Grecia, a sasea cea mai vizitata destinatie turistica din Uniunea Europeana, ar putea duce sectorul turismului la un nou nivel daca aloca mai multe resurse iar statul elimina barierele care blocheaza intrarea de noi capitaluri, sustine presedintele Greek Tourism Confederation (SETE), Yiannis Retsos, transmite Bloomberg.
"Chiar daca aproape 30 de milioane de turisti in perioada mai-septembrie este un numar urias, cifra ar putea ajunge la 40 de milioane daca sezonul turistic ar fi extins la noua luni. Pariul actual este sa imbunatatim produsul turistic si sa avem valoare adaugata care sa atraga nu neaparat mai multi turisti dar mai bogati astfel incat sa avem mai multe venituri", a declarat Retsos.
Turismul este cea mai importanta industrie din Grecia, in conditiile in care sosirile au crescut cu 10% in 2017 pana la 27,2 milioane iar veniturile generate au trecut de 14,5 miliarde euro, potrivit Bancii Centrale a Greciei. In total, calatoriile si turismul au contribuit cu 32,8 miliarde euro la economia Greciei in 2016, fiind responsabile pentru 18,6% din PIB-ul Greciei in acel an, potrivit World Travel & Tourism Council, organism care se asteapta ca cifra sa creasca la 23,8% din PIB in 2027.
Insa, Retsos apreciaza ca pentru a creste sosirile de turisti la 36 de milioane iar veniturile la 20 de miliarde de euro pana in 2021, Grecia trebuie sa investeasca aproximativ sase miliarde euro pe an.
"Chiar daca este o cifra mare, exista investitori straini interesati", a... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 14:58
Dezastru pentru industria bancara din Grecia. Redeschiderea bursei a generat in randul investitorilor o miscare generala de lichidare a actiunilor detinute la bancile grecesti.
In doar trei zile, indicele de piata al sectorului bancar DTR a pierdut 64 de procente din valoare, evoluand de fiecare data spre limita negativa admisa, de 30%, informeaza Market Watch.
La pamant
Teama investitorilor de bancile elene accentueaza criza din sectorul bancar grecesc, institutiile de credit din tara evoluand pe marginea prapastiei de mai bine de sase luni.
Prin comparatie, indicele general Athex Composite a avut pierderi de doar 19% in cele trei zile de la redeschiderea Bursei din Atena.
Dupa o prima zi de tranzactionare incheiata cu un declin general de 23 de procente, unii analisti estimau ca indicele Athex ar fi putut intra pe o usoara crestere daca nu ar fi fost supus presiunilor exercitate de lichidarea actiunilor bancilor elene.
"Bursa s-a redeschis abia de trei zile, asa ca investitorii reanalizeaza riscul reprezentat de bancile din Grecia si de celelalte companii listate.
Nu este un scenariu deloc placut, iar lichidarea de actiuni a fost de dimensiuni considerabile", explica Richard Perry, analist de piata la Hantec Markets.
Cea mai mare pierdere
Panica inregistrata in randul actionarilor din bancile elene este intr-adevar de proportii considerabile.
Indicele DTR a inregistrat, cu aceasta ocazie, cea mai mare pierdere din istoria sa, mult peste... mai mult
Joi, 06 August 2015, ora 10:18
Moody's a retrogradat luni ratingurile pentru depozitele pe termen lung si datoriile cu prioritate la plata a cinci banci din Grecia, respectiv Piraeus Bank, National Bank of Greece si Alpha Bank, de la nivelul Caa1 la Caa2, si Eurobank Ergasias si Attica Bank, de la Caa2 la Caa3.
Totodata, ratingurile acestor banci au fost puse sub supraveghere in vederea unei noi retrogradari, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, transmite Mediafax.
Masura a fost luata in urma punerii sub supraveghere, vineri, a ratingului Greciei, Caa1, pentru retrogradare.
Moody's a decis revizuirea in scadere a ratingurilor bancilor din cauza probabilitatii reduse a unui sprijin din partea statului elen, a incertitudinilor sporite legate de capacitatea guvernului elen de a ajunge la un acord cu creditorii internationali la timp pentru asigurarea lichiditatilor si finantarii necesare Greciei, precum si a posibilei scaderi a capacitatii Fondului Elen de Stabilitate Financiara de a sustine bancile, in caz de nevoie.
"Un posibil blocaj al negocierilor dintre guvernul Greciei cu creditorii internationali ar putea pune in pericol asigurarea necesarului de lichiditati si finantare al statului elen, limitand capacitatea de a sustine bancile, in caz de nevoie", potrivit Moody's.
