Congresul SUA a anuntat luni o ampla investigatie privind rolul marilor companii din sectorul tehnologic, inclusiv Google, Facebook, Amazon, Apple, pentru a determina daca ele au sufocat concurenta, transmit DPA si Reuters.
Investigatia este primul indiciu important ca oficialii americani vor sa reglementeze gigantii din domeniul tehnologiei, cum ar fi Google, Amazon si Apple, care sunt din ce in ce mai criticati pentru pozitia lor dominanta pe piata si protectia insuficienta a datelor cu caracter personal.
"Cresterea monopolului puterii in economia noastra este una din cele mai presante dificultati politice si economice cu care ne confruntam astazi. Pozitia dominata pe piata digitala prezinta un pericol urias", a apreciat congresmenul democrat David N. Cicilline, seful subcomitetului antitrust.
Investigatia beneficiaza de sprijinul ambelor partide importante reprezentate in Congresul SUA.
In timpul unei conferinte de presa desfasurate luni, Cicillinea declarat ca Google, Amazon si Facebook reprezinta "o parte semnificativa" din ancheta, a informat site-ul Politico.
La inchiderea sedintei bursiere de luni, actiunile Facebook inregistrau un declin de 7,5%, titlurile Alphabet (societatea-mama a Google) au scazut cu 6% iar cele ale Amazon cu 4,6%.
Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca Departamentul american al Justitiei (DoJ) si Comisia Federala pentru Comert (FTC) au impartit supervizarea Google, Facebook, Amazon si... mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 10:13
Google ar putea scapa de o posibila amenda de 5 miliarde de dolari, 10% din veniturile sale din 2012, in cadrul unei intelegeri cu Executivul european.
Intelegerea ar pune capat unei investigatii privind practici anticoncurentiale, initiata in urma cu trei ani de Comisia Europeana (CE), aminteste Reuters.
De asemenea, compania care opereaza cel mai mare motor de cautare din lume a primit anul trecut, intr-un caz similar, doar "o mustrare usoara" din partea Federal Trade Commission, institutia antitrust din SUA.
O decizie ar urma sa fie luata in urmatoarele zile sau saptamani, a precizat un important oficial al Uniunii Europene (UE) pentru Reuters.
Conform oficialilor UE, propunerea Google, a treia dupa ce primele doua au fost respinse de ...citeste mai departe despre "Google, pe cale de a scapa de o amenda colosala - ce este dispus sa faca" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 17:23
Google a transmis Comisiei Europene (CE) un nou set de propuneri pentru solutionarea investigatiei antitrust inceputa in urma cu trei ani de executivul UE cu privire la practicile companiei in sectorul cautarilor pe internet, transmite Bloomberg.
"Am primit noi propuneri de la Google in saptamana care a trecut. Daca vom fi satisfacuti cu noile propuneri, putem avansa catre o solutie agreata in urmatoarele luni", a declarat pentru Bloomberg comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia.
Google este acuzata ca promoveaza propriile servicii specializate de cautare, precum Google News sau Google Finance. Totodata, CE incearca sa determine daca Google copiaza de la companii concurente recenzii la produse turistice sau la restaurante si daca are acorduri cu alte site-uri sau cu dezvoltatori de software indreptate impotriva concurentilor din industria publicitatii.
Google a propus anterior Comisiei Europene sa eticheteze serviciile proprii si sa ataseze acestora link-uri catre cele mai populare servicii specializate ale companiilor rivale. Propunerea a fost respinsa in luna iulie de Almunia, dupa ce mai multi concurenti ai Google, printre care si Microsoft, au cerut CE sa obtina concesii mai dure din partea Google.
"Odata ce vom fi finalizat analiza, odata ce vom fi verificat daca aceste noi propuneri ar putea inlatura motivele noastre de ingrijorare, vom transmite Google ce are de facut", a afirmat Almunia, referindu-se la noile propuneri.
Propunerile... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 12:18
UE ar putea incepe o ancheta pentru a determina daca Google si-a sustinut platforma Android si serviciile destinate smartphopne-urilor si tabletelor prin licentierea sub cost si contracte de exclusivitate cu producatorii.
Autoritatile antitrust ale UE s-au concentrat, in faza preliminara a investigatiei, pe acordurile dintre Google si furnizorii de smartphone-uri care ar putea incalca reglementarile privind concurenta, arata documente obtinute de Financial Times.
Investigatia informala, deschisa de peste un an, a fost accelerata de sesizari recente transmise Comisiei de 14 companii rivale intre care Microsoft, Nokia si Oracle.
Acuzatiile includ licentierea software-ului Android sub costuri si "posibile cereri din partea Google pentru anularea sau amanarea lansarilor de smartphone-uri" bazate pe sisteme de operare rivale sau livrate cu servicii mobile rivale.
Comisia va analiza si daca Google a impus acorduri de exclusivitate cu producatorii de smartphone-uri si tablete in privinta preinstalarii unor servicii ale Google care sunt livrate de obicei impreuna cu Android, precum YouTube.
