Deși gramatica este esențială pentru învățarea oricărei limbi străine, vocabularul este cel care pune, de cele mai multe ori, probleme. Asta deoarece dacă ești în situația de a nu folosi în mod corect un timp verbal, cel mai probabil interlocutorul tău va înțelege ce vrei să exprimi. Pe de altă parte, dacă nu cunoști deloc un cuvânt, îți va fi imposibil să deduci sensul acestuia. Pentru a balansa noțiunile gramaticale cu cele de vocabular, cea mai rapidă și ușoară modalitate este urmarea cursurilor de limbi străine, alături de profesori specializați. La centrul lingvistic Twinkle Star poți să alegi între cursuri de engleză sau germană pentru copii, adolescenți și adulți, indiferent de nivelul de cunoștințe.
Un aspect interesant referitor la vocabularul limbii engleze este că există cuvinte care și-au schimbat radical sensul de-a lungul timpului. Mai exact, sunt cuvinte care în trecut au avut un sens negativ, pentru ca acum să aibă un sens absolut pozitiv. Vom vorbi despre ele în continuare!
Opt cuvinte care și-au schimbat sensul de la negativ la pozitiv
1. Amaze
În Evul Mediu, verbul "a uimi" era mai degrabă legat de ceva negativ, deoarece însemna "a înnebuni, a face confuz prin teroare". Astăzi, încă mai înseamnă surpriză, dar o surpriză mai plăcută. Într-adevăr, "amaze" poate fi tradus prin "a uimi, a impresiona". În sensul său modern, "a uimi" ar putea fi folosit după cum urmează: Discursul... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2022, ora 17:39
Tehnologia a schimbat școala. Și nu vorbim doar despre materiile din timpul orelor, ci despre felul în care sunt predate, cine sunt adevărații profesori și cum sunt remotivați elevii și studenții.
Trăim într-o nouă eră în care oamenii sunt din ce în ce mai ocupați și toate gadgeturile, internetul de mare viteză, dar și implicarea rețelelor sociale în viața noastră au redefinit felul în care ne comportăm, vorbim, ne informăm și învățăm zi de zi.
Educația online oferă oamenilor șansa de a primi instruire suplimentară, fără a renunța la locurile de muncă, dar și șansa de a se ocupa de educația și pregătirea copiilor lor, acest lucru necesitând mai puțin timp.
Studiul la distanță a câștigat teren
Potrivit datelor Eurostat pentru 2019 (înainte de pandemie), 8% dintre persoanele din UE, cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani, au raportat că au participat la un curs online la un moment dat în cele trei luni înainte de începerea sondajului.
Cele mai mari procente au fost în Finlanda (21%), Suedia (18%) și Spania (15%), iar cele mai scăzute în Letonia (4%), România (3%) și Bulgaria (2%).
În 2020, procentul de respondenți a crescut la 23%, pentru a ajunge la 27% în 2021. În fruntea listei s-au aflat Irlanda (46%), Finlanda și Suedia (45%), în timp ce cele mai mici procente au fost realizate de Croația (18%), Bulgaria (12%) și România (10%).
Studiul la distanță, acceptat de... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2022, ora 23:49
Google lanseaza o platforma dedicata invatarii la distanta, un hub de informatii si unelte menite sa ajute profesorii pe perioada crizei cauzate de virusul COVID-19.
Aceasta se gaseste la adresa events.withgoogle.com/g-suite-for-education-ro/ si ofera resurse in limba romana necesare profesorilor pentru a se instrui in utilizarea pachetului G Suite for Education, pentru a se conecta cu elevii lor si a realiza lectii interesante si placute.
G Suite for Education este o colectie de aplicatii care ofera acces la functiile educationale esentiale (crearea lectiilor online, generarea de documente de toate felurile, formarea si gestionarea clasei, schimbul de fisiere, email, etc.).
G Suite for Education este disponibil in mod gratuit institutiilor de invatamant.
Acestea se pot inscrie pentru a beneficia gratuit de pachetul G Suite for Education la aceasta adresa: https://www.clasaviitorului.ro/.
