Intr-o perioada tot mai nesigura din punct de vedere economic, afacerile de succes autohtone se evidentiaza din ce in ce mai putin. Oricat ar fi de greu sa concureze cu mari branduri internationale, exista totusi si companii care au reusit sa se impuna pe piata in domeniul lor de activitate. Este si exemplul Grupului romanesc Carmistin, cel mai mare holding integrat din sectorul agricol romanesc, condus de omul de afaceri Iustin Paraschiv.
Carmistin anunta ca linia sa dedicata productiei de pui urmeaza sa se dezvolte, beneficiind de noi investitii, ceea ce va duce automat la cresterea numarului de locuri de munca.
Povestea lui Iustin Paraschiv incepe in anii 2000 cu o mica carmangerie din Mizil. Dupa sase ani, la varsta de 25 de ani, Iustin Paraschiv devenea, conform Top 300 Capital, "cel mai tanar milionar roman", cu o avere estimata la 56 de milioane de dolari, iar astazi Carmistin este unul dintre putinele holdinguri romanesti care integreaza in proportie de 90% lantul de productie agrozootehnic, incepand de la cultivarea cerealelor, productia de furaj, cresterea animalelor (pui, porc, vita) pana la abatorizare, procesare si distributie de produse si preparate din carne (inclusiv in reteaua proprie de retail).
Productie anuala de 20.000 de tone de carne de pui
In ceea ce priveste Avicarvil, linia destinata productiei de pui a Grupului Carmistin, aceasta produce anual 20.000 de tone de carne de pui, si detine prima ferma de crestere a puilor din Romania care... mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2020, ora 14:00
Grupul american Smithfield Foods Inc., cel mai mare producator mondial de carne de porc, a decis sa inchida pe o perioada nedeterminata un mare combinat de procesare a carnii din SUA, din cauza cazurilor de coronavirus in randul angajatilor, si totodata a avertizat ca aceasta inchidere duce America "periculos de aproape" de o posibila criza de aprovizionare cu carne de porc, transmite Bloomberg.
Smithfield Foods, prezent si pe piata din Romania, a informat duminica, intr-un comunicat, ca va inchide facilitatea de procesare a carnii de porc de la Sioux Falls, Dakota de Sud, care este responsabila pentru aproximativ 5% din productia de carne de porc a SUA. Decizia celor de la Smithfield vine dupa ce oficialii din statul Dakota de Sud au descoperit peste 200 de cazuri de coronavirus in randul angajatilor de la acest combinat.
"Inchiderea acestei facilitati, cumulata cu o lista in crestere de facilitati de productie a furajelor care au fost inchise in industrie, duce tara noastra periculos de aproape de limita in termeni de aprovizionare cu carne. Este imposibil ca rafturile magazinelor sa fie pline daca fabricile noastre nu functioneaza", a declarat directorul general de la Smithfield, Ken Sullivan.
Initial, Smithfield, companie detinuta de grupul WH Group din Hong Kong, a propus inchiderea combinatului din Dakota de Sud pentru o perioada de trei zile. Insa guvernatorul din Dakota de Sud, Kristi Noem, a cerut companiei sa prelungeasca perioada de inchidere pentru cel... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 16:40
Criza de pe piata fortei de munca se va amplifica in acest an, iar firmele vor duce un adevarat razboi pentru racolarea de angajati, estimeaza oamenii de afaceri si specialistii chestionati pentru un barometru semestrial referitor la perspectivele pietei de munca.
Intrebati privind criza de pe piata fortei de munca in acest an, 72% dintre respondenti au declarat ca fenomenul se va amplifica in acest an, 22% estimeaza ca situatia va ramane la acelasi nivel ca si in 2017, in timp ce 6% au evitat sa raspunda, considerand ca, in actualul context macro-economic, este dificil sa preconizeze ce se va intampla in urmatoarele luni.
"Criza, respectiv razboiul pentru talente, se va amplifica in 2018. Sunt industrii unde specialistii sunt putini, sunt industrii care se dezvolta asa de repede incat piata nu face fata. Razboiul nu mai este dus doar la nivel de management, ci chiar la nivel de entry si specialisti. De ce? Piata nu este foarte educata din punct de vedere al resurselor umane, generatia Y este o generatie dificila, greu de loializat, foarte interesata de mediul online", a declarat, in cadrul Barometrului TrainYourBrain&Frames, Loreda Dragomir, country manager Romania si Bulgaria Kienbaum, leaderul pietei de executive search in Germania.
Potrivit comunicatului care prezinta rezultatele Barometrului, Nevenca Doca, director executiv resurse umane Banca Transilvania, considera ca decalajul dintre cererea de forta de munca specializata si oferta se va accentua, pe... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 16:30
Explozia noilor tehnologii si aplicatii mobile poate fi atragatoare, dar este cu siguranta si foarte primejdioasa pentru investitori. Cel putin asta crede Mark Cuban, unul dintre "supravietuitorii" crizei IT de la inceputul acestui mileniu.
