Banca Europeana de Investitii (BEI) a asigurat, de la inceputul colaborarii cu Romania, investitii de peste 13 miliarde de euro in aproape 130 de proiecte, fiind un pilon important pentru dezvoltarea economica strategica a tarii, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la conferinta organizata cu prilejul aniversarii a 60 de ani de la infiintarea BEI.
"2018 a fost un an plin de lectii pentru viitor, evidentiind impactul deciziilor de politici asupra dezvoltarii economice. Cresterea economica este puternic legata de ciclurile economice, insa sustenabilitatea ei depinde de investitii strategice pe termen lung mult mai mult decat de o impulsionare pe termen scurt a consumului.
Cooperarea de lunga durata intre Romania si Banca Europeana de Investitii, care a inceput in 1990, s-a intarit in 2007 cand Romania a devenit membru al Uniunii Europene si, implicit, al BEI.
Acest parteneriat a impulsionat investitiile in Romania in zone de importanta deosebita cum ar fi infrastructura, intreprinderile mici si mijlocii, mediul si inovarea. Exista insa un potential semnificativ de dezvoltare si imbunatatire a acestuia.
Romania este un beneficiar net de fonduri de la Uniunea Europeana, cele mai recente date indicand o balanta pozitiva de peste 32 de miliarde de euro fonduri nete.
In primele 7 luni din 2018, Romania a beneficiat de 2,7 miliarde de euro fonduri europene. Insa experientele trecute indica faptul ca exista un ciclu de invatare... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 13:47
Cresterea economica puternica inregistrata de Romania este determinata de consum, insa paradigma trebuie mutata spre segmentul investitional, a atras atentia, joi, Patricia Wruuck, economist la Banca Europeana de Investitii (BEI).
"M-am uitat la segmentul economic al Europei si al Romaniei. Exista o crestere impresionanta economica a Romaniei, cu peste 5% (5,8% - n. red.), ceea ce permite realizarea unei economii de scara. (...)
Totusi, exista si puncte slabe si ma refer aici la instabilitate fiscala si la nivelul actual al investitiilor. Nivelul scazut al investitiilor nu este incurajator.
Vorbim apoi despre investitiile publice si despre absorbtia fondurilor europene. Vorbim si despre investitiile private. Noi, la BEI, facem sondaje despre ce gandesc companiile fata de mediul investitional. Sondajul ne arata ca Romania este tara in care doar 68% dintre companii investesc. Cumva prioritatea companiilor este diferita aici. De asemenea, sunt foarte multe companii care lucreaza la capacitate sau peste capacitate. Exista un necesar de investitii. (...)
In fine, provocarile cu care se confrunta Romania mai departe, dintr-o perspectiva macro, este ca vedem o crestere puternica determinata de consum. Cred ca trebuie schimbata paradigma si sa ne mutam atentia catre investitii. Pentru asta e nevoie sa se consolideze infrastructura, sanatatea, educatia, transporturile. Pentru Romania, transportul este un factor care trebuie avut in vedere.
Dintr-o perspectiva a... mai mult
Joi, 05 Octombrie 2017, ora 17:03
Tara noastra va primi un imprumut in valoare de 300 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI), iar banii vor fi investiti in proiectele de mediu in perioada 2014 - 2020.
"Contractul de finantare semnat este dovada bunei colaborari dintre Romania si BEI si a sprijinului permanent acordat de banca pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene si indeplinirea conditiilor asumate de tara noastra prin aderarea la UE.
Acordam o mare atentie mediului inconjurator si, prin acest imprumut, vom acoperi partial contributia bugetului de stat la proiecte in domeniul apei si apei uzate, a managementului deseurilor, a protejarii si conservarii biodiversitatii, refacerea ecosistemelor degradate si adaptarea la schimbarile climatice", a declarat Anca Dragu, aflata la Luxemburg, unde a semnat contractul in prezenta vicepresedintelui Bancii Europene de Investitii, Cristian Popa.
