Noul terminal de pasageri al Aeroportului Oradea, finalizat cu o intarziere de aproape doi ani, a fost inaugurat marti, intr-un proiect integrat in valoare de aproape 26 milioane de lei.
"Este un proiect integrat, care inseamna aici, pe Aeroportul Oradea, terminarea a trei proiecte, coordonate impreuna. Discutam despre construirea, respectiv extinderea celor doua terminale. De azi, devine Terminalul 1 acest terminal nou, iar vechiul terminal devine Terminalul 2, care s-a reabilitat in intregime. Discutam apoi si despre reabilitarea parcarilor pentru public si angajati, a intregului platou din fata celor doua terminale aeroportuare si drumuri de incinta, precum si accesul realizat pentru conectarea rutiera a aerogarii la DN 79 Oradea-Arad", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului Judetean Bihor, Pasztor Sandor.
Noul terminal de pasageri are o suprafata de 2.925 metri patrati, cu destinatia plecari si sosiri curse interne si sosiri curse externe, in timp ce terminalul existent va asigura plecarile in cursele internationale. Capacitatea de prelucrare se ridica la 600 de pasageri pe ora, pe trei fluxuri, comparativ cu vechiul terminal, unde se procesau doar 100 de pasageri pe ora.
Parcarea din fata dispune de 128 de locuri, 5 locuri pentru persoane cu dizabilitati, 14 locuri pentru taxi, 3 pentru autocare, 6 pentru autobuze, iar parcarea din fata terminalului 2 ofera 71 de locuri de parcare publica, alaturi de alte 80 de locuri pentru... mai mult
Marti, 04 August 2020, ora 15:00
Turcia intentioneaza sa produca anual pana la 175.000 de vehicule, conform proiectului dedicat vehiculelor electrice, prezentat vineri de presedintele Recep Tayyip Erdogan.
In urmatorii 13 ani, proiectul ar urma sa atraga investitii de 22 de miliarde de lire turcesti (3,7 miliarde de dolari) si va beneficia de sprijin din partea statului, prin reduceri de taxe si infiintarea unei facilitati de productiei intr-un mare hub auto, orasul Bursa din nord-vestul tarii.
Pana in 2021, la noua facilitate va fi lansata o masina care va fi fabricata integral in Turcia. Aici vor fi lucra 4.000 de muncitori si vor fi produse cinci modele. Guvernul de la Ankara a garantat ca va cumpara 30.000 de vehicule pana in 2035.
Turcia exporta masiv in Europa automobile produse de gigantii din industria auto globala, inclusiv Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota si Hyundai.
De acest proiect se va ocupa consortiul Turkey's Automobile Initiative Group (TOGG), infiintat in 2018 de cinci grupuri industriale: Anadolu Group, BMC, Kok Group, Turkcell si Zorlu Holding. Seful consortiului este fostul director al Bosch, Gurcan Karakas.
In octombrie, un purtator de cuvant al Volkswagen AG anuntase amanarea deciziei privind construirea unei fabrici in Turcia de catre grupul auto german, pe fondul criticilor internationale la adresa operatiunilor militare derulate de Ankara in Siria si al temerilor legate de efectele potentiale asupra imaginii VW.
Volkswagen analizase mai multe posibile... mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2019, ora 19:12
Constructorul francez de automobile premium Bugatti Automobiles SAS vrea sa isi extinda clientela, adaugand supercar-ului Chiron, care costa 2,5 milioane euro, un model mai accesibil, transmite Bloomberg.
Acest al doilea model ar urma sa fie un vehicul electric - fie un grand tourer, fie un crossover - care sa aiba patru locuri si care ar urma sa coste undeva intre 500.000 si un milion de euro.
Bugatti poarta in prezent discutii cu firma mama Volkswagen AG cu privire la aceasta investitie, a declarat directorul general de la Bugatti, Stephan Winkelmann.
"Industria auto trece printr-o transformare radicala si vrem sa vedem care sunt oportunitatile pentru a dezvolta brandul Bugatti in viitor", a spus Winkelmann, care a recunoscut insa ca trebuie sa lupte din greu pentru a obtine fonduri pentru un astfel de proiect de nisa.
Acest plan arata ca si constructorii care nu au legatura cu realitatile de zi cu zi ale transportului se confrunta cu sfarsitul erei motoarelor cu combustie interna. Pentru Bugatti este mai putin vorba de emisii poluante si mai mult despre progres si inovatie.
Stephan Winkelmann, care anterior a condus marca Lamborghini, o alta divizie din cadrul Volkswagen, incearca sa faca din Bugatti o companie care sa poata supravietui si in afara grupului auto german. In prezent, automobilele de elita produse de Bugatti ofera oportunitati limitate pentru piese si tehnologie comuna cu alte automobile din grupul Volkswagen. Din cauza costurilor mari de... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 10:51
Persoanele care utilizeaza trotinete electrice a caror viteza din fabrica depaseste limita de 25 km/h se supun unor riscri ce nu ar trebui ignorate, explica specialistii de la Leader Team Broker, jucator cheie pe piata asigurarilor din Romania.
