Unele dintre cele mai populare produse si servicii - de la tehnologia Bluetooth la Facebook si iPhone - au fost inventate incepand cu anul 2000.
In 2007, Steve Jobs a dezvaluit produsul Apple care a schimbat vietile oamenilor pentru totdeauna: iPhone-ul. Servicii online, precum YouTube si Facebook, au avut, de asemenea, un impact major in viata oamenilor, astazi fiind folosite de miliarde de utilizatori din intreaga lume. Iata cateva dintre marile inventii de la inceputul anilor 2000:
Camera foto pentru telefon
In 2000, telefoanele cu camera incorporata au devenit, in mod oficial, disponibile pe piata. Desi majoritatea companiilor au dezvoltat versiuni proprii, J-sH04 a fost primul telefon mobil cu o camera incorporata.
Realizat de Sharp Corporation si lansat de J-Phone, acesta a fost disponibil doar in Japonia, potrivit entrepreneur.com.
USB
USB-ul a fost patentat in 1999 de compania israeliana M-system, insa abia in 2000 a fost vandut primul astfel de dispozitiv in Statele Unite ale Americii de catre compania IBM. Denumit DiskOnKey, USB-ul avea doar opt megabytes.
Bluetooth
Lansarea Bluetooth 1.0 a avut loc in 1999, dar marile companii au inceput sa incorporeze aceasta tehnologie in produsele lor abia incepand cu anul 2000. Ericsson T36 a fost printre primele telefoane mobile dotate cu Bluetooth. Acesta a fost lansat in iunie 2000.
Toyota Prius
Toyota a lansat prima masina hibrid, Prius, in 1997, in Japonia, dar autovehiculul a fost... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 12:27
Astazi, Internetul nu este nici pe departe asa cum isi imagina Tim Berners-Lee ca o sa fie atunci cand l-a creat, in urma cu mai bine de trei decenii.
El a vorbit, luni, la conferinta Web Summit, cu jurnalistii de la CNBC.
Cu aceasta ocazie, a avertizat ca Internetul se afla intr-un moment de cotitura, pentru ca se confrunta cu amenintari grave, printre care se numara influenta prea mare a unor jucatori din piata, scurgeri de date si stirile false.
"Pentru o lunga perioada de timp, m-am gandit ca, daca e gratuit si accesibil pentru toata lumea, atunci oamenii vor face numai lucruri frumoase pe Internet", a explicat acesta.
Dar iata ca nu e deloc cazul de asa ceva.
El a facut o lista de probleme care ameninta aceasta idee a unui Internet liber, deschis, cu ajutorul caruia se creeaza lucruri frumoase. Printre acestea se numara reclamele deranjante, pericolul publicarii datelor personale, hartuirile, raspandirea mesajelor care instiga la ura si concentrarea puterii in mainile catorva companii cum ar fi Facebook si Google.
"Daca ma intrebai acum 10 ani cum percep eu Internetul, as fi zis ca omenirea va face o treaba buna folosindu-l. Credeam ca, daca oamenii vor fi conectati intr-o masura foarte mare, atunci se vor intelege foarte bine si vor deveni o uriasa forta pozitiva. Dar m-am inselat", a marturisit parintele WWW.
Care e solutia
Berners-Lee crede ca toti actorii implicati - autoritatile, companiile IT si utilizatorii - trebuie sa joace un rol in... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 07:37
Tim Berners-Lee, fondatorul World Wide Web-ului, apreciaza ca ne aflam intr-un moment important pentru viitorul Internetului si spune ca utilizatorii ar trebui sa se implice mai mult in modelarea acestuia.
"Problemele pe care le vedem astazi sunt erori in sistem. (...) Erorile pot cauza pagube, insa ele sunt create de oameni si pot fi remediate de oameni", scrie Berners-Lee intr-o succesiune de postari pe Twitter, in contextul scandalului privind folosirea datelor private ale utilizatorilor Facebook de catre firma de consultanta Cambridge Analytica, care a lucrat pentru campania electorala din 2016 a lui Donald Trump.
Pentru a preveni repetarea unor situatii in care datele cu caracter personal ale oamenilor sunt folosite in moduri blamabile de diversi actori, este nevoie de mai multa responsabilitate din partea tuturor partilor implicate.
"Datele mele personale sunt ale mele si doar eu le pot controla. Daca ti s-a dat permisiunea sa folosesti aceste date intr-un anumit scop, foloseste-le doar in acel scop", continua Berners-Lee, adaugand ca o mare parte din cercetare in domenii ca stiinta si medicina depinde de astfel de date.
Cel care in urma cu aproape trei decenii lansa WWW-ul, punand bazele Internetului pe care astazi il folosesc miliarde de oameni din intreaga lume, are un mesaj si pentru acestia din urma.
