Proasta implementare a programelor europene de ocupare a tinerilor, lipsa reformelor care sa atraga investitii in economie, nereformarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si tratarea cu superficialitate a Planului de investitii de 315 miliarde de euro lansat de Uniunea Europeana (UE) sunt cateva dintre motivele pentru care fostul guvern trebuie sa se simta vinovat de rata crescuta a somajului in randul tinerilor din Romania.
Inca din anul 2014 am tot atras atentia ca adevaratele consecinte ale masurilor economice luate de Guvernul Ponta vor fi resimtite pe termen lung de catre romani si, mai ales, de catre tinerii aflati in cautarea unui loc de munca.
Iata ca vedem astazi deja cum Romania ramane in urma Europei in ceea ce priveste crearea de locuri de munca pentru tineri tocmai din cauza ca, in cei aproape 4 ani de guvernare, Victor Ponta nu a fost capabil sau nu a fost interesat sa adopte reformele necesare care sa genereze cresterea investitiilor si ...citeste mai departe despre "De ce Guvernul Ponta poarta vina somajului ridicat in randul tinerilor din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 10:02
1La noua luni, bugetul general consolidat inregistra un excedent de 6,1 miliarde de lei, respectiv 0,87% din PIB. Rezultatul pozitiv nu are, insa, legatura cu o mai buna incasare a veniturilor: ci cu taierea bugetelor de investitii, in special in administratia locala.
In primele trei trimestre, incasarile au fost mai mici decat cele programate si asumate prin legea bugetului, reiese din rapoartele publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Astfel, in primul trimestru, la bugetul general consolidat s-au incasat 54,9 miliarde de lei, cu 0,2 miliarde de lei mai putin decat in program. In trimestrul al doilea, veniturile realizate au fost cu 2,7 miliarde de lei mai mici decat cele programate, iar in... citeste mai departe despre "Boala cronica a bugetului: Avem excedent, dar asta nu e deloc o veste buna" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 07:56
Mai multe ONG-uri din Romania au acuzat Guvernul Ponta, mai concret pe ministrul demisionar al Energiei Andrei Gerea, ca intervine in activitatea companiei Electrica pentru a pune "mana pe bani".
"Am asistat astazi la un abuz care arata ca politicienii nu au inteles nimic din evenimentele ultimelor zile", se arata intr-un comunicat al Freedom House, Expert Forum si Centrului Roman de Politici Europene, care fac parte din Initiativa pentru o Justitie Curata.
Reprezentantii ONG-urilor amintesc ca, "anul trecut, Romania a listat la bursa din Londra compania Electrica", fiind o listare de succes care a reusit sa stranga 496 de milioane de euro, "fonduri care ar fi trebuit investite pentru ca sistemul de furnizare a energiei electrice sa functioneze si pe viitor la standarde cel putin rezonabile si pentru a se dezvolta".
Listarea Electrica la bursa, un succes: Investitorii s-au batut pe actiuni
Cea mai mare listare din istoria Bursei: Cat este pretul unei actiuni ...citeste mai departe despre "ONG-urile acuza abuzuri la Electrica: Guvernul Ponta moare, dar nu se preda - Un ultim abuz?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 20:33
Avem planuri mari, un nou proiect de tara - trecerea la euro in 2019, ceea ce presupune o aliniere la niste standarde si o economie competititiva care sa sustina aceste standarde.
E bine ca tintim sus, e bine ca avem ambitii. Dar cine sa ne aduca la standard? Cine sa ne aseze la masa economiilor euro? Premierul Ponta spune ca pentru indeplinirea obiectivului e nevoie de consens politic. Consens pentru ce? Pentru ce avem acum?
Realitatea ne-a izbit saptamana aceasta dintr-un raport al Curtii de Conturi: in doi ani de zile, 2013 si 2014, Guvernul Ponta a indatorat Romania cu 12 miliarde de euro, datoria publica fiind cu aproape 23% mai mare in decembrie 2014 fata de decembrie 2012. Raportata la PIB, datoria publica a crescut de la 40,4% in 2012, la 44,1% in 2014.
Avand in vedere ca pragul considerat de alerta prevazut in tratatul de la Maastricht este de 60% din PIB, am putea spune ca nu e nimic grav. Realizam ca este, de fapt, extrem de grav daca ne uitam la trend, foarte ...citeste mai departe despre "Asa vom ajunge in zona euro?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Mai 2015, ora 07:51
Noii ministri din Guvernul Ponta 4 au depus juramantul, miercuri, la Palatul Cotroceni. In deschiderea ceremoniei, presedintele Traian Basescu a explicat ca a fost obligat de o decizie CCR sa accepte toate numirile, altfel i-ar fi refuzat pe Liviu Pop si Sorin Cimpeanu.
Presedintele a facut referire la decizia CCR nr. 98 din 7 februarie 2008, "pentru a elimina orice dubiu", si a citat urmatorul fragment: "Din textul Constitutiei rezulta ca, in cazurile prevazute la alin. (1) si (3) ale art.85, numirea de catre Presedintele Romaniei a ministrilor este un act de executare a hotararii Parlamentului si de investire, pe aceasta baza, a ministrilor, de catre seful statului. Hotararea organului reprezentativ suprem al poporului roman [art.61 alin. (1) din Constitutia Romaniei] este un act obligatoriu, pe care Presedintele nu l-ar putea refuza decat prin savarsirea unor fapte grave de incalcare a Constitutiei".
