Companiile straine au investit in Romania, din anul 2003 si pana in prezent, 75 de miliarde de euro. Investitorii au construit fabrici si centre logistice, au modernizat cladiri de birouri si o buna parte a infrastructurii energetice, au adus tehnologii noi de productie si cele mai performante sisteme de management.
Judetele cu cele mai multe investitii straine sunt Arad, Brasov, Cluj, Prahova, Sibiu, Timis si bineinteles zona Bucuresti-Ilfov, care este cea mai atractiva pentru investitorii straini, se arata intr-un comunicat al Consiliului Investitorilor Straini (FIC).
Industria a atras jumatate din investitiile straine, ceea ce demonstreaza ca "dezindustrializarea" Romaniei in contextul aderarii la UE si integrarii in piata unica reprezinta un mit. Astfel se explica de ce industria a avut si are o contributie importanta la cresterea PIB-ului.
"Din analizele realizate de FIC am observat ca, in general, judetele care au atras investitori straini au si un standard de viata mai ridicat (au fost masurate veniturile si avutia pe locuitor) . Nu putem spune ca asta se datoreaza doar investitiilor straine, dar exista o legatura stransa intre zonele dezvoltate economic si nivelul investitiilor straine atrase.
Acest fenomen este usor de explicat datorita avantajelor pe care companiile straine il aduc cu ele: tehnologie, cunostinte, acces pe pietele globale, experienta de zeci sau sute de ani etc.", afirma FIC.
De unde vin investitiile straine
Investitorii au venit... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2018, ora 10:55
In contextul in care anumite segmente ale opiniei publice vorbesc de "vanzarea" tarii catre companii straine, o astfel de dezbatere ar trebui sa ia in calcul faptul ca nu conteaza cine aduce capital in Romania, iar companiile straine transfera competente si noi standarde de calitate, a declarat, marti, ambasadorul Austriei la Bucuresti, Gerhard Reiweger.
In opinia sa, faptul ca Austria este al doilea investitor in Romania reprezinta un beneficiu pentru ambele state si pentru Uniunea Europeana in ansamblu.
"Anumite parti ale opiniei publice au o atitudine critica fata de investitiile straine, exista discutii cu privire la tarile mari care 'au cumparat parti ale tarii'.
De ce spun aceasta? Pentru ca eu cred ca trebuie sa discutam despre ceea ce inseamna piata interna comuna. Intr-o piata comuna functionala, nu are importanta daca banii vin din Germania, Suedia, Austria sau Romania (...) Implicarea companiilor din alte tari nu inseamna doar bani, ele nu aduc doar capital, ci este vorba de tranfer de competente, de standare si de creativitate", a declarat ambasadorul Reiweger, in deschiderea Profit Growth Forum, organizat cu sprijinul BNR.
El a atras atentia ca, de fapt, in astfel de cazuri este vorba despre dezvoltarea pietei interne a UE, iar acest lucru este in beneficiul tuturor, inclusiv al romanilor care sunt liberi sa munceasca in orice stat comunitar.
Ambasadorul Austriei a subliniat, totodata, ca Romania are toate optiunile unui stat membru si nu este o... mai mult
Marti, 20 Iunie 2017, ora 20:33
Cu exporturi de 115 mil. Euro in 2014 in industria produselor alimentare si bauturilor, o crestere cu 4.6% fata de anul 2007 si comert exterior total de 3,1 mrd. Euro, Austria continua sa fie unul din principalii parteneri comerciali ai Romaniei.
In anul 2014 Austria a exportat cel mai mult in Romania produse din carne de porc proaspata in valoare de 8,8 mil Euro, ciocolata (6 mil Euro), branzeturi (4.5 mil Euro) si produse de patiserie (3.4 mil Euro).
Alte categorii importante au fost bauturile racoritoare (2.5 mil Euro), carnea procesata (carnati si sunca) in valoare de 2.7 mil Euro, cafeaua (2.3 mil Euro), carnea de vaca (2.1 mil Euro) si dulciurile (1.6 mil Euro).
Pentru a sustine noi colaborari intre firmele austriece si cele romanesti, Biroul Comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti a organizat pe data de 7 mai Austria Showcase, un eveniment la care au participat 12 companii, Almdudler Limonade, Agrarmarkt Austria AMA, Bergkaeserei Zillertal, BiologoN, Cargo Partner, Eutraco Food, Heuft Austria, Hochriegl, Höpler, Schlumberger, Sulzberger Kaeserebellen, Walter Heindl care cauta distribuitori, importatori, dar si clienti directi sau ofera servicii conexe pentru industria HORECA sau alimentara.
