Britanicul Tim Berners-Lee, principalul inventator al "world wide web" (denumirea oficiala a internetului, n.r.), a avertizat, vineri, in legatura cu aparitia unui internet "cenzurat si aflat sub supraveghere", care ar constitui o amenintare pentru democratie.
"Internetul si retelele de socializare ii incurajeaza tot mai mult pe oameni sa se organizeze, sa actioneze si sa expuna faptele rele comise in cele patru colturi ale planetei. Acest lucru ameninta anumite guverne si antreneaza o crestere a supravegherii si a cenzurii, care ameninta la randul lor viitorul democratiei", a declarat britanicul in varsta de 58 de ani, care a lansat internetul in prima zi de Craciun in 1990.
"Masuri curajoase sunt de acum esentiale pentru a garanta salvarea drepturilor noastre fundamentale la viata privata si la libertate de opinie in spatiul online", a adaugat Tim Berners-Lee, cu ocazia prezentarii rezultatelor pe 2013 furnizate de "Web Index", un serviciu care masoara cresterea, utilitatea si impactul pe care internetul le are asupra indivizilor si natiunilor.
A fost alcatuit in acest sens si un clasament pe tari, in care primul loc este ocupat de Suedia, urmata de Norvegia. In ciuda criticilor recente referitoare la violarea vietii private generate mai ales de dezvaluirile facute de Edward Snowden, Marea Britanie si Statele Unite ocupa locurile al treilea, respectiv al patrulea, in acest clasament, gratie unor criterii precum "disponibilitatea continuturilor pertinente" si... mai mult
Duminica, 24 Noiembrie 2013, ora 16:10
In goana dupa profit, introducerea de comisione a devenit o practica obisnuita in randul bancherilor. Comisionul de utilizare a ATM-ului, a POS-ului, comisionul de deschidere a contului, de interogare sold sau pentru depunerile de numerar, sunt doar cateva din comisionele care contribuie considerabil la cresterea veniturilor bancilor.
"Institutiile de credit sunt in cautare disperata de surse suplimentare de venituri, in conditiile in care veniturile din marja de dobanda au scazut si creditele s-au imputinat", a declarat pentru Business24, Aurelian Dochia, analist financiar.
Grav este ca bancile nu se opresc aici. In goana dupa profit, institutiile de credit au ales sa taxeze pana si clientii care incaseaza bani in cont.
Orice operatiune inseamna comision
Cu o mare necesitate de lichiditatii, bancile aleg sa taxeze pana si banii pe care clientii ii incaseaza in cont. Aceste comisioane pentru incasari difera in functie de banca si de sumele primite. In timp ce o parte din banci nu percep astfel de taxe, cele mai importante le iau bani clientilor, "recompensand" astfel clientii pentru fidelitate.
"Bancile incearca, pe de o parte, sa isi diversifice sursele de venit pentru a nu mai fi dependente de o singura sursa, iar pe de alta parte, sa isi imbunatateasca peformanta intr-o anumita masura", sustine analistul.
Spre exemlu, clientii BCR platesc cel mai mare comision la incasarile in cont, de la 6 lei/operatiune pana la 35 de lei in functie de suma depusa,... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 08:00
Cea de-a 12 editie a conferintei de afaceri Zilele Biz va avea loc intre 11 si 15 noiembrie 2013 la Hotelul Howard Johnson din Bucuresti si va aduce in fata participantilor o multitudine de modele romanesti de performanta la nivel international: afaceri, idei si oameni.
De la Mircea Tudor, investitorul MB Telecom si dublu laureat al Salonului de Inventii de la Geneva la simpaticii Fredo&Pidjin, de la premianti in antreprenoriat social european la tanarul inventator Ionut Budisteanu, de la business-uri consacrate ca cele ale lui Camelia Sucu, Jean Valvis sau Iulian Stanciu la afaceri sociale sau business-uri tech ca MavenHut sau UberVu, peste 60 de invitati si peste 50 de sesiuni de prezentari si workshopuri vor servi ca modele in inovatie, antreprenoriat, management, CSR si media.
