Un posibil impact al aducerii in tara a rezervei de aur a Romaniei ar fi cresterea costurilor cu care tara se imprumuta, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, la audierile din comisiile pentru Buget din Camera Deputatilor si Senat.
"Banca Nationala a Romaniei a spus in mod clar ca nu are nicio obiectie cu aducerea aurului in tara pentru verificare, pentru ca s-a creat o mare problema de credibilitate. Sunt trei ani de zile in care sistematic si intr-un mod iresponsabil s-a spus ca nu exista acest aur, ca a disparut, ca a fost vandut, ca a intrat in operatiuni, si mai rau decat atat, ca nu l-am folosit pentru a obtine venituri.
Or, rezerva de aceea este rezerva. Nu este investitie. Rezerva este ceva ce pui de o parte pentru situatii deosebite. Obiectivul rezervei internationale, fie ca este de aur sau valutara, este sa-ti dea credibilitate si sa reduca costurile cu care tara respectiva s-ar imprumuta. Deci un posibil impact ar fi cresterea costurilor", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a sustinut ca ar fi in favoarea aducerii in tara a aurului pentru a-i convinge de existenta lui pe cei sceptici.
"Personal m-am exprimat public si nu pot sa spun altceva in fata dumneavoastra. Eu as vota in Consiliul de Administratie daca s-ar ridica problema aceasta. Sa-l aducem, sa-l vada toata lumea, inclusiv aceste cateva persoane care ne toaca de dimineata pana seara cu aberatiile pe care le-am spus, dupa care trebuie dus inapoi acolo sau... mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 15:29
Investitia imobiliara reprezinta prima intre modalitatile avantajoase de a gestiona surplusul de bani, fie ca vorbim de utilizatori de servicii financiare sau non-utilizatori, potrivit unui studiu prezentat, marti, de Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management, la conferinta "Meeting the Challenges of Volatility".
"La intrebarea 'Ce modalitati avantajoase de a gestiona surplusul de bani mai exista in acest moment din cunostintele dumneavoastra?' imobiliarele domina in continuare, fie ca vorbim de utilizatori sau non-utilizatori de produse de investitii, economisirea clasica acasa pierde teren, investitiile in fonduri de pensii facultative sunt in crestere", a spus Dragos Neacsu.
Pe locul doi in cazul utilizatorilor de servicii financiare se afla investitiile in fondurile de investitii, iar pe trei investitiile in fonduri de pensii facultative. In cazul non-utilizatorilor, pe locul doi se afla economisirea clasica, acasa, iar pe trei investitiile sigure, in aur sau titluri de stat.
De asemenea, intrebati care sunt elementele care genereaza cel mai mare risc pentru statutul financiar, pe primul loc se afla, pentru ambele categorii, o noua criza financiara, iar pe doi lipsa de stabilitate a mediului social/politic.
Dragos Neacsu a mentionat ca, initial, studiul a fost efectuat in aprilie - mai 2016, pe un esantion de 775 de romani, iar anul acesta esantionul a fost majorat la 2.100 de persoane. mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 15:45
Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din Romania, a tranzactionat 3 tone de aur in cei 8 ani de cand a inceput sa distribuie metalul pretios prin unitatile bancii.
Clientii care cumpara aur la BCR sunt in proportie de 60% barbati, cu varsta intre 30 si 50 de ani, potrivit reprezentantilor bancii, citati de Stirile ProTV.
Cele mai cautate produse sunt ducatii si lingourile de 10 grame. Cererea in scop investitional este in special pentru lingouri de dimensiuni medii sau mari: 100g, 250g, 500g sau 1.000g. Lingourile de 20g sunt solicitate mai ales in perspectiva unei vanzari ulterioare.
La moda este si achizionarea monedelor de aur pentru a fi facute cadou la momente speciale cum ar fi botezul, nunta sau ziua de nastere.
Lingourile oferite de BCR sunt marca Munze... citeste mai departe despre "BCR a vandut 3 tone de aur in 8 ani. Cine cumpara metalul pretios?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 August 2016, ora 17:41
Trei timisoreni au lansat o afacere inedita: imbuteliaza apa cu particule de aur si argint. Produsul intra in categoria de lux si se vinde cu precadere la export, in timp ce in Romania va fi promovat in special in restaurante, cafenele si hoteluri.
