Romania ar trebui sa absoarba in acest an 2,9 miliarde de euro din fonduri europene pentru investitii in agricultura, cu 200 milioane euro mai mult fata de anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ZF Agricultura.
Potrivit acestuia, din aceasta primavara, fermierii mici si mijlocii vor avea la dispozitie proiecte tip pe care le vor descarca de pe site-ul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
"In luna mai vom deschide, cel mai probabil pe data de 20, prima sesiune de primiri de proiecte din perspectiva 2014-2020, deci din cele 8 miliarde de euro pe care le avem la dispozitie", a spus ministrul.
Constantin a aratat ca daca in anul 2012 Romania a absorbit fonduri europene de 2,5 miliarde euro in agricultura, iar in anul 2013 de 2,7 miliarde de euro, in acest an suma ar trebui sa urce la 2,9 miliarde de euro.
"Lucrurile nu merg inca in ritmul pe care mi l-as fi dorit, cel putin pe dezvoltare rurala, pentru ca mai sunt probleme pe partea de cofinantare, de creditare si de garantare", a mai spus ministrul Agriculturii.
Constantin: Jumatate din exploatatiile agricole sunt detinute de 1% dintre fermieri
Jumatate din exploatatiile agricole sunt detinute de 1% dintre fermieri, care astfel primesc 50% din fondurile europene, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ZF Agricultura, in block-start pentru cursa de 8 miliarde euro a fondurilor UE.
"Structura exploatatiilor... mai mult
Marti, 15 Aprilie 2014, ora 17:01
Vicepremierul Liviu Dragnea i-a invitat pe investitorii chinezi din agricultura sa vina in Romania pentru a se convinge de calitatea pamantului si a produselor autohtone, spunandu-le ca in vara, cand spera sa fie vizita, le va face cel mai bun test, si anume sa guste o rosie romaneasa si una straina.
Aflat in China, vicepremierul s-a intalnit cu cu investitorii chinezi in agricultura, organizati in Asociatia chineza pentru dezvoltare agricola in strainatate, carora le-a propus sa vina in Romania pentru a gusta din produsele agricole si a compara, astfel, calitatea legumelor si a fructelor romanesti cu cea a produselor din alte tari.
"Tot ce produce pamantul romanesc este foarte gustos, orice aliment. Trebuie sa veniti la vara in Romania si o sa va invit sa gustati o rosie romanesca si rosii aduse din alte tari si sa faceti dumneavoastra singuri diferenta", le-a spus Dragnea investitorilor chinezi.
El a explicat ulterior jurnalistilor ca oficialii romani trebuie sa se lupte ...citeste mai departe despre "Cum ii convinge Dragnea pe chinezi sa investeasca in agricultura romaneasca" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Martie 2014, ora 18:03
Dupa 20 de ani, 2014 este anul in care agricultura Romaniei va deveni competitiva, dar pentru a stabiliza productia trebuie investit masiv in sistemele de irigatii, a declarat vineri, la Ploiesti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Daniel Constantin.
"Din anul 1994, Romania nu a avut niciodata o balanta pozitiva, agricultura Romaniei incepe sa devina competitiva, incepem sa exportam la nivel de tari terte, in Asia, in tarile arabe, pe piata europeana inca mai avem foarte mult de lucrat, dar acest lucru nu se va putea face decat prin sustinerea sistemului de irigatii', a afirmat Constantin.
El a adaugat ca "daca vrem sa fim competitivi in continuare pe langa celelalte masuri stabilite prin Programul National de Dezvoltatre Rurala trebuie sa stabilizam productia la un anumit nivel si sa investim foarte mult in sectorul de irigatii, sectorul de irigatii fiind prioritatea principala a actualei guvernari".
Daniel Constantin a spus ca "jumatate din infrastructura secundara preluata de organizatiile de udatori a fost devalizata, dar se va reface cu fonduri europene".
"Sumele destinate sistemului de irigatii din infrastructura secundara se ridica la 370 de milioane de euro, infrastructura principala nu beneficiaza de fonduri europene, dar avem discutii avansate pentru un program de parteneriat public-privat", a mentionat ministrul Agriculturii.