Pana pe data de 1 noiembrie, organizatorii ofera, pentru doua bilete cumparate, posibilitatea ca cea de-a treia sa participe gratuit.
Ce mai ofera Zilele Biz?
trei studii de piata realizate de Unlock Market Research, Hay Group Romania si Ipsos Research despre Excelenta in antreprenoriat, Best Companies for Leaders si Cele mai inovatoare branduri
Peste 10 modele de afaceri inovative, intre care platforma Glazeon a lui Denis Todirica, serviciul de monitorizare oferit de UberVu lansat de Vladimir Oane, compania de jocuri online MavenHut condusa de Bobby Voicu si aplicatia de muzica, Zonga, lansata de Sergiu Biris. Alte afaceri originale ne duc in zona de background screening prin... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 15:39
Parlamentarii au adoptat dispozitiile generale din proiectul de buget pentru 2013, ce prevad venituri de 98,182 milioane de lei si cheltuieli de 116,359 de milioane de lei. In acest caz, deficitul bugetului de stat a ajuns la 18,176 de milioane de lei.
Fostul premier Mihai-Razvan Ungureanu a declarat ca Executivul a picat examenul bugetului si ca nu este nevoie de o armata de specialisti guvernamentali ca sa inventeze noi taxe si impozite.
La randul sau, presedintele Comisiei de buget din Camera, Dan Radu Rusanu, a declarat ca au fost depuse peste 13.500 de amendamente la buget si ca ar fi fost necesar de un al doilea buget, pentru a satisface aceste amendamente.
Parlamentarii au inceput negocierile pe baza proiectului de buget pentru 2013, prezentat de premierul Victor Ponta, in fata Camerelor reunite. Ponta a declarat ca in buget sunt sume mai mari pentru investitii si ca este un sustinator al cotei unice.
Proiectul de lege a bugetului de stat pentru 2013 a fost adoptat vineri de Comisiile parlamentare reunite de buget-finante cu 23 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri.
Proiectul de buget pe anul 2013 este fundamentat pe un Produs Intern Brut de 623,314 miliarde lei, o crestere economica de 1,6%, o inflatie medie anuala de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro si un deficit bugetar consolidat de 2,1% din PIB - 13,394 miliarde de lei.
In proiectul de buget sunt prevazute sume pentru reintregirea salariilor bugetarilor si pentru indexarea pensiilor cu... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:36
Inventatorul Web-ului, Tim Berners-Lee, a pus in garda vineri, la Davos, impotriva tentatiei guvernelor de a controla aceasta retea, sprijinit in parte de mediul de afaceri, ingrijorat de 'compromisul' ce trebuie facut in materie de libertate si siguranta pentru internauti, relateaza sambata France Presse.
'Visul este acela al unei retele de internet deschise', a explicat Berners-Lee, mentionand explozia retelelor de socializare.
Din pacate, guvernele nu inteleg situatia asa, a regretat el, evocand recenta sinucidere a lui Aaron Swartz, un militant de pe internet de 26 de ani, urmarit de justitia americana pentru ca ar fi copiat si postat on-line milioane de pagini de date stiintifice private, dar pe care el le-a considerat de interes public.
Guvernele trebuie sa accepte sa faca publice mai multe date, pentru a permite unui numar cat mai mare de informatii sa amelioreze vietile noastre, a sustinut informaticianul. 'Guvernele pot gasi 101 de motive bune pentru a nu face acest lucru, dar, in realitate, este vorba mai ales de control', a subliniat el.
Problema a fost discutata pe larg in aceasta saptamana, la Davos, atat de catre experti, cat si de catre protagonistii economici care opereaza in reteaua ce nu exista cu ceva mai mult de 20 de ani in urma.
