Kremlinul se lauda cu o noua arma secreta, care i-ar putea asigura superioritatea in fata adversarilor: avionul hipersonic PAK-DA capabil sa scape de radare si sa arunce bombe nucleare din spatiu.
Iesit de pe plansele proiectantilor de la Biroul de Design Tupolev, PAK-Da ar putea fi gata de zbor in 2020, anunta IB Times.
Inginerii de la Tupolev au creat si bombardierele Tu-95, surprinse anul trecut de aviatia SUA in zboruri de survol in apropierea coastelor Alaskai.
"Ideea este ca avionul va putea decola de pe un aeroport normal pentru a patrula spatiul aerian rusesc. La comanda se va putea ridica in spatiul cosmic pentru a lovi tintele cu rachete nucleare, pentru ca apoi sa revina la baza", a explicat lt.-col. Aleksei Solodovnikov pentru RIA Novostni.
Cooperarea dintre Tupolev si Institutul Central pentru Aerohidrodinamica din Rusia ar trebui sa asigure aeronavei o viteza de racheta in modul hipersonic de zbor, iar PAK-DA este conceput sa consume atat kerosen, cat si metan si oxigen.
Generalul Sergei Karakayev, seful Fortelor Strategice de Rachete din Rusia, afirma ca motorul aeronavei a fost supus deja testelor, acesta urmand sa fie prezentat, in septembrie, in cadrul Forumului International pentru Tehnologie Militara de la Moscova.
"Abilitatile operationale ale prototipului au fost demonstrate. Mai avem de lucrat la cateva detalii vreme de un an. Odata stabilite acestea vom trece la construirea motorului.
In faza a doua proiectului, in 2018, vom... mai mult
Vineri, 15 Iulie 2016, ora 11:16
4Modernizarea fortele militare terestre din Estonia naste discutii, dar merge inainte. Seful Comisiei Nationale de Aparare din Parlamentul Estoniei, Marko Mihkelson, sustine ca armata estoniana va beneficia de un batalion modern de infanterie mecanizata pana in 2020.
Nu este inca foarte clar daca batalionul va include si tancuri, iar unele voci de la Tallinn spun ca fara blindate grele investitia se va dovedi inutila. Lt-col (r) Leo Kunnas, un veteran respectat in Statul Major estonian, crede ca doar cu transportoare de infanterie nu poti tine piept unei divizii de tancuri.
"Fara tancuri nu vom avea decat o adunatura de vehicule de lupta. Acestea nu pot fi folosite intr-o batalie a fortelor mecanizate dintre doua armate", a afirmat rezervistul, citat de News ERR.
Intre timp, Estonia merge inainte si cumpara 37 de transportoare blindate usoare din Norvegia.
"Vehiculele blindate CV-90 si-au dovedit capacitatea de lupta in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan", a precizat seful Comisiei de Aparare din parlamentul de la Tallin, Marko Mihkelson, care sustine ca dezvoltarea segmentului de infanterie mecanizata este inca in lucru.
"Avem nevoie de timp pentru a duce la capat acest proiect. Astazi putem spune cu siguranta ca, pana la sfarsitul deceniului, Estonia va avea un batalion modern de infanterie mecanizata", a mai spus Mihkelson.
M.J. mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 12:53
Inginerii militari din Rusia au inceput sa dezgroape vechile proiecte concepute de inaintasii lor in perioada de final a Uniunii Sovietice.
La doua decenii dupa reluarea productiei masive de armament si dezvoltarea unei noi generatii de tehnica de lupta, producatorii de arme din Rusia se gandesc sa reinvie proiectul tancurilor cu laser.
Vestea vine la doar cateva luni dupa ce Kremlinul si media din Rusia au scos in evidenta calitatile noului model de tanc T-14 Armata, observa reporterii International Business Times.
Proiect invechit
De la mijlocul anilor '70 si pana la prabusirea blocului comunist din estul Europei, sovieticii s-au concentrat intens pe strategia dotarii tancurilor T-80, navelor si avioanelor cu lasere menite sa defecteze sistemele optice si de ghidaj ale satelitilor militari, rachetelor balistice si ale altor arme concepute de adversari.
