Tinerii pasionati de inalta tehnologie n-au stat cu mainile incrucisate in aceasta perioada de criza sanitara. Sute de liceeni din Romania si-au pus creativitatea la contributie, iar aplicatiile pe care le-au inventat sunt de utilitate imediata. Sistemul inteligent de semnalizare pentru biciclisti, bratara care iti anunta apropiatii daca esti in pericol, dispozitivul care previne defrisarea, aplicatia prin care inteligenta artificiala iti examineaza si diagnosticheaza pielea, cutia care iti pastreaza obiectele fara virusuri - toate acestea sunt aplicatii nou-noute, gandite de participantii la evenimentul public online al Academiei "Descopera-ti pasiunea in IT". Festivitatea de premiere a proiectelor a avut loc luna aceasta. Iata cateva dintre aplicatiile elaborate de liceeni in 2020:
CyclinGo si Safe Signal, aplicatii mentorate de Bosch Romania
Aplicatia CyclinGo - echipa GetOverIT, mentorata de Bosch Romania. Un proiect cu format dual, reprezentat de o vesta cu leduri care semnalizeaza inteligent prezenta biciclistilor si o aplicatie complementara. Aplicatia personalizeaza vesta, care poate promova branduri ce isi doresc vizibilitate in trafic. "Experienta acestei editii ne arata inca o data ca trebuie sa sustinem inovatia in perioada de criza. Nu o putem pune in >, pentru ca isi pierde vitalitatea, iar la iesirea din criza avem nevoie tocmai de creativitatea tinerilor", a remarcat Liliana Stefan-Cazacu, presedinte al Asociatiei DpIT.
Aplicatia Safe Signal -... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 17:40
Salonul de Inventica PRO INVENT din acest an va aduce in atentia publicului larg o gama de idei creative extrem de ingenioase pe care studentii Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca le dezvolta in cadrul grupurilor de cercetare din diferite laboratoare ale universitatii.
In premiera in acest an, echipa SDC (Seismic Design Competition), avand in componenta studenti din cadrul Facultatii de Constructii si Arhitectura, va testa structura din lemn de balsa cu care va participa la competitia din acest an din Statele Unite ale Americii, la Los Angeles, alaturi de alte universitati de prestigiu din lume.
Simularea va avea loc miercuri, 21 martie 2018, in prima zi a salonului, imediat dupa festivitatea de deschidere, incepand cu ora 13.
Intre cele mai creative idei prezente la salon, bratul robotic cu sase grade de libertate, conceput de studentii Pop Alexandru si Manea Andrei de la Facultatea de Automatica si Calculatoare, reproduce miscarile si gesturile naturale umane fara a folosi senzori de contact fizic, cu aplicabilitate pe scara larga in diferite domenii, de la chirurgia la distanta, pana la depozitele de logistica la distanta.
Automations at your fingertrips, realizat de studentul Bia Beniamin, este un proiect care te ajuta sa faci automatizari fara sa ai nevoie de cunostinte de programare sau electronica. Totul se bazeaza pe module, iar programarea se face prin drag si drop.
Sistemul permite conectarea cu o asistenta vocala si cu algoritmi de recunoastere... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 17:42
Un avion cu celule solare, energie extrasa din lamaie si cartofi, roboti si masini electrice au fost prezentate la Universitatea din Craiova, unde a avut loc "Noaptea alba a experimentului stiintific".
Studenti ai Universitatii din Craiova de la mai multe specializari si-au prezentat inventiile si experimentele la care lucreaza.
Arthur Cretu, din Chisinau, student in ultimul an la Facultatea de Inginerie Electrica din Craiova, a venit la eveniment cu inventia sa, la care a lucrat timp de un an: un avion usor care functioneaza pe baza celulelor solare.
"Am realizat un aeromodel care zboara cu energie solara. Isi asigura functionalitatea pe intreaga zi. Este facut mai mult pentru supraveghere aeriana, dar poate fi utilizat si in alte aplicatii, cum ar fi cartografierea, daca este asigurata cu echipamentul necesar, senzor pentru noxe si alte.
Am muncit la el mai mult de un an, de la proiectare pana la executare. Am avut si suport didactic si inginer, dar executarea fizica am facut-o eu singur", a spus studentul.
Investitia in acest aeromodel s-a ridicat la peste 4.000 lei.
Studentii si cercetatorii de la Facultatea de Stiinte - Departamentul de Fizica propun utilizarea energiei extrase din legume si fructe.
"Experimentul nostru modeleaza energiile ecologice, energii care vor inlocui si trebuie sa inlocuiasca pe viitor energiile conventionale care sunt foarte poluante si care ne pot pune in pericol viata pe Terra.
In acest experiment, pentru acest... mai mult
Sambata, 13 Mai 2017, ora 19:06
Printre laureatii editiei din acest an ai Salonului de Invetii de la Geneva se regaseste si romanul Mihai Receanu (foto).
Tanarul student la Facultatea de Electronica a castigat premiul special al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala a Natiunilor Unite, informeaza TVR.
Inventia cu care s-a prezentat la Salonul de la Geneva monitorizeaza permanent instalatiile electrice cu scopul de a fi evitate posibilele incendii.
Mihai Receanu a declarat la TVR ca inventia lui poate fi folosita in cazul tuturor vehiculelor - masini, avioane, nave, inclusiv in cazul aplicatiilor electrice industriale similare, pentru ca "abordeaza o noua metoda de rezolvare a problemei".
