Schimbarea legii investitiilor straine, imbunatatirea infrastructurii rutiere si reducerea fiscalizarii muncii sunt doar trei dintre masurile pe care statul roman le poate lua pentru a atrage bani din afara.
Evolutia volumului de investitii straine directe a avut un trend ingrijorator in ultimii trei ani. De la apogeul de 9,5 miliarde de euro intrate in tara in 2008 s-a ajuns la doar 1,91 miliarde in decursul anului trecut. Iar prognozele pentru acest an nu sunt optimiste, mai ales ca 2012 este marcat de alegeri electorale.
Vinovatul principal pentru scaderea dramatica a investitiilor straine directe (de cinci ori in trei ani) nu este statul roman, ci criza economica si financiara globala. Chiar si companiile americane, care stau pe munti de bani, evita sa mai investeasca decat in locuri foarte sigure si, de preferat, la ele in tara.
Iesirea din aceasta situatie nu inseamna revenirea la cifrele dinainte de 2009, "precautia" urmand sa fie cuvantul de baza in lumea investitiilor mult timp de acum incolo.
"Investitiile straine vor fi gandite pana la ultimul euro", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.
In acest context, nivelul de bani straini atrasi de fiecare stat de pe glob va depinde in primul rand de contextul economic global si in al doilea rand de atractivitatea tarii respective. Cum in prima privinta nu putem influenta lucrurile, iata cinci dintre cele mai importante masuri pe care le poate lua statul roman in cea de-a... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 07:31
Unele dintre problemele politice dominante din ziua de azi - imigratia, energia, emergenta chineza - au echivalente in marea Revolutie Industriala. Europa s-ar putea inspira din strategia aplicata de Anglia in secolul XVI pentru a-si rezolva problemele actuale. Politicile guvernamentale cheie care au stat la baza Revolutiei Industriale din Anglia includ sustinerea imigratiei muncitorilor calificati, permiterea proprietatii private asupra pamantului agricol, slabirea puterii asociatiilor din acele vremuri (ghidelor) si rezolvarea crizei energetice (a carbunelui).
Politicile contrare aplicate in Italia si Spania - state care erau mult mai bogate si avansate decat Anglia, in perioada dinaintea Revolutiei Industriale - au impiedicat proliferarea unei revolutii similare in Europa continentala.
Nimeni nu ar fi pariat pe Anglia ca fiind leaganul Revolutiei Industriale. In comparatie cu statele dezvoltate din acele timpuri (Italia, Olanda, Franta sau Germania), Anglia a secolului XVI era o perdanta. In plus, avea doar 4 milioane de locuitori, comparativ cu cele 15 milioane, cate avea Franta, 11 milioane (Italia) si 7 milioane (Spania).
BusinessInsider a facut o lista a principalelor politici inovatoare si de dezvoltare care au sustinut Revolutia Industriala.
Textile
Cateva secole inainte de Revolutia Industriala, Anglia a produs cea mai buna lana din Europa, iar, incepand cu secolul XV, pana in prezent, acest stat s-a stradit sa fabrice cele mai bune confectii din lana.... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 16:31
Guvernul vrea sa investeasca 4,7 miliarde de euro in proiecte de infrastructura ce vor fi finalizate pana la sfarsitul anului. Vezi care sunt acestea.Pana la 31 decembrie, urmeaza sa fie finalizate 88 de proiecte in valoare de 4,7 miliarde de euro (20,26 miliarde lei ), banii alocati strict pentru acest an fiind 0,7 miliarde de euro.
Sursele de finantare provin de la bugetul de stat, din fonduri nerambursabile si rambursabile.
De la stat vor fi prevazute in total 13,28 miliarde lei, din care anul acesta 1,2 miliarde lei, pentru 56 de proiecte.
Printre cele mai importante proiecte se numara tronsonul pana la Ploiesti din autostrada Bucuresti-Brasov, centura de nord a Capitalei si varianta ocolitoare a municipiului Cluj.