"Poate ca eu sunt cel care a inventat web-ul, dar voi sunteti cei care il faceti ceea ce este. Si de voi depinde sa construiti un web care sa ne... mai mult
Sambata, 24 Martie 2018, ora 00:00
O companie din Nevada, Unwired Planet, sustine ca a inventat Internetul pentru dispozitivele mobile si a chemat in justitie Samsung Electronics, Huawei Technologies si Google, carora le cere plata drepturilor de proprietate intelectuala.
Unwired Planet, care are sediul peste rau de cartierul cazionurilor din Reno, deasupra unui restaurant italian, are doar 16 angajati si niciun produs. Detine insa un portofoliu de peste 2.000 de brevete, majoritatea cumparate de la compania Ericsson, despre care sustine ca sunt "fundamentale pentru comunicatiile mobile", relateaza Bloomberg.
Unwired Planet a dat in judecata Samsung Electronics, Huawei Technologies si Google, iar saptamana viitoare, la Londra, va incepe primul din cele sase procese intentate de compania americana, care vor dura mai mult de un an.
Pentru producatorii de telefoane mobile, procesele nu sunt doar o neplacere. In documentele depuse in justitie de acestia se arata ca Unwired Planet cere plata unor comisioane... citeste mai departe despre "Samsung, Huawei si Google, date in judecata: O companie sustine ca a inventat Internetul mobil" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 12:34
Britanicul Tim Berners-Lee, principalul inventator al "world wide web" (denumirea oficiala a internetului, n.r.), a avertizat, vineri, in legatura cu aparitia unui internet "cenzurat si aflat sub supraveghere", care ar constitui o amenintare pentru democratie.
"Internetul si retelele de socializare ii incurajeaza tot mai mult pe oameni sa se organizeze, sa actioneze si sa expuna faptele rele comise in cele patru colturi ale planetei. Acest lucru ameninta anumite guverne si antreneaza o crestere a supravegherii si a cenzurii, care ameninta la randul lor viitorul democratiei", a declarat britanicul in varsta de 58 de ani, care a lansat internetul in prima zi de Craciun in 1990.
"Masuri curajoase sunt de acum esentiale pentru a garanta salvarea drepturilor noastre fundamentale la viata privata si la libertate de opinie in spatiul online", a adaugat Tim Berners-Lee, cu ocazia prezentarii rezultatelor pe 2013 furnizate de "Web Index", un serviciu care masoara cresterea, utilitatea si impactul pe care internetul le are asupra indivizilor si natiunilor.
A fost alcatuit in acest sens si un clasament pe tari, in care primul loc este ocupat de Suedia, urmata de Norvegia. In ciuda criticilor recente referitoare la violarea vietii private generate mai ales de dezvaluirile facute de Edward Snowden, Marea Britanie si Statele Unite ocupa locurile al treilea, respectiv al patrulea, in acest clasament, gratie unor criterii precum "disponibilitatea continuturilor pertinente" si... mai mult
Duminica, 24 Noiembrie 2013, ora 16:10
Inventatorul Web-ului, Tim Berners-Lee, a pus in garda vineri, la Davos, impotriva tentatiei guvernelor de a controla aceasta retea, sprijinit in parte de mediul de afaceri, ingrijorat de 'compromisul' ce trebuie facut in materie de libertate si siguranta pentru internauti, relateaza sambata France Presse.
'Visul este acela al unei retele de internet deschise', a explicat Berners-Lee, mentionand explozia retelelor de socializare.
Din pacate, guvernele nu inteleg situatia asa, a regretat el, evocand recenta sinucidere a lui Aaron Swartz, un militant de pe internet de 26 de ani, urmarit de justitia americana pentru ca ar fi copiat si postat on-line milioane de pagini de date stiintifice private, dar pe care el le-a considerat de interes public.
Guvernele trebuie sa accepte sa faca publice mai multe date, pentru a permite unui numar cat mai mare de informatii sa amelioreze vietile noastre, a sustinut informaticianul. 'Guvernele pot gasi 101 de motive bune pentru a nu face acest lucru, dar, in realitate, este vorba mai ales de control', a subliniat el.
Problema a fost discutata pe larg in aceasta saptamana, la Davos, atat de catre experti, cat si de catre protagonistii economici care opereaza in reteaua ce nu exista cu ceva mai mult de 20 de ani in urma.