"Participantii din timpul showcase-ul au avut ocazia sa poarte discutii cu importatorii de produse alimentare si bauturi, cu reprezentanti ai departamentelor de achizitii din lanturile de magazine alimentare, precum si cu reprezentanti HoReCa, obiectivul nostru... mai mult
Joi, 07 Mai 2015, ora 15:31
Cea de-a cincea editie a "Forumului Investitorilor Germani si Austrieci" are loc luni, 30 septembrie, la hotelul Howard Johnson, sala Iridium, cu incepere de la ora 16.30, invitatii urmand sa dezbata provocarile pe care le ofera investitorilor mediul de afaceri romanesc.
La eveniment vor participa in calitate de vorbitori:
- E.S. Michael Schwarzinger, Ambasadorul Republicii Austria la Bucuresti
- ArnulfGressel,Atasat Comercial, Ambasada Austriei in Romania
- Dan Sova, Ministruldelegatpentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine
- Radu Merica, Presedinte, Camera de Comert si Industrie Romano - Germana
- Steven van Groeningen, CEO, Raiffeisen Bank
- Wolfgang Schoiswohl,Vicepresedinte Executiv Corporate, Membru al Comitetului Executiv, BCR
- Ilinca Paun, Managing Director,Colliers International Romania
- Prof. Dr. Joerg K. Menzer, Managing Partner, Noerr - Moderator
Forumul incepe la ora 16:30, cu inregistrarea participantilor, urmand ca intre 17.00 si 19.00 sa ia cuvantul invitatii in cadrul unui panel, iar la sfarsit, de la ora 19.00 sa aiba loc bufetul, dedicat networking-ului intre participanti. mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 15:59
Reprezentantii Guvernului din Kahazstan au propus partii romane o formula in care sa asigure livrarea de gaz kazah prin extensia din Bulgaria spre Romania a gazoductului care va fi construit in cadrul proiectului South Stream, sustine Guvernul intr-un comunicat.
Subiectul a fost discutat in intalnirea avuta de premierul Victor Ponta, aflat in vizita oficiala in Kazahstan, cu omologul sau, Serik Ahmetov, si presedintele companiei de stat KazMunaiGaz.
"Atat prim-ministrul Republicii Kazahstan, cat si presedintele Kazmunaigaz au vorbit, in cadrul intrevederii cu premierul Victor Ponta, despre oportunitatea unor noi investitii in Romania. De asemenea, partea kazaha a avansat partii romane propunerea sa asigure livrari de gaz din Kazahstan in Romania, o optiune in acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria catre Romania", se afirma in comunicat.
Sursa citata mai transmite ca partenerii din Kazahstan si-au exprimat deschiderea si disponibilitatea perfectarii unui contract comercial in vederea livrarii de uraniu, pentru consumul intern aferent unitatilor nucleare de la Cernavoda.
Reprezentantii Guvernului de la Bucuresti au propus partenerilor din Kazahstan "folosirea mai intensa" a Oil Terminal Constanta, dar si deschiderea de catre liniile aeriene kazahe a unor curse Astana-Bucuresti, se mai arata in comunicat.
Proiectul South Stream vizeaza construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia catre Bulgaria, prin Marea Neagra, si, mai... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 08:41
Primul trimestru al anului a fost promitator pentru Romania, in conditiile in care pana acum au fost anuntate mai multe investitii straine majore, de peste doua miliarde de euro, in domenii precum agricultura, industria lemnului sau energie alternativa.
OMV - investitie de 150 de milioane de euro, la Suplacu de Barcau
OMV Petrom va investi pana in 2015 aproximativ 200 de milioane de euro in redezvoltarea zacamantului Suplacu de Barcau, pentru deblocarea unor rezerve suplimentare de hidrocarburi, potrivit reprezenantilor companiei.
OMV Petrom suplimenteaza investitiile in Romania
"Operam zacaminte foarte mature, iar in ultimii ani am reusit sa reducem rata declinului productiei la circa 1% pe an. In prezent furnizam aproximativ 40% din necesarul de titei si gaze din Romania. Proiectele de redezvoltare a zacamintelor sunt si vor fi esentiale pentru a mentine productia stabila", a declarat intr-un comunicat directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe.
Holzindustrie Schweighofer (Austria) - investitie de 150 milioane de euro, in Covasna
Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anuntat, joi, o investitie de 150 de milioane de euro, intr-o fabrica de cherestea ce va fi construita in localitatea Reci din judetul Covasna.