Platforma dedicata invatarii la distanta ofera si un ghid pentru predarea de acasa dedicat profesorilor, disponibil direct la aceasta adresa:
services.google.com/fh/files/misc/predarea_de_acasa_ghid_pentru_profesori.pdf.
Acesta ofera informatii pas cu pas, de la organizare spatiului de lucru de acasa, pregatirea cursului si a "intalnirii" video cu elevii, pregatirea predarii si predarea propriu-zisa, pana la colaborarea cu elevii, inclusiv folosirea Jamboard, o tabla online unde prezinta in timp real elevilor, si organizarea de discutii 1:1 cu elevii.
Google va... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 14:44
Elevii unei tari scandinave nu vor mai invata scrisul de mana la scoala, fiind introduse in schimb lectii de tastat.
Finlanda face pasul catre era digitala, renuntand la cerneala in favoarea tastaturii, relateaza BBC, care citeaza o publicatie finlandeza.
Din toamna anului 2016, elevii nu vor mai fi nevoiti sa invete scrisul de mana cursiv sau caligrafia, insa vor fi invatati aptitudinile de dactilografiere, despre care Minna Harmanen, de la Consiliul National de Educatie, spune ca ...citeste mai departe despre "Tara din UE in care copiii nu vor mai invata scrisul de mana" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 11:51
Ca sa inveti o limba straina, inainte de toate trebuie s-o faci cu placere. Sa-ti placa limba pe care o inveti, cultura poporului respectiv, literatura, muzica.
Timp de doua secole, incepand de pe la 1848, tara noastra s-a apropiat mult de cultura franceza, iar intelectualitatea romana a prins drag de cultura franceza, cu care intra in contact mai ales atunci cand pleca pentru studii in Franta.
Ca sa inveti, trebuie sa-ti placa
In scurt timp, ne-am descoperit francofoni. In orice caz, in perioada interbelica nu puteai lua bacalaureatul daca nu erai in stare sa sustii o conversatie in limba franceza si o sustinea orice absolvent de liceu.
Dupa introducerea limbii ruse in scoli, n-am auzit de cazul vreunui absolvent de liceu, ajuns sa sustina o conversatie ruseste. Cu toata stima lor pentru cultura rusa, pentru Tolstoi si Puskin, genii care merita pusi alaturi de cei francezi, romanii asociau limba rusa cu armatele sovietice care ocupasera Romania.
Nu puteai invata cu ...citeste mai departe despre "Arta de a invata rapid o limba straina" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Septembrie 2014, ora 16:32
Dezvoltatorii de la Ejuk propun parintilor care au copii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani o aplicatie cu adevarat utila si care ruleaza pe platforma Android. Este vorba despre FunABC, care va ajuta copilul sa invete rapid si intr-un mod distractiv alfabetul romanesc.
FunABC ofera o navigare simpla prin aplicatie, iar modul de interactiune este exterm de intuitiv tocmai pentru a permite micutilor sa se descurce si singuri in jocul educativ.
Aplicatia este gratuita.
Citeste mai multe despre FunABC - aplicatie Android foarte utila pentru copiii care invata alfabetul pe Hit.ro mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 16:55
Raspunsul la aceasta intrebare a fost dat acum ceva vreme de catre un studiu facut pe 3600 de manageri ai companiei Honeywell si arata cam asa: 50% - descoperind singuri, mai ales din greseli; 30% - prin relationare cu mentori, sefi, coach-i; 20% - prin training.
Tinand cont ca jumatate au raspuns ca managementul l-au desoperit singuri, on the job, acest lucru pare ca seamana cu mersul pe bicicleta: iei bicicleta, te urci pe ea, incerci sa iti tii echilibrul, cazi, iti rupi coatele si genunchii, te lovesti, te urci din nou si asa mai departe pana inveti sa mergi pe bicicleta.