El a aratat ca "in urmatorii 2-3 ani, putem sa vorbim de reabilitare masiva a sectorului de irigatii, ceea cea va... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 15:41
Afacerile in agricultura sunt tentante atat pentru ca pot genera profituri semnificative in anii cu vreme buna, dar si pentru ca sunt sustinute de finantarea comunitara. Fie ca este vorba de o ferma ecologica, de plantatie de canepa, vita de vie sau pomi fructiferi, pe hartie calculele arata foarte bine.
Business24 a prezentat pe parcursul mai multor saptamani planuri de afaceri in agricultura, pe baza informatiilor prezentate pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Iata care sunt primele cinci cele mai profitabile start-up-uri in agricultura, potrivit sursei citate:
Locul I: Podgoria
Pentru a plantatie de patru hectare de vita de vie, invetitia initiala se ridica la peste 17.200 de euro (75.000 de lei), suma in care sunt incluse lucrarile de pregatire a terenului, infiintarea plantatiei viticole si instalarea sistemului de sustinere, potrivit datelor publicate pe MADR.
START-UP. Podgoria, o afacere cu "buchet": investitie medie, munca multa, profit garantat
Productia fizica proiectata, potrivit unor studii publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii, este de 10.000 de kg de struguri de masa la un hectar. In ceea ce priveste strugurii de vin, productia estimata este de 8.000 de kg/ha.
Calculata la un pret de vanzare de 4 lei pe kilogram, potrivit raportarilor publicate pe site-ului ministerului Agriculturii rezulta:
Investitia initiala : 17.202 euro (75.692 lei)
Venituri anuale: 21.818 euro (96.000 lei)
Locul... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 11:55
Autoritatile romane au discutii avansate cu Comisia Europeana pentru fonduri de un miliard de euro in vederea refacerii infrastructurii de irigatii, a declarat duminica ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la postul de televiziune Realitatea TV.
Suma de un miliard de euro a fost calculata de expertii Bancii Mondiale intr-un studiu privind refacerea si modernizarea sistemului de irigatii din Romania.
Potrivit lui Constantin, aceste resurse financiare ar fi foarte dificil de disponibilizat din alta parte, cum ar fi bugetul de stat, pentru ca bugetul Ministerului Agriculturii, spre exemplu, se ridica in 2013 la un miliard de euro, din care 50% pentru co-finantari.
Studiul Bancii Mondiale arata ca Romania poate reface infrastructura de irigatii pentru circa 800.000 de hectare.
In prezent, Romania are o infrastructura de irigatii pentru 700.000 de hectare, dar numai 200.000 de hectare sunt irigate, deoarece fermierii considera costurile prea ridicate.
Autoritatile admit ca aceste costuri sunt mari, fiind determinate in special de consumul mare de energie al instalatiilor vechi de peste 40 de ani. mai mult
Duminica, 03 Martie 2013, ora 18:23
Producatorii agricoli vor avea la dispozitie, incepand de la sfarsitul lunii noiembrie, 80 de milioane de euro pentru crearea de centre de colectare, sortare, ambalare, etichetare, dar si conditionare a produselor agricole, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la lansarea programului "Bunatati din Romania".
"In aceasta luna alocam o suma extrem de importanta pentru crearea acelor centre de conditionare, etichetare, sortare si ambalare a produselor agricole. Toate aceste lucruri sunt menite sa ajute producatorii agricoli. Nu mai putin de 80 de milioane de euro vor fi disponibile de la sfarsitul acestei luni pentru agenti economici, oameni care se vor asocia cu producatorii agricoli pentru a ajuta la o mai buna desfacere a produselor agricole", a afirmat Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii a subliniat ca in ultimul timp s-a extins numarul hipermarketurilor care au intrat in programul de promovare a produselor romanesti initiat de ministerul pe care il conduce, scopul fiind acela de a asigura o desfacere cat mai mare a productiei autohtone. El a adaugat ca, in acest scop, au fost luat si alte masuri, precum modificarea legislatiei pentru certificatele de producator, dar si modificarea Programului National de Dezvoltare, astfel incat sa se dea tuturor producatorilor posibilitatea de a comercializa si de a pastra produsele romanesti nu doar pe perioada de durata a acestora fara sa fie in atmosfera controlata.
"Daca acum cativa ani un... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 09:13
Preturile exagerate ale terenurilor agricole din strainatate imping investitorii pe plaiurile mioritice. Fermierii din Occident vin in Romania si cumpara hectare intregi din terenurile pe care noi nu le lucram.
