Bulgaria intentioneaza sa nu le mai permita strainilor bogati ca cumpere cetatenia in schimbul unor investitii, a anuntat Ministerul Justitiei, afirmand ca schema nu a reusit sa aduca beneficii economice semnificative statului membru UE, relateaza Reuters.
Modificarile legislative au fost anuntate la o zi dupa ce Reuters a relatat ca executivul UE va avertiza ca astfel de scheme ar putea ajuta grupurile de crima organizata straine sa se infiltreze in blocul comunitar si sa sporeasca riscul spalarii de bani, coruptiei si evaziunii fiscale.
Bulgaria este una dintre cele trei tari UE, impreuna cu Cipru si Malta, care in prezent acorda cetatenie in schimbul unor investitii. Douazeci de state membre, printre care si cele trei, acorda contra cost permise de sedere.
In Bulgaria, strainii pot obtine un pasaport, care le deschide usa aproape oricarei tari UE, in schimbul unor investitii intre un milion de leva (580.922 de dolari) si 2 milioane de leva. Investitiile se pot face si in titluri guvernamentale.
"Datele arata ca obiectivul de a spori investitiile straine reale si dezvoltarea economica nu a fost atins. Nu au fost create noi locuri de munca si cresterea economica nu a fost stimulata", a precizat ministerul intr-un comunicat.
"In unele cazuri s-a stabilit ca intr-o etapa ulterioara investitia nu s-a materializat de fapt din cauza vanzarii titlurilor de trezorerie achizitionate sau din alte motive", a adaugat ministerul.
Ministerul Justitiei a precizat ca... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 10:20
Ungaria a refuzat sa adopte refugiatii repartizati de UE, dar asta nu inseamna ca le inchide usa in nas strainilor, mai ales daca acestia au portofelul ticsit cu bani. Urmand exemplul guvernului de la Sofia, oficialii maghiari acorda cetatenia strainilor care investesc in titlurile de stat.
300.000 de euro investiti in titlurile de stat emise de Budapesta te pot transforma in cetatean al Ungariei, in vreme ce pachetul similar oferit de Sofia are un pret de 512.000 euro, relateaza cotidianul Daily Sabah.
Oferta Budapestei pare sa prinda mai bine la straini decat cea lansata de bulgari. Aceasta, probabil, si pentru ca apartenenta tarii la spatiul Schengen garanteaza o libertate mai mare de miscare pentru investitorii racolati de Ungaria.
Pe lista investitorilor atrasi de oferta de titluri de stat la pachet cu cetatenia maghiara se numara nu mai putin de 2.000 de persoane din afara spatiului comunitar, dintre care 150 sunt turci.
In acelasi timp, bulgarii au gasit aproximativ 500 de straini dispusi sa plateasca pentru a deveni cetateni europeni, dintre care 35 sunt turci, relateaza Sevki Akaydin, directorul companiei de consultanta Yeni Bir Hayat (O noua viata) din Turcia.
Conditiile de acordare a statutului de rezident si a cetateniei difera in cazul ofertelor facute de cele doua tari europene, in Ungaria rezidenta fiind obtinuta in doar 4 saptamani, lucru care le da posibilitatea aplicantilor sa calatoreasca apoi fara oprelisti in spatiul Schengen.
Pentru... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2016, ora 14:46
1Bulgaria devine unul dintre competitorii puternici pe piata componentelor auto, segment cu care si Romania se "mandreste". Totusi, in ultima perioada, in Bulgaria au aparut informatii despre proiecte ale diferitilor producatori de componente auto, care vor sa-si dezvolte afacerile in sudul Dunarii.
In lunile urmatoare, Standard Profile Bulgaria va face inca 100 de angajari pentru noua fabrica a companiei, unde va incepe productia de garnituri pentru Daimler-Chrysler.
Aceasta fabrica va fi finalizata in 2015 si va aduce 1.000 de noi locuri de munca, totalul personalului urmand sa depaseasca 2.000 de salariati.
Recent, compania a castigat si un contract pentru noul model de Opel Astra. Acest succes a determinat compania proprietara, Aktera Group, cu sediul central in Istanbul, sa investeasca intr-o a doua fabrica, de 4.500 de metri patrati.
Prima fabrica din Stara Zagora a fost inaugurata in 2005, iar in ultimii patru ani, compania a majorat de patru ori capacitatea de productie.
In 2012, compania a angajat 450 de persoane, totalul personalului companiei ajungand la 1.150 de persoane.
Standard Profile Bulgaria exporta intreaga sa productie, avand printre cilenti mari companii auto, cum ar fi General Motors, Fiat, VW, Renault si Daimler - Chrysler. Exporturile companiei bulgare ajung pe patru continente - Europa, America de Nord si de Sud si Asia.
