Mine, siderurgie, termocentrale pe carbune, poduri, autostrazi: China investeste in Balcani, ceea ce genereaza ingrijorarea Uniunii Europene, transmite AFP.
Mult timp, Occidentul a considerat Rusia drept principalul rival in aceasta regiune fragila si saraca din Europa de Sud-Est. Insa noul actor care conteaza este China, tara care a decis sa investeasca in aceasta regiune prea saraca pentru a-si dezvolta infrastructura si a-si sustine industria in criza.
Pentru moment, UE este responsabila pentru 70% din investitiile straine directe in Serbia, Albania, Bosnia-Hertegovina, Kosovo, Macedonia de Nord si Muntenegru, o cifra mult mai importanta decat investitiile chineze de 1%, arata datele furnizate de Comisia Europeana pentru perioada 2007-2016. Insa in ultimii ani chinezii au devenit mult mai activi, in special prin intermediul creditelor cu dobanzi reduse a caror valoare a permis gigantului asiatic sa concureze cu UE.
Orasul Smederevo, est de Belgrad, capitala Serbiei, gazduieste cea mai mare otelarie din Serbia, cumparata de chinezi. Sau mai degraba "de prietenii nostri", cum spune muncitorul Zoran Matic, care este fericit ca grupul chinez HBIS a salvat de la faliment aceasta otelarie cu 5.000 de angajati dupa ce a platit suma de 46 milioane de euro. "Salariile sunt platite cu regularitate. Orasul s-a trezit", spune un alt muncitor, Novica Djordjevic.
Cu doi ani inainte de venirea chinezilor, grupul american US Steel a decis sa iasa de pe piata din Serbia... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 09:58
Luna trecuta atunci cand grupul german Daimler AG a anuntat o investitie de 200 milioane de euro intr-o uzina pentru productia de baterii pentru automobile, amplasata in apropiere de orasul Jawor din Polonia, unul din directorii grupului german sublinia ca aceasta investitie este o dovada a increderii in Polonia, transmite Bloomberg.
Aceasta in conditiile in care presedintele polonez spune ca UE este o "comunitate imaginara" de pe urma careia Polonia nu castiga prea multe, iar anterior a acuzat atat partidele de opozitie cat si pe presedintele UE, compatriotul sau Donald Tusk, ca reprezinta "interesele germane".
Explicatia acestei aparente contradictii sta in faptul ca schimburile comerciale intre Polonia si Germania au crescut de patru ori dupa 2004 ajungand la aproape 130 de miliarde de dolari. In plus, o serie de companii precum Volkswagen AG si Lufthansa AG au investit sume semnificative in Polonia dupa aderarea acestei tari la UE, in 2004.
"Schimburile cu Germania sunt mai puternice ca niciodata, iar legaturile cu alte state membre UE si cu China sunt mai intense via comenzile venite din Germania", subliniaza Jaroslaw Janecki, economist sef la divizia din Polonia a grupului bancar francez Societe Generale SA.
Dependenta de Germania este si mai pronuntata in cazul Ungariei si Cehiei, alte doua state membre UE care au opinii diferite fata de restul blocului comunitar cu privire la normele europene in domeniul drepturilor omului si libertatilor civile.... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2019, ora 16:23
Pentru mai mult de un deceniu, liderii politici si ai corporatiilor din China au colindat prin intreaga lume cu portofolele evident pline. Din Asia in Africa, SUA si America Latina, rezultatele sunt greu de ignorat, deoarece Beijingul s-a afirmat cu putere ca un lider al lumii emergente.
Mai putin cunoscuta este amprenta difuza, dar extensibila a Beijingului in Europa, se arata intr-un studiu realizat de Bloomberg.
Agentia a analizat cifrele realizand cea mai cuprinzatoare analiza de pana acum a prezentei Chinei in Europa.
In ultimii zece ani, statul asiatic a cumparat sau a investit in active evaluate la cel putin 318 miliarde de dolari.