Sefa grupului american Yahoo, Marissa Mayer, le-a explicat participantilor la cel de-al 43-lea Forum Economic Mondial ca gigantii internetului cauta in mod constant un compromis intre respectarea vietii private... mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 10:23
Figuri ale "primaverii arabe", WikiLeaks, fondatorii Internetului si Uniunea Europeana figureaza printre cei 241 de candidati - un numar record - pentru acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an, informeaza Mediafax."Numarul definitiv al candidaturilor este de 241, dintre care 53 de organizatii", a declarat, marti, directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad. Precedentul record data de anul trecut, cu 237 de candidaturi.
Lista de pretendenti ramane un secret bine pazit timp de cel putin 50 de ani, in conformitate cu statutul Nobel, dar, fara a trada identitatea "nominalizatilor", Lundestad a afirmat ca editia din 2011 este influentata de revoltele populare din lumea araba.
"Am primit mai multe propuneri care reflecta situatia remarcata" in Tunisia, Egipt si Libia, a spus el.
Mii de persoane din intreaga lume - parlamentari si ministri, laureati precedenti, membri ai unor instante internationale, unii profesori de universitate - obisnuiesc sa propuna o candidatura, data-limita pentru trimiterea propunerilor fiind fixata pentru 1 februarie.
Un deputat norvegian, Snorre Valen, a confirmat ca a propus WikiLeaks pentru acordarea premiului Nobel, apreciind ca site-ul creat de australianul Julian Assange si specializat in publicarea de informatii confidentiale a permis ridicarea valului care acopera "coruptia, crimele de razboi si tortura".
Organizatia neguvernamentala rusa pentru drepturile omului Memorial si unul din directorii sai, Svetlana Ganuskina, au fost... mai mult
Marti, 01 Martie 2011, ora 22:28
Vinton Cerf este cunoscut ca unul dintre parintii fondatori ai Internetului, pozitie din care nu i-a fost greu sa se angajeze "sef evanghelist" la Google. Jobul din cadrul gigantului IT i-a oferit posibilitatea sa vorbeasca despre viitorul comunicatiilor digitale, informeaza Wall Street Journal. Intr-un interviu acordat publicatiei americane, Cerf a afirmat ca viitorul Internetului sta sub semnul mai multor trenduri. Primul trend este cel al Internetului mobil. Tehnologiile mobile si accesul la Internet via device-uri mobile devin din ce in ce mai importante, in opinia evanghelistului Google. Cea de-a doua directie importanta este intarirea infrastructurii de Internet in locurile pana de curand inaccesibile, cum ar fi inima Africii. Securitatea onlineBrowserul de Internet este cel mai susceptibil la atacurile hackerilor, crede fondatorul Internetului. Browserul este "naiv", cand vine vorba de downloadat si executat software. Google a incercat sa rezolve aceasta problema, prin decizia de a lansa Chrome in varianta open-source. Platformele open-source permit utilizatorilor sa gaseasca probleme si sa le rezolve. In momentul de fata, cea mai mare problema a browserelor web este cea generata de malware. Despre revolutia din EgiptEgiptul a fost o surpiza pentru toata lumea, cu atat mai mult pentru evanghelistul Google. Unul dintre mesajele revolutiei egiptene este ca tehnologia comunicatiilor a evoluat in ultimii ani atat de mult incat le da utilizatorilor individuali... mai mult
Luni, 28 Februarie 2011, ora 12:59
Tim Berners-Lee, inventatorul internetului, militeaza pentru un acces gratuit la web pentru toata lumea, sustinand importanta apartenentei la o societate informationala, informeaza BBC News Online. Tim Berners-Lee a declarat ca i-ar placea ca accesul la internet sa fie "o setare standard" pentru toti oamenii. El este de parere ca internetul ar putea juca un rol fundamental in demersul de a oferi oamenilor acces la servicii precum cel de ingrijire medicala. El a specificat ca, in prezent, doar 20% din populatie are acces la internet.
"Dar ce se intampla cu restul de 80%? As vrea ca oameniilor sa li se ofere un plan ieftin de acces (la internet, n.r.). As vrea ca ei sa aiba asta gratuit", a declarat Tim Berners-Lee, la conferinta Nokia World, care a avut loc la Londra.
El a mai spus ca dezvoltarea retelelor de telefonie mobila reprezinta o oportunitate pentru oameni de a pastra contactul cu ceilalti. "Dar ce facem cu oamenii care au semnal, dar nu au acces la internet, cei care nu fac parte din societatea informationala.
Initial am crezut ca trebuie sa le oferim apa, acces la servicii de sanatate si apoi luxul accesului la internet, dar nu este chiar asa. Internetul poate juca un rol important in accesarea serviciilor medicale ", a mai spus Berners-Lee.
El este de parere ca internetul ar putea ajuta oamenii sa isi creeze propriile lor comunitati in functie de interese si sa impartaseasca informatii relevante pentru ei.
"Sa nu faci parte din societatea informationala... mai mult
Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 00:44