Donald Trump s-a revoltat, miercuri, contra procedurii de demitere lansata impotriva sa de opozitia democrata pentru ca i-a cerut presedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, sa dispuna o ancheta asupra rivalului sau politic Joe Biden.
"Destituirea pentru asta? E o gluma!", a reactionat presedintele american in timpul unei conferinte de presa sustinute la New York, in marja Adunarii Generale a ONU.
El a afirmat ca discutia telefonica avuta cu omologul sau ucrainean, Volodimir Zelenski, si care se afla in centrul noului scandal politic care zguduie Washingtonul, a fost "magnifica", relateaza AFP.
Aceasta convorbire, interceptata de serviciile secrete americane, a fost urmata de un denunt intern al unui membru al acestor servicii, presa relatand apoi ca Donald Trump i-ar fi facut o "promisiune" neobisnuita lui Zelenski si l-a incurajat in privinta unei investigatii asupra fiului lui Joe Biden.
In urma scandalului declansat in SUA de acest caz, democratii, care detin majoritatea in Camera Reprezentantilor, au anuntat marti lansarea unei anchete oficiale in vederea punerii sub acuzare a presedintelui, care poate duce la destituirea acestuia (impeachment).
Vezi si:
Trump considera ca stenograma convorbirii cu Zelenski dovedeste ca n-a facut nicio presiune asupra acestuiaTrump i-a cerut lui Volodimir Zelenski sa ii ancheteze pe Joseph Biden si fiul sau, arata stenograma conversatieiBiden cere publicarea transcrierii unei convorbiri intre Trump si oficiali... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 08:51
Presedintele american Donald Trump considera ca publicarea transcriptului conversatiei telefonice pe care a avut-o, pe 25 iulie, cu omologul sau ucrainean Volodimir Zelenski dovedeste ca nu a facut "nici cea mai mica presiune" asupra acestuia privind investigarea fiului lui Joe Biden.
Trump mai spune ca tot scandalul in acest caz este o "vanatoare de vrajitoare" la care contribuie si "ziaristi corupti", potrivit agentiilor AFP si DPA.
"Nu a fost nici cea mai mica presiune", a spus Trump, foarte inversunat, in timpul Adunarii Generale a ONU. "Este probabil cea mai mare vanatoare de vrajitoare din istoria americana (...) Este o rusine", a adaugat el.
Potrivit lui Trump, mass-media a prezentat aceasta conversatie ca "o discutie venita direct din infern", iar stenograma demonstreaza, in opinia sa, ca a fost o "discutie obisnuita". "O parte a problemei este legata de fake news (...) Exista multi jurnalisti corupti", a mai spus Donald Trump.
Aceasta convorbire, interceptata de serviciile secrete americane, a fost urmata de un denunt intern al unui membru al acestor servicii, presa relatand in urma acestui denunt ca Donald Trump i-ar fi facut o "promisiune" neobisnuita lui Zelenski si l-a incurajat in privinta unei investigatii asupra fiului lui Joe Biden.
Hunter Biden a lucrat incepand din 2014 pentru o companie ucraineana din sectorul gazelor, in perioada cand tatal sau, Joe Biden, era vicepresedinte al SUA in mandatul presedintelui democrat Barack Obama.... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 19:35
Nancy Pelosi, presedintele Camerei Reprezentantilor, a anuntat in mod oficial demararea unei anchete care ar putea avea drept rezultat initierea procedurii de demitere a presedintelui Donald Trump.
"Saptamana aceasta, presedintele Donald Trump a recunoscut ca i-a cerut presedintelui Ucrainei sa comita actiuni care sa il ajute pe el din punct de vedere politic. Prin urmare, Camera Reprezentantilor initiaza astazi o ancheta oficiala in sensul demiterii.
Le cer celor sase comisii sa demareze investigatiile sub aceasta umbrela. Presedintele trebuie tras la raspundere. Nimeni nu este mai presus de lege", a declarat Nancy Pelosi, citata de Fox News.
Aceasta decizie vine in contextul in care Donald Trump este suspectat ca i-a cerut presedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, intr-o convorbire desfasurata pe 25 iulie, sa ofere informatii compromitatoare despre activitati de afaceri ale lui Joseph Biden si ale fiului acestuia, Hunter Biden.
Fostul vicepresedinte american Joe Biden i-a solicitat presedintelui Donald Trump sa publice transcrierea convorbirii telefonice, afirmand ca acest comportament este "anormal" si "submineaza securitatea nationala".
"Inseamna ca a folosit puterea si resursele Statelor Unite pentru a pune presiune pe un alt stat - un partener care se afla sub asaltul direct al Rusiei - fortand Ucraina sa incalce statul de drept pentru a face o favoare politica", a declarat Biden.