Sefa grupului american Yahoo, Marissa Mayer, le-a explicat participantilor la cel de-al 43-lea Forum Economic Mondial ca gigantii internetului cauta in mod constant un compromis intre respectarea vietii private... mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 10:23
Multe companii au incercat sa inventeze un dispozitiv care sa citeasca mintea umana. La targul CES 2013 din SUA a fost prezentat un astfel de aparat care face exact acest lucru.
Compania Interaxon a prezentat o inventie care este capabila sa citeasca gandurile oamenilor, scrie engadget.com. Forma ei este una neobisnuita, aceasta asemanandu-se cu o bentita pusa pe cap.
Compania respectiva a inventat si o serie de aplicatii care leaga dispozitivul de alte gadgeturi, aplicatiile inventiei fiind numeroase. Printre ele se afla posibilitatea de a controla anumite jocuri doar cu mintea sau un program care ajuta la imbunatatirea memoriei, atentiei si activitatii cognitive.
Citeste mai multe despre Inventia uimitoare care iti citeste gandurile (Video) pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 09:57
Chiar daca inca nu calatorim in timp, nu ne teleportam sau nu platim totul cu telefonul mobil, nu inseamna ca in viitorul apropiat nu vom face lucruri de-a dreptul incredibile cu ajutorul noilor inventii.
Daca va intrebati ce ne asteapta in anul 2013 din punct de vedere al tehnologiei, aruncati o privire peste urmatoarele gadgeturi prezentate de MSNBC:
Plata cu telefonul mobil
Ne apropiem tot mai mult de momentul in care portofelul va deveni amintire. Tot ce va conta va fi telefonul mobil. Cu el vom putea face orice, inclusiv sa platim la magazin toate cumparaturile.
Acum, serviciul Google Wallet stocheaza tot ce ai in telefon si iti permite sa platesti cu acest aparat. Problema este ca el foloseste tehnologia NFC (Near-Field Communication), care nu e disponibila pentru multe telefoane inteligente.
Citeste mai multe despre Inventii care iti vor schimba viata in 2013 pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 10:41
Industria auto este in continua cautare de inventii care sa faca masinile mai atente cu mediul si sa consume mai putin combustibil. O noua inventie este roata din fibra de carbon.
Fibra de carbon este folosita pentru diverse parti ale unei masini. Acest material prezinta avantajul unei greutati mai mici si al rezistentei, scrie Fox News. Noul model BMW i3 va avea chiar intreaga structura din fibra de carbon.
Compania Carbon Revolution va produce roti din fibra de carbon pentru modelul Porsche 911. In total, greutatea de care scapa masina prin folosirea acestor roti este de 18,7 kg. Costul unui set de roti este de 15.000 de dolari.
Cititi mai multe despre Inventia-minune care va revolutiona piata auto pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 15:53
Eastman Kodak a obtinut aprobarea unui imprumut initial de 650 de milioane de dolari de la Citigroup pentru a-si mentine operaiunile in functiune.
Compania care a inventat camera foto digitala in 1965 are posibilitatea sa gandeasca un plan de reorganizare pana pe 15 februarie 2013, potrivit Journal News.
Deasemenea, judeatorul specializat in insolvente, Allan Gropper, de la tribunalul din New York a stabilit ca termen limita 30 iunie, data la care Kodak trebuie sa obtina procedura de licitatie pentru vanzarea a 1100 actiuni care ar putea aduce companiei cel putin 2 miliarde de dolari.
Profitul companiei a scazut drastic din cauza incetinirii cererii pentru filmul traditional de camere foto, dar si din cauza competitiei din partea Canon si Hewlett Packard pe segmentul de camere foto digitale si imprimante.
Lichiditatile Kodak au scazut la 862 de milioane de dolari la sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului trecut, de la 1,4 miliarde de dolari, detinute in aceeasi perioada a anului 2010. mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 23:00