Școala în pandemie a creat o serie de decalaje în educația elevilor din România, diferențe ce pot fi observate “din cosmos”, susține Gabi Bartic, COO și Director al Diviziei Consumer la compania de testare educațională Brio. Împreună cu alți doi parteneri, Brio a pus la punct, în doar o lună, Școala AER (Alianța pentru Educație Remedială), program gratuit în care sunt implicați peste 2000 de elevi și peste 50 de profesori. “Misiunea acestei școli este de a reduce decalajele pentru fiecare dintre copii.
Avem și copii instituționalizați și din centre de îngrijire, și copii care provin din comunități extrem de sărace, copii din zone cu conectivitate extrem de greoaie dar și copii din orașe mari, care au conștientizat că au nevoie de sprijin suplimentar pentru a fi mai buni”, mai spune Gabi Bartic.
Ziare.com: De ce era nevoie de înființarea unui asemenea proiect?
Gabi Bartic: Cred că era nevoie de un proiect de ore remediale pentru că decalajele survenite în perioada pandemică pot fi observate „din cosmos”. Și aici, în discuția legată de „de unde vin aceste decalaje” voi nuanța: decalajele nu vin doar din inconveniente tehnice și tehnologice. Nu vorbim, când vorbim despre pierderile educaționale provocate de pandemie doar despre copii lăsați în urmă de lipsa mijloacelor tehnice de conectare online, deși există și acestea. Vorbim despre lipsa abilităților de predare în mediul online ale... mai mult
Miercuri, 18 August 2021, ora 10:23
Cadrele didactice de la Colegiul National "Onisifor Ghibu" din Oradea au primit tablete grafice achizitionate de conducerea unitatii de invatamant cu ajutorul economiilor facute la facturile de utilitati, de cand cursurile se desfasoara online, relateaza Bihoreanul.
Scoala a cumparat 95 de tablete, pentru ca profesorii sa predea mai usor de la distanta.
"Pe aceste tablete, profesorii pot desena sau scrie cu creionul, pot partaja ecranul si pur si simplu elevii vad ce scriu, in timp ce scriu. Exact ca in clasa", a declarat directorul Iulius Timar, pentru Bihoreanul.
Ideea a fost data chiar de unii dintre profesorii scolii, care si-au cumparat asemenea dispozitive din banii proprii.
Un dispozitiv a costat 320 de lei, iar scoala a folosit bani economisiti in ultimele luni, de cand orele se tin de la distanta.
Potrivit directorului, economiile facute la utilitati precum apa, energie electrica sau incalzire se ridica la circa 300.000 de lei. Din acesti bani, s-au cumparat tabletele grafice, dar si 58 de tablete pentru elevii care nu aveau cum sa intre la orele online.
Colegiul National Onisifor Ghibu Oradea este cea mai mare unitate scolara din judetul Bihor. Peste 150 de profesori si invatatori asigura pregatirea si educatia a peste 1800 de elevi.
CITESTE SI:
Mostenitorul imperiului Getty, gasit mort intr-o camera de hotel. Avea 52 de ani
VIDEO Momentul in care Gabriela Firea i-a cerut insistent premierului Orban sa-si dea demisia din Parlament.... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 17:30
Ministerul Educatiei intreaba toate scolile si gradinitele cati copii nu au curent electric, potrivit site-ului Edupedu.ro. Situatia solicitata unitatilor de invatamant a fost primita de la inspectorate in acest weekend si este pentru prima data cand ministerul solicita date despre cate localitati au zone neracordate la curent electric si cati elevi din fiecare scoala locuitesc in astfel de zone.
Pe langa cererea cu elevii care nu au curent electric, in solicitarea de la minister, scolile trebuie sa precizeze ce platforma folosesc pentru orele online profesorii si elevii, cati elevi sunt in zone/localitati fara "semnal pentru internet" si care sunt aceste localitati.
Ce prevede solicitarea catre scoli:
"La colicitarea Ministerului Educatiei si Cercetarii va rugam sa completati chestionarul de mai jos pana luni, 9 noiembrie 2020, ora 10:30. Informatiile solicitate sunt:
- Unitatea utilizeaza o platforma de predare invatare-online?
Daca da, precizati care:
- Precizati care sunt masurile luate de unitate pentru elevii care nu detin dispozitiv IT, in vederea continuarii procesului de predare-invatare
- Precizati care sunt masurile luate de unitate pentru elevii care nu au acces la internet, in vederea continuarii procesului de predare-invatare
- Precizati care este numarul elevilor care nu au curent electric
- Precizati care sunt masurile luate de unitate pentru elevii care nu au curent, in vederea continuarii procesului de predare-invatare
- Precizati... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 09:05
Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a anuntat un set de masuri luate pentru trecerea totala la invatamantul online.
Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a reamintit ca Guvernul Romaniei a decis ca de luni elevii sa continue educatia in mediul online.
"Dupa cum stiti, Guvernul Romaniei a decis ca de luni elevii sa continue #educatia in mediul online, iar parintii si toti angajatii, acolo unde se poate, sa isi desfasoare activitatea de acasa. Aceste masuri sunt complementare si au ca scop diminuarea raspandirii virusului.
Cifrele care ne indica gradul de infectare sunt alarmante, spitalele sunt arhipline, iar personalul medical ne transmite mesaje clare ca sistemul medical are nevoie de ajutor din partea intregii societati! #impreuna
Multi contestatari ai acestor masuri vorbesc despre rata scazuta a infectarilor in scoala, venind cu exemplul altor tari din Europa, unde invatamantul continua in varianta clasica.