In plus, anul acesta ar urma sa fie finalizate proiecte in valoare de 9,69 miliarde de lei, iar in cel feroviar de 2,54 miliarde lei.
Iata care sunt cele mai importante proiecte.
In domeniul rutier:
Autostrada Bucuresti-Brasov (tronson de 56 km) 538.135 mii lei
Varianta ocolitoare Cluj Nord Est (2,9 km) 28.360 mii lei
Centura ocolitoare Cluj Est (22,2 km) 25.000 mii lei
Fluidizarea traficului pe DN 1 (10 km) 14.683 mii lei
Reparatii capitale de drumuri si poduri 40.408 mii lei
In domeniul feriviar:
Reabilitare linia de cale ferata (CF) Bucuresti-Constanta (232 km) 327.673 mii lei
Electrificare linie de cale ferata Doaga - Tecuci - Barbosi, inclusiv dispecer feroviar Galati 3.750 mii lei
Implementarea cerintelor Schengen pentru controlul in punctele de... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 08:53
Oamenii de afaceri chinezi sunt dispusi sa investeasca in constructia de autostrazi in Romania, a anuntat ambasadorul Republicii Chineze in Romania, Liu Zengwen, care a adaugat, insa, ca pentru investitii mari, trebuie asigurate garantii de stat, transmite corespondentul Mediafax.Ambasadorul Republicii Chineze in Romania, Liu Zengwen, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta cu ocazia deschiderii filialei Mures a Asociatiei de Prietenie Romania-China, ca oamenii de afaceri din tara sa sunt interesati sa investeasca in infrastructura rutiera din Romania.
El a precizat ca oficialitatile din Romania si China au discutat posibilitatile de colaborare in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii din tara noastra si reprezentantii unei firme chineze au facut vizite de documentare si au discutat niste probleme tehnice in teritoriu, dar el considera ca, "deocamdata, acest proces este prea incet si trebuie impins inainte".
"Trebuie sa recunoastem ca exista niste probleme care trebuie sa fie rezolvate, cautand, ambele parti, solutiile potrivite", a spus Liu Zengwen.
Potrivit acestuia, investitorii chinezi trebuie sa cunoasca foarte bine cadrul legislativ si perioada de recuperare a investitiei, pentru ca avantajele sa fie reciproce.
"Investitia nu este de pomana", a spus ambasadorul.
El a precizat ca investitorii chinezi sunt interesati de infrastructura rutiera din Romania, precizand insa ca in cazuri precum Autostrada Transilvania exista deja alti... mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 13:54
Autostrada Soarelui nu va fi terminata nici in 2011, dupa rezilierea contractului cu compania franceza Colas, care construia tronsonul de autostrada Medgidia-Cernavoda de 20 km. "Este o masura de razbunare impotriva companiilor din Franta. Sunt prea multe coincidente franceze. Dupa ce Franta a votat impotriva intrarii Romaniei in Schengen, a urmat un val de proaste tratamente asupra companiilor franceze", a declarat pentru Bloombiz.ro Ionel Blanculescu, fost sef al Ministerului Controlului, in Guvernul Nastase.Contractul cu compania franceza Colas, in valoare de 224 milioane de euro, este primul contract incheiat cu un constructor strain de autostrazi pe care statul roman l-a reziliat.
"Este vina constructorilor care dupa ce semneaza contractul gasesc tot felul de tertipuri, de smecherii prin care depun “claim-uri”. De multe ori, constructorii au intarziat cu proiectele. Este adevarat ca am avut probleme cu exproprierea terenurilor, dar acum s-a rezolvat", a declarat pentru Bloombiz, Eusebiu Popa Manea, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
Pe de alta parte, Ionel Blanculescu spune ca modalitatea in care statul roman trateaza o companie straina este un "barbarism economic".
Analistul financiar crede ca este vorba de o razbunare a statului roman pe Franta, care a refuzat intrarea Romaniei in spatiul Schengen.
"Este o masura de razbunare impotriva companiilor din Franta. Sunt prea multe coincidente. Dupa ce Franta a votat impotriva intrarii Romaniei in... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 23:31