Bancherii straini se plang de faptul ca piata real estate din Marea Britanie da semne ca este pe cale sa cedeze sub presiunea pusa de Brexit pe investitori.
O analiza a Universitatii De Montfort arata ca bancile nord-americane au redus la jumatate numarul creditelor acordate dezvoltatorilor de centre comerciale din Marea Britanie, anunta Bloomberg.
Doar bancile britanice au continuat sa acorde credite noi pentru dezvoltatorii din acest segment, in rest peisajul dovedindu-se destul de anost.
Nivelul creditelor noi acordate anul trecut de bancile americane prezente in Marea Britanie a fost de doar 3,3 miliarde lire sterline, cu 56% mai redus decat in 2015, dupa cum arata studiul universitatii.
In acelasi timp, institutiile de credit din Germania au redus cu 18% nivelul finantarilor pe piata real estate din Regatul Unit, in vreme ce alte banci internationale se confrunta cu o contractie de 25% a aceluiasi tip de credite.
"Este un indicator al apetitului redus pentru risc", considera Peter Cosmetatos, CEO al Commercial Real Estate Finance Council din Londra.
O analiza a Costar Group efectuata in februarie arata ca nivelul investitiilor in segmentul comercial al pietei real estate din Marea Britanie a scazut la minimul ultimilor 5 ani.
In plus, bancile au inceput sa devina mai atente si la problemele cu care se confrunta clientii deja existenti, doar 48% din acestia beneficiind de credite de refinantare a imprumuturilor contractate in trecut. mai mult
Joi, 27 Aprilie 2017, ora 15:59
1Capitala Frantei ar putea deveni noul centru financiar global, in locul Londrei, daca planurile de rezerva ale bancilor prezente in capitala Regatului vor fi puse in aplicare.
Unele dintre cele mai mari banci internationale care au sucursale in Londra sunt in discutii avansate cu oficialii francezi pentru mutarea operatiunilor pe malurile Senei, afirma Benoit de Juvigny, unul dintre responsabilii cu stabilirea reglementarilor financiare pe piata franceza, citat de BBC.
Parisul a initiat inclusiv o campanie publicitara pentru a atrage peste Canalul Manecii bancherii speriati de Brexit, luptand in acest sens cu orase precum Amsterdam, Frankfurt sau Luxemburg.
Decenii la rand, bancile prezente in Marea Britanie au putut opera fara oprelisti in interiorul UE, gratie asa-zisului pasaport financiar acordat institutiilor de profil din tarile membre, dar acesta ar putea fi retras odata cu despartirea Regatului Unit de blocul comunitar.
Fara garantia unui sistem similar care sa ofere continuitate pe piata europeana pentru marile intitutii financiare din City, marile banci internationale au pus la punct planuri de mutare a operatiunilor in alte tari de pe continent.
Reporterii postului britanic de televiziune sustin ca 8 mari orase europene ravnesc la zestrea financiara pe care Londra risca sa o piarda: Paris, Amsterdam, Frankfurt, Luxemburg, Madrid, Bratislava, Dublin si Valetta.
De Juvigny crede insa ca Parisul este favorizat, in ciuda faptului ca analizele... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 12:37
Consiliul pentru Stabilitate Financiara din Basel-Elvetia schimba regulile jocului in sectorul bancar.
Un nou pachet de reguli destinate bancilor care se cred prea mari pentru a se confrunta cu riscul prabusirii tinteste sa schimbe modul in care acestea se finanteaza.
Noile cerinte impuse de organismul cu rol regulator in piata bancara internationala ar putea forta 30 dintre maile banci internationale sa creasca capitalul propriu cu o suma totala ce depaseste 1000 de miliarde de dolari sau sa reduca profitul raportat, anunta Market Watch.
Dupa experienta din 2008, cand contribuabilii au trebuit sa suporte costurile de redresare a unui sistem bancar amenintat de colaps, Consiliul pentru Stabilitate Financiara a decis sa impuna noi reguli pentru institutiile de credit.
Noul plan prevede ca bancile internationale mari sa prezinte rezerve financiare indeajuns de mari pentru a absorbi socul pierderilor in cazul unei noi crize financiare de proportii.
Noua legislatie prevede si ca pierderile din sistemul bancar sa fie suportate de acum de catre investitori si nu de contribuabili.
Masurile vizeaza 30 de banci internationale printre care se numara si HSBC, JP Morgan sau Deutsche Bank, institutii catalogate de organismul de control de la Basel drept "de o importanta sistemica".
Aceasta se refera la riscurile pe care prabusirea unei astfel de institutii de credit le reprezinta pentru economia unei regiuni sau pentru cea globala.
