Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat ca va opri finantarea proiectelor pe baza de carbune si a majoritatii proiectelor pe baza de petrol, ca parte a eforturilor globale de protectie a mediului.
Deja institutia financiara a acordat prioritate energiei regenerabile, extinzandu-si sprijinul pentru politicile verzi, acum va elimina exceptiile, cum ar fi Mongolia, Polonia si Kazahstan, care obtin din carbune peste 70% din energie, transmite Reuters.
Decarbonizarea sectoarelor energetice din regiunile unde este prezenta Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare necesita renuntarea la cei mai poluanti combustibili, a afirmat Nandita Parshad, director general BERD pentru energie si resurse naturale.
Noua strategie vizeaza investitiile bancii din urmatorii cinci ani.
Si Generali, cea mai mare companie de asigurari din Italia, a anuntat luna trecuta ca nu va mai asigura in viitor noile termocentrale pe baza de carbune sau exploatarile miniere, marcand o accelerare a sprijinului pentru politicile verzi.
Decizia Generali se adauga recentelor tendinte ale companiilor care gestioneaza active si ale fondurilor suverane de a-si reduce expunerea la sectorul minier, pentru protejarea mediului.
Alte companii importante care si-au redus expunerea la sectorul minier sunt Allianz SE, AXA, Scor, Swiss Re si Zurich Insurance.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a fost infiintata in 1991 pentru a investi in fostele... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 10:52
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat miercuri ca in 2014 si-a majorat investitiile in Romania pana la 592 milioane de euro, de la 508 milioane de euro in 2013, chiar daca numarul proiectelor finantate a scazut anul trecut la 26 de la 32 de proiecte in 2013, informeaza un comunicat de presa al BERD.
Romania ocupa locul sase in topul celor mai mari beneficiari ai finantarilor oferite de BERD, fiind devansata doar de Turcia (1,394 miliarde euro), Ucraina (1,210 miliarde de euro), Rusia (608 milioane de euro), Polonia (594 milioane de euro) si Egipt (593 milioane de euro), scrie Agerpres.
De asemenea, BERD a informat ca in 2014 si-a majorat investitiile totale pana la 8,9 miliarde de euro de la 8,5 miliarde de euro in 2013, in pofida faptului ca institutia a redus la o treime finantarea oferita Rusiei pana la 608 milioane de euro. In urma deciziei BERD de a inceta sa mai acorde credite Rusiei, Turcia a devenit principala beneficiara a finantarilor oferite de BERD in 2014, 1,394 miliarde de euro fata de 920 milioane de euro in 2013.
"Investitiile BERD au crescut in 2014 pe masura ce economiile emergente au continuat sa sufere de pe urma evenimentelor din jurul Rusiei si Ucrainei, lipsei relansarii in zona euro si turbulentelor de pe pietele globale care au aparut la finele anului. Aceste evolutii vor afecta castigul net al BERD pentru 2014, reflectand in special impactul crizei economice asupra activelor din Ucraina ale bancii precum si... mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 18:19
O delegatie a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), formata din directori ai Consiliului de Administratie, viziteaza Capitala si judetele Buzau si Ialomita intr-o misiune de 4 zile, urmand sa aiba intalniri cu presedintele, prim-ministrul, dar si ministrii de Finante si Buget.
"Vizita face parte dintr-o serie obisnuita de consultari, ce permite Consiliului de Administratie al BERD sa inteleaga prioritatile economiei si sa mentina un dialog strans cu autoritatile, sectorul privat si societatea civila din Romania", se arata intr-un comunicat al BERD.
Directorii CA ai BERD si directorul pentru Romania al institutiei financiare internationale, James Hyslop, se vor intalni cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, prim-ministrul Victor Ponta, ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Delegatia BERD va avea totodata intruniri cu reprezentanti ai sectorului privat, bancilor partenere, institutiilor financiare internationale, cu comunitatea diplomatica si organizatii ale societatii civile.
BERD a investit, de la inceputul activitatii sale in Romania, circa 6,7 miliarde euro in 364 de proiecte si a mobilizat peste 14 miliarde euro din alte surse de finantare. mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 11:21
Grupo Industrial Roquet, producatorului spaniol de componente hidraulice, a primit finantare de la BERD de cinci milioane euro pentru constructia unei fabrici in Romania, langa Ploiesti.