Alte proiecte de investitii, componente pentru BMW, Mercedes si Renault
Patru puternici competitori de pe... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 20:01
Grupul Coca-Cola va muta in Bulgaria activitatile de back office pentru Europa, a declarat miercuri la Nova TV ministrul interimar al economiei si energiei din aceasta tara, Asen Vasilev.
"Este vorba de toti contabilii lor, avocatii, majoritatea personalului administrativ. Nu este vorba de Balcani sau de regiune, ci de Europa", a afirmat oficialul, potrivit Novinite.
Ministrul a afirmat ca decizia a fost facilitata de accesul la personal specializat si de "una dintre cele mai bune politici fiscale din Europa".
Structura Coca-Cola Romania ramane aceeasi
Oficialii Coca-Cola Romania au declarat pentru Business24 ca structura companiei din Romania va ramane neschimbata, astfel incat sediile Coca-Cola Romania si Coca-Cola Hellenic vor ramane in Bucuresti.
Coca-Cola Hellenic, imbuteliatorul Coca-Cola pentru Europa, s-a incorporat anul trecut in Elvetia, renuntand la Grecia ca centru de operatiuni pe fondul crizei economice si financiare din tara.
Potrivit informatiilor aparute anul trecut in presa din Bulgaria, Coca-Cola Enterprises urma sa mute in vara acestui an in Bulgaria un centru de servicii financiare din Belgia care deserveste operatiunile companiei din Europa de Vest.
Coca-Cola Enterprises este imbuteliatorul companiei americane pentru Europa de Vest, operand in Marea Britanie, Belgia, Luxemburg, Norvegia, Franta, Olanda si Suedia.
Noul departament din Bulgaria ar urma sa aiba aproximativ 150 de angajati, iar decizia a fost motivata de dorinta de... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 15:24
Schimburile comerciale dintre Romania si Bulgaria au crescut de 10 ori, in doar cativa ani, pana la 3,5 miliarde de euro, in 2011, a anuntat Ambasadorul Romaniei la Sofia, Anton Pacuretu.
In 1998, schimburile comerciale dintre Romania si Bulgaria se situau la un nivel de 110 milioane de dolari.
Anton Pacuretu este invitat special la Conferinta "Investitiile straine in zona Dunarii" care are loc joi si vineri, in orasul bulgaresc Ruse si prin care Asociatia Municipiilor Dunarene din Bulgaria marcheaza 20 de ani de existenta.
In opinia lui Anton Pacuretu, Strategia Dunarii si Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria (2007-2013) sunt doar doua dintre posibilitatile pentru realizarea de proiecte in interes comun. Romania si Bulgaria coordoneaza impreuna axa prioritara 3 a Strategiei, "Cultura, turism si relatii intercomunitare", iar in cadrul programului de cooperare transfrontaliera se implementeaza sute de proiecte, a declarat oficialul roman.
Primarul orasului Ruse, Plamen Stoilov, care este totodata presedinte al Asociatiei Municipiilor Dunarene din Bulgaria, o organizatie care reuneste 34 de municipalitati riverane Dunarii, s-a declarat foarte multumit de colaborarea cu partenerii romani.
Bulgaria si Romania concureaza pentru o investitie majora de circa 100 milioane de dolari, care va fi derulata de Quantum Petroleum. Investitia presupune construirea unei fabrici unde se vor produce diferite sortimente de uleiuri de motor.
Romania si... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 16:48
Investitorii romani aleg sa isi deschida firme in Bulgaria, anul trecut numarul companiilor romanesti inregistrate in Bulgaria crescand cu aproape 50%. Cu ce "ademeneste" Bulgaria investitorii romani?
Romanii nu sunt singurii care se reorienteaza catre Bulgaria. Numarul firmelor provenite din Grecia a crescut cu 72%, la 3.781 de firme.
Printre motivele care determina investitorii romani sa isi inceapa afacerea in Bulgaria se numara cota unica, valoarea TVA-ului sau plafonul contributiilor fiscale, este de parere Gabriel Biris, avocat specializat pe probleme de fiscalitate.
"Din punct de vedere fiscal, stau mult mai bine decat noi, atat in ceea ce priveste cota unica, care este de 10% in Bulgaria, dar si TVA-ul care este de 20% si, mai ales, pe contributii sociale, unde au 29% plafonat la 1.000 de euro, 2.000 de leve.