In plus, Moody's considera ca exista riscul real ca mare parte din rezervele de circa 11,5 miliarde de euro ale Fondului Elen de Stabilitate Financiara sa fie folosite pentru finantarea... mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 09:43
Creditele neperformante ale bancilor din Grecia vor ajunge la 40% din sold pana la sfarsitul anului, potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC), bazat pe parametri folositi de fondul de investitii BlackRock pentru o evaluare a sistemului bancar efectuata la cererea autoritatilor de la Atena.
Imprumuturile cu restante la plata mai mari de trei luni reprezentau 29,3% din sold la mijlocul anului trecut, potrivit celor mai recente date publicate de Banca Greciei.
Stabilizarea creditelor neperformante este cea mai dificila provocare pentru bancile elene in acest an si o conditie cheie pentru revenirea la normal a creditarii in economia Greciei, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
Oficiali din sectorul bancar estimeaza ca imprumuturile neperformante reprezentau aproape 35% din total la sfarsitul lunii decembrie si se asteapta ca trendul de crestere sa se mentina pe parcursul anului 2014, chair daca intr-un ritm mai lent.
Marile banci elene sunt prezente si in Romania. Astfel, Eurobank detine Bancpost, National Bank of Greece este prezenta prin Banca Romaneasca, iar Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.
Institutiile de credit elene au fost recapitalizate cu 28 de miliarde de euro de la Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara. In urma procesului de recapitalizare, statul elen a preluat participatii majoritare la toate cele patru banci, in timp ce la Eurobank detine si controlul managementului.
Fondul de investitii BlackRock... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 18:22
Autoritatile elene au deschis un cont special in care persoanele care au cauzat prejudicii financiare statului, prin acte de coruptie sau evaziune, pot depune de bunavoie sumele datorate, iar oficialii de la Atena estimeaza ca guvernul ar putea incasa astfel pana la 1 miliard de euro.
"Am deschis un nou cont al guvernului elen la Banca Greciei. Banii furati depusi in acest cont vor fi ulterior investiti in infrastructura, ajutoare sociale, sanatate si educatie", a declarat secretarul de stat din Ministerul de Finante Christos Staikouras, citat de portalul elen GreekReporter.
Guvernul spera ca presiunea asupra persoanelor care au datorii catre stat, precum cea exercitata in urma scandalului declansat de lista Lagarde, le va determina sa returneze banii.
Ce risca coruptii care aleg sa returneze banii furati
Cei care vor plati vor fi, totusi, trasi la raspundere pentru actiunile lor, fiind pasibili de amenzi si chiar pedepse cu inchisoarea.
Institutul Brookings din Washington a estimat ca guvernul elen a pierdut 20 de miliarde de euro anual in perioada 2005-2009 din cauza coruptiei.
Lista Lagarde contine aproximativ 2.000 de posibili evazionisti, posesori de conturi in strainatate, printre care persoane importante din Grecia. Lista poarta numele fostului ministru de Finante al Frantei Christine Lagarde, in prezent directorul executiv al FMI, care a transmis documentul autoritatilor elene in 2010 pentru a le ajuta sa combata evaziunea fiscala.
Publicul... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 15:56
Cele patru banci de importanta sistemica din Grecia vor prezenta in aceasta toamna la Bruxelles planurile de restructurare pe cinci ani, care sa le asigure supravietuirea.
Planurile vor trebui aprobate initial de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF), care in prezent este cel mai mare actionar al National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank, transmite site-ul ekathimerini.com.
In raportul anual al HFSF, publicat vineri, se arata ca: "accelerarea reprivatizarii Eurobank si integrarea diviziilor restructurate ale Postal Savings Bank (TT) si Proton Bank in grupul Eurobank a intarit pozitia strategica a institutiei in sistemul bancar elen si atractivitatea sa in fata investitorilor".
Compania BlackRock a inceput un audit al creditelor neperformante, care ar putea ajunge la 30% din totalul imprumuturilor. Rezultatele vor fi incluse in planurile ce vor fi prezentate de banci UE.
Pe langa intarirea substantiala pe care au obtinut-o in urma procesului de recapitalizare, bancile din Grecia nu mai detin in portofolii obligatiuni guvernamentale elene, deoarece putinele bonduri care au mai ramas in urma restructurarii datoriei au fost rascumparate de stat. Stabilizarea economiei va duce probabil si la scaderea creditelor neperformante si la imbunatatirea profiturilor in sistemul bancar, sustin analistii.
