Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) pune la dispozitie incepand de miercuri, 1 iulie, peste 43,7 de milioane de euro pentru proiecte de investitii in infrastructura de irigatii.
"Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste incepand de astazi, 1 iulie 2020, ora 09:00, cereri de finantare a proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii secundare de irigatii, prin submasura 4.3 Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice componenta infrastructura de irigatii (inclusiv pentru Aria de aplicabilitate teritoriul ITI Delta Dunarii) din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020). Fondurile disponibile pentru aceasta componenta a submasurii se ridica la 43.700.259 euro", a informat AFIR.
Depunerea Cererilor de finantare pentru submasura 4.3 - irigatii se va face pana pe data de 30 septembrie 2020, ora 16:00, online pe site-ul AFIR, de catre beneficiarii eligibili, respectiv de catre Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI), constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole conform legislatiei in vigoare sau de catre Federatiile Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (FOUAI).
"OUAI/ FOUAI pot depune cereri de finantare numai in masura in care sunt detinatori de infrastructura secundara de irigatii preluata prin protocol sau proces verbal de predare-primire ori alte documente (acest tip de infrastructura este definita... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 11:16
Industria fondurilor de investitii din Romania concentreaza peste 10 miliarde de euro, dar nu are inca un cadru legal, adaptat la momentul actual.
Actualele fonduri de investitii functioneaza in baza Regulamentului 15/2004, adoptat de fosta autoritate de reglementare a pietei de capital - CNVM - cu 3 ani inainte de integrarea Romaniei in UE.
De aceea, adoptarea unei noi Legi care sa transforme actualele fonduri in Fonduri de Investitii Alterntive (FIA) devine mai necesara ca oricand.
Un proiect al unei astfel de legi a fost discutat de un grup de lucru organizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, inca din prima parte a anului 2016.
Adoptarea unor noi reglementari pentru FIA dau posibilitatea fondurilor de a investi sub supravegherea ASF in domenii cat mai variate. In acest fel, pot fi mobilizate in mod legal resurse financiare importante care vor contribui la cresterea economica prin investitii realizate in infrastructura, imobiliare, agricultura etc.
Aparitia unor noi tipuri de fonduri de investitii in piata financiara, aduce avantaje si investitorilor, care pot investi intr-un cadru organizat si supravegheat de ASF, in conditiile in care valoarea investitiilor (a unitatii de fond, a valorii activului net contabil este certificata de un tert independent-depozitarul).
Pe data de 12 iunie 2018, la Bucuresti, va avea loc o dezbatere pe aceasta tema, care va reuni parlamentari, investitori institutionali, administratori de fonduri, avocati si alti... mai mult
Luni, 04 Iunie 2018, ora 12:21
In anul 2015 exista o multime de investitii ce pot mari spectaculos profitul unei companii care are ca obiect de activitate agricultura.
De la investitii in tehnologia agricola, cum ar fi tehnologia minimum tillage, la investitii in o flota eficienta, echipamente de calitate sau sisteme informatice moderne, un detinator de business in agricultura are de ales intre multe directii strategice care pot aduce crestere companiei.
Totusi, care dintre acestea este cea mai indicata?
Fara a minimiza rolul celorlalte investitii, anul 2015 este anul informatizarii.
Este anul in care liderii vizionari ai sectorului de agricultura vor investi in senzori, in big data, in monitorizarea flotei dar si in sisteme informatice integrate care au rolul de a ii ajuta sa puna toate informatiile cap la cap si sa ia decizii cat mai bine informate, fundamentate de cifre si calcule solide.
Din toate aceste investitii in informatizare, sistemele ERP au un rol special. Ele sunt fundatia pe care se sprijina toate procesele interne ale organizatiei, este sistemul care inglobeaza intr-un mod integrat informatiile din toate departamentele companiei, de la productie la financiar si resurse umane.
Ce este un sistem ERP si cum poate deveni o solutie pentru fermele agricole?
Un sistem ERP (enterprise resource planning) este un sistem software utilizat in gestionarea proceselor interne ale unei organizatii.
Este un sistem integrat, cu o baza de date unica, folosit de toate... mai mult
Vineri, 07 August 2015, ora 17:25
1Romania ar trebui sa absoarba in acest an 2,9 miliarde de euro din fonduri europene pentru investitii in agricultura, cu 200 milioane euro mai mult fata de anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ZF Agricultura.