Marele premiu al editiei din acest an a fost castigat de o echipa din Thailanda, pentru depistarea imediata a diabetului cu ajutorul unei fotografii a retinei si a unui soft special.
Citeste si despre: Fotografia zilei: Inventatorul Corneliu Birtok Baneasa, aur la Salonul de inventii de la Geneva
Salonul de Inventii de la Geneva, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil la nivel mondial, se desfasoara in perioada 29 martie - 2 aprilie.
...citeste mai departe despre "Roman premiat la Salonul de Inventii de la Geneva pentru o inventie care previne incendiile" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 Aprilie 2017, ora 19:13
Inginerul Corneliu Birtok Baneasa, cunoscut pentru preocuparile sale inovative din domeniul industriei auto, a reusit sa obtina medalia de aur si doua premii speciale - din partea delegatiilor din Iran si Republica Moldova, pentru o noua inventie pe care a prezentat-o la editia din acest an a Salonului international de inventii de la Geneva.
Juriul international al Salonului a apreciat cu medalie de aur si 'cu felicitari' un dispozitiv creat de inventatorul din Deva, cu ajutorul caruia se poate alimenta selectiv cu lichid de parbriz orice tip de autovehicul, unul dintre principalele beneficii ale inventiei fiind eliminarea clasicelor bidoane de plastic in care era stocat agentul de curatare.
Denumita Good Fill, inventia se poate aplica in toate statiile de carburanti, service-uri auto, parcari sau refugii de pe autostrada si permite umplerea controlata a rezervorului de lichid de parbriz cu solutia de curatare pe care o doreste utilizatorul. In paralel, se poate face alimentarea ...citeste mai departe despre "Aur pentru o inventie romaneasca la Geneva" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Aprilie 2015, ora 20:14
Materialele din care sunt facute hainele noastre evolueaza si ele si devin din ce in ce mai bune, avand calitati la care in trecut nu ne puteam gandi. O noua inventie a oamenilor de stiinta nu le va mai lasa sa se pateze.
Materialele hidrofobe, adica cele care resping apa la un nivel molecular, sunt tot mai folosite, scrie Digital Trends.
O tehnologie similara este utilizata si pentru unele gadgeturi concepute pentru a fi rezistente la apa. Aplicarea ei in cazul materialului flexibil pentru imbracaminte reprezinta o sarcina foarte grea de care oamenii de stiinta s-au achitat cu succes.
Practic, ceea ce trebuie sa faca cineva este sa aplice solutia denumita Sofft pe imbracaminte si rezultatele se vor vedea imediat. Scopul este ...citeste mai departe despre "Inventia care ne poate schimba hainele in viitor" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 12:38
Multe companii au incercat sa inventeze un dispozitiv care sa citeasca mintea umana. La targul CES 2013 din SUA a fost prezentat un astfel de aparat care face exact acest lucru.
Compania Interaxon a prezentat o inventie care este capabila sa citeasca gandurile oamenilor, scrie engadget.com. Forma ei este una neobisnuita, aceasta asemanandu-se cu o bentita pusa pe cap.
Compania respectiva a inventat si o serie de aplicatii care leaga dispozitivul de alte gadgeturi, aplicatiile inventiei fiind numeroase. Printre ele se afla posibilitatea de a controla anumite jocuri doar cu mintea sau un program care ajuta la imbunatatirea memoriei, atentiei si activitatii cognitive.
Citeste mai multe despre Inventia uimitoare care iti citeste gandurile (Video) pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 09:57
Inventatorul american Norman Joseph Woodland, care a creat codul de bare - atributul indispensabil al tuturor produselor din magazine in zilele noastre- a murit la 92 ani, a relatat vineri AP.
El a decedat la New Jersey, din cauza unei boli ca urmare a varstei inaintate, a declarat presei fiica sa.
Woodland, care a avut ideea crearii codului de marcare, si-a brevetat inventia impreuna cu Bernard Silver, un coleg al sau, in anul 1952.
Codul de bare are aspectul unui sir de bare negre de diverse grosimi pe un fundal alb, care se aplica pe suprafata produselor si reprezinta o parte din informatiile citite de dispozitive speciale. Acest sistem a inceput sa fie raspandit la sfarsitul anilor 1970 ai secolului trecut si este folosit in multe domenii, in special industriale. mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 08:40
Amazon, cel mai mare magazin online din lume, a obtinut un brevet de inventie pentru un sistem de protectie a gadget-urilor, precum smartphone-uri sau tablete, care se bazeaza pe o tehnologie similara cu cea folosita de airbag-urile montate pe autovehicule.
Brevetul a fost publicat in luna august, iar compania Amazon a aplicat pentru recunoasterea lui in luna februarie, 2010, potrivit Tom's Hardware.
In ceea ce priveste detaliile, sistemul dezvoltat de catre Amazon utilizeaza un giroscop, camera, accelerometru si senzori amplasati in mod special pentru a determina daca dispozitivul a intrat intr-o stare de impact. In acest caz, tehnologia va schimba traiectoria dispozitivului prin eliberarea airbag-urilor, pentru a-i redue cat mai mult din potentialul distructiv.
Amazon a sugerat ca tehnologia ar putea fi folosita pentru telefoane mobile, computere, tablete, camere foto si video sau console video. mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 14:48