Proiectele de mediu fac parte ...citeste mai departe despre "Romania, imprumut de 300 de milioane de euro pentru proiectele de mediu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iunie 2016, ora 22:13
Presedintele Klaus Iohannis a primit marti, la Palatul Cotroceni, o delegatie a Bancii Europene de Investitii (BEI) condusa de presedintele Werner Hoyer, printre subiectele abordate numarandu-se si solicitarea Romaniei de a primi asistenta tehnica din partea specialistilor bancii.
"In cadrul intrevederii, au fost prezentate rezultatele cooperarii economice dintre Romania si BEI, in situatia in care anul 2015 a consemnat totusi o reducere a finantarii contractate. In acest context, conducerea Bancii s-a aratat increzatoare ca nivelul finantarii va reveni rapid, pe fondul concretizarii mai multor proiecte ramase nefinalizate", se arata in comunicatul remis, marti, presei de Administratia Prezidentiala.
Potrivit sursei citate, presedintele Iohannis a cerut si "conducerea BEI a oferit intreaga sa disponibilitate pentru a sustine Romania ...citeste mai departe despre "Iohannis a cerut asistenta tehnica de la Banca Europeana de Investitii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Februarie 2016, ora 20:38
Cristian Popa, caare are o experiente de 16 ani la Banca Nationala a Romaniei (BNR), a fost desemnat, vineri, candidat pentru functia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii (BEI) din partea tarii noastre.
"Propunerea Ministrului Finantelor Publice (MFP) a fost aprobata de presedintele si Guvernul Romaniei, prin adoptarea Memorandumului pentru desemnarea domnului Cristian Popa in calitate de candidat al Romaniei pentru functia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii.
Urmeaza acum un proces de avizare interna al Bancii Europene de Investitii, in conformitate cu regulile de procedura existente. Din 2012, reprezentantul Romaniei la BEI a fost Mihai Tanasescu", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul MFP.
Cristian Popa are o experienta de 16 ani in Banca Nationala a Romaniei si a avut trei mandate consecutive in pozitia de viceguvernator.
A fost responsabil cu politica monetara, stabilitatea financiara si cu relatiile internationale ale BNR. In ...citeste mai departe despre "Fost viceguvernator BNR, propunerea Romaniei pentru o functie-cheie la Banca Europeana de Investitii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 13:44
Guvernul va adopta la sfarsitul lunii octombrie o lista de investitii prioritizate, a declarat joi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la postul de televiziune Antena 3.
El a afirmat ca pentru anul 2014 prioritatea zero a autoritatilor trebuie sa fie investitiile publice eficiente, iar peste trei saptamani Guvernul va adopta criteriile de prioritizare pentru investitiile publice.
"Sunt multe zone, si infrastructura de transport si infrastructura de energie, mediu, unde trebuie sa investim mai mult, cu conditia sa investim si eficient. Aici isi va face rolul o noua unitate care se creeaza acum la Ministerul Finantelor, de evaluare a investitiilor publice.
Practic, la sfarsitul lunii octombrie, Guvernul va adopta o lista de investitii prioritizate, nu doar prioritare, ci prioritizate in baza unor criterii, si toata lumea va sti - acestea sunt primele 20-30 de investitii din Romania pentru acestea alocam bani - fonduri europene, BEI, BERD, bugetul de stat. Daca ne mai ramane, dam si altceva, dar acestea sunt investitiile principale pe care vrem sa le facem in urmatorii ani", a mai spus ministrul delegat pentru buget. mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 11:40
Vicepresedintele Bancii Europene de Investitii BEI, Mihai Tanasescu, a declarat miercuri ca banca isi propune sa aloce Romaniei in 2013 fonduri cuprinse intre 800 milioane si un miliard de euro.
Tanasescu a participat la semnarea unui acord de imprumut cu CEC Bank in valoare de 45 milioane euro destinat finantarii sectorului IMM si unor societati din sectorul public.
"Ne propunem sa facem din CEC un tip, un gen de banca de dezvoltare pentru Romania", a spus Tanasescu care a precizat ca expunerea totala a BEI pe Romania a ajuns la 10 miliarde de euro.
