Inlaturarea guvernului Ungureanu face parte dintr-un joc politic, interesele economice ale Romaniei fiind pe ultimul plan intr-un an electoral.
"E joc politic. Romania are doua agende - una politica si una economica. Agenda politica care tine capul de afis anul acesta care duce la lupte electorale, duce la tot felul de astfel de fenomene. Agenda economica e cu totul alta", a declarat economistul Ionel Blanculescu pentru Business24.
Decizia parlamentului este insa finala, si trebuie sa ne conformam desi Guvernul Ungureanu a realizat "destule" in doar doua luni de la investirea in functie.
Intrebat daca Mihai Razvan Ungureanu si ministrii sai ar fi putut face mai multe, Ionel Blanculescu sustine ca, in mod realist, nu, deoarece s-au facut oricum destule intr-un interval atat de scurt.
In ceea ce priveste posibile masuri luate de viitorul guvern, Blanculescu afirma ca e devreme de analizat, deoarece depinde de ce vrea Presedintele si de "culoarea" pe care o va purta executivul.
"E dificil de spus pentru ca nu stim ce vrea Presedintele acum. Daca vrea politic, premierul poate sa fie numit fie de la USL, fie in continuare de la PDL, fie sa mearga pe o varianta, asa cum a solicitat si Iliescu, pe un guvern de tranzitie, guvern tehnocrat, care sa nu aiba treaba nici cu stanga, nici cu dreapta. Sunt trei variante si pe toate trei sunt mai multe nume", conchide economistul.
Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a cazut, dupa ce motiunea de cenzura depusa de... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 15:36
"Am fost onorat sa conduc un asemenea Guvern. Ma bucur ca impreuna cu ei am reusit chiar si in 78 de zile sa facem ceea ce trebuie pentru tara. Eu personal, nu mi-am spus ultimul cuvant", a declarat Mihai Razvan Ungureanu, in Parlament, dupa anuntarea rezultatelor la motiunea de cenzura.
Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a cazut, dupa ce motiunea de cenzura depusa de USL a fost adoptata cu 235 de voturi, potrivit senatorului Puiu Hasotti.
Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu s-a confruntat, vineri, cu prima motiune de cenzura. Diferenta dintre majoritatea si minoritatea parlamentara, adica intre Putere si Opozitie, a tinut de cateva voturi.
Victor Ponta este propunerea USL pentru pozitia de prim ministru.
"Am facut un lucru bun pentru Romania, deoarece 6 luni sunt suficiente sa incepem drumul spre reconstructia Romaniei, sunt foarte importante", a declarat Victor Ponta.
"Am fost onorat sa conduc un asemenea guvern. Ma bucur ca in atat de putin timp am reusit sa facem ceea ce trebuie pentru tara. Eu, personal, nu mi-am spus ultimul cuvant", a declarat fostul premier, Mihai Razvan Ungureanu.
Pentru ca Guvernul sa fi fost demis, era nevoie de 231 de voturi.
Motiunea de cenzura a fost initiata de 116 senatori si deputati. Votul a fost secret, cu bile.
Statisticile votarii:
- Numarul total al deputatilor si senatorilor: 460
- Numarul celor prezenti: 259
- Voturi exprimate: 248
- Voturi anulate: 4
- Voturi valabile exprimate:... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 15:20
Pe zi ce trece, temele politice pun in umbra subiectele economice. Apropierea campaniilor electorale si miscarile surprinzatoare de pe scena politica atrag atentia in dauna realitatilor din economia romaneasca. Iar mesajele care vin dinspre economie nu sunt dintre cele mai imbucuratoare.
Semnele recesiunii, tot mai evidente, sunt considerate de catre guvern ca nesemnificative. Asa si poate fi, dar dincolo de recesiune ramane o intrebare: cresterea prognozata de guvern si luata in calcul la construirea bugetului va putea fi atinsa? Cel mai probabil nu se va intampla asa, iar acest lucru va duce la o scadere a veniturilor. Ajustarea se va face ca de obicei pe seama taierii capitolului de investitii.
O posibila sursa alternativa, o colectare mai buna a veniturilor prin scaderea evaziunii, ramane doar o iluzie. Tinta pe care si-a propus-o premierul Mihai Razvan Ungureanu se va dovedi foarte curand a fi nerealista.
Scuzele sefului ANAF
Recent, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a explicat ca masurile antievaziune se simt in veniturile bugetare abia peste cativa ani. Procesele, recuperarile de bunuri, confiscarile de marfuri aduc bani in bugetul statului peste cativa ani din cauza procedurilor derulate in justitie.