Donald Trump denunta un act de "hartuire prezidentiala"
In... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 00:47
Presedintele SUA, Donald Trump, se teme ca declaratiile pe care le-ar face in audierile Comisiei speciale care ancheteaza cooperarea cu Rusia ar putea conduce la acuzatii privind marturie mincinoasa.
Donald Trump crede ca investigatorii ar putea compara declaratiile sale cu cele ale fostului director FBI James Comey si se teme ca discrepantele pot fi folosite impotriva lui de Comisia condusa de procurorul special Robert Mueller, informeaza site-ul agentiei Reuters.
"Deci, daca eu spun ceva, iar James Comey spune altceva si este cuvantul meu impotriva cuvantului sau, iar el este prieten bun cu Mueller, Mueller ar putea spune: 'Ei bine, eu il cred pe Comey' si, chiar daca eu spun adevarul, as deveni mincinos. Nu este bine", a declarat Donald Trump pentru agentia Reuters.
Donald Trump a refuzat sa spuna daca va accepta sa fie audiat de Comisia Robert Mueller.
Presedintele SUA, Donald Trump, a afirmat vineri ca procurorul special Robert Mueller, care ancheteaza ingerintele electorale ruse, este o persoana controversata, si a decis retragerea accesului la date secrete pentru un oficial din cadrul Departamentului Justitiei.
Dupa ce i-a retras accesul la date clasificate fostului director CIA John Brennan, Donald Trump a semnalat vineri ca va dispune aceeasi masura in cazul lui Bruce Ohr, un oficial din cadrul Departamentului Justitiei.
"Cred ca Bruce Ohr este o rusine. Cred ca ii voi retrage foarte rapid" accesul la date clasificate, a declarat Donald Trump,... mai mult
Marti, 21 August 2018, ora 21:02
Paul Manafort, care a fost pentru trei luni seful campaniei electorale al actualului presedinte al SUA, Donald Trump, este anchetat pentru o posibila infractiune de spalare de bani.
Potrivit unei surse citate de cotidianul american, ancheta este condusa de Robert Muller, procuror special in ancheta privind presupusa implicare a Rusiei in alegerile prezidentiale americane din noiembrie 2016, a informat joi The Wall Street Journal (WSJ), preluat de EFE.
Conform WSJ, investigatiile pe tema unui posibil delict de spalare de bani comis de catre Manafort au inceput in urma cu cateva saptamani.
Ziarul american mai scrie ca cele doua comisii pentru serviciile de informatii - din Senat si din Camera Reprezentantilor - analizeaza posibilitatea ca Manafort sa fi spalat bani, potrivit unor surse la curent cu aceasta ancheta.
Manafort a lucrat timp de cateva luni pentru un partid prorus din Ucraina. Mass media americane au publicat informatii despre datoriile facute de Manafort, in valoare de zeci de milioane de dolari, in ultimii 10 ani.
Comisia pentru serviciile de informatii din Senat a primit rapoarte de la Ministerul de Finante al SUA cu privire la tranzactii internationale pentru a verifica daca afacerile lui Trump au legaturi financiare cu interese ruse, potrivit WSJ, care aminteste ca Trump a negat aceasta posibilitate.
Intr-un interviu acordat miercuri cotidianului american The New York Times, Trump a declarat ca Mueller trebuie sa se concentreze pe ancheta... mai mult
Vineri, 21 Iulie 2017, ora 12:09
Democratii din Comisia de Finante a Camerei Reprezentantilor din SUA au cerut Deutsche Bank detalii despre eventuale legaturi financiare cu Kremlinul ale unor membri ai familiei Trump si apropiati ai presedintelui american, insa bancherii germani nu se grabesc sa raspunda.
O sursa din conducerea bancii a confirmat pentru agentia de presa Reuters ca reprezentantii institutiei de credit au solicitat un timp suplimentar pana la transmiterea unui raspuns.
Solicitarea comisiei din Camera Reprezentantilor a fost semnata doar de membrii Partidului Democrat, niciun republican nefiind de acord cu aceasta investigatie care vizeaza o eventuala garantie financiara acordata de guvernul rus pentru imprumuturile efectuate de firmele lui Trump din industria imobiliara.
"Congresul inca nu are un raspuns la intrebarea daca imprumuturile acordate de Deutsche Bank firmelor lui Donald Trump au fost girate de guvernul rus sau sunt in vreun fel legate de Rusia", au explicat democratii din comisie.
Desigur, Comisia Financiara are puterea de a cere confiscarea documentelor de la sucursala din SUA a bancii germane, dar pentru o actiune de acest tip este necesara si semnatura reprezentantilor Partidului Republican.
