Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a realizat doar 4% din investitiile programate in anul 2018 si 11% din cele planificate pentru 2019 si nu are proceduri de acordare a primelor cu caracter exceptional sau a altor stimulente de aceasta natura, potrivit unui raport al Corpului de control al prim-ministrului (CCPM).
Documentarea a vizat perioada 1 ianuarie 2018 - prezent si a avut ca obiective verificarea respectarii prevederilor legale cu privire la atribuirea, incheierea si derularea contractelor de achizitie la nivelul entitatii si verificarea altor aspecte considerate relevante sau care au facut obiectul unor petitii transmise CCPM, se arata in sinteza raportului, postata pe site-ul Guvernului.
In anii 2018 si 2019, la nivelul CNAB S.A. a fost inregistrat un grad de realizare a programelor de investitii de 4,31%, respectiv de 11,67%. De asemenea, un grad de realizare foarte scazut a fost inregistrat la capitolul "lucrari de investitii", de 1,35%, in anul 2018, si de 2,46%, in anul 2019.
"Astfel, cea mai mare parte a obiectivelor/proiectelor continute in Programele de investitii, din aceasta perioada, nu au fost realizate sau au fost realizate partial, principalele cauze identificate fiind: programarea unor obiective de investitii fara a exista o strategie de prioritizare coerenta si asumata la nivelul companiei; intarzieri in elaborarea si aprobarea Referatelor de necesitate pentru unele lucrari si/sau proiecte aferente investitiilor; aprobarea tardiva a... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 15:40
Vlad Ciuburciu, Directorul General Vascar, unul dintre cei mai importanti producatori de conserve si preparate din carne din Romania, a vorbit in cadrul unui interviu despre investitiile derulate la compania pe care o conduce.
Capacitatea de productie a fabricii din Vaslui urmeaza sa fie extinsa, dupa finalizarea unui proiect in valoare de 1 milion de euro.
"Compania Vascar investeste in permanenta, in fiecare an am avut un buget bine stabilit de investitii, in functie de contextul in care se regaseste piata si de modul in care vedem noi dezvoltarea pe termen mediu si lung. Anul trecut, am inceput un proiect de dezvoltare, mai exact vom construi o noua sectie de productie in cadrul fabricii. Am primit finantarea in anul 2019, iar in luna iulie am finalizat implementarea. Este vorba despre o linie de semipreparate, carne tocata, mici si alte produse unice la nivelul pietei din Romania. Investitia se refera atat la echipamente, cat si la partea de infrastructura", a declarat Vlad Ciuburciu.
Ciuburciu (Vascar) a vorbit si despre extinderea retelei proprii de magazine, care in prezent numara 21 de unitati in judetele din Moldova. Conform planului, pana la finalul lui 2020, Vascar va mai deschide inca cinci magazine, iar fiecare dintre acestea ar putea reprezenta o investitie de pana la 100.000 de euro.
"Nu am inchis niciun magazin (n.r. din cauza situatiei globale actuale), intentionam sa crestem numarul acestora si sa deschidem alte 5 in acest an, tot in regiunea... mai mult
Miercuri, 26 August 2020, ora 17:54
Agentia de evaluare financiara S&P Global Ratings a retrogradat joi ratingul producatorului auto francez Renault, de la "BBB minus/A-3" la "BB plus/B", categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii), perspectiva atribuita fiind negativa, transmite Reuters.
Agentia estimeaza ca impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19) va duce la o scadere a vanzarilor auto pe plan global de aproximativ 15% in 2020, urmata de o redresare de 6% - 8% in 2021.
Renault are o ampla rezerva de lichiditati si poate, in opinia S&P, sa se bazeze pe garantiile de la statul francez. Cu toate acestea, agentia se asteapta ca in acest an castigurile Renault, fluxul de numerar generat si pozitia sa financiara sa slabeasca, in urma unui an 2019 deja dificil.
"Perspectiva negativa reflecta gradul ridicat de incertitudine privind impactul economic al pandemiei, implicatiile asupra vanzarilor auto globale si cum va fi afectata performanta Renault si capacitatea de a gestiona asteptatul declin al castigurilor", se arata in comunicatul agentiei.
De asemenea, S&P a mentinut ratingul "BBB minus" atribuit grupului auto francez PSA, dar a inrautatit perspectiva de la stabila la negativa.
In martie, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a retrogradat ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Renault, de la "BBB minus" la "BB plus", perspectiva atribuita fiind negativa.
"Retrogradarea reflecta punctul nostru de vedere ca pandemia de COVID-19 va afecta castigurile si fluxul de numerar... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 15:37
Piata de investitii in imobiliare din Romania a scazut, in 2019, cu 41% fata de anul anterior, pana la un volum total de 608,85 milioane de euro, arata datele celui mai recent raport de piata realizat de Crosspoint Real Estate.