In plus, institutiile elene de creditare sunt mult mai increzatoare in urma procesului de consolidare, aproximativ 11 banci fiind in... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 11:53
Cel mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece (NBG), a anuntat vineri ca intentia fondului canadian de investitii Fairfax Holdings de a lua parte la programul sau de recapitalizare s-a lovit de un obstacol, deoarece fondul canadian a vrut sa faca unele modificari la termenii ofertei care erau dincolo de controlul NBG.
Zilele trecute, NBG a informat ca Fairfax Holdings si-a exprimat interesul sa investeasca 1,5 miliarde de euro, sau 10% din majorarea de capital avuta in vedere de grupul bancar elen. Fairfax este controlat de omul de afaceri Prem Watsa, supranumit "Warren Buffet al Canadei", transmite Reuters.
"Exprimarea interesului a ramas intr-o faza initiala deoarece Fairfax a cerut o serie de modificari la termenii planului de recapitalizare care erau dincolo de controlul NBG", a informat banca greceasca intr-un comunicat trimis bursei de la Atena.
Primele patru banci grecesti vor emite noi actiuni pana la finele lunii aprilie pentru a-si reface capitalul afectat de pe urma deprecierii obligatiunilor guvernamentale. NBG, Eurobank, Alpha si Piraeus au nevoie in total de noi capitaluri in valoare de 27,5 miliarde de euro pentru a-si imbunatati rata de adecvare a capitalului Core Tier 1 la 9%.
In luna februarie a acestui an, NBG a preluat o banca greceasca mai mica, Eurobank, iar Banca centrala a estimat ca impreuna cele doua banci ar avea nevoie de noi capitaluri in valoare de aproximativ 16 miliarde de euro.
Principalele banci din Grecia sunt... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 15:31
Lichiditatile obtinute de bancile din Grecia de la BCE sunt in prezent cu peste 50% sub nivelul de 73 miliarde euro din ianuarie, intrucat BCE refuza tot mai mult cererile institutiilor de credit elene, crescandu-le dependenta de Banca Greciei.
Banca Centrala Europeana (BCE) reduce sustinerea pentru Grecia, intrucat statul intarzie recapitalizarea sistemului bancar elen, desi a primit fonduri de 25 de miliarde de euro in acest scop, potrivit cotidianului Financieele Dagblad, preluat de portalul MarketWatch.
Reprezentantii BCE nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Acordul de finantare externa de 130 miliarde euro prevede sume de pana la 50 miliarde euro pentru recapitalizarea sistemului financiar elen, din care Grecia a incasat deja o prima transa de circa 25 miliarde euro. A doua transa este programata pentru luna iunie, insa este pusa sub semnul intrebarii de instabilitatea politica.
Cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au raportat pentru anul trecut pierderi totale de peste 28 miliarde de euro. Cea mai mare parte a pierderilor, respectiv 23 de miliarde de euro, a rezultat din participarea bancilor la programul de stergere a 100 de miliarde de euro din datoria statului elen catre creditorii privati.
Instabilitatea politica a alimentat temerile investitorilor si ale populatiei
Instabilitatea politica, dupa ce partidele nu s-au inteles pentru formarea unui nou guvern... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 17:25
Pierderile masive ale bancilor din Grecia, in urma recesiunii si a implicarii in restructurarea datoriei statului, sugereaza ca cele mai mari patru institutii de credit ale tarii, sau cel putin trei dintre acestea, se vor confrunta cu nationalizarea.
Principalele partide politice, creditorii internationali si marii bancheri vor o recapitalizare a sectorului bancar cu fonduri de stat si private pentru a minimaliza influenta statului in functionarea acestora.
Cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au raportat rezultate extrem de slabe pentru anul trecut, cu pierderi totale de peste 28 miliarde de euro. Cea mai mare parte a pierderilor, 23 de miliarde de euro, au rezultat din participarea bancilor la programul de stergere a 100 de miliarde de euro din datoria statului elen catre creditorii privati.
Lovitura a fost suficient de puternica pentru a lasa cele mai multe banci cu capital propriu negativ. Potrivit bancherilor, institutiilor de credit cu nivel negativ al capitalului nu le-ar fi fost permis sa opereze daca Fondul Elen de Stabilitate Financiara nu ar fi oferit asigurari ca va furniza pana la 18 de miliarde de euro in total pentru viitoarele majorari de capital.
Bancile considerate viabile de catre Banca Greciei vor trebui sa se recapitalizeze pana la inceputul toamnei, cu un nivel minim al ratei de adecvare a capitalului de 9%.
Al doilea pachet de sprijin financiar pentru... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 15:58