Potrivit acestuia, din aceasta primavara, fermierii mici si mijlocii vor avea la dispozitie proiecte tip pe care le vor descarca de pe site-ul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
"In luna mai vom deschide, cel mai probabil pe data de 20, prima sesiune de primiri de proiecte din perspectiva 2014-2020, deci din cele 8 miliarde de euro pe care le avem la dispozitie", a spus ministrul.
Constantin a aratat ca daca in anul 2012 Romania a absorbit fonduri europene de 2,5 miliarde euro in agricultura, iar in anul 2013 de 2,7 miliarde de euro, in acest an suma ar trebui sa urce la 2,9 miliarde de euro.
"Lucrurile nu merg inca in ritmul pe care mi l-as fi dorit, cel putin pe dezvoltare rurala, pentru ca mai sunt probleme pe partea de cofinantare, de creditare si de garantare", a mai spus ministrul Agriculturii.
Constantin: Jumatate din exploatatiile agricole sunt detinute de 1% dintre fermieri
Jumatate din exploatatiile agricole sunt detinute de 1% dintre fermieri, care astfel primesc 50% din fondurile europene, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ZF Agricultura, in block-start pentru cursa de 8 miliarde euro a fondurilor UE.
"Structura exploatatiilor... mai mult
Marti, 15 Aprilie 2014, ora 17:01
Vicepremierul Liviu Dragnea i-a invitat pe investitorii chinezi din agricultura sa vina in Romania pentru a se convinge de calitatea pamantului si a produselor autohtone, spunandu-le ca in vara, cand spera sa fie vizita, le va face cel mai bun test, si anume sa guste o rosie romaneasa si una straina.
Aflat in China, vicepremierul s-a intalnit cu cu investitorii chinezi in agricultura, organizati in Asociatia chineza pentru dezvoltare agricola in strainatate, carora le-a propus sa vina in Romania pentru a gusta din produsele agricole si a compara, astfel, calitatea legumelor si a fructelor romanesti cu cea a produselor din alte tari.
"Tot ce produce pamantul romanesc este foarte gustos, orice aliment. Trebuie sa veniti la vara in Romania si o sa va invit sa gustati o rosie romanesca si rosii aduse din alte tari si sa faceti dumneavoastra singuri diferenta", le-a spus Dragnea investitorilor chinezi.
El a explicat ulterior jurnalistilor ca oficialii romani trebuie sa se lupte ...citeste mai departe despre "Cum ii convinge Dragnea pe chinezi sa investeasca in agricultura romaneasca" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Martie 2014, ora 18:03
Intr-o mare parte a Europei de Est, terenurile agricole sunt usor accesibile si de multe ori pe intinderi mari, Romania fiind una din cele mai atractive tinte pentru investitorii straini datorita faptului ca permite vanzarea terenurilor catre acestia, relateaza Financial Times (FT).
Noi dam pamant...
Spre deosebire de tari vecine, precum Serbia si Ungaria, Romania este "vanata" pentru ca strainilor le este permis sa cumpere teren. Acest lucru s-a dovedit important pentru familia austriaca Bardeau, care a vizat zona Banatului, la granita Romaniei cu Serbia si Ungaria, cu terenuri bune si o mostenire a unui trecut in Imperiul Austro-Ungar, scriu ziaristii de la FT, potrivit Agerpres.
"Stim cine erau proprietarii terenului", afirma Bardeau. "Nimeni nu poate veni pe viitor sa spuna ca este al lor", adauga el. Familia a achizitionat teren de la circa 14.500 de mici proprietari de terenuri si inchiriaza de la alti 1.500 - fiind nevoie de o echipa de sapte pentru a gestiona achizitiile si inchirierile sale.
Spre deosebire de unii investitori, Tom Green, directorul executiv al Spearhead International - unul dintre cei mai mari fermieri din regiune, cu peste de 70.000 de hectare - prefera sa inchirieze terenuri, eliberandu-si astfel capitalul pentru investitii. Pe de alta parte, noii investitori trebuie sa investeasca in infrastructura si utilaje. Spre exemplu, Spearhead a cheltuit doar anul trecut 4 milioane de euro pentru depozitarea si irigarea terenurilor sale.... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 07:01
Oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in proiecte din agricultura, IT, infrastructura si energie, subiectul fiind discutat in intalnirea avuta, joi, de premierul Mihai Razvan Ungureanu cu omologul sau chinez, Wen Jiabao.
