Grupul sud-coreean Samsung s-a oferit sa renunte la declansarea in Europa de procese legate de patente impotriva rivalilor, pentru a obtine incheierea amiabila a unei investigatii antitrust, au anuntat, joi, autoritatile de reglementare din UE.
Propunerea Samsung vine dupa ce Comisia Europeana a avertizat ca procesele intentate de Samsung incalca reglementarile antitrust ale UE, scrie New York Times. Samsung ar putea evita o amenda de pana la 18,3 miliarde de dolari daca executivul comunitar accepta oferta.
Samsung si Apple, cei mai mari producatori de smartphone-uri din lume, au in derulare procese in tribunale din peste zece tari, in incercarea de a obtine o cota cat mai mare din piata profitabila a dispozitivelor mobile.
Partile interesate in propunerea Samsung au o luna la dispozitie pentru comentarii
"Samsung s-a oferit sa nu mai incerce timp de cinci ani sa obtina, impotriva companiilor care accepta o schema de licentiere, decizii judecatoresti privind patentele care reprezinta standarde la nivelul industriei", se arata intr-un comunicat al Comisiei.
Partile interesate in propunerea Samsung au la dispozitie o luna pentru a trimite comentarii.
Comisia, care a acuzat in mai si Motorola Mobility cu practici anticompetitive similare, a afirmat ca investigatia in cazul Samsung va aduce mai multa claritate la nivelul industriei telecom. mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 14:54
Google a transmis Comisiei Europene (CE) un nou set de propuneri pentru solutionarea investigatiei antitrust inceputa in urma cu trei ani de executivul UE cu privire la practicile companiei in sectorul cautarilor pe internet, transmite Bloomberg.
"Am primit noi propuneri de la Google in saptamana care a trecut. Daca vom fi satisfacuti cu noile propuneri, putem avansa catre o solutie agreata in urmatoarele luni", a declarat pentru Bloomberg comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia.
Google este acuzata ca promoveaza propriile servicii specializate de cautare, precum Google News sau Google Finance. Totodata, CE incearca sa determine daca Google copiaza de la companii concurente recenzii la produse turistice sau la restaurante si daca are acorduri cu alte site-uri sau cu dezvoltatori de software indreptate impotriva concurentilor din industria publicitatii.
Google a propus anterior Comisiei Europene sa eticheteze serviciile proprii si sa ataseze acestora link-uri catre cele mai populare servicii specializate ale companiilor rivale. Propunerea a fost respinsa in luna iulie de Almunia, dupa ce mai multi concurenti ai Google, printre care si Microsoft, au cerut CE sa obtina concesii mai dure din partea Google.
"Odata ce vom fi finalizat analiza, odata ce vom fi verificat daca aceste noi propuneri ar putea inlatura motivele noastre de ingrijorare, vom transmite Google ce are de facut", a afirmat Almunia, referindu-se la noile propuneri.
Propunerile... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 12:18
Comisia Europeana (CE) investigheaza daca Apple incearca sa scoata producatori rivali de smartphone-uri de pe piata din Europa folosind tactici de vanzari anticoncurentiale si restrictii tehnice in privinta iPhone.
Apple se confrunta cu presiune in crestere din partea autoritatilor, dupa ce saptamana trecuta senatorii americani l-au audiat pe directorul general, Tim Cook, privind practicile companiei de a-si reduce taxele folosind paradisuri fiscale, scrie Financial Times (FT).
Potrivit unor chestionare transmise saptamana trecuta de CE mai multor operatori de telefonie mobila din UE si vazute de FT, ancheta se concentreaza pe termeni de distributie care ar putea favoriza Apple prin prevederea ca niciun rival nu poate obtine conditii mai bune de vanzare.
Investigatia a fost declansata in urma plangerilor unor operatori de telefonie mobila si se afla inca intr-o faza preliminara. Inainte de deschiderea unei anchete formale de abuz, Comisia trebuie sa ajunga la concluzia ca Apple are o pozitie dominanta pe piata smartphone din UE. Succesul Samsung in ultimii ani pe piata smartphone ar putea face, insa, dificila o astfel de concluzie.
Apple afirma ca toate contractele companiei respecta legile UE.
Chestionarul de noua pagini transmis operatorilor telecom vizeaza in principal tacticile de vanzari, inclusiv daca Apple impune achizitia unui numar minim de iPhone-uri, restrictii in privinta bugetelor de marketing si clauze care stipuleaza ca Apple sa nu primeasca... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 15:29