Ancheta declansata de comisia din Camera Reprezentantilor vizeaza si alte legaturi periculoase intre Deutsche Bank si Rusia, prin intermediul bancii germane facandu-se spalari de bani de 10 miliarde de dolari in ciuda unei embargou impus de Occident pe transferal averilor... mai mult
Luni, 05 Iunie 2017, ora 11:25
Jurnalistii NY Times au dezvaluit in cursul noptii informatii cu adevarat explozive. Directorul demis al Biroului Federal de Investigatii (FBI), James Comey, a scris un raport dupa o intalnire din 14 februarie cu presedintele Donald Trump, in care a mentionat ca acesta l-a rugat sa renunte la anchetarea lui Michael Flynn ca parte a investigatiei cu privire la implicarea agentilor rusi in alegerile prezidentiale din Statele Unite.
Daca aceste informatii sunt reale, atunci avem de a face cu adevarata definitie din dictionar a obstructionarii justitiei, o acuzatie care ar putea sa duca la punerea sub acuzare a presedintelui Trump in Congres, relateaza CNN.
Citeste si:Trump ramane fara consilierul de securitate. Flynn a demisionat pentru ca era vulnerabil la santajul Moscovei
"Fara tragere de inima trebuie sa spun ca da", a declarat senatorul independent Angus King, dupa ce jurnalistii CNN l-au intrebat despre posibilitatea de punere sub acuzare a presedintelui american, daca se dovedesc reale informatiile incriminatorii din raportul redactat de catre James Comey.
Avand in vedere aceste mize extrem de mari, reprezentantii Casei Albe au incercat sa demonstreze o pozitie de forta cu privire la raportul redactat de directorul demis al FBI, insistand ca respectivul raport contine mai multe erori si interpretari proaste ale discutiei purtate pe 14 februarie cu presedintele Trump.
"In timp ce presedintele a exprimat in repetate randuri ca generalul Flynn este un om... mai mult
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 10:17
Vestea demiterii directorului FBI, James Comey, de catre presedintele Donald Trump a starnit o adevarata furtuna de comentarii pe retelele de socializare, printre cei care critica gestul presedintelui american numarandu-se pana si fostul spion Edward Snowden, o tinta lui Comey.
Snowden, un personaj urmarit pentru ca a dat in vileag practicile de spionaj ale NSA asupra liderilor politici din unele state aliate, crede ca Trump a luat in acest caz o decizie gresita, chiar daca Comey a fost unul dintre cei care l-au vanat cu inversunare, relateaza CNBC.
"Directorul FBI a cautat ani la rand sa ma bage in puscarie pentru activitatile mele politice. Daca eu ma pot opune demiterii lui, la fel poti si tu", a postat spionul refugiat in Rusia pe contul sau de Twitter.
Momentul demiterii directorului FBI coincide cu un scandal imens declansat la Washington, in care CIA si Biroul Federal de Investigatii au ajuns la concluzia ca exista unele indicii clare privind amestecul Moscovei in alegerile prezidentiale de anul trecut cu intentia de a-l favoriza pe Donald Trump.
Unul dintre personajele cheie din scandal, banuit a fi servit drept parghie pentru interesele Kremlinului, Michael Flynn, consilier prezidential pentru securitate nationala al lui Donald Trump timp de cateva saptamani, a fost tras pe linie moarta si protejat de actuala administratie de la Casa Alba, lucru care a starnit furia opozantilor din tabara democrata.
Acum, demiterea directorului FBI, o institutie... mai mult
Miercuri, 10 Mai 2017, ora 10:05
Jurnalistii New York Times sustin ca presedintele Donald Trump ar urma sa-l pastreze pe James Comey la conducerea Biroului Federal de Investigatii (FBI).
Asta in ciuda faptului ca este vizat de o ancheta lansata de Inspectoratul General al Departamentului de Justitie, care pune sub semnul intrebarii deciziile luate in investigatia serverului privat de e-mail al democratei Hillary Clinton.
James Comey i-a anuntat deja pe agentii de rang inalt ca a fost rugat sa ramana la conducerea FBI chiar de presedintele Donald Trump.
Decizia de a-l pastra in pozitie pe James Comey l-ar scuti pe miliardarul republican de o batalie grea pentru confirmarea unui nou director al Biroului Federal de Investigatii, dupa ce o parte din demnitarii propusi de presedintele republican au intampinat dificultati si intrebari dure in timpul audierilor din Senat.
De asemenea, directorul agentiei ar urma sa ramana la conducerea anchetei FBI cu privire la legaturile suspecte dintre mai multi consilieri ai presedintelui american si Kremlin.
Totusi, decizia este cel putin surprinzatoare avand in vedere ca miliardarul republican a criticat dur in timpul campaniei electorale Biroul Federal de Investigatii si Departamentul de Justitie pentru ca nu au inculpat-o pe Hillary Clinton. Dupa victoria in alegerile prezidentiale, acesta a precizat ca nu s-a decis daca il va demiste sau nu pe Comey.
Legea federala arata ca directorul agentiei este numit pentru un mandat de zece ani, pentru a se... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2017, ora 17:38