Diamantul este una dintre cele mai ravnite pietre pretioase si este unul dintre materialele care au contribuit in mod decisiv la evolutia intregii omeniri. Asociat astazi cu ideea de logodna, nunta, eleganta sau dragoste eterna, diamantul este folosit adesea la constructia de bijuterii. Pe langa bijuterii cu diamante, aceasta piatra este folosita foarte mult in industrie.
Pana sa se ajunga la o utilizare pe scara larga a diamantului insa, relatia omului cu piatra pretioasa a fost una de-a dreptul fascinanta.
Curiozitati despre diamante si modul in care acestea au schimbat societatea de-a lungul timpului
1. Prima utilizare a diamantelor a fost strict cu scop estetic. Locuitorii din India secolului IV inainte de Hristos culegeau diamante de pe malurile apelor si le foloseau pe post de bijuterii. Abia in secolul XV diamantul a ajuns in Europa, mai exact in Venetia, unde a inceput sa fie folosit in inalta societate.
2. De-a lungul timpului, suprematia privind productia de diamante a trecut pe la diverse tari. Daca la inceput India furniza toate diamantele lumii, din secolul XVIII, timp de aproape 150 de ani, majoritatea diamantelor au fost produse in Brazilia. Din 1866 insa, Africa de Sud a devenit principalul furnizor al acestor pietre pretioase, controland 90% din piata mondiala.
3. Diamantul este singura piatra pretioasa realizata dintr-un singur element chimic: carbonul.
4. Prima utilizare a diamantului pe un inel, intr-o cerere in casatorie, a avut loc... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 16:35
Chiar daca sunt considerati o "casta", cei care activeaza in IT sunt niste oameni foarte normali, pana la urma. Iubesc tehnologia si tot ce are ecran si tastatura dar, cand e vorba de shopping... sunt aproape ca noi, ceilalti.
Povestea se aplica atunci cand vorbim de bunuri de larg consum, mai putin cand avem de a face cu achizitia de bijuterii din aur.
Poate ca, in primul rand, va intrebati daca oameniii astia chiar sunt cumparatori ai unor astfel de produse manufacturate. Raspunsul este da, sunt.
Le cumpara, le poarta, le daruiesc. Asa cum ziceam, sunt oameni care simt, la randul lor, nevoia de a se aprecia pe sine si de a-i aprecia pe altii.
O bijuterie din aur cu diamante este un drum perfect asfaltat catre a valoriza: sentimente, relatii si, de ce nu, bani. Sa nu uitam ca, de la un anumit nivel incolo, bijuteriile cu diamante sunt si o investitie financiara.
Cum ajunge un IT-ist intr-un magazin de bijuterii?
Ajunge cu masina, cu autobuzul sau cu metroul, daca este din Bucuresti. Sau, fiind IT-ist, sta, pur si simplu, in fata unui laptop sau telefon si cumpara o pereche de cercei ori un inel de logodna pentru persoana iubita.
Numai ca lucrurile sunt un pic mai nuantate, atunci cand intalnesti un brand care a fost capabil sa isi muleze business-ul dupa profilul clientului. Si devii curios.
L-am intrebat pe Lucian Constantinescu (Diamante.ro/FIRESQ) in ce masura se regaseste acest segment de cumparatori printre clientii brandului: "Peste 80%... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 09:00
Inainte de a face investitia in bijuterii cu diamante, fiindca este o investitie, trebuie sa iti iei maximum de informatii, din toate sursele care ti se par credibile.
Este un domeniu in care poti fi usor pacalit? Categoric, da! Tocmai de aceea e bine sa cauti un site cu o politica transparenta vizavi atat de procesele pe care le implica nasterea unei bijuterii cu diamante cat si tot ceea ce inseamna serviciile post vanzare. De ce? Pentru ca seriozitatea nu este o intamplare in acest domeniu.
Atunci cand cumparati ceva atat de valoros cum este o pereche de verighete din aur sau cercei din aur, spre exemplu, este nevoie sa stiti absolut totul despre furnizori, designeri, materiale.
Efortul de creatie este semnificativ in domeniul bijuteriilor din aur. Acest lucru se vede intr-o bijuterie de colectie pe care o vei purta, in pereche sau nu. Fie ca este un inel de logodna ori o o pereche de verighete din aur, acea mica opera de arta trebuie sa impresioneze.
- Citeste mai mult - mai mult
Vineri, 24 Februarie 2017, ora 09:00
Un inel de logodna cu diamant este o bijuterie pe care nu o poti cumpara in graba. Inainte de a achizitiona o astfel de bijuterie pretioasa, este important sa tii cont de cateva reguli.