"Acesta este si motivul pentru care voi primi juramantul ministrului pentru ...citeste mai departe despre "Guvernul Ponta 4 a depus juramantul: Ce ministri ar fi vrut Basescu sa refuze" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 09:14
Membrii noului Cabinet au depus juramantul vineri seara, la Palatul Cotroceni, in fata Presedintelui Traian Basescu. La ceremonie au mai participat Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea si Crin Antonescu, Presedintelui Senatului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel, Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, dar si membrii CCR.
Anterior, in Monitorul Oficial au fost publicate Hotarararea Parlamentului pentru acordarea increderii Guvernului si Decretul pentru numirea Guvernului.
Cu aceasta ocazie, Presedintele Romaniei le-a spus noilor ministri ca sunt "obligati, condamnati" sa aiba succes, iar daca acest lucru se va intampla, "va avea succes Romania si cei 4,5 milioane de cetateni care si-au pus increderea in dumneavoastra."
"Aveti premise sa trageti, sa tractati Romania catre crestere economica", a mai adaugat Basescu.
Traian Basescu a semnat, vineri, decretul pentru numirea Guvernului, in urmatoarea componenta:
Victor-Viorel Ponta - prim-ministru;
Nicolae-Liviu Dragnea - viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice;
Daniel Chitoiu - viceprim-ministru, ministrul Finantelor Publice;
Gabriel Oprea - viceprim-ministru;
Daniel Constantin - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
Titus Corlatean - ministrul Afacerilor Externe;
Radu Stroe - ministrul Afacerilor Interne;
Mircea Dusa - ministrul Apararii Nationale;
Mona-Maria Pivniceru -... mai mult
Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 09:28
Sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor in care va fi acordat votul de investitura Guvernului condus de Victor Ponta a inceput vineri, in noua sala a Legislativului dedicata plenului reunit.
Premierul desemnat Victor Ponta le va prezenta parlamentarilor lista ministrilor si programul de guvernare.
Pentru a fi investit de Parlament, noul Cabinet trebuie sa intruneasca voturile majoritatii deputatilor si senatorilor, adica 294.
In sala sunt prezenti, vineri, 402 parlamentari, potrivit presedintelui de sedinta, social-democratul Valeriu Zgonea.
Ministrii propusi pentru noul Guvern au fost audiati vineri de comisiile parlamentare, toti primind aviz favorabil din partea acestora. mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 16:22
Guvernul Ponta a venit, luni, in Parlament, pentru a cere votul de investitura. Procedurile au decurs fara probleme, noul Executiv obtinand 284 de voturi, din cele 231 cat avea nevoie. In aceasta seara, la Cotroceni, cel de-al 8-lea guvern din ultimii patru ani va depune juramantul.
Toti ministrii desemnati au primit avizul favorabil din partea comisiilor de specialitate, iar Business24 a selectat principalele declaratii si argumente ale viitorilor ministri.
Victor Ponta a spus ca noul Guvern al Romaniei isi propune o schimbare radicala in modul de guvernare, de atitudine, de prioritati si de oameni.
"Poate exista dialog cu Guvernul Romaniei, o abordare normala a relatiei cu opozitia si societatea civila, putem sa avem mai multa deschidere si suntem mult mai disponibili sa ascultam vocea opiniei publice si a mass-media", a declarat Victor Ponta.
Ministrul Finantelor Publice - Florin Georgescu
Pe parcursul audierilor, Georgescu a afirmat ca atragerea fondurilor europene ramane prioritatea zero, fiind sursa cea mai ieftina si cea mai accesibila de finantare.
"E un capital care sta acolo la Bruxelles si ne asteapta", a spus el.
Ministrul desemnat a afirmat ca pentru relansarea durabila a cresterii economice Guvernul Ponta isi propune un mix eficient al politicilor de stimulare a economiei si obiectivul asigurarii unei stabilitati economice si financiare a tarii.
Totodata, noul Guvern va viza o ajustare ordonata in relatia cu organismele... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 18:15
Cea de-a cincea misiune FMI risca sa nu-si atinga obiectivele vizitei in Romania, din cauza contextului politic instabil.
Desi ministrii nominalizati la Finante, Economie, Sanatate si Munca vor incepe miercuri discutiile tehnice cu FMI, exista posibilitatea ca acestea sa nu se concretizeze prin semnarea unei scrisori de intentie a Guvernului.
Delegatia comuna a FMI, a BM si CE isi finalizeaza vizita oficiala pe data de opt si noua mai, iar in tot acest timp ar fi trebui purtate negocieri cu guvernul roman pentru stabilirea urmatoarelor obiective din cadrul acordului preventiv.
Desi ministrii numiti la Finante, Economie, Sanatate si Munca, respectiv Florin Georgescu, Daniel Chitoiu, Vasile Cepoi si Mariana Campeanu au decis sa inceapa discutiile cu delegatia comuna inca de miercuri, noul guvern va fi votat abia pe data de sapte mai, iar pana atunci, nu are putere de decizie.
Cu toate acestea, prim-ministrul desemnat, Victor Ponta, spera ca Guvernul sa poata semna pe ultima suta de metri scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar, si anume in data de opt mai, ziua in care va pleca o parte din delegatie.
Analistul economic Mircea Cosea este sceptic in privinta succesului unui astfel de demers, in conditiile in care nou guvernul si-a anuntat intentiile de a aduce cateva modificari la protocolul convenit de fosta guvernare.
"Pana la data stabilizarii situatiei, nu ne vom astepta la masuri importante. FMI discuta cu orice guvern, insa doar in... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:05