu 4%, iar la Mumbai, Sendex a scazut cu 3%.
Investitorii sunt ingrijorati in legatura cu perspectivele de crestere economica globala si cu problema deficitelor in Statele Unite si Europa.
Vineri, pietele globale au inregistrat pierderi de mii de miliarde de dolari.Analistii au avertizat ca pietele vor ramane volatile in urmatoarele saptamani, desi G7 si BCE si-au luat angajamentul sa sustina stabilitatea financiara.
"Scaderea ratingului este un eveniment fara precedent", a declarat Alvin Liew, de la banca UOB din Singapore. "Implicatiile sale arata ca perspectivele de crestere economica in SUA sunt asteptate sa ramana reduse in urmatorii doi ani, doi ani si jumatate", a adaugat el.Decizia S&P de a reduce ratingul Statelor Unite alimenteaza teama multor investitori ca ritmul cresterii economice americane va scadea si mai mult, iar tara ar putea intra din nou in recesiune. Ceea ce va afecta Asia, care se bazeaza pe Statele Unite, cea mai mare economie din lume, sa cumpere bunurile in valoare de miliarde de dolari pe care le exporta lunar."Suntem inca dependenti de cererea din SUA si Europa", a explicat Arjuna Mahendran, de la banca HSBC.
"O scadere a cresterii acestor... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 10:00
Bursele americane au inchis sedinta de marti pe rosu, afectate de deprecierile din sectorul financiar si inaintea unei reuniuni de doua zile a Federal Reserve, scrie AFP. Indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 1,03%, la 9.241,45 puncte, iar indicele Nasdaq a pierdut 1,13%, la 1.969,73 puncte.
De asemenea, indicele Standard & Poor's 500 a scazut cu 1,27%, la 994,35 puncte.
Federal Reserve incepe miercuri o reuniune de doua zile in cadrul careia ar trebui sa mentina dobanda cheie, insa investitorii asteapta si alte aprecieri privind starea economiei.
Comisia de politica monetara a bancii centrale americane a decis in ultima sedinta de politica monetara sa mentina dobanda cheie la nivelul cuprins intre 0% si 0,25%, confirmand sprijinul acordat economiei, prin mobilizarea a sute de miliarde de dolari. mai mult
Miercuri, 12 August 2009, ora 09:34
Pretul petrolului a urcat miercuri la bursele electronice din Asia, la 60,12 dolari pe baril, pe o piata in continuare afectata de ingrijorari legate de slabiciunea cererii americane, afirma traderii, citati de AFP. In schimburile matinale, barilul de petrol "light sweet crude", cu livrare in august, s-a scumpit cu 60 centi, la 60,12 dolari pe baril, in timp ce pretul petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare in august, a crescut cu 74 centi, la 61,60 dolari pe baril.
Investitorii sunt prudenti, asteptand publicare in cursul zilei de miercuri a statisticilor saptamanale ale departamentului american al energiei, legate de evolutia stocurilor de petrol.
Morgan Stanley a anuntat marti ca a revizuit in crestere estimarile legate de pretul petrolului in 2010, la 85 dolari pe baril, respectiv 95 dolari pe baril in 2011, pe fondul asteptarilor legate de revenirea economica,a problemelor de disponiblitate si deprecierii dolarului. mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 10:52
Pretul petrolului oscila luni, la bursele electronice din Asia, in jurul valorii de 60 de dolari pe baril, investitorii incepand sa cumpere petrol, ieftinit in cursul saptamanii trecute, afirma traderii, citati de AFP, relateaza NewsIn. In schimburile matinale, pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in august, a crescut cu 8 centi, la 59,97 dolari pe baril, in timp ce petrolul Brent, din Marea Nordului, cu livrare in august, s-a scumpit cu 12 centi, la 60,64 dolari pe baril.
Pretul petrolului a scazut saptamana trecuta la 58,72 dolari pe baril, cel mai redus nivel inregistrat din 18 mai, piata fiind tot mai ingrijorata de slabiciunea cererii.
Petrolul s-a scumpit luni dupa atacul rebelilor impotriva instalatiilor petroliere din Lagos, in Nigeria, stat care este unul dintre principalii exportatori de petrol din Africa. mai mult
Luni, 13 Iulie 2009, ora 10:13