Rusii se pregatesc sa le concesioneze chinezilor 115.000 de hectare de teren arabil in vestul Siberiei.
Regiunea Transbaikalica se poate transforma in varianta de stepa a unui China-town rusesc. Autoritatile locale spera sa semneze in prima parte a anului viitor un contract de concesiune cu China pentru o suprafata insemnata, arata agentia TASS.
Proiectul a fost lansat de guvernatorul regiunii din estul extrem al Rusiei, Konstantin Ilkovski, dar speranta acestuia de a aduce in zona cat mai multi investitori din China se izbeste de temerile manifestate de Moscova.
Contractul de concesiune a 115.000 de hectare de teren pentru 49 de ani este privit cu indoiala de catre parlamentarii rusi, acestia temandu-se o eventuala amenintare asupra securitatii nationale.
O parte dintre acestia au solicitat o dezbatere publica in care sa se implice atat presedintele Vladimir Putin, cat si premierul Dmitri Medvedev, pana la demararea procedurilor legale.
Autoritatile locale insista insa pe varianta punerii la dispozitie a terenului agricol pentru investitorii din China.
"Avem semnat un protocol de intentie in baza caruia vom putea discuta ce terenuri punem la dispozitie, ce culturi vor fi plantate, cati investitori vom accepta si care va fi procentul de forta de munca locala recrutata de acestia", a declarat Ilkovski pentru ziarul Izvestia.
Guvernatorul spera ca planurile sale sa se contureze pana in primavara lui 2016, moment in care primele recolte ale chinezilor ar... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 11:10
2Vicepremierul Liviu Dragnea i-a invitat pe investitorii chinezi din agricultura sa vina in Romania pentru a se convinge de calitatea pamantului si a produselor autohtone, spunandu-le ca in vara, cand spera sa fie vizita, le va face cel mai bun test, si anume sa guste o rosie romaneasa si una straina.
Aflat in China, vicepremierul s-a intalnit cu cu investitorii chinezi in agricultura, organizati in Asociatia chineza pentru dezvoltare agricola in strainatate, carora le-a propus sa vina in Romania pentru a gusta din produsele agricole si a compara, astfel, calitatea legumelor si a fructelor romanesti cu cea a produselor din alte tari.
"Tot ce produce pamantul romanesc este foarte gustos, orice aliment. Trebuie sa veniti la vara in Romania si o sa va invit sa gustati o rosie romanesca si rosii aduse din alte tari si sa faceti dumneavoastra singuri diferenta", le-a spus Dragnea investitorilor chinezi.
El a explicat ulterior jurnalistilor ca oficialii romani trebuie sa se lupte ...citeste mai departe despre "Cum ii convinge Dragnea pe chinezi sa investeasca in agricultura romaneasca" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Martie 2014, ora 18:03
Romania ar trebui sa mai adauge pe lista strainilor care vor sa ne "cotropeasca" tara din 2014 o putere economica mondiala: China. Expansiunea in Europa a inceput cu Ucraina, unde chinezii au luat in "grija" trei milioane de hectare de teren. Analistii economici sunt de parere ca este un prim pas pentru a controla piata cerealelor din Europa si o dovada in plus ca agricultura este o afacere de viitor.
China va cumpara trei milioane de hectare de teren agricol in Ucraina, scria presa chineza in urma cu cateva zile. "Afacerea" costa statul chinez 2,6 miliarde de dolari. In prima faza a proiectului, Ucraina ar urma sa asigure Chinei cel putin 100.000 de hectare de teren - o bucata de pamant cu dimensiunile Hong Kongului in estul regiunii Dnipropetrovsk.
Nu este prima miscare de acest gen pe care o face una dintre cele mai puternice economii la nivel mondial. China mai detine terenuri agricole si in Africa.