Austriecii contruiesc a cincea unitate de productie din Romania
Fabrica va fi pusa in functiune anul viitor si va asigura locuri de munca pentru aproximativ 650 de oameni, urmand sa fie a cincea unitate de productie... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 08:52
In timpul primului mandat al lui Obama, investitiile americanilor in Romania au depasti trei miliarde de euro. Companii importante, precum Ford, Emerson si Procter&Gamble au investit sume considerabile in mediul de afaceri din Romania.
Cum va ajuta cel mai puternic om din lume, businessul local?
In 2008, investitiile companiilor americane in Romania crescusera la 869 de milioane de euro, de la 581 de milioane, inregistrate in anul precedent. In 2009, primul an de mandat al lui Barack Obama la presedintia Statelor Unite, investitorii americani au adus in Romania peste un miliard de euro.
In anii urmatori, 2010 si 2011, investitiile americane in Romania s-au ridicat la peste 1,3, respectiv peste 1,4 miliarde de euro.
Principalele companii americane din Romania
Cea mai mare investitie a unei companii americane in Romania este cea efectuata de Ford, in valoare de 675 de milioane de euro. Compania americana s-a angajat la un proiect de investitii pentru producerea de automobile in valoare totala de 618,14 milioane de euro si la un proiect de investitii destinat producerii de motoare, in valoare de 250,95 de milioane de euro.
Potrivit acordului pe care compania Ford l-a semnat cu statul Roman, producatorul va scoate din fabricile sale, intre 1 ianuarie 2013 si 31 decembrie 2017, peste 810.000 de automobile.
O investitie similara, ca valoare, o are si Smithfield Foods, care a investit peste 600 de milioane de dolari in ferme si abatoare in Romania, in... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 07:17
Premierul Romaniei apreciaza orice companie care creeaza locuri de munca si care ofera un salariu pentru angajatii romani, a declarat Victor Ponta luni, in cadrul unei dezbateri de la Camera Economica Federala a Republicii Austria.
"Am venit sa-mi exprim gratitudinea pentru toate companiile austriece care au investit bani si au creat locuri de munca in tara noastra si pentru a da un mesaj pozitiv ca ne intereseaza investitiile dumneavoastra si vrem sa gasim solutii nu numai pentru a le garanta, ci si pentru a va incuraja sa investiti mai mult si sa aveti mai multa incredere in viitorul tarii mele", a declarat Ponta, la Viena, in cadrul Forumului Economic Romania-Austria organizat la Camera Economica Federala, amintind perioada dificila prin care trece Europa.
Conform premierului, exista zone in care Romania trebuie sa se faca imbunatatiri, precum ar fi lupta impotriva coruptiei, birocratia si absorbtia fondurilor europene.
Premierul a declarat ca Romania are nevoie de fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii, a sistemului de sanatate si a celui educational.
Ponta sustine a vizita sa in Austria are ca scop transmiterea unui mesaj puternic pentru aceasta tara si companiile sale, care sunt foarte importante pentru Romania, printre numele mari numarandu-se OMV si Erste, grup din care face parte BCR.
"Cred ca Romania are un potential important si cred ca Austria a luat o decizie strategica de a investi in Romania", a mai spus Ponta.
Victor... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 16:02
Investitorii din Austria sunt pregatiti sa isi continue activitatea in Romania, cea de-a doua tara ca dimensiune a investitiilor austriece, insa lipsa de transparenta din sectorul public ramane o problema majora, este de parere Michael Schwarzinger, Ambasadorul Austriei la Bucuresti.
"Anul trecut a fost unul dificil, insa companiile austriece au continuat expansiunea, mai ales in industrie si retail", a deckarat Michael Schwarzinger intr-un interviu acordat The Diplomat.
Relatiile economice si diplomatice intre cele doua tari au generat investitii de 9,2 miliarde de euro, echivalentul a 18,1% din totalul investitiilor straine in economia locala.
Companiile austriece sunt active pe toata suprafata tarii, inclusiv in sectorul serviciilor precum banking si asigurari, prin intermediul marilor companii ca Erste.
In industra de prelucrare a lemnului, Austria este prezenta in Romania prin firmele Schweighofer, Egger si Kronospan.
Firmele Baumit, Wienerberger, Lasselsberger, Bramac si Tondach domina sectorul materialelor de constructii, iar bauMax, Hevis si Billa sunt marii retaileri austrieci cu activitate intensa in Romania.
Exista aproximativ 6.000 de firme cu un capital austriac activ local, potrivit Registrului Roman al Comertului. mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 16:19