Cuban, unul dintre miliardarii aparuti in perioada de boom a Internetului, afirma ca inflatia de afaceri stratup de pe piata a atras investitorii intr-un joc periculos, in care acestia pot ramane captivi si fara sanse de a-si recupera banii.
"Mai rea decat o piata cu cotatii prabusite nu poate fi decat o piata fara cotatii reale si fara lichiditati", a comentat Cuban pe blogul sau facand referire la investitile private care au alimentat piata industriei tehnologice in ultimii ani.
Un articol al agentiei Bloomberg arata ca si alti analisti impartasesc aceleasi temeri.
Investiile in startup-uri fara acoperire
Pentru Cuban, intre criza survenita in anul 2000 si cea care risca sa izbucneasca acum exista cateva diferente esentiale, iar acestea ar putea transforma actuala prabusire a sectorului tehnologic intr-un dezastru mult mai mare.
"Daca in 2000 am crezut ca era o prostie sa investesti in site-uri publice care nu aveau sanse de reusita, acum este mult mai rau. Nu am niciun dubiu ca finantarile publice si investitorii ingeri (business angels - n.rd.) s-au afundat mult sub nivelul investitiilor care puteau fi recuperate. Multe dintre aceste afaceri au zero lichiditati", arata Mark Cuban.
"Daca actiunile unei companii... mai mult
Vineri, 06 Martie 2015, ora 12:00
Alexandra Popescu conduce Oxette, un business grecesc in Romania, care nu a fost afectat de situatia economica din Grecia, aflandu-se chiar in crestere, in 2012.
Pentru 2013 estimeaza o cifra de afaceri ce depaseste 1,2 milioane de euro si se mandreste cu un loc fruntas intre cele 25 de tari in care brandul grecesc si-a dezvoltat afacerea.
"Avantajul nostru este ca romancele apreciaza calitatea si frumusetea, fiind elegante in orice situatie", explica managerul Oxette, intr-un interviu acordat Business24.
In plus, fata de 2003, cand existau doar 2-3 jucatori in domeniu, acum piata este mult mai bine segmentata, spune Alexandra Popescu, subliniind ca asta inseamna ca avem de-a face cu o piata sanatoasa din punct de vedere economic, "diferentierea facandu-se prin calitatea produselor si a serviciilor oferite".
Pentru performantele sale a studiat foarte mult, nu s-a bazat doar pe intuitia sa de lider. Mai mult, a pus in practica tot ceea ce a invatat de la tatal sau, geolog de profesie, dar si de la mama sa, de la care a invatat totul despre stil si bun gust.
Despre planurile de dezvoltare, despre piata magazinelor de bijuterii, dar si fiecare element care a contribuit la succesul afacerii sale pornita in urma cu zece ani a vorbit Alexandra Popescu, pentru Business24.
Pe ce loc se afla Romania, intre cele 25 de tari in care s-a dezvoltat Oxette pana acum, din punct de vedere al vanzarilor?
In momentul de fata ne mandrim cu ocuparea unui loc fruntas in... mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 00:00
Pretul mediu al apartamentelor a scazut, in 2012, pana la 1.000 euro/metru patrat, cu toate ca dezvoltatorii se asteptau sa gaseasca o piata activa in jurul pretului de rulare a programului 'Prima Casa'.
Din martie 2008, (momentul de varf al pietei imobiliare, cand pretul mediu cerut pentru locuintele vechi si noi din intreaga tara a atins nivelul maxim) pana in decembrie 2012, apartamentele s-au ieftinit cu 52%.
Astfel, daca un metru patrat util costa, in medie, la nivel national, 2.058 de euro inainte de valul de scaderi provocate de recesiune, acum aceeasi unitate de suprafata poate fi achizitionata cu mai putin de 1.000 de euro, respectiv cu 986 de euro. Marja de scadere este diferita insa atat in functie de fiecare oras in parte, cat si de categoriile de locuinte.
Cat costa un apartament in Bucuresti, Brasov sau Iasi
In Capitala, preturile au inregistrat o scadere de 49,5% pentru apartamentele noi si vechi, de la un nivel maxim de 2.264 de euro pe metru patrat in martie 2008, pana la o valoare de 1.142 de euro pe metru patrat in decembrie 2012.
In Brasov, preturile apartamentelor au scazut, fata de martie 2008, cu 40,6%, pana la o medie de 859 de euro pe metru patrat. In Iasi, analistii imobiliari au consemnat o scadere generala de 34% a preturilor apartamentelor scoase la vanzare, de la 1.297 de euro pe metru patrat util in primavara lui 2008, pana la 850, in prezent, in timp ce in Cluj-Napoca, apartamentele s-au ieftinit cu 36,3%, pana la o medie... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 14:15
Turbulentele de pe pietele financiare din zona euro provoaca cea mai grava criza de pana acum pentru transporturilor aeriene din Europa Centrala si de Est, austeritatea, cresterea preturilor la carburanti si pierderile marilor companii de profil afectand sever operatorii de stat din regiune.