Clarificarile vin dupa ce luna aceasta Politia a amendat o persoana care conducea o trotineta electrica din aceasta categorie, si care, din cauza faptului ca nu s-a asigurat la traversare, a lovit un autoturism.
Soferul autoturismului detinea asigurare CASCO, iar asiguratorul si-a exercitat dreptul la regres, ceea ce presupune faptul ca banii pentru cheltuielile aferente reparatiilor vor fi recuperati de la conducatorul trotinetei.
"Aceasta amenda a fost data deoarece trotineta respectiva depasea viteza de 25 de km/h si a fost incadrata ca moped. Romania si in Europa nu exista o lege care sa reglementeze viteza trotinetelor care circula pe drumurile publice si care au viteza limitata din fabrica la maximum 25 km/h, insa in toate tarile se pune problema reglementarii acestui mijloc de transport, pentru ca, odata cu performanta sa, creste si viteza pe care o atinge. Legislatia a ramas in urma, Codul Rutier nu are specificat astfel de vehicule, iar politistii nu stiu unde sa le incadreze atunci cand au loc accidente", explica Marius Constantinescu, Director de Daune LeaderTeam Broker de Asigurare.
In Codul Rutier, art. 6 pct. 21 din OUG 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, mopedul este definit ca fiind... mai mult
Joi, 27 Iunie 2019, ora 13:51
La inceputul anului 2015, un start-up din California a facut valva dupa ce a "furat" angajati de la Apple si Tesla, in contextul in care promitea ca va construi masina electrica a viitorului.
Lucrurile au fost invaluite in mister pentru o perioada, dar, pana la urma, presa a aflat cine se afla in spatele acestei idei marete.
Liderul companiei Faraday Future - caci despre ea e vorba - este miliardarul chinez Jia Yueting, care facea acum trei ani declaratii indraznete despre acest proiect, de genul: "va reforma piata auto", "SUV-ul nostru va fi dotat cu tehnologii revolutionare si va bate Tesla in cursa masinilor electrice ale viitorului".
Ba mai mult, firma avea planuri ambitioase, cel mai important fiind constructia unei fabrici de un miliard de dolari in desertul Nevada, SUA.
The Verge a realizat timeline-ul acestei companii, care a ajuns acum sa aiba grave probleme financiare, a pierdut manageri si angajati valorosi, iar ideea constructiei unei mega-fabrici s-a naruit mai ceva ca un castel din nisip.
"Ceea ce parea a fi visul american al unui start-up ambitios s-a dovedit a fi in realitate o companie care nu a razbit intr-o piata atat de competitiva", titreaza publicatia citata.
15 iulie 2015: Presa de peste Ocean "vuia" despre compania misterioasa care promitea sa devina un rival puternic pentru firma lui Elon Musk. Deja incepuse sa faca angajari si se lauda ca a atras oameni de la rivali precum BMW si Tesla, promitand sa scoata primul model in 2017.... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 09:22
Enel X Romania, companie membra a diviziei de servicii avansate de energie a Grupului Enel, intentioneaza sa instaleze circa 2.500 de puncte de incarcare pentru masinile electrice in toate regiunile Romaniei, in perioada 2019-2023, in urma unor investitii totale de 15 pana la 20 de milioane de euro.
"Enel X Romania se angajeaza sa ofere posesorilor si flotelor de vehicule electrice posibilitatea de a se deplasa in toata tara, de la nord la sud si de la est la vest, fara sa se ingrijoreze unde vor gasi urmatorul punct de incarcare. Prin acest plan ambitios de dezvoltare a unei infrastructuri extinse de incarcare in urmatorii cinci ani, vom contribui la un transport mai curat si mai sustenabil in toata Romania", a declarat Marius Chiriac, director al Enel X Romania, companie prezentata oficial marti.
Primele puncte de incarcare vor fi instalate in 2019 in Bucuresti, Timisoara si Constanta. Planul acopera toate zonele Romaniei, astfel incat pozitionarea si instalarea infrastructurii de incarcare sa fie adaptata cresterii gradului de utilizare a vehiculelor electrice la nivelul gospodariilor, al institutiilor, precum si in randul companiilor, ca urmare a cererii pentru flote. Circa 300 de puncte incarcare urmeaza sa fie instalate in 2019.
