Investitiile prevazute in proiectul de buget al Guvernului Grindeanu pentru 2017 ar putea fi cele mai mici din ultimii 10 ani.
In proiectul de buget sunt mentionate investitii totale, pentru anul 2017, in valoare de 34,4 miliarde de lei, adica 4,2% din PIB, scrie Mediafax.
Insa o mare parte din aceasta suma ar urma sa vina din fonduri europene, iar acest lucru inseamna ca investitiile din buget (cheltuielile de capital) - adica singurele care pot fi anticipate intr-o masura mai mare - ar putea ajunge sa fie foarte mici, chiar cele mai mici din ultimii 10 ani.
Din suma de 34,4 miliarde de lei pentru investitii, Guvernul mizeaza ca va atrage din fonduri nerambursabile nu mai putin de 22 de miliarde de lei.
Asta inseamna ca din buget - dupa ce se scad fondurile asteptate de la Bruxelles - urmeaza sa fie cheltuite doar 12 miliarde de lei pe investitii, cea mai mica suma de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana incoace.
Asadar, Executivul PSD a taiat masiv din investitii, in contextul in care a plusat cheltuielile pentru masurile sociale adoptate la inceputul anului, printre care cresteri de salarii si pensii si taieri de impozite pentru anumite categorii.
Iata toate masurile luate de Guvernul Grindeanu
Citeste mai multe despre proiectul de buget pe 2017:
Grindeanu face si vineri sedinta de guvern pentru decizia finala pe buget
Grindeanu, despre bugetul pe 2017: Cei mai multi bani ii primesc Transporturile, Sanatatea, Agricultura si IMM-urile... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 14:33
China se va orienta in 2012 spre investitii private in infrastructuta pentru a combate o posibila recesiune si pentru a stimula cresterea economiei.
Comisia Nationala pentru Reforma si Dezvoltare din China a precizat ca va sprijini investitiile private in cale ferata, utilitati si proiecte financiare, care in prezent sunt dominate de catre Guvern.
De asemenea, statul chinez are in vedere o posibila politica de stabilizare a preturilor de consum, cu toate ca anul acesta in Beijing "rasuna" ideea de inflatia ca o prioritae pentru politic.
O deschidere catre investitorii privati in 2012 ar fi un contrast puternic cu 2008 cand statul chinez a contracarat o recesiune mondiala cu stimul guvernamnetal masiv.
In ultimele 11 luni, investitii straine in China au totalizat 396,3 miliarde de yuani. Cu toate acestea, China a promis in mod repetat de-a lungul anilor sa elibereze industriile cheie pentru investitii private, insa niciodata nu si-a respectat cuvantul dat.
O mare parte din sectorul privat se concentreaza asupra intreprinderilor mici si mijlocii care au fost cel mai rau afectate de incetinirea ritmului de crestere.
Zhang Dejian, unul din cei patru premieri ai Chinei a declarat ca Beijing-ul va lua mai multe masuri in 2012 pentru a le sprijini.
Potrivit acestuia, China a oferit IMM-urilor mai multe stimulente financiare si fiscale si intentioneaza sa lanseze un Fond National pentru IMM-uri, destinat sa creasca ajutorul financiar acordat acestor firme mai... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 10:41
Confuziile create de cerinta Comisiei de la Bruxelles de a se raporta cheltuielile bugetare nu in sistemul "cash" (folosit pana acum de Romania), ci in sistemul ESA 95 de contabilitate europeana au scos la iveala nu numai manevrele guvernamentale pentru incadrarea in deficitele bugetare preconizate in acordurile cu FMI, dar si balivernele (caci altfel nu ar putea fi calificate) ale tandemului FMI-Guvern cu privire la prioritatea acordata investitiilor, ca dimensiune si pondere, in cadrul alocatiilor bugetare.
Deosebirea dintre raportarea "cash" si raportarea potrivit ESA 95 poate fi imensa. Cu cat este mai mica, cu atat economia se afla intr-o stare mai functionala si de normalitate.
In Romania este imensa - la nivelul catorva procente in echivalent PIB - pentru ca economia este departe de normalitate. In sistemul "cash", cheltuielile se contabilizeaza cand banul iese din trezorerie. In sistemul ESA 95 (European Standard Accounts), cheltuielile se inregistreaza cand lucrarea executata pe baza alocatiilor bugetare se receptioneaza si se emite factura.
Fiecare sistem are avantajele si dezavantajele sale. Sistemul ESA 95 se bazeaza pe faptul de normalitate ca eliberarea banilor este asociata receptionarii lucrarii si emiterii facturii. Intre emiterea facturii si incasarea acesteia nu trec luni sau poate ani! Sistemul "cash" merge pe ideea "abia ce e in mana nu-i minciuna"! Dar, pana atunci, poate fi minciuna! Sunt facute alocatii bugetare pentru o lucrare. In... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 18:23