In acest moment, chestiunea contracararii unui atac inamic prin intermediul laserelor pare sa fi revenit in actualitate.
Ziarul Kremlinului, Rossiyskaya Gazeta, a publicat deja un articol in care anunta ca inginerii militari din industria de Aparare cauta inspiratie in vechile proiecte abandonate de sovietici.
"Armele laser pe platforma unui tanc T-14 ar putea distruge instantaneu dispozitivele optice ale vehiculelor blindate din raza lor de actiune.
Nu sunt confirmari oficiale in acest sens, dar nici nu s-a infirmat varianta armelor cu laser. Un inalt oficial din perioada Eltin sustine chiar ca... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 14:28
4Rusia da semne ca a intrat intr-o noua cursa a militarizarii nemaintalnita de la finalul Razboiului Rece. Inarmarea are insa costurile sale, iar oficialii de la Moscova fac tot posibilul sa tina aceste date secrete.
O parte "neagra" a bugetului federal a fost intotdeauna la dispozitia liderilor, dar din 2010 si pana in prezent aceasta s-a dublat, ajungand la 21% din bugetul Rusiei, aproximativ 60 de miliarde de dolari, conform unui raport al Institutului Gaidar, citat de Bloomberg.
Cu industria militara la parada
Dupa loviturile incasate cu aplicarea sanctiunilor economice pentru criza din Ucraina si prabusirea pietei petrolului, Putin a investit tot mai mult in industria de aparare, in incercarea de a stabiliza economia.
Desfasurarea de forte cuprinde tancuri si rachete noi, uniforme stralucitoare, care maresc deficitul bugetar si pun pe butuci servicii publice, cum ar fi cel de sanatate.
Pe de alta parte, mii de contracte, care pana acum se derulau numai intre societati controlate de stat, vor fi impinse in sectorul privat, in incercarea de a sustine efortul de reinarmare.
"Guvernul are doua sarcini urgente: sa intareasca securitatea la orice nivel al societatii si sa incurajeze inovatia, pentru a pune capat stagnarii macroeconomice.
Solutia celor doua probleme se regaseste in dezvoltarea complexului industrial-militar", sustine Ruslan Pukhov, director al Centrului rus de Analiza pentru Strategii si Tehnologie si consilier al ministrului Apararii din... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 11:25
Industria de aparare din Rusia este favorita regimului Putin chiar si in perioada de criza. Un portavion estimat la 5,6 miliarde de dolari va fi realizat in urmatorul deceniu, nava urmand sa reprezinte cel mai performant vas de lupta din lume.
Anuntul a fost facut de comandantul Flotei de Nord, amiralul Vladimir Korolyov.
"Noul portavion ne va permite sa fim mai eficienti in cadrul misiunilor" a explicat acesta, citat de agentia Tass.
Nume de cod: Project 23000E Storm
Proiectul se afla in lucru pe masa inginerilor militari de la Centrul de Stat pentru Cercetare Krylov din Sankt Petersburg si poarta numele de cod Project 23000E Storm.
In prezent, cel mai modern vas de acest tip detinut de marina rusa este portavionul Amiral Kuznetov, acesta fiind si nava-amiral folosita la toate exercitiile militare desfasurate in ultimul timp.
"In perspectiva, ne dorim un portavion care sa nu suporte comparatie cu celelate vase militare existente. Este necesar prin prisma noilor provocari si amenintari care apar in lume", declara amiralul Korolyov.
Vasul va urma sa defineasca o noua clasa de nave de lupta, inginerii si liderii militari din Rusia sustinand ca proiectul este diferit fata de ceea ce se intalneste in dotarile fortelor navale ale altor state.
"Vorbim despre un vas care va raspunde necesitatilor viitorului mai degraba decat celor ale prezentului", a caracterizat oficialul rus acest proiect.
Program extins pana in 2050
Portavionul viitorului poate... mai mult
Marti, 02 Iunie 2015, ora 14:13
1