"Imprumutul va fi folosit pentru a co-finanta o fabrica noua. (...) Pentru a satisface cererea in crestere pentru produsele sale, compania a decis sa-si extinda capacitatea de productie prin deschiderea unei noi fabrici. Romania a fost aleasa datorita avantajelor sale competitive", se arata intr-un comunicat al BERD, citat de Mediafax.
In aprilie 2014 este programata inceperea constructiei, iar productia efectiva este planificata sa inceapa in 2015.
In fabrica din Romania, Roquet va produce cilindri cu diametru mare, folositi in productia bunurilor de capital, in principal in agricultura si utilaje de constructii.
"Cand am analizat diverse destinatii pentru investitie, ne-am dat seama ca Romania ofera avantaje multiple, printre care si o atmosfera de afaceri pozitiva. Sprijinul puternic al BERD a fost factorul decisiv pentru hotararea noastra de a construi o fabrica noua in Romania, prima, de altfel, din afara Spaniei. Suntem increzatori ca de la aceasta baza industriala de langa Ploiesti ne vom extinde cu succes gama de produse si vom intra pe piete noi", a declarat Cipriano Gomez, directorul executiv al Roquet Hydraulics.
Grupo Industrial Roquet detine patru fabrici in Spania unde produce pompe si cilindri hidraulici, valve de control si diverse componente pentru... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 14:56
Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 2,4%, anticipeaza expertii BERD, in pricipal datorita exporturilor si cererii interne, principalele riscuri fiind in zona creditarii, din cauza creditelor neperformante si reducerii finantarii transfrontraliere de catre bancile straine.
Perspectivele de crestere economica ale Romaniei sunt limitate de situatia dificila din zona euro, se arata intr-un raport publicat marti de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Totodata, nivelul ridicat al creditelor neperformante, care depasesc 20% din soldul total al imprumuturilor, si continuarea procesului de dezintermediere transfrontaliera de catre bancile straine ar putea trage in jos perspectivele de crestere pe termen scurt, prin limitarea ritmului de revenire a creditarii, avertizeaza BERD.
BERD estimeaza ca economia Romaniei a crescut anul trecut cu 2,5%
Banca estimeaza ca economia Romaniei a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa o rata de crestere de 2,8% in primele noua luni, datorata in principal exporturilor si agriculturii.
BERD a investit anul trecut 510 milioane euro in Romania, participand la 32 de proiecte.
Investitiile BERD in Romania totalizeaza 6,4 miliarde euro, in proiecte cu o valoare totala de 20,3 miliarde euro, potrivit datelor bancii.
Economia Romaniei a crescut cu 4,1% in trimestrul al treilea
Economia romaneasca a crescut cu 4,1% in trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, sustinuta de... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 12:15
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) intentioneaza sa investeasca in Romania 600 milioane de euro (810 milioane de dolari) in 2014, dar este posibil sa ajunga la nivelul investit in acest an, pentru a sprijini industria energetica si cea bancara, transmite Bloomberg.
Anul trecut, BERD a investit in Romania 612 milioane de euro, ca parte a celor 6,4 miliarde de euro cheltuiti aici din anii '90, a declarat miercuri la Bucuresti directorul BERD Romania, James Hyslop.
Acesta a adaugat: "Am avut un an foarte important in Romania si inca avem cateva proiecte importante de finalizat. Preconizez ca, daca am avut 600 milioane de euro anul trecut, vom avea aceeasi suma anul acesta si ar trebui sa avem 400-500-600 milioane de euro anul viitor".
Romania este al patrulea mare beneficiar al fondurilor BERD, dupa Rusia, Polonia si Ucraina. In ultimii cinci ani, banca a imprumutat Romaniei trei miliarde de euro pentru a sprijini transformarea dintr-un stat fost comunist intr-o democratie cu o economie de piata, a declarat James Hyslop.
Acesta a apreciat ca BERD, care a achizitionat saptamana trecuta o participatie de 1,9% in Romgaz prin cea mai mare oferta publica initiala derulata vreodata in Romania, ar putea participa si la alte vanzari de active planificate de Guvern.
Pana in iunie, Romania intentioneaza sa vanda 15% din actiunile Hidroelectrica SA si o participatie majoritara in Electrica SA. In 2004, BERD a achizitionat 2% din OMV Petrom SA.... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 12:05
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) finanteaza proiecte de sase miliarde de euro, a declarat premierul Victor Ponta, cu ocazia vizitei presedintelui BERD, Sir Suma Chakrabarti, la Bucuresti.