Birocratia care impovareaza intreaga Europa impiedica fermierii sa isi extinda proprietatile. Un astfel de exemplu era dat, in urma cu cateva zile, de cotidianul francez Le Monde, unde un tanar si-a facut bagajele si a plecat spre Romania pentru a-si incerca norocul in agricultura. Familia sa nu putuse sa isi extinda ferma, care acoperea deja 300 de hectare, din cauza birocratiei.
Nici in Romania situatia nu sta mai roz in ceea ce priveste drumul infinit al actelor mutate la nesfarsit intre institutiile statului. Cand vine vorba de contracte de vanzare-cumparare insa, singura limita e adancimea buzunarului celui interesat.
Din fericire pentru doritori, pretul terenurilor agricole listate pe site-urile de imobiliare pot fi considerate "modice" de cei care au destui bani incat sa faca un business din lucrarea pamanturilor romanesti. Iata cateva dintre ofertele disponibile pe imobiliare.ro.
In judetul Calarasi, din ofertele listate, pretul mediu pentru un hectar de pamant este de 1.000 de euro, cu mult sub media europeana. Cea mai buna oferta este pentru un teren extravilan din comuna Aprozi, unde un hectar de pamant costa 100 de euro.
Cel mai scump teren din Calarasi se vinde pentru 3.000 de euro/hectar, si masoara 40 de hectare, suma totala ceruta... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 08:01
Companiile germane vor sa isi extinda investitiile in Romania, dar este nevoie sa stie ca vor gasi in continuare un climat de stabilitate si predictibilitate financiara, a afirmat, joi, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas Von Mettenheim, la receptia de Anul Nou a Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane.
"Germania este si va ramane partenerul economic numarul unu al Romaniei. Pentru aceasta, este nevoie, la fel ca in intreaga Europa, si aici sa existe o stabilitate financiara. Romania trage din greu pentru aceasta si suntem constienti de eforturile sale. La nivelul Europei trebuie luate picioarele de pe frana investitiilor, iar Romania a luat deja un picior. Acum trebuie sa fie luat si al doilea picior. Este drept, companiile se supara uneori pe birocratie, pe modul de organziare a unor licitatii, pe raspunsurile nu tocmai prompte din partea Justitiei. Asta poate speria investitorii noi si este in interesul Romaniei sa ia masurile corespunzatoare", a precizat Andreas Von Mettenheim.
Potrivit diplomatului german, investitorii sunt interesati ca Romania sa nu poata fi depasita de alte tari in ceea ce priveste costul mainii de lucru si doreste ca in tara noastra sa se dezvolte un sistem de invatamant profesional, prin care firmele germane sa poata gasi mana de lucru bine specializata.
"Dorim sa sprijinim in continuare cresterea schimburilor comerciale, atat in domenii traditionale, precum protectia mediului, automobile si comertul cu amanuntul, dar si in... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 23:02
Afacerile in agricultura sunt precum o loterie: castigi sau pierzi in functie de vreme. Cu toate ca Romania are potentialul agricol de a hrani o populatie de patru ori mai numeroasa, din cauza unui management defectuos, aceasta ar mai putea pierde inca 40 de ani pana sa redevina competitiva pe plan international.
Acest lucru o spune chiar secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, care a subliniat faptul ca principala problema a fermierilor romani o reprezinta piata: nu au unde sa vanda, ne-existand contracte ferme.
"In cazul in care vom lua masurile necesare, in 15-20 de ani vom putea ajunge la performanta astfel incat sa-i putem hrani si pe altii nu numai pe romani. Mergand in sistemul in care am mers pana acum, ne vor mai trebui inca 40 de ani sa devenim competitivi din punct de vedere agricol", a declarat Adrian Radulescu intr-un interviu Business 24.
O caracteristica a poporului roman este neperseverenta la lucrul inceput. Romanului ii este greu pana se apuca de ceva, caci de lasat se lasa usor, spune un scriitor popular. Credeti ca aceasta criza in care se afla agricultura Romaniei este si o problema de mentalitate a fermierului roman?
In agricultura este invers: fermierul incepe usor si se lasa greu. Cand te indragostesti de agricultura si realizezi ce poate iesi din mainile tale cu greu o poti parasi. Fiecare produs care rezulta din munca depusa de tine face parte din fiinta ta. In agricultura, chiar daca pierzi ramai in continuare un om... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 23:00