Comisia Europeana intentioneaza sa acuze Google ca se foloseste de pozitia sa dominanta in cautarile pe Internet pentru a favoriza serviciile proprii in defavoarea altora.
Daca CE isi pune in practica intentia, va fi unul dintre cele mai mari cazuri antitrust din Europa, dupa dosarul Microsoft, scrie New York Times.
Un anunt in acest sens ar putea fi facut miercuri, la Bruxelles. Decizia de a acuza Google de abuz de pozitie dominanta este cea mai noua evolutie intr-o lunga ancheta cu privire la activitatile companiei in Europa, unde detine aproximatvi 90% din piata de cautare.
Daca ...citeste mai departe despre "Google afla daca va fi pusa sub acuzare de Comisia Europeana" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 09:06
Google a transmis Comisiei Europene (CE) un nou set de propuneri pentru solutionarea investigatiei antitrust inceputa in urma cu trei ani de executivul UE cu privire la practicile companiei in sectorul cautarilor pe internet, transmite Bloomberg.
"Am primit noi propuneri de la Google in saptamana care a trecut. Daca vom fi satisfacuti cu noile propuneri, putem avansa catre o solutie agreata in urmatoarele luni", a declarat pentru Bloomberg comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia.
Google este acuzata ca promoveaza propriile servicii specializate de cautare, precum Google News sau Google Finance. Totodata, CE incearca sa determine daca Google copiaza de la companii concurente recenzii la produse turistice sau la restaurante si daca are acorduri cu alte site-uri sau cu dezvoltatori de software indreptate impotriva concurentilor din industria publicitatii.
Google a propus anterior Comisiei Europene sa eticheteze serviciile proprii si sa ataseze acestora link-uri catre cele mai populare servicii specializate ale companiilor rivale. Propunerea a fost respinsa in luna iulie de Almunia, dupa ce mai multi concurenti ai Google, printre care si Microsoft, au cerut CE sa obtina concesii mai dure din partea Google.
"Odata ce vom fi finalizat analiza, odata ce vom fi verificat daca aceste noi propuneri ar putea inlatura motivele noastre de ingrijorare, vom transmite Google ce are de facut", a afirmat Almunia, referindu-se la noile propuneri.
Propunerile... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 12:18
Google propune modificarea paginii sale de cautare, astfel incat serviciile sale proprii sa fie diferentiate de cele ale companiilor concurente, timp de cinci ani, pentru inchiderea unei investigatii antitrust a Comisiei Europene.
Proprietarul celui mai utilizat motor de cautare din lume a propus sa diferentieze serviciile proprii de cautare de alte linkuri nou create, catre trei servicii de cautare concurente, plasate vizibil, potrivit unui comunicat al CE, transmite Bloomberg.
Google va oferi tuturor site-urilor posibilitatea de a nu permite includerea continutului lor in serviciile sale specializate, asigurand in acelasi timp ca decizia nu va afecta pozitia acestor site-uri in rezultatele motorului sau general de cautare.
Site-urile specializare de cautare concentrate pe cautarea de produse sau pe interogari cu caracter local vor putea sa marcheze anumite categorii de informatii astfel incat acestea sa nu fie inregistrate sau folosite de Google.
Publisherii de ziare vor avea la dispozitie un mecanism prin care vor controla pagina cu pagina afisarea continutului lor pe Google News.
Google nu va mai include in acordurile cu publisherii vreo obligatie scrisa sau nescrisa de a colabora exclusiv cu Google in domeniul publicitatii prin serviciile de cautare online. In plus, companiile de publicitate nu vor mai fi impiedicate prin contract sa efectueze campanii de promovare pe platforme concurente.
Comisarul pentru Concurenta Joaquin Almunia a incercat sa... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 17:27
Google ar putea modifica pagina de start a celui mai popular motor de cautare din lume, in incercarea de a ocoli o investigatie din partea Uniunii Europene.
Comisia Europeana vrea sa stabileasca daca Google incalca regulile concurentei loiale, potrivit Bloomberg.
Compania americana este acuzata ca isi promoveaza propriile servicii prin intermediul motorului sau de cautare pe Internet.
Google a initiat mai multe propuneri oficiale catre Comisia Europeana, pentru remedierea situatiei, potrivit purtatorului ce cuvant al comisarului european Joaquin Almunia. mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 16:01
Comisia Europeana vrea sa includa platforma Android in cadrul unui set de intelegeri cu Google, care se afla intr-o investigatie privind practicile de care dispune in urma pozitiei sale dominante in piata.
Comisia Europeana a dat companiei Google termen pana in data de 2 iulie sa rezolve mai multe probleme antitrust, pentru a se evita un proces. Directorul Google, Eric Schmidt s-a intalnit de mai multe ori cu Joaquin Almunia, comisarul Comisiei Europene pe probleme de competitie, potrivit TechWeek Europe.
Comisarii Comisiei au spus ca Google isi favorizeaza produsele in rezultatele cautarilor online, ca ia continut de la rivalii sai, precum review-uri de restaurante si ca abuzeaza de pozitia sa dominanta in publicitatea online.
Google a negat toate acuzatiile si a cautat sa ajunga la o intelegere, in urma careia ar schimba cateva din practicile sale, dar fara sa admita ca a incalcat legea.
Google spera ca va crea un precedent in ceea ce priveste o intelegere cu o autoritate antitrust, mai ales in conditiile in care compania se afla in investigatie si in Statele Unite sau Asia. mai mult
Duminica, 22 Iulie 2012, ora 16:21