Investitia initiala in fabrica de la Ocna de Fier din judetul Caras-Severin a fost de un milion de euro, iar alte 4 milioane de euro sunt destinate pentru extinderea liniei de productie. In prezent exista 15 angajati, iar produsul e livrat in multe tari, din China pana in Belgia. De asemenea, ar putea sa ajunga chiar si in Arabia Saudita.
Productia a inceput in iunie si are o capacitate de 2 milioane de sticle lunar.
Ziare.com a stat de vorba cu Horatiu Rada, CEO al companiei Aur'a Mineral Water SRL, care imbuteliaza si vinde aceasta apa cu particule de aur si argint. El are o bogata experienta in constructii si energie.
Ceilalti doi investitori sunt Eleodor Coptil - asociatul lui Horatiu Rada - si Mihai Petrachioiu, care are ...citeste mai departe despre "Trei timisoreni vand apa cu particule de aur si argint, din Belgia pana in China Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Iulie 2016, ora 07:40
Romanii au cumparat 220 de kg de aur in 2014, anunta Banca Comerciala Romana, care puncteaza ca barbatii romani sunt cel mai mult interesati de astfel de achizitii si ca acestia prefera monedele, mai degraba decat lingourile.
"Din datele pe care le avem reiese faptul ca barbatii cumpara de aproape doua ori mai mult aur decat femeile. In general, monedele sau lingouri mici sunt cumparate de barbati pentru a le darui femeilor sau copiilor cu diferite ocazii.
Din punct de vedere al alegerii monede sau lingouri, clientii au cumparat un numar ceva mai mare de monezi decat lingouri, greutatea de aur cumparat fiind mai mare pe zona lingourilor", explica aura Hexan, Sefa Departamentului de Produse de Trezorerie Retail din cadrul BCR.
Monedele pentru evenimente, lingourile in loc de bijuterii
Romanii cumpara monedele mai ales pentru cadouri la diferite evenimente (botezuri, nunti, aniversari), spune oficialul.
Dintre lingouri, Laura Hexan spune ca printre cele mai solicitate se numara cele "KINEGRAM" cu element de siguranta gravat (disponibile in greutati de 5 si 10 grame) si care are ca design faimosul lipitan al scolii spaniole de calarie din Viena (pozitia calaretului si a calului se schimba in functie de unghiul din care este privit lingoul).
"Acest lingou special este cumparat pentru a fi daruit la ocazii speciale si poate inlocui usor o bijuterie", explica Hexan.
Aurul austriac, de cea mai mare calitate
Aurul furnizat de catre Monetaria statului... mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 15:39
BCR a vandut din anul 2009 pana in prezent clientilor bancii peste doua tone de aur, in valoare de circa 300 milioane de lei, cele mai importante tranzactii depasind 40 kilograme fiecare, realizate de divizia de private banking, a anuntat joi institutia de credit.
Clientii bancii pot trazactiona aur financiar, cu 99,99% puritate, sub forma de lingouri si monede de aur pur de diverse marimi si gramaje.
"Aurul este un activ care poate fi inclus in portofoliul fiecarui investitor, fie ca aur de investitii, fie pentru valoarea lui numismatica prin achizitionarea de monezi de aur. Clientii nostri considera pretul actual al aurului ca find un nivel bun de cumparare.
Astfel, volumul tranzactionat de BCR in ultimele luni s-a dublat comparativ cu inceputul acestui an", a declarat, intr-un comunicat, Laura Hexan, sefa departamentului de Produse de Trezorerie Retail din cadrul BCR.
BCR vinde aur in orice unitate, pe baza unei comenzi prealabile. Acesta poate fi depozitat la banca, pentru cantitati de minim 100 de grame. mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 11:32
Pretul aurului va atinge noi preturi record in 2013, pe fondul scenariilor inflationiste, este opinia a tot mai multor investitori de pe acest segment.
Un oficial Deutsche Bank a declarat, miercuri, ca pretul aurului va depasi 2.000 de dolari/ uncie, dupa ce luni, directorul general al Barrick Gold, cel mai mare producator mondial de aur, a anuntat ca se asteapta ca aurul sa atinga nivelul de 2.000 de dolari/ uncie in 2013.