Incepand cu 01 ianuarie 2019,... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 16:36
Cele doua mari institutii financiare create cu contributia Chinei in ultimul an sunt pe punctul de a-si incepe activitatea, anunta oficialii de la Beijing.
Noua Banca de Dezvoltare (NDB), aparuta in urma parteneriatului economic dintre Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud (BRICS), ca si Banca de Investitii in Infrastructura Asiei (AIIB), o creatie proprie a Beijingului, sunt aproape de a deschide primele linii de credit, relateaza agentia Xinhua News.
Primul imprumut
NDB, creatia tarilor BRICS, ar putea acorda primul imprumut in luna aprilie a anului viitor, a apreciat vicepresedintele institutiei de credit, Vladimir Kazbekov, in cadrul unui seminar orgnizat la Beijing.
Banca a primit deja solicitari din partea clientilor de pe cele 5 piete emergente si este de asteptat ca primul imprumut sa fie directionat pentru o serie de investitii in domeniul cresterii eficientei energetice, a spus Kazbekov.
Vicepresedintele bancii a mentionat ca pana la sfarsitul acestui an, inclusiv numarul angajatilor NDB va crsste de la 20 la 100 de persoane.
NDB are sediul central la Shanghai si este privita de multi analisti ca o copie a FMI destinata sa asigure finantarea unor proiecte pe cele 5 mari piete emergente ale lumii.
Cadru legal incert
In cazul AIIB, mediul bancar international a desemnat institutia de credit deschisa de China drept o rivala a Bancii Mondiale si a Bancii de Dezvoltare a Asiei, doua institutii controlate de Washington, respectiv Tokyo.... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 10:24
50 de state si-au trimis reprezentantii la ceremonia de semnare a cadrului legal sub care va opera Banca de Investitii in Infrastructura a Asiei (AIIB), institutie financiara internationala creata de Beijing.
Australia a fost primul stat invitat sa semneze noul cod de reguli sub care va opera banca internationala din China. Alte sapte state sunt asteptate sa semneze tratatul, oficialii de la Beijing dorind ca banca sa devina operationala pana la finalul anului, arata ziarul Hurryiet Daily News.
Reguli noi
AIIB este vazuta ca o rivala a Bancii Mondiale si a Bancii de Dezvoltare a Asiei, institutii financiare aflate sub un control al SUA, respectiv al Japoniei.
Noua banca internationala creata de China are 57 de membri de pe 5 continente si va avea un capital de investitii de 20 de miliarde de dolari in prima faza, urmand ca acesta sa creasca pana la 10 de miliarde.
Institutia este vazuta ca un instrument prin care China isi poate creste influenta politica si economica in diverse regiuni le globului.
De altfel, fostul sef al Rezervei Federale americane, Ben Bernanke i-a criticat recent pe congresmanii din Statele Unite, considerand ca acestia au incurajat China sa creeze AIIB prin neacordarea unei influente mai mari in forurile decizionale FMI si BM pentru economiile emergente.
Prezent la ceremonia de semnare a cadrului legal al AIIB, presedintele Xi Jinping a declarat ca banca reprezinta o "realizare a actiunilor concrete si eforturilor depuse de toate... mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 15:00
2Gata cu drepturile egale pentru cele 58 de state care au decis sa devina membre in Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura! Beijingul a decis sa pastreze dreptul de veto pentru deciziile privind integrarea unor noi membri sau acordarea liniilor de finantarea pentru anumite proiecte.
China, din postura de fondator al institutiei financiare, conta deja in proportie de 30% in adoptarea unor decizii ale comitetului director, dar pastrarea dreptului de veto starneste si mai mult nelinistea SUA, arata Newsweek.
Rivalitate fatisa
Beijingul a asigurat 30 de miliarde de dolari din cei 100 de milioane care reprezinta capitalul Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura (AIIB).
Din noiembrie 2014 si pana la sfarsitul lunii martie, oficialii chinezi au mimat dezinteresul pentru pastrarea unui control strict in cadrul bancii, fapt care i-a ajutat sa racoleze in randul membrilor nu mai putin de 57 de state de pe tot globul.
O parte sunt aliati traditionali ai Statelor Unite, dar, chiar si in ciuda unei campanii a Washingtonului pentru blocarea aderarii acestora la noua banca a Beijingului, multe tari nu au rezistat tentatiei.
Marea Britanie, Israelul si Australia s-au inscris deja in noua institutie financiara. Pe pozitii a ramas doar Japonia, care a manifestat aceeasi neincredere fata de planurile chinezilor.
Despre AIIB multi comentatori au afirmat ca este o copie a Bancii Mondiale si o rivala de temut pentru Banca de Dezvoltare a Asiei.