La nivelul anului trecut, investitorii romani au fost cei mai activi cumparatori, cu o cota de 35% din volumul total al investitiilor, urmati de investitorii sud-africani si americani, cu o cota de 19%, respectiv 18%. Pana in prezent, in 2020, tranzactiile cele mai mari au fost realizate de investitori sud-africani si europeni consacrati, cu actori nationali inca prezenti, desi achizitioneaza produse mai mici.
Potrivit sursei citate, randamentele investitionale in Romania sunt in jur de 7% sau mai mari in toate sectoarele pietei, printre cele mai mari din Europa. Astfel, in aceasta marja, randamentul investitiilor in cladiri de birouri si spatii comerciale variaza intre 6,75 - 7%, in timp ce randamentul pentru spatii industriale este de aproximativ 8%. Totodata, ratele de capitalizare s-au mentinut la acelasi nivel si in primele trei luni din 2020.
In ceea ce priveste piata de investitii, anul 2019 a inregistrat un volum total de 608,85 milioane euro, in scadere cu 41% fata de nivelul din 2018, iar cea mai mare tranzactie semnata a fost vanzarea proiectului The Office din Cluj-Napoca, detinut de fondul de investitii sud-african NEPI Rockcastle, catre Dragos si Adrian Paval, pentru aproape 130 milioane euro.
"Scaderea semnificativa a... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 15:42
Startup-ul romanesc de cybersecurity TypingDNA a primit o investitie totala de 7 milioane de dolari intr-o noua runda de tip Serie A, condusa de Gradient Ventures, fondul de investitii specializat in AI (Inteligenta Artificiala) al lui Google.
Au mai participat GapMinder Ventures si Techstars Ventures, alaturi de alti investitori existenti din runde anterioare, informeaza un comunicat de presa al fondului GapMinder care a investit 1,2 milioane de dolari in aceasta noua runda.
Startup-ul intentioneaza sa utilizeze aceasta noua investitie pentru a-si extinde reteaua de suport pentru dezvoltatori si pentru a oferi mai multe instrumente pentru a-si integra API-ul cu platformele existente de dezvoltare a site-urilor web.
Aceasta finantare vine dupa ce in noiembrie 2018 TypingDNA a mai obtinut o investitie de 1,5 milioane de dolari intr-o runda de tip Seed condusa de fondul GapMinder Ventures, cu participarea unor investitori din Statele Unite, Marea Britanie si Romania.
TypingDNA a dezvoltat algoritmi si tehnologii proprii de inteligenta artificiala pentru autentificarea utilizatorilor in functie de modul in care acestia utilizeaza tastatura.
Printr-un proces de observare si invatare a modului in care utilizatorul tasteaza, TypingDNA poate recunoaste incercarile ulterioare ale unui anumit utilizator prin potrivirea lor cu contul cunoscut. Aceasta tehnologie, cunoscuta sub numele de typing biometrics, va permite aplicatiilor existente (precum autentificarea,... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 15:18
Increderea investitorilor in mediul legislativ ramane la un nivel scazut dupa episodul Ordonantei de Urgenta 114, anuntata in decembrie 2018, iar oamenii de afaceri au fost nevoiti sa se adapteze la "noul normal", adica la o situatie dominata de lipsa de predictibilitate, a anuntat, miercuri, Consiliul Investitorilor Straini (FIC).
Rezultatele sondajului pentru ultimele 6 luni ale indicelui de perceptie privind mediul de afaceri, realizat de doua ori pe an in randul membrilor FIC, nu aduc modificari semnificative fata cele din martie anul acesta.
"Increderea membrilor FIC in mediul legislativ ramane la un nivel scazut dupa episodul Ordonantei de Urgenta nr. 114/2018 si nu s-a deteriorat mai mult de atunci. Romania continua sa aiba evaluari negative cand vine vorba de infrastructura sau de birocratie, dar acestea sunt lucruri pe care intreg mediul de afaceri le spune de ani de zile", se arata in comunicat.
FIC avertizeaza ca investitorii si oamenii de afaceri au fost nevoiti sa se adapteze la "noul normal", adica o situatie in care lipsa de predictibilitate este un dat si in orice moment Guvernul sau Parlamentul pot adopta o lege sau lua o decizie cu impact semnificativ, fara consultari prealabile sau o perioada rezonabila in care companiile sa isi adapteze si ajusteze operatiunile.