"China va ajunge sa dicteze multe lucruri in lumea aceasta. Trebuie sa ne asteptam ca aceasta putere mondiala care a inceput sa fie extrem de agresiva si in economie nu numai in ideologia comunista va avea un cuvant greu de spus de acum inainte. Politica pe care o duce China este extrem de agresiva. Ea a concesionat, cumparat sau investit foarte mult in Africa. A patruns in America Latina in fel de fel de exploatari, de localizari de intreprinderi. Acum a inceput sa fie extrem de agresiva pe piata din Europa", a precizat pentru Business24 analistul economic... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 08:01
Ambasadorul Romaniei la Beijing, Doru Costea, a declarat, vineri, ca China Development Bank, una dintre cele mai mari banci din lume, si-ar putea deschide o filiala in Capitala.
Acest lucru ar insemna un important avantaj pentru proiecte in asteptare de investitii chineze, cum ar fi Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarnita si autostrada Craiova-Pitesti, a precizat Costea intr-un interviu acordat Agerpres.
"Exista un 'cerc vicios' in general intre prezenta bancilor si prezenta investitiilor: rationamentul cel mai des invocat este ca bancile se justifica daca investitiile din tara de unde provine banca sunt consistente. N-au cum sa fie investitii suficiente insa daca instrumentul bancar nu exista in teritoriu (...). Asadar, oul sau gaina? Depinde cum vrei sa te uiti. Cred ca vom putea sa asistam la o evolutie in paralel intre venirea bancilor si cresterea investitiilor", a afirmat Doru Costea.
Recomandarea ambasadorului pentru oamenii de afaceri romani care intentioneaza sa faca investitii in China este sa se orienteze spre sectoarele in care sunt competitivi.
"Urbanism, dezvoltarea agriculturii, gestionarea resurselor de apa - domenii de sensibilitate si de interes special pentru China, unde accepta pe oricine poate sa le fie util. Noi trebuie sa facem cunoscut ceea ce stim noi sa facem", a mentionat Costea.
El a adaugat totusi ca romanii pot contribui mai mult cu partea de know-how, in vreme ce partea chineza ar trebui sa asigure resursele.... mai mult
Sambata, 31 August 2013, ora 13:09
Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarnita si autostrada Craiova-Pitesti constituie proiecte in care sunt asteptate investitii chineze, iar sperata venire a China Development Bank, una dintre cele mai mari banci din lume, ar facilita acest lucru, a declarat ambasadorul Romaniei la Beijing, Doru Costea, intr-un interviu acordat Agerpres.
"Exista un 'cerc vicios' in general intre prezenta bancilor si prezenta investitiilor: rationamentul cel mai des invocat este ca bancile se justifica daca investitiile din tara de unde provine banca sunt consistente. N-au cum sa fie investitii suficiente insa daca instrumentul bancar nu exista in teritoriu (...). Asadar, oul sau gaina? Depinde cum vrei sa te uiti. Cred ca vom putea sa asistam la o evolutie in paralel intre venirea bancilor si cresterea investitiilor", a opinat Doru Costea.
In cazul in care oamenii de afaceri romani ar opta pentru investitii in China, ambasadorul spune ca ei ar trebui sa se orienteze catre sectoarele in care sunt competitivi.
"Urbanism, dezvoltarea agriculturii, gestionarea resurselor de apa - domenii de sensibilitate si de interes special pentru China, unde accepta pe oricine poate sa le fie util. Noi trebuie sa facem cunoscut ceea ce stim noi sa facem", a afirmat Doru Costea, admitand insa ca Romania poate contribui mai degraba cu know-how, in timp ce resursele ar trebui sa fie asigurate de partea chineza.
Domnule ambasador, s-a vorbit, dupa vizita premierului Victor Ponta in China,... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 13:05
Oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in proiecte din agricultura, IT, infrastructura si energie, subiectul fiind discutat in intalnirea avuta, joi, de premierul Mihai Razvan Ungureanu cu omologul sau chinez, Wen Jiabao.
Intalnirea a fost organizata la Varsovia, unde premierul Ungureanu participa la o reuniune de lucru a prim-ministrilor din tarile central si est-europene cu premierul chinez, Wen Jiabao, cu prilejul lucrarilor Forumului Economic "Polonia-Europa Centrala-China".
