Scaderea Bursei este semnificativa, iar investitorii sunt speriati pentru faptul ca prin aceasta taxa pe care statul vrea sa o impuna practic reduce din profiturile bancilor, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul general al SAI Certinvest, Horia Gusta, mentionand ca situatia s-ar putea clarifica dupa publicarea ordonantei de urgenta privind noile taxe in Monitorul Oficial.
"Scaderea este reala. Este o scadere semnificativa. Investitorii sunt speriati pentru faptul ca prin aceasta taxa pe care statul vrea sa o impuna practic reduce din profiturile bancilor. Reduce se pare substantial prin niste mecanisme care se pare ca nu au legatura chiar cu profitabilitatea lor, adica nu e corecta ancorarea in ROBOR. Pe de alta parte ar mai trebui sa ne gandim si sa vedem pasul doi, in momentul in care banca va fi obligata sa plateasca o taxa "pe lacomie", cum i-a spus Guvernul, practic aceste taxe vor fi transferate catre clienti. Prin urmare, aceste costuri vor fi platite tot de catre populatie. Si ultimul aspect cred ca se refera la ce se intampla cu bancile mici sau cu jucatorii mai mici care s-ar putea sa aiba o problema reala in a plati aceste costuri motiv pentru care s-ar putea sa vedem o consolidare a pietei bancare in continuare. Adica o reducere a numarului de jucatori din piata. Si ma refer nu numai la piata bancara, ma refer la toate pietele unde discutam de o asemenea taxa. Unde profitabilitatea e mica, o taxa pe cifra de afaceri poate fi echivalenta cu... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 11:57
Inainte de-a deschide discutia, cateva cifre putin bizare:
1* 150 de miliarde de lei (33 de miliarde de euro) insumau, la finele lunii aprilie 2016, depozitele bancare totale ale populatiei din Romania. Dobanda - undeva in jurul a 1%, din care urmeaza tragerea impozitelor, comisioanele de miscare a banilor, alte cheltuieli cu conturile.
2* circa 18 miliarde de lei (aproximativ 4 miliarde de euro) sunt in depozite mai mari decat este obligat statul sa garanteze. Cu aceleasi dobanzi si costuri si fara garantie de acoperire.
3* Peste 70% din averea financiara a romanilor "sta" pur si simplu in depozite, in timp ce bancile nu dau semn ca ar avea motive sa incurajeze deponentii.
4* Trendul e unul global: Politicile BCE incearca sa descurajeze tinerea banilor pe loc si sa incurajeze investitiile.
5* In acelasi timp, randamentele obtinute din investitii prin plasamente la Bursa de la Bucuresti se ridica lejer peste 7-8-10%. Iar in cazul companiilor mari si stabile, riscurile ...citeste mai departe despre "Romanul si banii sai: zecile de miliarde de euro care evita investitiile ca sa zaca in depozite bancare pe nimic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 08:47
Romanii care au investit pe bursa, in ultimii trei ani, au obtinut, in medie, un randament anual de circa 14%, iar de la inceputul anului si pana in prezent randamentul a fost de aproximativ 7-8%, incluzand dividendele, a declarat sambata presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Lucian Anghel.
Potrivit acestuia, romanii au investit in companii romanesti, solide, incluse in indicele BET.
"Sunt companii foarte bune, romanesti, extrem de solide, care dau dividende si care vor avea probabil rezultate foarte bune, asa cum s-a observat in acest an", a mentionat presedintele CA al Bursei de Valori Bucuresti.
Din indicele BET fac parte cele mai lichide zece companii: Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Romgaz, BRD, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica ...citeste mai departe despre "Cum le-a mers romanilor care au investit pe bursa" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Noiembrie 2015, ora 19:14
Atunci cand decid sa faca plasamente pe bursa, investitorii trebuie sa tina cont de schimbarile dintr-un anumit sector de activitate. Decizia luata astfel ar putea fi mai inteleapta decat daca se analizeaza fiecare companie in parte dintr-un anumit sector. Este cazul industriei farmaceutice unde profiturile pot fi in crestere, ca urmare a imbatranirii populatiie.