Premierul a tinut sa sublinieze importanta pe care o are expertiza BERD mentionand ca "Proiecte precum tronsonul Comarnic-Brasov pot avea succes doar daca expertiza BEI si BERD va fi alaturi de guvernul Romaniei".
In opinia premierulul, cel mai important proiect derulat in parteneriat cu BERD este restructurarea si modernizarea companiei de Cai Ferate Romane CFR.
"Avem nevoie de sprijinul BERD in cofinantarea si in stimularea creditarii pentru intreprinderile mici si mijlocii. L-am informat pe domnul presedinte ca Romania se afla intr-o situatie stabila si credibila", a mai spus Ponta.
BERD imprumuta BCR cu 80 de milioane de euro pentru creditarea IMM-urilor
BERD va acorda un imprumut de 80 milioane euro Bancii Comerciale Romane (BCR), pentru sub-creditarea intreprinderilor mici si mijlocii.
"Imprumutul, care va fi acordat in doua transe egale, va sprijini afacerile locale, care sunt inca afectate de criza financiara globala. Deoarece Romania da semne de redresare economica, este foarte important sa se imbunatateasca accesul companiilor la finantare", se spune in comunicat.
BCR va acorda finantare intreprinderilor mici si mijlocii sub forma de credite de investitii, facilitati de creditare, credite pentru capital de lucru, finantare pentru... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 17:55
BERD a investit in Romania circa 600 de milioane de euro in 2012, prin semnarea a 26 de proiecte, potrivit datelor comunitate vineri MEDIAFAX de Olga Rosca, analist la institutia financiara.
De la inceputul operatiunilor in Romania, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a investit peste 6 miliarde de euro, in 331 de proiecte.
La nivel international, BERD a finantat anul trecut un numar record de proiecte, oferind un sprijin puternic tarilor in care a investit, intr-un mediu economic deosebit de dificil, se arata intr-un comunicat al bancii.
Potrivit estimarilor preliminare, BERD a investit anul trecut 8,7 miliarde de euro in aria sa operationala traditionala, finantand 388 de proiecte individuale, un numar fara precedent.
In 2011, volumul investitiilor a fost de 9 miliarde de euro, iar numarul proiectelor de 380.
Banca estimeaza ca a obtinut un profit net de circa 1 miliard de euro in 2012, fata de 173 milioane de euro in 2011. In aceste conditii, BERD ramane bine pregatita pentru a sustine economiile emergente in acest an, astfel incat sa fie bine pregatite pentru redresarea economica.
"Conditiile economice au fost in mod special dificile in majoritatea tarilor in care investim. Cu un numar record de investitii, banca a dovedit inca o data ca este un partener serios. BERD va continua sa ajute la revenirea in viitor la o crestere economica sustenabila", a declarat presedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti.
Pe langa investitiile in... mai mult
Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 09:33
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a realizat investitii record de 1,1 miliarde euro in tarile din Europa de Est, in primul trimestru din 2009, cu 64% mai mult decat in perioada similara din 2008, pentru a diminua efectele crizei financiare, a anuntat, marti, institutia.
In primele trei luni din 2008, investitiile BERD in aceste tari fusesera de 678 milioane euro.
De altfel, pentru a indeparta efectele crizei financiare internationale, BERD a anuntat deja ca si-a planificat investitii de 7 miliarde euro in acest an, comparativ cu 5,1 miliarde euro anul trecut.
"BERD este pregatita si dornica sa ajute Europa de Est in aceasta perioada de criza, dar si pe viitor. Investitiile noastre efectuate in 2009 demonstreaza acest angajament al nostru. Rezultatele din primul trimestru ne demonstreaza ca suntem pe drumul cel bun in atingerea tintei noastre ambitioase", a declarat presedintele BERD, Thomas Mirow.
Cresterea pe ansamblu a investitiilor BERD are ca scop asigurarea lichiditatilor necesare finantarii obiectivelor de tranzitie si transformare economica in aceasta perioada in care restul resurselor de capital par sa fi disparut.
BERD si-a stabilit ca prioritate sustinerea sectorului financiar, cu scopul de a asigura necesarul de creditare a economiei reale, in special pentru IMM-uri.
De altfel, in februarie, BERD si-a unit fortele cu Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii (BEI) in cadrul unui program de investitii de 24,5 miliarde euro destinat... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2009, ora 14:36