"Noi estimam ca, la inceputul anului viitor, vor fi primele statii disponibile in Bucuresti, Timisoara si Constanta. Finalizam niste discutii si apoi depinde de procesul de racordare, instalare etc. Noi dorim sa le avem gata in prima... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 14:43
Primaria Cluj-Napoca, condusa de Emil Boc, va cumpara 25 de autobuze electrice cu incarcare din mers, considerate cele mai performante mijloace de transport electric unde exista linie de troleibuze.
Primarul Emil Boc a declarat, joi, in cadrul sedintei Consiliului Local Cluj-Napoca, in care s-a aprobat achizitia de autobuze, ca municipalitatea urmareste prin acest proiect imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, precum si asigurarea unui transport in comun nepoluant.
"Primaria Cluj-Napoca a luat decizia de a avea un transport ecologic, verde, nepoluant, pentru ca sanatarea locuitorilor sa nu fie pusa in pericol. Suntem singurul oras din Romania care are in circulatie autobuze electrice si, continuand pe aceeasi linie, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat achizitia a 25 de autobuze electrice articulate cu incarcare din mers pe linia de troleibuze, acestea fiind considerate cele mai performante mijloace de transport electric unde exista linie de troleibuze.
Acest tip de autobuz imbina calitatile troleibuzului si autobuzului electric fiind superior fiecaruia dintre ele luate in parte. Investitia se ridica la 115,7 milioane de lei, din care 80% se asigura de Autoritatea Fondului de Mediu.
Prin acest proiect urmarim imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, dorind sa asiguram clujenilor un transport in comun nepoluant, prin cresterea numarului autobuzelor electrice din municipiu, astfel... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 12:48
Zilele in care romanii isi vor mai putea incarca gratuit masinile electrice la statiile din benzinarii si din preajma supermarketurilor ar putea fi numarate.
Deja un operator cunoscut din industria "benzinariilor electrice" a anuntat ca, incepand cu 19 martie, va taxa acest serviciu.
Daca strategia acestuia de business va da roade, n-ar fi exclus ca si alti operatori din bransa sa-i urmeze exemplu, cat de curand. Iar daca asa ceva se va intampla, toti romanii care au masini electrice vor fi nevoiti sa cheltuiasca mai mult cu ele.
In Romania exista deja peste 150 de spatii dotate cu una sau mai multe statii de incarcare a masinilor electrice, potrivit aplicatiei PlugShare. In circa 80% dintre aceste locuri, incarcarea bateriei e gratuita. La restul statiilor, soferii platesc, in medie, doar 1 leu pe kW incarcat, ceea ce inseamna ca un "plin" de electricitate ajunge sa coste cel mult 35 lei pentru o masina de clasa mica.
Avantajoase pentru client, aceste facilitati nu-i aduc, insa, intreprinzatorului decat cheltuiala, a apreciat pentru Ziare.com Andrei Galea, reprezentant al companiei e-Charge Renovatio.
Compania Renovatio e-Charge care opereaza statii de incarcare in intreaga tara a anuntat inca de la inceputul saptamanii ca va taxa, incepand cu 19 martie, incarcarea masinilor electrice pe care din 2016 o asigura gratuit. Mai exact, compania va percepe un tarif pe minutul de incarcare si va lansa un sistem de abonamente al caror pret va ajunge la 220 lei.... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 08:47
Directorul general al Enel Romania, Luca D'Agnese, a declarat vineri, intr-o intalnire cu presa, ca grupul energetic va investi in acest an circa 280 milioane euro in reteaua de distributie energie electrica, suma asemanatoare celei de anul trecut, anunta NewsIn."Cea mai mare parte din investitii, peste 95%, va merge in reteaua de distributie (cabluri, transformatoare, etc), iar restul in casieriile noastre.
Dintre filiale, peste 53%, dar mai putin de 60% din bugetul alocat investitiilor va merge in Electrica Muntenia Sud. Anul trecut, bugetul pentru investitii s-a ridicat la 280 milioane euro si fusese impartit astfel: 50% in Electrica Muntenia Sud si cealalta jumatate la celelalte filiale", a afirmat Luca D'Agnese.Totodata, reprezentantul Enel Romania a declarat ca strategia companiei se bazeaza pe dezvoltarea de proiecte noi."Cele trei mari proiecte in care suntem implicati in Romania - reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, termocentrala Braila (800 MW) si termocentrala Galati - sunt de ajuns.
Acestea depasesc in total 5 miliarde euro si ar avea 3.000 MW instalati. Nu avem in vedere alte proiecte (...) Nu suntem nici interesati sa cumparam pachete minoritare la diverse societati", a mentionat seful Enel Romania.Compania Enel a investit peste 1,8 miliarde de euro in Romania, de la intrarea sa pe piata locala, in 2005. In 2010, Enel Romania a avut un profit net de 78 milioane euro si venituri de 970 milioane euro.Enel si-a planificat investitii de 800 milioane euro in... mai mult
Vineri, 20 Mai 2011, ora 14:48