Cand ceva se schimba in ecosistemul unui anumit sector de activitate, pot aparea situatii in care efectul schimbarilor este semnificativ mai mare decat efectul competitiei din interiorul sistemului. Astfel, la acel moment, din punct de vedere investitional este mai importanta identificarea schimbarilor generale sectoriale decat analiza financiara individuala a fiecarei companii in parte. Aceasta teorie este in momentul de fata perfect aplicabila sectorului de productie al medicamentelor generice.
Inventatorul unui medicament nou beneficiaza de o perioada de 12 ani de monopol: doar el poate sa produca si sa vanda medicamentul respectiv. Dupa acei 12 ani, orice alt producator poate sa fabrice si sa vanda, sub o alta denumire, respectivul produs. De exemplu, la farmacie nu cumperi aspirina, ci acid acetilsalicilic.
Citeste mai multe despre Cum poate profita un investitor la bursa de pe urma imbatranirii populatiei pe Tradeville.eu. mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 11:35
Tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea (FP) si transferuri de tip deal in valoare de peste 27 de milioane de lei au ridicat la cel mai ridicat nivel din mai mult de o luna rulajul bursei, care a inchis in crestere, continuand astfel evolutia pozitiva din primele doua zile ale saptamanii.
Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au avansat cu 0,4%, pe o lichiditate de 79,4 milioane de lei (17,9 milioane de euro), cea mai ridicata incepand din 10 iulie. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine.
Companiile din energie au inregistrat un avans mai lent decat cel al pietei, cu indicele BET NG in urcare cu 0,2%, in timp ce indicele BET FI, compus din SIF-uri si Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,9%.
La avansul BET FI au contribuit toate actiunile incluse in indice, cu exceptia SIF Oltenia (SIF5), care a terminat sedinta pe minus cu 1,3%, scadere mai redusa decat in ziua anterioara. Actiunile Fondul Proprietatea au crescut cu 0,8%, dupa tranzactii totalizand 40,6 milioane de lei, inclusiv un transfer de tip deal de 8,5 milioane de lei.
Investitorii au derulat pe parcursul sedintei deal-uri de peste 27 de milioane de lei, printre care Romgaz (SNG), in valoare de 5,3 milioane de lei, OMV Petrom (SNP), in valoare de 4,7 milioane de lei, Transgaz (TGN), de 4,18 milioane de lei, si Banca Transilvania (TLV), cu 2,1 milioane de lei. Cele mai mici... mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 09:15
Dan Onescu are 30 de ani, lucreaza intr-o institutie financiara si este investitor la bursa prin casa de brokeraj Tradeville. Iubeste aceasta activitate pe care o vede foarte asemanatoare cu un joc de strategie.
In mod evident, un investitor pe bursa este motivat de posibilitatea obtinerii unor randamente mai mari decat cele oferite de produse cum ar fi depozitele la termen, titlurile de stat, sau chiar fondurile de investitii.
Inceputurile activitatii pe bursa, insa, nu sunt intotdeauna usoare, spune tanarul, care recunoaste ca nici lui nu i-a fost usor. " (...) am mers pe intuitie, insa cu timpul capeti incredere in tine, inveti lucruri noi si aplici diverse tactici de investitii pe care le stabilesti singur sau impreuna cu brokerul care te consiliaza", explica Onescu.
Odata ce ai prins "microbul bursei", insa, nu te intorci mai vreodata la a fi un client conservator in ceea ce priveste economisirea si investitiile, explica tanarul intr-o discutie cu Business24 in care vorbeste despre tranzactionarea pe bursa, despre provocarile pe care le intampina ca investitor activ, dar si despre ceea ce ar trebui sa stie oricine isi doreste sa devina investitor pe bursa.
"Am fost atras inca din adolescenta de ideea de a economisi - indeosebi cu ajutorul unor instrumente mai inovative. Atunci am cumparat pentru prima data certificate de trezorerie, insa primul contact cu piata de capital a fost unul indirect, prin intermediul unui fond de investitii care investeste in... mai mult
Sambata, 09 August 2014, ora 00:00
Presedintele Traian Basescu este investitor la bursa cu o detinere de 2.948 de actiuni Romgaz (SNG) in valoare de 105.803 lei (24.000 de euro), iar alte 36.000 de dolari sunt plasate de presedinte in titluri de stat.