Astfel, vei sti ca alegerea facuta este cea potrivita, iar bijuteria aleasa este conform asteptarilor tale.
In alegerea potrivita a unui inel cu diamant trebuie sa ai in vedere cei 4C - CUT (taietura), Culoare, Claritate si Carataj. Aceste caracteristici sunt de baza cand vine vorba de achizitionarea unui diamant.
1. CUT (Taietura)
Taietura diamantului nu trebuie confundata cu marimea sau forma pe care o are diamantul, ci se refera mai degraba la unghiurile si proportiile pietrei.
Dintre cei 4C, taietura este singura care nu este determinata de natura si este una dintre cele mai importante calitati ale diamantului.
Cand diamantul este taiat prea adanc sau, din contra, superficial, stralucirea de pe partile laterale nu va mai fi intensa, iar acest lucru ii va reduce din valoare.
Cum iti dai seama ca diamantul ales are o taietura perfecta? Exista doi factori importanti pe care trebuie sa ii urmaresti - "fatetele-oglinzi" si "lumina alba" care se reflecta atat in interiorul diamantului, cat si in exterior.
Aceasta lumina creeaza efectul de blit, de aici si stralucirea sau sclipirea diamantului care poate fi observata cu usurinta de catre oricine.
2. Culoarea
Cel de-al doilea aspect pe care trebuie sa-l iei in calcul cand alegi un diamant este culoarea pe care o... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 17:50
Pentru Arie David, diamantele nu sunt doar o pasiune, ci o meserie de familie. Unicul membru al Bursei de diamante din Israel in Romania, proprietarul galeriei de bijuterii A. David, isi propune sa investeasca si pe plan personal in diamante impreuna cu fiii sai, pe care ii pregateste pentru a prelua fraiele afacerii.
"Pe termen lung si eu si cei trei copii ai mei vom tine 10-15% din economiile noastre in investitiile in diamante. Sunt foarte usor de administrat si de vandut apoi in orice loc in lume, intr-un magazin de bijuterii, la un diamantar, online, mai ales daca sunt insotite de un certificat gemologic international", explica acesta, intr-un interviu acordat Business24, precizand ca economiile in diamante fac parte din natura poporului evreiesc.
Desi face si el parte din acest popor, el este si roman, ceea ce l-a determinat sa priveasca spre viitor in directia Romaniei, cu investitii pe segmentul de business pe care este specializat.
"Cu rabdare si investitie in informatie pentru publicul larg, vom fi in topul alegerilor clientilor", completeaza acesta, recunoscand ca are in plan sa lase, la un moment dat, afacerea in mainile fiului sau.
Nici relaxarea nu difera foarte mult de profesie pentru un diamantar: profita de orice prilej pentru a admira o bijuterie si nu rateaza expozitiile de de arta din Romania sau Israel.
Spuneti-ne cateva lucruri despre cariera dumneavoastra de 32 de ani in industria diamantelor. Cati diamantari profesionisti exista in... mai mult
Sambata, 10 August 2013, ora 00:00
1Diamantele au inceput sa fie privite cu tot mai mult interes de investitori, dupa ce pretul aurului a inregistrat anul acesta cea mai mare scadere din ultimele trei decenii (37%), in vreme ce pretul pietrelor pretioase a crescut cu pana la 12%, in ultimii 5 ani.
Pe masura ce aurul scade in ochii investitorilor, diamantele par sa fie tot mai cautate, mai ales ca pentru 2013 a fost estimata o crestere medie a pretului lor de 10 procente sau chiar de 50%, in cazul celor mai valoroase si deosebite pietre.
O astfel de investitie poate insemna si cumpararea de actiuni la o mina de diamante sau plasarea banilor in fonduri dedicate tranzactiilor cu pietre pretioase.
Daca iti surade mai degraba ideea de a detine o comoara stralucitoare, specialistii sustin ca o investitie profitabila ar fi una de 5.000 de euro, intr-o piatra de calitate, pe care o vei pastra apoi minim cinci ani de zile.
Desigur, vei avea si cheltuieli cu depozitarea, daca nu vrei sa dormi cu diamantul sub perna, dar iti vei recupera investitia si vei face profit cand vei scoate piatra la licitatie - minus comisionul casei, de 5-10%.
Arie David, specialist in slefuirea diamantelor si proprietar al retailerului autohton A. David Gallery, sustine ca diamantele au devenit atat de atractive pentru ca sunt foarte valoroase, tot mai rare si greu de obtinut, dar usor de pastrat si depozitat, mai ales in comparatie cu aurul, care este greu si voluminos.
Mai mult, pretul diamantelor nu a incetat sa... mai mult
Sambata, 03 August 2013, ora 00:00
"Diamantul este cel mai bun prieten al fetelor", dupa cum ne spune cantecul lui Marilyn Monroe, insa pare a deveni si cel mai bun prieten al investitorilor.