Explicatia este mai degraba o scuza pe care seful ANAF a gasit-o si un pretext pentru a-si apara functia. Premierul Ungureanu a spus clar ca in doua luni, adica pana in data de 17 aprilie a.c., asteapta 7,5... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 12:01
Guvernul Mihai Razvan Ungureanu poarta raspunderea deciziilor stabilite de cabinetul Boc cu FMI. Noul premier trebuie sa se asigure ca termenele limita impuse de FMI vor fi respectate "cu sfintenie".
Dupa demisia fostului prim-ministru Emil Boc, reprezentantul FMI in Romania, Jeffrey Franks, a spus ca are asteptari inalte de noul Guvern si de la toate partidele, catre trebuie sa inteleaga nevoia de continuare a reformelor incepute.
Dupa discutiile cu autoritatile romane, FMI a redus prognoza de crestere economica pentru acest an la 1,5-2%, de la 1,8-2,3%, modificare care nu antreneaza, deocamdata, ajustari la nivelul veniturilor si cheltuielilor bugetare.
O mai buna absorbtie a fondurilor europene, investitii si cresterea consumului sunt "cruciale" pentru ca economia sa inregistreze aceasta crestere, in opinia lui Franks.
"O schimbare de guvern nu ar trebui sa duca la schimbarea politicilor care asigura stabilitatea economica castigata in ultimii ani", a precizat Jeffrey Franks in urma cu o saptamana.
Iata care sunt "temele" pe care ministrii lui Mihai Razvan Ungureanu trebuie sa le realizeze la deadline:
1. Renegocierea contractelor Hidroelectrica
Guvernul Ungureanu are deadline pana pe 15 februarie, timp in care trebuie sa finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica si sa anuleze intelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi incheiate.
Printre companiile care au contracte directe de cumparare a... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 07:50
Noul prim ministru, Mihai Razvan Ungureanu, a participat, vineri, la ceremoniile de predare-primire a mandatelor la ministerele unde au avut loc schimbari de ministri.
Joi seara, Cabinetul Ungureanu a depus juramantul in fata presedintelui tarii. Fostul premier Emil Boc i-a predat lui Mihai Razvan Ungureanu mandatul de prim-ministru intr-o intrunire cu usile inchise.
15:50 - Alexandru Nazare a inlocuit-o pe Anca Boagiu la Ministerul Transporturilor
Anca Boagiu a multumit tuturor celor care au crezut in proiectul ei de modernizare a Romaniei "si drumarii, si feroviarii, si navalistii".
"Le multumesc si celor care mi-au stat alaturi, de la FMI, BM, patronatele, sindicatele. E un moment in care ma bucur pentru ceea ce am realizat si plec cu inima impacata. Sunt extrem de onorata ca am facut parte din guvernul Boc, un guvern care a scos Romania din criza", a subliniat Boagiu.
La randul sau, Alexandru Nazare a inceput prin a reaminti un moment in care Mihai Razvan Ungureanu era ministru de Externe, iar Anca Boagiu ministru al Integrarii, el avand rolul de consilier. "Era momentul in care Romania primea semnalul ca va intra in UE", a spus el, punctand ca acum este un moment nou, la fel de important, in care Romania trebuie sa accelereze absorbtia fondurilor europene, cu tinta de 1,2 mld euro, si sa eficientizeze si restructureze companiile din subordinea ministerului.
15:05 - Bogdan Dragoi a preluat portofoliul de la Ministerul de Finante
Gheorghe... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 09:00
Noul guvern, aprobat azi de Parlament, este format aproape in exclusivitate din membri PDL si UDMR, lipsa opozitiei urmand sa creasca nervozitatea mediului de afaceri, dupa cum crede analistul economic Aurelian Dochia.
Cu toate ca opozitia nu este prezenta in noua formula guvernamentala si ca nu a participat la votarea cabinetului Ungureanu, premierul a asigurat ca "nu va pierde din vedere" dialogul cu opozitia, parlamentul, societatea civila si organizatiile neguvernamentale cand vine vorba de deciziile de impact asupra populatiei. Ce efect are lipsa opozitiei din guvern?
"Atat din punct de vedere politic, dar si economic, ar fi fost mult mai bine sa avem o coalitie mai larga, insa opozitia a refuzat sa participe si a preferat sa stea pe margine. Iar impactul economic al noului guvern este rezultatul climatului politic", a comentat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia, fost director general al BRD.
Astfel, cat timp opozitia va refuza dialogul, lucrurile vor merge greu, climatul politic si economic va fi incert, iar nervozitatea agentilor economici va creste, mai crede analistul.
USL va contesta guvernul la Curtea Constitutionala
La cateva ore dupa ce guvernul Ungureanu a trecut de parlament, Victor Ponta a trimis un comunicat in care a anuntat ca Uniunea Social Liberala (USL) va contesta validarea cabinetului Ungureanu la Curtea Constitutionala, pe motivul nerespectarii procedurilor de audiere si validare a ministrilor.