"Evolutia cea mai ingrijoratoare este cea legata de indicatorul privind disponibilitatea fortei de munca, unde de trei ani observam o continua deteriorare. Doua treimi dintre... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 14:44
Revolut, platforma financiara londoneza, raporteaza o crestere importanta a veniturilor in 2018, mai mare cu 354% decat cea inregistrata in 2017. Informatiile sunt cuprinse in raportul financiar aferent anului 2018, care se incheie pe 31 decembrie 2018.
Veniturile au crescut pana la 58,2 milioane de lire in 2018, de la 12,8 milioane de lire in 2017, iar cresterea a fost generata de dezvoltarea continua a ofertei de produse, a bazei de clienti, precum si a activitatii utilizatorilor Revolut.
Principalele costuri directe ale companiei sunt in continuare schemele de carduri, costurile de acquiring si cele corespunzatoare achizitiei de noi utilizatori. Costurile asociate vanzarilor au crescut cu 247%, imbunatatind marja de profit brut a companiei, cresterea fiind mai mica decat cea inregistrata de venituri. Pierderile nete ale anului s-au ridicat la 32,8 milioane de lire, dar costurile au fost eficientizate in ansamblu datorita cresterii substantiale a bazei de clienti si a volumului tranzactiilor.
Cresterea veniturilor in 2019 este prevazuta a fi de trei ori mai mare fata de 2018.
Aceasta este generata de cresterea numarului de utilizatori, noi lansari de produse, optimizarea produselor existente si extinderea pe noi piete. Peste 800.000 de noi utilizatori si-au creat conturi in august si septembrie 2019, ceea ce confirma popularitatea ridicata de care se bucura compania.
Marja bruta (1) pentru semestrul al doilea din 2019 este estimata la 40-50%, de la mai... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 13:30
Executia bugetului general consolidat pe primele zece luni ale anului 2018 s-a incheiat cu un deficit de 20,9 miliarde lei, respectiv 2,2% din PIB, a anuntat Ministerul Finantelor.
In aceeasi perioada a anului trecut, deficitul bugetar a fost de 6,61 miliarde lei, adica 0,77% din PIB, in conditiile unui PIB mai mic.
Astfel, in timp ce veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 11,8% fata de perioada similara a anului trecut, la 232,3 miliarde lei (ceea ce inseamna 24,5% din PIB), cheltuielile au crescut si ele cu 18,1%, la 253,2 miliarde lei, noteaza Biziday.
Pe partea de venituri, cresteri importante s-au inregistrat in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+37,8%) si din veniturile nefiscale (+18,5%).
Totodata, incepand cu luna mai se constata o imbunatatire a colectarii veniturilor din TVA, care au crescut cu 9,0% comparativ cu 2017.
Tot aici, s-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 26,1% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.
In ceea ce priveste cheltuielile, o crestere semnificativa, de 25,4%, s-a inregistrat pe segmentul cheltuielilor de personal, ca urmare a cresterii salariilor bugetarilor.
De asemenea, cheltuielile cu bunuri si servicii au cunoscut o crestere de 10,1%, similara cu cea a subventiilor (10,4% fata).
Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut la randul lor cu 12,1%.
In perioada analizata, cheltuielile... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2018, ora 07:47
O dezbatere despre raportul privind executia bugetara pe primul trimestru al anului 2018 trebuie sa analizeze PREZENTUL, prin calitatea executiei finantelor publice, si VIITORUL, adica felul in care sunt afectate investitiile.
Asa cum am aflat cu totii, primul trimestru din anul 2018 a adus in continuare un declin al veniturilor pe care statul le are la dispozitie si le poate folosi pentru investitii in sanatate, educatie, infrastructura de transport, precum si pentru plata pensiilor si salariilor.
Tabloul general al executiei bugetare este pictat in nuante cenusii: lipsa de predictibilitate fiscala, precum si deprofesionalizarea si politizarea ANAF au facut ca veniturile fiscale sa scada la 3,8% din PIB, fata de 4,7% din PIB in 2016. Cele mai slabe incasari sunt raportate la impozitul pe profit, TVA si accize.
Investiiile si evaluarea cheltuielilor reprezinta, in opinia mea, doua dimensiuni care ne arata cum a fost primul trimestru pentru statul roman. Ambele sfideaza orice logica economica de baza atunci cand privim executia bugetara pe primul trimestru al anului 2018.
INVESTITII 2018
PREZENT: investitii blocate. VIITOR: investitii sacrificate
PREZENT: In primul trimestru din 2018, asa cum s-a intamplat si in 2017, investitiile publice sunt amanate. Pana cand? In ritmul acesta, probabil ca abia in 2020 vom vedea o reluare a realizarii investitiilor publice. Dupa ce anul trecut investitiile publice au fost la minimul ultimilor ani, si anul acesta... mai mult
Vineri, 11 Mai 2018, ora 07:18