Portofoliul de investitii al presedintelui este cel al unui investitor echilibrat, cu un profil de risc peste media populatiei, care prefera mai degraba investitiile conservatoare in fonduri de obligatiuni, spun administratorii de fonduri.
Peste 10.000 de investitori au cumparat actiuni Romgaz in oferta publica derulata de companie in toamna anului trecut, prin care cel mai mare producator de gaze din Romania a strans 1,7 miliarde de lei de pe bursa.
Printre investitorii in actiunile Romgaz se numara si presedintele Traian Basescu. Potrivit declaratiei de interese pe anul 2013, presedintele Romaniei detinea la data de 11 iunie 2014 un pachet de 2.948 de actiuni pe care le-a cumparat cu o suma de 87.763 lei (pret de achizitie).
Cel mai probabil, presedintele a cumparat actiunile Romgaz in cadrul ofertei publice derulate de Romgaz in vederea listarii la bursa de la Bucuresti. La pretul actiunilor Romgaz din 11 iunie de 35,89 lei/titlu, investitia bursiera a presedintelui valoreaza 105.803 lei, adica cu 18.000 de lei mai mult decat suma investita initial. Altfel spus, investitia in actiunile Romgaz i-ar fi adus presedintelui un profit de 18.000 de lei in decurs de opt luni, daca se ia in calcul ca momentul achizitiei a fost luna octombrie, cand a... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 16:50
Dupa ce au stabilit bugetul si au ales brokerul cu care vor sa colaboreze, urmatorul pas pentru cei care vor sa investeasca la bursa este sa decida modul in care isi plaseaza banii.
"Fiecare dintre noi are un profil investitional diferit, capacitatea de a ne expune la risc fiind influentata de varsta, de importanta economiilor in bugetul anual, nivelul averii nete raportat la cheltuieli, obiectivele importante in viata si orizontul de timp pentru care ne construim portofoliul", a explicat Georgiana Androne, analist al casei de brokeraj Tradeville.
La acest calcul se adauga factorul psihologic si relatia cu riscul in general, insa fiecare dintre noi trebuie sa puna in balanta capacitatea de a-si asuma un risc cu emotiile legate de o investitie.
Impreuna, cele doua elemente determina decizia noastra de alocare, adica felul in care ne impartim banii intre mai multe clase de active, de la depozite bancare pana la actiuni sau instrumente derivate, iar de aceasta decizie aparent ...citeste mai departe despre "Investitor la bursa: Cum iti construiesti un portofoliu de investitii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Mai 2014, ora 12:19
A devenit o obisnuinta ca rapoartele zilnice privind evolutia bursei de la Bucuresti sa fie caracterizate prin cuvinte precum "acalmie", "stagnare", "rulaj minim". Volumul tranzactiilor BVB este in jur de 2 milioane de euro pe zi, pe cand in Polonia, tara comparabila, ajunge la sute de milioane.
De ce se intampla acest lucru si cum se resfrange aceasta situatie asupra investitorilor, a explicat, intr-un interviu acordat Business24, brokerul Mihai Chisu, din cadrul companiei IFB Finwest.
Ce l-ati sfatui pe un investitor care nu se pricepe foarte bine ar vrea sa investeasca la Bursa?
Cand vine cineva sa investeasca la bursa o face pentru ca are un motiv. El priveste acolo investitia ca pe un plasament si are o sumedenie de motive pentru care isi exercita calitatea de investitor.
Bursa romaneasca este problema, pentru ca nu-i ofera suficient potential si suficienta oportunitate. Noi traim intr-o tara in care bursa nu-i bagata in seama.
Daca in alte tari rolul primordial al bursei este acela de a finanta economia, cum se intampla in Statele Unite sau Anglia, la noi finantarea economiei se face doar prin banci. In momentul de fata, economia noastra este blocata pentru ca bancile nu mai au bani sa finanteze.
Valoarea zilnica a tranzactiilor din Marea Britanie este de 6 miliarde de euro, in Germania este de 3,5 miliarde de euro, in Spania de 3 miliarde de euro, in Turcia este de aproape 1 miliard de euro.
In Romania facem 2 milioane! Nu exista grad de... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 08:37