In aceasta perioada, activitatea Chinei pe continent a fost cu 45% mai ridicata decat a Statelor Unite, conform datelor disponibile publicate de Bloomberg.
Volumul si natura unora din aceste investitii, de la infrastructura vitala din estul si sudul Europei la firmele de inalta tehnologie din vest, au provocat ingrijorare la nivelul UE.
Liderii UE, printre care cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron, fac presiuni pentru o strategie comuna care sa tina sub control avansul neobosit al Chinei in Europa, desi exista o anumita opozitie la periferia continentului.
Multe dintre statele UE care sunt de acord cu analizarea amanuntita a tranzactiilor straine au ele insele un numar ridicat de investitii din statul asiatic.
Bloomberg a analizat datele referitoare la 678 de tranzactii finalizate... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 10:11
China va acorda finantare in valoare totala de peste trei miliarde de dolari pentru proiecte de dezvoltare si investitii in Europa Centrala si de Est (CEE), a anuntat, luni, premierul Li Keqiang, transmite Reuters.
"Sub auspiciile asociatiei interbancare China-CEEC care va fi inaugurata astazi, China Development Bank va furniza echivalentul a doua miliarde de euro pentru o facilitate de dezvoltare financiara. A doua etapa a fondului de investitii China-Central and Eastern Europe Investment Cooperation Fund va fi lansata cu o capitalizare de un miliard de dolari, majoritatea fondurilor fiind directionate catre statele din Europa Centrala si de Est", a declarat Li Keqiang, la al saselea summit al sefilor de guvern din statele Europei Centrale si de Est si China, care se desfasoara luni la Budapesta.
Vineri, Guvernul ungar a decis sa se alature China-Central and Eastern Europe Investment Cooperation Fund, un fond de private equity organizat de Banca de Export-Import din China.
Ungaria va contribui cu 50 de milioane de euro la fondul China-CEE, iar prin decizie sunt alocati 11,5 miliarde forinti de la rezerva de stabilitate din bugetul pe acest an pentru injectia de capital si mandateaza Ministerele Economiei, Afacerilor Externe si Comertului sa acopere orice costuri suplimentare de aderare.
Potrivit informatiilor publicate pe pagina sa de Internet, fondul China-CEE si-a propus sa devina "un fond de private equity remarcabil in Europa Centrala si de Est si sa... mai mult
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 14:19
1China a infiintat un fond de 10 miliarde de euro pentru investitii in Europa Centrala si de Est, a anuntat duminica banca chineza ICBC, transmite Reuters.
Fondul China-Central Eastern Europe va fi administrat de Sino-CEE Financial Holdings, o companie infiintata de banca in acest an.
Compania a fost lansata in mod oficial de premierul chinez Li Keqiang, sambata, in timpul unei vizite la Riga.
Fondul are ca obiectiv atragerea a 50 de miliarde de euro pentru finantarea unor proiecte in domenii precum infrastructura, productie high-tech si bunuri de consum, potrivit bancii.
Investitiile ar putea fi extinse in restul Europei si alte regiuni, daca vor fi relevante pentru China-Central si cooperarea Europei Centrale.
Fondul va fi sustinut de guvernul chinez, dar va functiona dupa principii de ...citeste mai departe despre "China pregateste investitii masive in Europa Centrala si de Est - trei domenii sunt vizate" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2016, ora 12:10
Moscova sufla in ceafa statelor est-europene, iar vecinii Rusiei se tem de o agresiune viitoare a fostei puteri comuniste in contextul cresterii capacitatii militare in baza unui proiect supravegheat de presedintele Vladimir Putin.
Ultimii doi ani au marcat o manifestare tot mai belicoasa din partea Moscovei fata de tarile din spatiul euroatlantic sau cele care au adoptat politici pro-europene, remarca The Week.
Provocari constante
Rusia si-a dat arama pe fata in martie 2014, cand a recurs la anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina. De atunci si pana in prezent, avioanele si navele de razboi ale Rusiei au incercat mai multe manevre provocatoare impotriva aeronavelor si vaselor unor tari membre NATO.