"A fost o discutie axata pe oportunitatile economice pe care le pot fructifica cele doua tari. Partea romana a venit cu o lista care cuprinde atat propuneri concrete pentru partea chineza, cat si directii strategice de investitie.
Trebuie sa remarcam deschiderea partii chineze pentru a analiza aceste propuneri si a le impartasi ulterior departamentelor speciale. In acelasi timp, exista o propunere agreata, prin care partea chineza sa vina cu un mecanism de finantare pentru diverse proiecte in parteneriat romano-chinez", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
El a aratat ca oficialii romani spera sa echilibreze balanta comerciala cu statul chinez si sa dezvolte relatiile turistic-culturale, sa identifice noi oportunitati de studii pentru romani in China si sa deschida piata romaneasca "pentru tot ce inseamna investitii chineze".
Surse oficiale au declarat ca oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 17:53
Afacerile in agricultura sunt precum o loterie: castigi sau pierzi in functie de vreme. Cu toate ca Romania are potentialul agricol de a hrani o populatie de patru ori mai numeroasa, din cauza unui management defectuos, aceasta ar mai putea pierde inca 40 de ani pana sa redevina competitiva pe plan international.
Acest lucru o spune chiar secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, care a subliniat faptul ca principala problema a fermierilor romani o reprezinta piata: nu au unde sa vanda, ne-existand contracte ferme.
"In cazul in care vom lua masurile necesare, in 15-20 de ani vom putea ajunge la performanta astfel incat sa-i putem hrani si pe altii nu numai pe romani. Mergand in sistemul in care am mers pana acum, ne vor mai trebui inca 40 de ani sa devenim competitivi din punct de vedere agricol", a declarat Adrian Radulescu intr-un interviu Business 24.
O caracteristica a poporului roman este neperseverenta la lucrul inceput. Romanului ii este greu pana se apuca de ceva, caci de lasat se lasa usor, spune un scriitor popular. Credeti ca aceasta criza in care se afla agricultura Romaniei este si o problema de mentalitate a fermierului roman?
In agricultura este invers: fermierul incepe usor si se lasa greu. Cand te indragostesti de agricultura si realizezi ce poate iesi din mainile tale cu greu o poti parasi. Fiecare produs care rezulta din munca depusa de tine face parte din fiinta ta. In agricultura, chiar daca pierzi ramai in continuare un om... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 23:00
Reprezentantii Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri participanti la un forum romano-chinez la Shanghai, care se desfasoara in perioada 9-12 iunie, au invitat companiile chineze sa investeasca in sectorul energetic din Romania, infrastructura si agricultura, informeaza Mediafax.Secretarii de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban si Maria Parcalabescu au prezentat investitorilor chinezi prioritatile sectorului energetic romanesc si oportunitatile de investitii in domeniu si i-au invitat sa participe la proiecte de investitii in energie si infrastructurii, se arata intr-un comunicat al institutiei.
"Firmele chineze din domeniul energetic au fost invitate sa initieze actiuni de cooperare cu partenerii din tara noastra, inclusiv in domeniul energiilor neconventionale", precizeaza sursa citata.
La forum au participat si reprezentanti ai 78 de companii chinezesti, interesate de dezvoltarea relatiilor de afaceri cu societati romanesti in domeniul infrastructurii rutiere, energie, precum si pentru importul din Romania de echipamente petroliere, lemn si produse din lemn, sticlarie, lana.
Discutiile au vizat gasirea unor solutii de derulare a unor proiecte de productie si transport al energiei, precum si modalitati de finantare, respectiv credit furnizor, parteneriat public privat, sau constructie-operare-transfer de proprietate, se mai arata in omunicat.
Partea chineza a propus organizarea unui barter neguvernamental, cu scopul echilibarii balantei... mai mult
Vineri, 11 Iunie 2010, ora 13:22