Din Balcani pana in tarile baltice, masurile de austeritate au venit in paralel cu o crestere puternica a preturilor carburantilor, in timp ce Comisia Europeana nu mai tolereaza subventii si ajutoare de stat in domeniul transporturilor aeriene.
In acelasi timp, grupuri precum Air France-KLM, Deutsche Lufthansa sau IAG (British Airways, Iberia), cele mai mari companii de transporturi aeriene din Europa, evita investitiile pentru moment, concentrandu-se pe reducerea pierderilor "acasa" si pe plata datoriilor acumulate in urma unei perioade de consolidare, marcata de mai multe fuziuni la nivel inalt, potrivit unei analize Bloomberg.
Astfel, pentru Joe Cook, consultant de relatii cu publicul la Praga, cea mai dificila provocare ridicata de o calatorie de business in Bulgaria este gasirea unei rute aeriene catre Sofia. Czech Airlines a renuntat la zborurile directe catre Sofia, astfel ca pasagerul trebuie sa calatoreasca via Viena sau Munchen, de doua ori mai scump si de doua ori mai indelungat.
Numeroase state est-europene se confrunta cu situatii asemanatoare, reducerea cheltuielilor publice in paralel cu absenta investitiilor private fortand companiile aeriene de stat sa-si... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 11:41
Nu contesta nimeni ca traim vremuri infricosatoare. Atat noi, cat si banii nostri. Insa exista cel putin trei efecte ale crizei care ar trebui sa ne bucure pe oricare dintre noi.Economia face exercitii de echilibristica pe marginea unei noi recesiuni. Preturile locuintelor s-au scufundat. Afacerile au luat-o la vale. Pietele de capital sunt in scadere de luni de zile. "Asadar, Care este partea plina a paharului?", ati putea intreba.
Frica si scaderea economiei creaza, mai tot timpul, oportunitatii pentru vanatorii de chilipiruri, care dispun de bani lichizi sau au acces la credite, relateaza CNN.
Nu vorbim aici doar de piata de capital. Puteti profita de creditele ipotecare care au ajuns la costuri incredibil de mici sau, pur si simplu, puteti accesa credite mult mai profitabile decat in anii trecuti.
Sa nu uitam ca in procesul de gestionare a banilor tot ce conteaza este riscul si castigul, dupa cum explica William Bernstein, autorul "Manifestului Investitorului". "Potentialul de castig viitor creste direct proportional cu riscurile asumate", spune acesta.
Asadar, iata care sunt cele trei motive pentru care trebuie sa-i fim recunoscatori recesiunii.
1. Preturi atractive pe piata de capital
Cand Warren Buffett cumpara, in august, actiuni ieftine la Bank of America, dupa ce compania isi injumatatise valoarea, vanatorii de chilipiruri s-au intrebat daca "oracolul din Omaha" incerca sa le transmita un mesaj. Ei bine, da si nu.
Intr-adevar, miscarea lui Buffett demonstra ca... mai mult
Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 09:13
La inceputul lui septembrie, Helvetansa deschidea cel mai mare multibrand de ceasuri si bijuterii de lux de pe piata romaneasca. Investitia de un milion de euro era unul dintre putinii pasi ai luxului pe o piata care altadata era "perla coroanei". Marcel Rössner, directorul general al brandului de haute horlogerie Panerai, a fost prezent la inaugurarea magazinului Helvetansa, pe care l-a calificat drept o investitie curajoasa in contextul crizei economice, dar care crede ca va contribui semnificativ la cresterea vanzarilor de ceasuri elvetiene in Romania.
"Retailerii investesc rar atatia bani intr-un magazin, dar cred ca a fost o miscare buna pentru ca e nevoie de un anumit mediu pentru ca luxul sa se poata vinde. Iar oamenii de vanzari de aici am remarcat ca stiu deosebirea dintre un Panerai mic si un Panerai mare, daca e echipat cu mecanism propriu sau Valjoux.
Ceea ce face diferenta de care e nevoie pentru vanzari de lux", a spus Rössner pentru Dupa Afaceri. Dupa parerea sa, e mai dificil pentru un brand mai nou, precum Panerai, sa se impuna in constiinta publicului, avand in vedere ca marci precum Vacheron Constantin au o istorie imensa si au mizat intotdeauna in strategia lor pe aceasta zona, mai precis Europa de Est si Rusia.
"Obstacolele au fost mai semnificative pentru noi in piete precum Romania, avand in vedere ca oamenii nu auzisera de brand si trebuiau sa se familiarizeze cu numele si sa se obisnuiasca cu dimensiunea si aspectul ceasurilor... mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 12:54