Cele... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 17:10
Copia chinezeasca a Bancii Mondiale, AIIB, va tine prima Adunare Generala a membrilor fondatori, luna viitoare, scopul declarat fiind ca programul de creditare a investitiilor in infrastructura din Asia sa demareze pana la finalul anului.
China a intensificat efortul de a avea controlul asupra Bancii de Investitii in Infrastructura a Asiei, dubland participarea sa la capitalizarea institutiei de la 50 la 100 de miliarde de dolari, remarca fostul ministru al Apararii din Japonia, Yuriko Koike, intr-un editorial din Project Syndicate.
Pozitie ferma
Suma cu care China a suplimentat capitalul AIIB va creste automat si ratingul institutiei financiare.
In acelasi timp, Beijingul avea nevoie sa-si consolideze pozitia in interiorul structurilor de conducere ale bancii, dupa ce numarul tarilor fondatoare s-a dovedit mai mare decat cel anticipat.
Chiar si dublarea investitiei initiale nu asigura o majoritate pentru China insa, pentru 100 de miliarde de dolari, liderii de la Beijing spera-si sa faca jocurile in AIIB prin cele 30 de procente detinute din capitalul de lucru al institutiei.
Este cea mai mare suma pusa in joc de cele 57 de tari fondatoare, ceea ce, in mod normal, ar trebui sa asigure si dreptul de veto pentru China.
Rol incert
Aceasta subliniaza intrucatva si igrijorarea economistilor si analistilor internationali cu privire la rolul pe care il va juca banca internationala a Beijingului.
Va fi o banca a Chinei, pentru China sau va urmari un... mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 17:12
Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, s-a declarat gata sa initieze discutiile pentru o colaborare cu Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura (AIIB), rivala recent creata la Beijing.
Kim a afirmat ca vede AIIB si alte institutii financiare din China mai degraba ca pe viitori parteneri in sectorul investitiilor de dezvoltare la nivel global, relateaza Wall Street Journal.
Kim a anuntat ca vrea sa analizeze aceasta colaborare in cadrul discutiilor din timpul reuniunii de primavara a membrilor Bancii Mondiale, programata pentru saptamana viitoare.
"Daca bancile internationale, inclusiv cele noi, se dovedesc capabile sa formeze aliante, sa colaboreze si sa sustina dezvoltarea, atunci vom beneficia cu totii, in special cei afectati de vulnerabilitatea financiara", a declarat Kim in cadrul unui discurs sustinul la Centrul pentru Studii Strategice Internationale din Washington.
Pana acum, AIIB, noua banca infiintata de China, a strans in randul membrilor fondatori aproape 50 de state, inclusiv aliati ai SUA care nu au tinut cont de opozitia acerba a Washingtonului la acest proiect.
De altfel, China si Fondul Monetar International sunt printre organismele care au contestat influenta Statelor Unite in politica financiara internationala, construind alte institutii care sa functineze in paralel cu Banca Mondiala.
Noua banca internationala infiintata la Beijing consolideaza influenta Chinei in politica globala, limitand rolul major detinut pana acum... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 17:53
Marea Britanie va adopta propuneri menite sa sporeasca standardele in sistemul bancar, in urma unui sir de scandaluri privind remuneratia bancherilor.
Ministrul britanic de Finante, George Osborne, a anuntat luni ca va implementa principalele propuneri stabilite de Comisia parlamentara britanica pentru standardele bancare (PCBS), infiintata anul trecut dupa ce Barclays a fost anchetata pentru manipularea dobanzii Libor, pentru care a acceptat sa plateasca o amenda de 453 milioane de dolari, precum si pentru comercializarea ilegala a unor produse financiare, transmite Reuters.
Libor este un indicator de referinta pentru produse financiare in valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari, fiind unul dintre cei mai urmariti indici din lume.
Propunerile Comisiei includ noi reglementari pentru o mai buna monitoriza a modului in care se comporta bancherii. Principalele propuneri vor fi adaugate propunerii de reformare a sistemului bancar, care se dezbate in Parlamentul de la Londra.
"Reformarea sistemului bancar marcheaza urmatorul pas din planul Guvernului de a schimba intregul sector, de la salvare la redresare, si de a da asigurari ca bancile din Marea Britanie demonstreaza cele mai ridicate standarde si sunt capabile sa sprijine afacerile si sa conduca redresarea economiei", a afirmat Osborne.
Acesta a explicat ca va colabora cu autoritatile de reglementare pentru a se stabili o legatura mai stransa intre plata bancherilor si performanta lor, pentru ca... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 16:55