Atat investitorii, cat si consumatorii obisnuiti, pot cumpara diamante din magazinul de la coltul strazii, insa exista o miscare prin care se doreste gasirea unei modalitati care sa permita primei categorii sa cumpere pretioasele pietre ca si cum ar fi aur, relateaza New York Times. Fondul este sustinut de o companie din New York, IndexIQ, care a infiintat inca 14 alte astfel de fonduri pe piata in ultimii cinci ani.
Wall Street-ul a cochetat cu tranzactiile cu diamante la sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor '80, cand inflatia crestea cu o rata foarte mare, iar investitorii erau in cautare de bunuri sigure. Insa cand preturile au inceput sa scada, acelasi lucru s-a intamplat si cu valoarea diamantelor. In scurt timp, ideea de investitii in diamante a disparut.
Oliver Chen, analist la Citi specializat pe industria diamantelor, priveste cu precautie aceasta propunere de infiintare a unui ETF al diamantelor. "Ar exista o volatilitate foarte mare a cererii si ofertei", spune acesta. "In contextul pietei de diamante, De Beers si Alrosa (cele mai mari companii din domeniul diamantelor - n.r.) au inca cote foarte mari. Impreuna detin 60% din piata. Asa ca avem de-a face cu o piata compacta, caracteristica foarte diferita de cea a industriei aurului".
Iar in curand acest segment ar putea deveni si mai... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 18:39
Goana dupa aur si-a piedut valoarea intr-o lume in care investitorii cauta cu disperare locuri sigure in care sa-si plaseze banii, lasand locul goanei dupa diamante. Cele mai multe se gasesc in Botswana cu 25% din productia mondiala, Rusia cu 22 de procente, Canada si Africa de Sud, cu cate 15%.Pe langa faptul ca diamantele sunt un simbol exterior de bunastare, investitia in aceste pietre pretioase a devenit unul dintre cele mai sigure si mai profitabile plasamente financiare si creste odata cu piata de produse de lux, intr-un ritm foarte sustinut. Un om poate investi milioane de euro intr-un singur diamant sau intr-o intreaga mina.
Investitiile in diamante au starnit interesul mai multor investitori care cauta locuri sigure in care sa-si puna banii la adapost de furtunile de pe pietele bursiere, potrivit The National,
Pretul diamantelor este in crestere, devansand chiar pretul aurului.
Inca din 1940, valoarea diamantelor a crescut cu 15% pe an, iar investitorii si-au pastrat optimismul si prevad cresteri spectaculoase in urmatoarea perioada.
"Diamantele reprezinta o moneda globala, pot fi capitalizate foarte repede si sunt greu de distrus. In plus, sunt un simbol al modei, al succesului si al statutului social", a spus David Franke, CEO la DIC PL.
Presedintele Diamond Exhange Dubai, Peter Meeus, spune ca in mod traditional diamantele sunt comercializate ca o bijuterie, insa industria trebuie sa constientizeze valoarea de investitie pe care o au aceste pietre.
"Cei care... mai mult
Duminica, 14 August 2011, ora 20:58
Sunt rare si frumoase, insa diamentele nu au fost considerate, in mod traditional, o investitie prea buna. Diamantele nu se bucura de statul aurului, iar preturile sunt mai volatile decat in cazul metalelor rare, scrie The Wall Street Journal. In timp ce pretul aurului a crescut cu 25 de procente, in acest an, cel al diamantelor a scazut cu 10 procente, din cauza deprecierii pietei produselor de lux. "Ca si in cazul artei, nu sfatuim pe nimeni sa cumpere diamente ca pe o investitie. Oamenii ar trebui sa cumpere diamantele pentru placerea de a le purta", spune David Bennett, de la Sotheby's. Insa, criza a provocat nevoia de diversificare a investitiilor, diamantele fiind luate in considerare. Astfel, au fost lansate mai multe fonduri de investii in diamante, in toata lumea. Pe de alta parte, alti investitori considera ca diamantele reprezinta o nisa prea mica pentru a aduce profituri semnificative. "Daca vreti sa investiti in diamante, acestea ar trebui sa aiba dimeniuni mari si culori speciale", sfatuieste Holly Midwinter-Porter, de la producatorul de bijuterii Boodles, din Marea Britanie. Potrivit spuselor sale, diamantele verzi si cele rosii sunt cele mai rare si, spre deosebire de diamantele albe, fabricate de oameni, au un numar limitat si se gasesc in doar doua locuri in lume. mai mult
Sambata, 21 Noiembrie 2009, ora 22:42