"Uniunea Social... mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 18:32
Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretul privind numirea Guvernului Romaniei in urmatoarea componenta:
Mihai-Razvan Ungureanu - prim-ministru;
Marko Bela - viceprim-ministru;
Gabriel Berca - ministrul Administratiei si Internelor;
Bogdan Alexandru Dragoi - ministrul Finantelor Publice;
Lucian Nicolae Bode - ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri;
Cristian Diaconescu - ministrul Afacerilor Externe;
Alexandru Nazare - ministrul Transporturilor si Infrastructurii;
Borbely Laszlo - ministrul Mediului si Padurilor;
Cristian Petrescu - ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului;
Gabriel Oprea - ministrul Apararii Nationale;
Kelemen Hunor - ministrul Culturii si Patrimoniului National;
Catalin Marian Predoiu - ministrul Justitiei;
Razvan Mustea-Serban - ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale;
Claudia Boghicevici - ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale;
Catalin Ovidiu Baba - ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului;
Ladislau Ritli - ministrul Sanatatii;
Stelian Fuia - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
Leonard Orban - ministrul Afacerilor Europene.
Ceremonia de depunere a juramantului de investitura a Cabinetului Mihai-Razvan Ungureanu va avea loc joi, la ora 18,00, la Palatul Cotroceni. mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 17:50
Guvernul Ungureanu a fost votat joi de Parlament cu 237 de voturi pentru si 2 impotriva. Opozitia nu a participat la vot, insa Puterea a beneficiat de sustinerea conditionata a minoritatilor. Prima sedinta va avea loc joi seara.
Majorarea pensiilor si salariilor, alaturi de imbunatatirea mediului de afaceri au fost conditiile impuse de reprezentantii minoritatilor care au acordat votul de incredere pentru Cabinetul Ungureanu.
Victor Ponta a preznetat, in discursul sau, punctele forte ale noului Guvern si a oferit sprijinul USL in cazul in care se vor promova masuri si proiecte propuse de Opozitie. Ponta a salutat demisia de la SIE a premierului Ungureanu si a expus argumentele pentru care USL nu a votat pentru Guvern.
In sedinta Comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, inceputa la ora 11.00, premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu a prezentat programul si lista Guvernului pe care l-a propus.
Tot aici, grupurile parlamentare si-au exprimat punctul de vedere si a avut loc dezbaterea, urmata de votul prin care grupurile au acordat incredere guvernului Mihai Razvan Ungureanu.
Noul Guvern avea nevoie de 232 de voturi pentru a trece de Parlament, conform Constitutiei. Votul a fost secret cu bile.
Business 24 v-a prezentat cele mai importante evenimente ale zilei in format LIVE TEXT:
14.27 - Mihai Razvan Ungureanu, primul ministru al Romaniei
- Va multumesc si in acelasi timp sper sa nu va dezamagesc. Imi dau seama cat de greu poate sa fie si ca... mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 11:00
Primul-ministru desemnat Mihai-Razvan Ungureanu si membrii Cabinetului sau se prezinta, joi, in plenul Legislativului, pentru a obtine votul de investitura din partea senatorilor si deputatilor, pe fondul boicotului parlamentar anuntat de Opozitie.
Potrivit vicepresedintelui Senatului Petru Filip (PDL), votul de investitura, ce va fi dat dupa dezbaterea programului de guvernare a Cabinetului Ungureanu, va fi secret, cu bile.
Pentru a fi investit, noul Executiv trebuie sa intruneasca voturile majoritatii deputatilor si senatorilor, respectiv 233 de voturi.
Presedintele social-democratilor, Victor Ponta, a anuntat, miercuri, ca parlamentarii PSD nu vor fi prezenti in Parlament la investirea noului guvern. El a explicat ca liderii grupurilor parlamentare vor fi, totusi, prezenti la tribuna Parlamentului, pentru a explica romanilor care sunt motivele pentru care senatorii si deputatii Uniunii nu legitimeaza Executivul format de Mihai-Razvan Ungureanu, pe care l-a calificat drept "un guvern copy paste al guvernului Boc" si care nu face decat sa "prelungeasca agonia actualei coalitii" de guvernamant.
La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca nici parlamentarii liberali nu vor fi prezenti la votul de investire, asa cum nu au fost prezenti, miercuri, la audierile ministrilor in comisiile de specialitate ale Legislativului.
Antonescu a argumentat aceasta decizie prin faptul ca seful statului Traian Basescu si partidele din coalitia de... mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 08:29