Provocarile Rusiei au culminat luna aceasta cu trimiterea a trei avioane de transport militar care Estonia. Cele trei aeronave au fost interceptate de avioane de lupta apartinand aviatiei britanice, dar au refuzat sa se identifice.
Ministrul Apararii din Marea Britanie a calificat incidentul ca un exemplu clar "de agresiune a Rusiei".
Pe de alta parte, manifestarile agresive ale Rusiei se petrec pe fondul unei ample operatiuni de modernizare si intarire a capacitatilor militare.
Armata lui Putin
Ce-i drept, actualul lider de la Kremlin a mostenit o armata anchilozata, structurata dupa model sovietic, fapt ce a aruncat Rusia pentru mai multi ani in plan secund din punct de vedere al puterilor militare de pe glob.
Ambitia lui Vladimir Putin pare sa... mai mult
Luni, 30 Mai 2016, ora 17:35
1Premierul chinez Wen Jiabao este asteptat in Polonia pentru o vizita de doua zile care va culmina cu participarea joi la un summit economic impreuna cu 16 importanti oficiali din Europa Centrala si de Est, ultima etapa a unui turneu european care l-a condus pe seful guvernului chinez in Islanda, Germania si Suedia.
Premierii din Albania, Bulgaria, Bosnia si Herzegovina, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Polonia, tara gazda, participa la acest summit de la Varsovia.
Circa 300 de societati chineze si 450 de companii din regiune, dintre care 300 poloneze, vor fi de asemenea reprezentate la summit.
China a investit 622 de milioane de euro in regiune in perioada 2004-2010, insa valoarea anuala a acestor investitii s-a dublat in ultimii ani, potrivit unui raport recent al Institutului de Dezvoltare din Europa Centrala si de Est (CEED).
Chinezii dispun de o suma mare de dolari si euro pe care doresc sa-i investeasca si mizeaza pe stabilitatea regiunii, cresterea sa si preturile competitive pentru a inlesni un acces perfect pe pietele din Europa de Vest, potrivit lui Witold Orlowski, consultant al PricewaterhouseCoopers si fost consilier al presedintelui polonez.
Importurile in UE de produse chinezesti a crescut de patru ori intre 2000 si 2010, ajungand la valoarea totala de 243,8 miliarde de euro in primele zece luni ale anului 2011, conform statisticilor Eurostat. mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 10:01
Aproximativ 800 de manageri chestionati au aratat un sentiment pozitiv in scadere de la 42% in 2008, la 24%in 2010, fata de zona Europei Centrale si de Est (ECE), se arata in studiul Ernst & Young (E&Y) privind Atractivitatea Investitionala a Europei dat publicitatii miercuri, citat de Newsin.In vreme ce investitorii considera Occidentul o regiune atractiva pentru afaceri (38%), devansata doar de China (39%), acestia isi exprima ingrijorarea cand vine vorba de Europa Centrala si de Est, ca atractivitate a investitiilor in 2010, chiar daca in 2009 aceata zona detinea locul secund in clasamentul preferintelor investitorilor.
Conform raspunsurilor a 814 manageri intervievati in cadrul studiului sus-mentionat, pe termen lung insa 59% din respondenti considera in continuare zona Europei Centrale si de Est ca prioritara. Astfel, regiunea ocupa locul al treilea in topul celor mai atractive zone pentru investitii in urmatorii trei ani, fiind devansata doar de China (66%) si India (61%).
"Conform studiului nostru, 'Previziuni Economice pentru Zona Euro', cresterea PIB la nivel european va atinge cu greu 1% in 2010 si pe termen mediu va fi inferioara celei inregistrate de SUA si de tarile cu piete dezvoltate", sustine Jay Nibbe, partener executiv regional adjunct al Ernst & Young in cadrul regiunii EMEIA.
Studiul privind Atractivitatea Investitionala a Europei analizeaza evolutia potentiala a investitiilor, pe baza chestionarului la care au raspuns peste 800 pe... mai mult
Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 23:42