Intalnirea a fost organizata la Varsovia, unde premierul Ungureanu participa la o reuniune de lucru a prim-ministrilor din tarile central si est-europene cu premierul chinez, Wen Jiabao, cu prilejul lucrarilor Forumului Economic "Polonia-Europa Centrala-China".
"A fost o discutie axata pe oportunitatile economice pe care le pot fructifica cele doua tari. Partea romana a venit cu o lista care cuprinde atat propuneri concrete pentru partea chineza, cat si directii strategice de investitie.
Trebuie sa remarcam deschiderea partii chineze pentru a analiza aceste propuneri si a le impartasi ulterior departamentelor speciale. In acelasi timp, exista o propunere agreata, prin care partea chineza sa vina cu un mecanism de finantare pentru diverse proiecte in parteneriat romano-chinez", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
El a aratat ca oficialii romani spera sa echilibreze balanta comerciala cu statul chinez si sa dezvolte relatiile turistic-culturale, sa identifice noi oportunitati de studii pentru romani in China si sa deschida piata romaneasca "pentru tot ce inseamna investitii chineze".
Surse oficiale au declarat ca oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 17:53
Afacerile in agricultura sunt ca o loterie: castigi sau pierzi, in functie de vreme, spunea secretarul de stat Adrian Radulescu, intr-un interviu Business24. In opinia acestuia, in urmatorii 20 de ani cei mai bogati romani vor fi fermierii.
Romania are oamenii ei de afaceri care investesc zeci de milioane de euro in terenuri si utilaje agricole, in speranta ca in viitor agricultura va fi biletul cel mai sigur la "trenul miliardarilor". Iar sansele sunt mari. Iata care sunt milionarii Romaniei care au "pariat" pe agricultura:
Ioan Niculae
Este de departe cel ma bogat roman care si-a investit banii in agricultura. Detine 14.000 de hectare de teren arabil, insa are in administrare peste 55.000 de hectare in cele mai fertile zone ale tarii.
Cu o avere estimata la 1,6 miliarde euro, Ioan Niculae ocupa locul al doilea in Top 300 Capital, iar in clasamentul Forbes Romania se situeaza pe locul al treilea, aceeasi pozitie ca si anul trecut, cu o avere de 900 de milioane euro - un miliard de euro.
Omul de afaceri detine grupul de firme Interagri si echipa de fotbal Astra Ploiesti. Divizia de agricultura a Interagro, firma care administreaza cele peste 55.000 de hectare de teren arabil a avut acum doi ani o cifra de afaceri de 400,2 milioane de euro potrivit top Capital.
In anul 2011 Interagro a inregistrat exporturi in valoare de 600 de milioane de dolari, iar pentru 2012, compania estimeaza aceeasi cifra de afaceri, cu toate ca, o posibila scadere ar putea fi... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 08:01
Afacerile in agricultura sunt precum o loterie: castigi sau pierzi in functie de vreme. Cu toate ca Romania are potentialul agricol de a hrani o populatie de patru ori mai numeroasa, din cauza unui management defectuos, aceasta ar mai putea pierde inca 40 de ani pana sa redevina competitiva pe plan international.
Acest lucru o spune chiar secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, care a subliniat faptul ca principala problema a fermierilor romani o reprezinta piata: nu au unde sa vanda, ne-existand contracte ferme.
"In cazul in care vom lua masurile necesare, in 15-20 de ani vom putea ajunge la performanta astfel incat sa-i putem hrani si pe altii nu numai pe romani. Mergand in sistemul in care am mers pana acum, ne vor mai trebui inca 40 de ani sa devenim competitivi din punct de vedere agricol", a declarat Adrian Radulescu intr-un interviu Business 24.
O caracteristica a poporului roman este neperseverenta la lucrul inceput. Romanului ii este greu pana se apuca de ceva, caci de lasat se lasa usor, spune un scriitor popular. Credeti ca aceasta criza in care se afla agricultura Romaniei este si o problema de mentalitate a fermierului roman?
In agricultura este invers: fermierul incepe usor si se lasa greu. Cand te indragostesti de agricultura si realizezi ce poate iesi din mainile tale cu greu o poti parasi. Fiecare produs care rezulta din munca depusa de tine face parte din fiinta ta. In agricultura, chiar daca pierzi ramai in continuare un om... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 23:00