Practic, indiferent de cat trebuie sa dai salariul unui bulgar, mai mult de 290 de euro nu platesti la contributiile sociale, angajat plus angajator. Au o administatie fiscala mult mai eficienta decat a noastra si au restructurat-o cu proiecte finantate de Banca Mondiala", a precizat Gabriel Biris, avocat partener Biris Goran, pentru Business24.
In plus, stabilitatea politica, birocratia mai putin "stufoasa" si un ministru de finante care se afla in top 100 cele mai citate personalitati ale lumii, ar putea contribui la decizia investitorilor de a alege sa investeasca in Bulgaria.
"Bulgaria are o legislatie fiscala ceva mai competitiva... mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 08:58
Sute de intreprinzatori greci si-au mutat afacerile in statul vecin, Bulgaria, pentru a evita efectele crizei, de la impozitele si asigurarile sociale din ce in ce mai mari si pana la lipsa de securitate sociala si economica.
"Mai deschidem o cafenea, sunt coplesit", declara Yannis Zois, cetaten grec in varsta de 46 de ani, coborand de pe bicicleta in fata localului aglomerat de pe o strada comerciala din centrul orasului Sofia.
Barbatul, originar din insula Corfu din Marea Adriatica, si-a deschis prima cafenea la Sofia in urma cu trei ani. Acum are deja trei.
Zois face parte dintre sutele de mici intreprinzatori greci care s-au refugiat in Bulgaria de la inceputul crizei.
"Am profitat de aceasta nisa in loc sa plec la Atena, o jungla unde in domeniul meu sunt in stare sa se manance unii pe altii", explica acesta.
De profesie inginer electronist, Zois are afaceri in domeniul cafenelelor in Grecia, Italia si Germania de 15 ani, lasand fratilor sai administrarea firmei de distributie din Corfu.
"Eforturile mele se contrentreaza acum aici", continua el avansand ideea intoarcerii in Grecia, intrucat "in prezent este mai sigur aici", chiar daca, in opinia lui "nimic nu mai este sigur in Europa".
Circa 3.800 de intreprinderi grecesti au fost inregistrate fiscal in Bulgaria din 2011, fata de 2.100 in anul precedent, potrivit Agentiei guvernamentale de resort.
Inainte de criza insa, nu erau decat cateva sute.
"Interesul lor este de legat de impozitele si... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 13:06
Rompetrol are in plan deschiderea a 10 noi benzinarii in Bulgaria, astfel incat numarul statiilor de pe aceasta piata va urca la 70.
Potrivit conducerii diviziei locale a companiei, exista un numar mare de comercianti independenti din domeniul carburantilor care doresc sa devina parteneri ai Rompetrol, adica sa obtina franciza din partea grupului petrolier. Astfel, exista potential ca reteaua Rompetrol Bulgaria sa se extinda si mai mult, transmite agentia de stiri bulgara Novinite.
"Cota de piata a benzinariilor independente este de circa 70% din totalul numarului de statii. Pentru a se alinia legislatiei din Bulgaria, micii comercianti de carburanti trebuie sa incheie parteneriate cu marile retele".
"Astfel ca ne asteptam la miscari semnificative pe aceasta piata si dam asigurari ca Rompetrol este gata sa opereze dupa noile reguli", a declarat directorul comercial al Rompetrol Bulgaria, Stanimir Smilkov, citat de cotidinul bulgar Dnevnik.
Obiectivul companiei este sa ajunga la 8% din piata de retail din Bulgaria, in cativa ani.
Potrivit unui comunicat emis de grupul Rompetrol in decembrie 2011, compania a deschis anul trecut cinci benzinarii in Bulgaria si avea in plan inaugurarea altor doua statii pana la finele anului 2011.
Nivelul total al investitiilor realizate de Rompetrol in Bulgaria din 2007, momentul achizitiei de catre compania KazMunaiGaz din Kazahstan, pana la finele anului trecut era de peste 32 de milioane de dolari. In aceasta perioada,... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 17:45
China va investi in curand in aeroporturi, porturi si terminale de containere din Bulgaria, pentru a transforma statul balcanic in poarta de intrare a bunurilor chinezesti in Europa, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov, dupa o intalnire cu omologul sau chinez, Wen Jiabao, transmite Novinite, precizeaza Mediafax.
Borisov a anuntat ca a convins guvernul chinez de utilitatea investitiilor in Bulgaria dupa o intrevedere cu premierul Jiabao si 11 ministri ai cabinetului acestuia, desfasurata la sediul ONU din New York.
Liderul chinez a afirmat ca guvernul sau incurajeaza investitiile in Bulgaria.
Un alt domeniu de interes pentru investitii chineze este cel al centralelor nucleare, a adaugat Borisov.
mai mult
Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 16:31