Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI), prezent si pe piata din Romania, ar putea oferi direct actiuni investitorilor externi, inlocuindu-i pe actualii actionari, in incercarea de a-si majora capitalul, transmite Bloomberg.
Raiffeisen solicita investitorilor sa-i permita sa vanda catre noii investitori aproape 20 milioane de actiuni noi, echivalentul a 10% din totalul actiunilor detinute de actionari, conform agendei adunarii generale anuale a actionarilor Raiffeisen, care va avea loc in 26 iunie la Viena.
"Aceasta este pur si simplu o rezerva si nu exista planuri concrete" de a atrage investitori din exterior. Incercam sa fim cat se poate de flexibili, a declarat Susanne Langer, seful Raiffeisen pentru relatia cu investitorii. De asemenea, banca solicita aprobarea pentru a vinde actiuni.
Majorarea capitalului va fi cea mai mare provocare cu care se va confrunta succesorul lui Herbert Stepic, care s-a oferit sa demisioneze dupa ce autoritatile au anuntat ca vor investiga investitiile sale prin intermediul unor conturi offshore.
Profitul Raiffeisen s-a redus cu 71% in T1
Raiffeisen are cel mai slab nivel al capitalului din toate marile banci care opereaza in Europa de Est, a afirmat Eleni Papoula, analist la Berenberg Bank.
Grupul a anuntat ca indicele de adecvare a capitalului Tier 1 este de 10,6%, in timp ce la UniCredit SpA indicele de adecvare a capitalului Tier 1 este de 9,6% iar Erste Group Bank - 9%, sustine Eleni Papoula.... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 16:36
Directorul general al Raiffeisen Bank International (RBI), Herbert Stepic, a demisionat din "motive personale", la o zi dupa ce banca centrala a anuntat ca investigheaza investitiile derulate de acesta prin conturi offshore.
Oferta demisiei va fi analizata de organismele responsabile, urmand ca Stepic sa ramana in postul de director general pana la luarea unei decizii finale, se arata intr-un comunicat al RBI.
Banca centrala a Austriei a anuntat, joi, ca va investiga tranzactii personale ale lui Stepic, dupa ce in presa au aparut informatii ca ar fi utilizat "firme-paravan".
Banca centrala va investiga situatia impreuna cu Autoritatea pentru Piata Financiara, a declarat guvernatorul Ewald Nowotny, intr-o conferinta de presa, citat de Reuters.
"Trebuie sa evaluam situatia bazat pe fapte, nu pe informatii din ziare", a spus el.
Seful RBI a negat orice incalcare a regulilor.
Stepic, 66 de ani, cu o cariera de mai multe decenii la grupul austriac, a transformat Raiffeisen in cel de-al doilea mare creditor din Europa Centrala si de Est.
Presedintele RBI, Walter Rothensteiner, a declarat ca va analiza faptele si le va discuta cu consiliul de supraveghere.
Revista austriaca News a raportat tranzactii ale lui Stepic dupa ce acesta a fost numit intr-un proiect al Consortiului International de Jurnalisti de Investigatie vizand identificarea proprietarilor de trusturi din paradisurile fiscale.
Herbert Stepic isi asuma tranzactiile
Directorul general RBI nu a... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 10:50