Aproximativ 74% din totalul dispozitivelor mobile vandute in T1 erau dotate cu Android
Utilizarea la scara larga a Android de catre producatorii de smartphone-uri a consolidat pozitia Google de lider pe servicii mobile online, precum cautare sau harti. Dispozitivele mobile cu sistemul de operare Android au reprezentat 74% din totalul vanzarilor la nivel global in primul... mai mult
Sambata, 15 Iunie 2013, ora 11:10
Google propune modificarea paginii sale de cautare, astfel incat serviciile sale proprii sa fie diferentiate de cele ale companiilor concurente, timp de cinci ani, pentru inchiderea unei investigatii antitrust a Comisiei Europene.
Proprietarul celui mai utilizat motor de cautare din lume a propus sa diferentieze serviciile proprii de cautare de alte linkuri nou create, catre trei servicii de cautare concurente, plasate vizibil, potrivit unui comunicat al CE, transmite Bloomberg.
Google va oferi tuturor site-urilor posibilitatea de a nu permite includerea continutului lor in serviciile sale specializate, asigurand in acelasi timp ca decizia nu va afecta pozitia acestor site-uri in rezultatele motorului sau general de cautare.
Site-urile specializare de cautare concentrate pe cautarea de produse sau pe interogari cu caracter local vor putea sa marcheze anumite categorii de informatii astfel incat acestea sa nu fie inregistrate sau folosite de Google.
Publisherii de ziare vor avea la dispozitie un mecanism prin care vor controla pagina cu pagina afisarea continutului lor pe Google News.
Google nu va mai include in acordurile cu publisherii vreo obligatie scrisa sau nescrisa de a colabora exclusiv cu Google in domeniul publicitatii prin serviciile de cautare online. In plus, companiile de publicitate nu vor mai fi impiedicate prin contract sa efectueze campanii de promovare pe platforme concurente.
Comisarul pentru Concurenta Joaquin Almunia a incercat sa... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 17:27
Google este pe cale sa ofere concesii, precum promisiunea de a nu copia fara permisiune continut de pe alte site-uri, pentru inchiderea fara urmari a unei investigatii antitrust din SUA care dureaza de 20 de luni, au declarat doua surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg.
Compania va permite totodata furnizorilor de publicitate sa compare performantele reclamelor de pe Google cu cele postate pe alte motoare de cautare, a aratat una dintre surse.
In urma concesiilor, investigatia Comisiei Federale pentru Comert va fi oprita fara sa aiba loc un proces sau un acord de inchidere a acesteia cu Google.
Oprirea anchetei fara nicio masura impotriva Google ar fi o lovitura pentru companii concurente precum Microsoft, Yelp si Expedia.
Mai multe companii din domeniul comertului electronic si al serviciilor de cautare pe Internet s-au asociat pentru a presa agentia americana sa actioneze impotriva pozitiei dominante detinute de Google, care ar favoriza propriile servicii.
Un purtator de cuvant al Google a refuzat sa comenteze. mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 08:30
Comisia Europeana vrea sa includa platforma Android in cadrul unui set de intelegeri cu Google, care se afla intr-o investigatie privind practicile de care dispune in urma pozitiei sale dominante in piata.
Comisia Europeana a dat companiei Google termen pana in data de 2 iulie sa rezolve mai multe probleme antitrust, pentru a se evita un proces. Directorul Google, Eric Schmidt s-a intalnit de mai multe ori cu Joaquin Almunia, comisarul Comisiei Europene pe probleme de competitie, potrivit TechWeek Europe.
Comisarii Comisiei au spus ca Google isi favorizeaza produsele in rezultatele cautarilor online, ca ia continut de la rivalii sai, precum review-uri de restaurante si ca abuzeaza de pozitia sa dominanta in publicitatea online.
Google a negat toate acuzatiile si a cautat sa ajunga la o intelegere, in urma careia ar schimba cateva din practicile sale, dar fara sa admita ca a incalcat legea.
Google spera ca va crea un precedent in ceea ce priveste o intelegere cu o autoritate antitrust, mai ales in conditiile in care compania se afla in investigatie si in Statele Unite sau Asia. mai mult
Duminica, 22 Iulie 2012, ora 16:21
Fondatorii Google Larry Page si Sergey Brin vor fi intervievati de autoritatile americane antitrust si au angajat o firma de avocatura care i-a reprezentat pe presedintele Bill Clinton, pe fostul presedinte al Rezervei Federale Alan Greenspan si pe senatorul Edward Kennedy.
Sefii Google au angajat firma de avocatura Williams & Connolly din Washington, au spus doua surse apropiate situatiei, care nu stiu cand vor avea loc audierile, relateaza Bloomberg.
Planurile de audiere a lui Larry Page si Sergey Brin survin in conditiile in care Comisia Federala pentru Comert (FTC) accelereaza investigarea operatorului celui mai popular motor de cautare din lume.
Jon Leibowitz, presedintele Comisiei, a declarat in aceasta saptamana ca se asteapta ca investigatia sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an, agentia urmand sa decida daca va da sau nu in judecata Google.
FTC analizeaza daca Google ordoneaza incorect rezultatele cautarilor astfel incat sa favorizeze afacerile proprii si majoreaza tarifele de publicitate ale firmelor concurente, au spus surse apropiate situatiei.
O purtatoare de cuvant a Google, Jill Hazelbaker, si Peter Kaplan, reprezentant al FTC, au refuzat sa comenteze.
O sursa apropiata situatiei a declarat la sfarsitul lunii mai ca presedintele Google, Eric Schmidt, ar fi urmat sa fie audiat in aceasta saptamana. mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 19:03