Tanasescu a explicat ca miercuri urmeaza sa aiba o intalnire cu ministrul Agriculturii pentru discutarea unor subiecte privind finantarea societatilor din agricultura.
"Ne vom vedea astazi cu ministrul Agriculturii pentru a discuta cum aceasta banca, BEI, sa se implice mai mult in proiecte pentru agricultura in Romania", a subliniat Tanasescu.
Acordul semnat miercuri faciliteaza acordarea de credite pentru diferite domenii - constructii, modernizari - tehnologizari unitati de productie, achizitia de echipamente, aparatura tehnica, modernizarea fermelor agricole, infrastructura turistica.
Creditele pot fi acordate pe o perioada de pana la 12 ani cu o perioada de gratie de patru ani.
BEI a acordat imprumuturi in 2012 de 335 milioane euro, crescand volumul angajamentelor de creditare pentru Romania la circa 4,3 miliarde euro in ultimii cinci ani. mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 14:15
Presedintele Traian Basescu considera ca cele mai importante proiecte pentru care Romania ar avea nevoie de finantarea de la Banca Europeana de Investitii sunt Canalul Siret - Baragan, Canalul Bucuresti - Dunare si hidrocentrala Tarnita din judetul Cluj.
"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a primit luni, 11 martie a.c., la Palatul Cotroceni, o delegatie a Bancii Europene de Investitii (BEI) condusa de presedintele BEI, domnul Werner Hoyer. In cadrul intrevederii, domnul presedinte Traian Basescu a fost informat cu privire la domeniile prioritare ale Bancii Europene de Investitii in Romania pentru perioada urmatoare, energia si IMM-urile", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.
Seful statului a vorbit despre contributia importanta pe care BEI, in calitatea sa de banca a Uniunii Europene, o poate avea la cresterea absorbtiei fondurilor europene in Romania prin implicarea in acordarea de asistenta tehnica.
"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a propus, in conditiile constrangerilor bugetului de stat pe anul 2013, trei proiecte pe care le considera esentiale pentru dezvoltarea pe termen lung a Romaniei, Canalul Siret - Baragan, Canalul Bucuresti - Dunare si hidrocentrala Tarnita (judetul Cluj). Totodata, seful statului a discutat cu specialistii BEI posibilitatea de a analiza modalitatile prin care aceasta institutie se poate implica in finalizarea acestor proiecte", informeaza Presedintia. mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 14:52
Banca Europeana de Investitii (BEI) a semnat joi un memorandum de intelegere cu guvernul Romaniei privind acordarea de asistenta tehnica pentru sprijinirea punerii in aplicare a proiectelor europene cofinantate de banca in Romania.
Acordul se va concentra pe cresterea vitezei si a calitatii absorbtiei fondurilor structurale europene, prin intermediul asistentei in gestionarea si punerea in aplicare a proiectelor.
"Romania a solicitat aceasta asistenta din partea BEI, bazandu-se pe expertiza consacrata de care dispune in privinta finantarii proiectelor, in special in regiunile mai putin dezvoltate care beneficiaza de fonduri structurale ale UE, urmarindu-se consolidarea capacitatii Romaniei in ceea ce priveste punerea in aplicare a proiectelor, precum si formularea politicilor si a strategiilor si planificarea sectoriala si la nivel de proiect.
"Acordul de cooperare incheiat astazi (joi n.r.) intre BEI si Romania prevede asistenta tehnica pentru punerea in aplicare a proiectelor europene prin cofinantare BEI si urmareste sa accelereze absorbtia fondurilor europene".
"Acest demers este complementar asistentei tehnice pe care banca o acorda Romaniei prin JASPERS incepand din 2006, in vederea conceperii unor proiecte de foarte buna calitate care sa fie sprijinite din fonduri europene, si reflecta rolul important al BEI in furnizarea cofinantarii necesare pentru a acoperi contributia nationala la punerea in aplicare a acestor proiecte prioritare".
"Am... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 14:53