Se pune intrebarea, in cazul managerilor 'Ce inseamna coate si genunchi rupti?' Ei bine, studiul a aratat ca ele sunt:
Greselile inevitabile, mai ales la inceput de drum;
Proiecte foarte grele, mai ales cele in care sunt pusi si project manageri;
Sentimentul ca sunt amenintati de alti manageri;
Impasul, mai ales in cazul luarii deciziilor;
Sentimentul ca au fost nedreptatiti;
Atacurile la persoana;
Cand ideile celorlalti au fost puse in aplicare, in detrimentul propriilor idei.
Se pare ca invatam cel mai bine sa fim manageri atunci cand ne lovim de cele de mai sus, desi 'in teorie', cea mai buna metoda se spune ca este aceea de a pune teoria in practica, coroborata cu observarea 'role model' - urilor.
Desi, conform studiului, training-ul reprezinta doar 20% dintre modalitatile prin care se instruieste un manager, ea este importanta, deoarece teoria ne ofera suport sa face... mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 00:00
Cunoasterea unei limbi straine a devenit esentiala pentru angajati, dar si pentru angajatori. Cea mai utilizata si ceruta este limba engleza, iar piata ofera o multitudine de cursurie care te pot aduce de la nivel de incepator la expert, in foarte scurt timp.
Desi cu totii stim engleza la un nivel sau altul, engleza destinata mediului de afaceri este diferita. Motiv pentru care, o serie de firme au inceput sa ofere cursuri destinate acestui segment de piata.
Unde poti sa inveti
Unul dintre cele mai bune locuri in care poti dobandi aceste cunostiinte este British Council. Aici se ofera atat cursuri pentru engleza "normala", cat si pentru cea de business, financiara si juridica. Pe langa cursuri, pentru un plus de prestanta, puteti sustine si unul dintre examenele recunoscute international.
"Pe langa cele oferite in sediul British Council, exista si cursuri corporate, unde predam unor grupuri din diverse companii. Pe langa engleza de business avem si cursuri de engleza obisnuita, in functie de nevoile fiecaruia," a declarat Andreea Bucur, Corporate Course Coordonator la British Council, pentru Business24.
Companiile care au apelat la aceste servicii fac parte din toate domeniile - asigurari, energie, banci, auto, etc.
Conform acesteia, orice companie poate solicita cursuri pentru angajatii sai, pachetele fiind flexibile pentru a se mula pe nevoile fiecaruia, atat din punct de vedere financiar, cat si al materiei. Pretul standard este de 400 lei pentru... mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 00:00
Niciodata nu este prea tarziu pentru a invata inca o limba straina. Cu toate acestea, cei mai multi dintre noi se opresc din acest proces dupa terminarea liceului.
Daca nu te poti mobiliza pentru a-ti largi orizonturile invatand inca o limba straina, iata cinci motive care te vor pune cu burta pe carte.
1. Vei stapani si limba romana mai bine
Cu siguranta ca nu te-ai gandit ca invatarea unei limbi straine te va ajuta sa stapanesti mai bine romana. Pe masura ce cunosti mai multe limbi, ai o baza de comparatie mai larga.
Aceeasi idee este exprimata in moduri diferite in engleza, spaniola sau franceza. Cunoasterea mai multor limbi te va ajuta sa intelegi mai bine timpurile, prepozitiile si formarea unei fraze. Iti vei da seama ca poti scrie mai precis si mai creativ. Nu intamplator marii poeti si scriitori puteau scrie si vorbi fluent in nenumarate limbi.
2. Vei avea experiente de calatorie mult mai interesante
Calatoriile reprezinta una dintre cele mai mari bucurii ale vietii, dar si una dintre cele mai scumpe experiente. Daca tot iti sacrifici bugetul pentru a ajunge in diverse parti ale lumii, de ce sa nu profiti la maxim de sedere? Cunoasterea limbii locale te ajuta sa asimilezi cultura respectiva.
3. Limbine straine sunt frumoase
Cuvintele sunt cele care ne deosebesc de animale. Este modul pe care il folosim pentru a impartasi gandurile si trairile cu cei din jur.
Limbile au si o incarcatura muzicala puternica, iar... mai mult
Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 00:00