Pretul aurului se apropie de un nou record
Investitorii conteaza pe faptul ca bancile centrale si guvernele principalelor economii lovite de criza, SUA, UE si Japonia, vor continua sa introduca masuri de stimulare a economiei si combatere a recesiunii globale, iar acestea vor avea ca efect cresterea inflatiei, explica Bloomberg.
Pretul aurului a crescut cu 10% in acest an pe piata din Singapore, iar pe 6 septembrie a fost atins nivelul record de 1.921,15 dolari/ uncie.
Cresterea pretului a fost chiar de 70% in perioada decembrie 2008 - iunie 2011, pe fondul relaxarii cantitative introduse de Rezerva Federala a Statelor Unite.
Rolul tarilor emergente in cresterea pretului aurului
Pretul aurului ar putea atinge noi recorduri, daca Beijingul va mari rezervele
Cresterea pretului la aur este provocata si de asteptarile investitorilor ca Banca Nationala a Chinei, dar si alte banci centrale, sa isi creasca rezervele de aur.
In prezent, acestea sunt de doar 1,8% din totalul rezervelor valutare ale Chinei, desi aceasta tara are... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 07:00
Europarlamentarii romani au investit, in 2011, in case, terenuri, masini si bijuterii, au acordat imprumuturi, dar au facut si credite.
Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu detine doua terenuri agricole - unul in judetul Brasov, de circa 7.000 mp, unul in judetul Sibiu, de aproximativ 8.000 mp si peste 1.000 mp de faneata, toate detinute in coproprietate cu A. Grigore.
In 2011 a cumparat o casa in Bucuresti, cu o suprafata de 466 mp.
In ultimul an a vandut o jumatate dintr-o casa din Constanta catre o ruda, contra sumei de 20.000 de euro.
A contractat, in anul 2011, un credit, scadent in 2014, in valoare de 210.000 euro, in acelasi timp imprumutandu-se 15.000 euro de la A. Grigore.
El declarat ca venituri in anul 2011 diurna de la Parlamentul European, decontul pentru transport, suma forfetara pentru cabinetul sau de europarlamentar de 50.532 euro, indemnizatia de europarlamentar de 70.800 euro si salariul sotiei, de 9.240 de lei.
El detine conturi curente de 900 de euro si circa 21.000 lei.
Europarlamentarul PDL Elena Basescu nu detine casa sau terenuri, are un autoturism Range Rover fabricat in anul 2007, bijuterii de aur si argint, dobandite in perioada 2007-2012, in valoare de 35.000 euro.
Are conturi curente si depozite bancare de circa 22.000 de euro si are datorii de 2.105 euro.
Ea declara ca venituri de la Parlamentul European indemnizatia de europarlamentar de 74.445 euro, deconturile pentru transport si diurna in valoare de 125.454 euro si... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 20:58
Investitia banilor poate sa devina un lucru descurajator, mai ales in contextul actualei situatii a economiei si a pietei de capital. Brokerii contactati de Business24 sustin ca titlurile de stat si depozitele bancare reprezinta doua dintre cele mai putin riscante solutii.
Evident ca, nu exista solutia magica prin care sa nu fii prins descoperit, pentru ca piata de capital si economia mondiala au o anumita dinamica. Totul tine de cat de mult esti dispus sa risti, iar aici poate fi aplicata cu succes zicala, "nu risti, nu castigi".
Investitia depinde de apetitul pentru risc
Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Eldainvest din Galati, spune ca in afara de piata de capital investitiile alternative sunt multe. De exemplu, iti poti investi economiile in aur, opere de arta sau chiar filatelie, iar asta depinde de apetitul pentru risc si de background-ul fiecaruia.
Cele mai putin riscante investitii, cel putin in aceste momente de rastriste economica, sunt cele in titluri de stat, sustine Manaila, pe care le poti cumpara de la bursa sau de la banca.
"Daca moneda de care vrei sa te protejezi este euro, atunci ar fi bine sa te indrepti catre bursele straine si sa cumperi obligatiuni corporatiste, ale unor companii solide, ori titluri de stat ale unor tari pe care le consideri mai stabile", sustine presedintele Eldainvest.
El spune ca te poti indrepta catre obligatiuni ale unor companii foarte solide, pentru ca ai toate sansele sa-ti ofere o... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 13:23