Aceasta abordare este una extrem de periculoasa, pentru ca prezinta incomplet realitatea!
Potrivit specialistilor, mare parte dintre copii sunt potentiali transmitatori asimptomatici ai virusului. Prin urmare, cifrele referitoare la rata infectarii in randul elevilor nu prezinta o imagine elocventa a situatiei.
Decizia Guvernului arata #responsabilitate si se bazeaza pe analize si date mult mai complexe ale situatiei per ansamblu. Fiecare Guvern din UE a decis cum se pozitioneaza in lupta impotriva virusului, in functie de resursele sistemelor pe... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 15:31
Guvernul are pe ordinea de zi a sedintei de luni, un proiect de ordonata de urgenta privind unele masuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfasurarii in conditii de preventie a activitatilor didactice aferente anului scolar 2020/2021, in contextul riscului de infectie cu coronavirus.
Astfel, vor fi alocati bani, prin Programul Operational Competivitate, pentru achizitionarea unor containere sanitare mobile in scolile care nu sunt racordate la reteau de apa si canalizare. De asemenea, actul normativ prevede si achizitionarea de echipamente IT pentru invatamantul online din fonduri externe nerambursabile alocate Romaniei, in perioada de programare 2014-2020.
"Se aproba achizitionarea de echipamente IT mobile, respectiv tablete pentru uz scolar cu acces la internet, precum si a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatii didactice in mediu online, in limita a 100 miloane de euro, echivalentul in lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contributia Uniunii Europene (UE) este de 75 de milioane euro, iar contributia nationala este de 25 de milioane de euro.
Vor fi cumparate si containere sanitare pentru scolile care nu au apa si canalizare.
"Se aproba achizitionarea in conditiile legii de echipamente de protectie medicala si containere mobile sanitare in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, pentru decontare din fonduri externe nerambursabile alocate in cadrul... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 18:03
Traficul online va creste in perioada urmatoare, tinand cont de ultimele decizii ale guvernelor de a inchide unitatile de invatamant, de a limita programul de lucru sau de a se lucra de la distanta (telemunca), in incercarea de a stopa raspandirea virusului COVID-19, dar masurile pot duce la inmultirea atacurilor oportuniste ale hackerilor, avertizeaza specialistii Kaspersky.
"Decizia guvernelor de a inchide unitatile de invatamant si de a limita programul de lucru, in incercarea de a stopa raspandirea COVID-19, ii va determina pe multi dintre oameni sa se conecteze la retele de companie sau la cele scolare de acasa. Aceasta situatie va aglomera traficul online. Vom vedea, de asemenea, multe persoane obisnuite cu protectia oferita de o retea corporativa sau apartinand unei unitati de invatamant, in situatia de a lucra de la distanta pentru prima data. Aceasta, alaturi de atacurile oportuniste din partea infractorilor cibernetici, care exploateaza temerile oamenilor fata de epidemie, ar putea crea oportunitatea perfecta pentru intensificarea atacurilor cibernetice", se precizeaza intr-un comunicat de presa al companiei de securitate cibernetica, transmis joi AGERPRES.
Expertii sustin ca, prin conectarea de la distanta la retelele scolare sau de companie, se ofera flexibilitate in ceea ce priveste locul si modul in care lucram, dar poate genera, de asemenea, unele dificultati si potentiale riscuri de securitate.
Urmand, insa, cativa pasi de baza, utilizatorii pot fi... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 15:04
Uitati de tabla, creta, manuale si caiete. Un liceu din Norvegia vrea sa schimbe sistemul educational clasic si a implementat o noua tehnica de predare.
BBC relateaza cum va arata clasa viitorului: tablete pentru fiecare elev si un profoseor entuziasmat de social media reprezinta tot ceea este nevoie pentru a angrena mintile in plina dezvoltare.
Aceasta modalitate de a tine cursurile este deja implementata in liceul Sandvika, care se afla in apropierea orasului Oslo.
Profesoara Ann Michaelsen, ce promoveaza noul stil de predare, a fost invitata la o conferinta de presa din Londra pentru a prezenta modul in care poate fi folosita tehnologia pentru a face lectiile mai interactive si interesante.
"Retelele de socializare reprezinta locul in care te poti conecta cu lumea - facem acest lucru in fiecare zi, in afara scolii, la munca, iar pentru unii, social media reprezinta slujba lor", a spus Ann Michaelsen.
Imbogatirea digitala
Fiecare elev din clasa profesoarei de limba ...citeste mai departe despre "Fara tabla, creta si manuale: Cum vrea un liceu din Norvegia sa revolutioneze invatamantul" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 Februarie 2014, ora 11:40
Noul sistem online pentru accesarea ajutorului financiar de minimis de catre intreprinderi mici si mijlocii nu va mai functiona pe principiul "primul venit, primul servit", punctajul va fi acordat automat de sistem, iar microintreprinderile din industria prelucratoare rurala vor fi punctate maxim.
Noul sistem de acordare a ajutorului a fost aprobat, miercuri, de Guvern, platile urmand sa fie efectuate in 2014, a anuntat ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini.
Grapini a aratat ca deschiderea aplicatiei online va fi anuntata cu 5 zile inainte, iar inregistrarile online, fara a mai conta ora si minutul acestora, se vor desfasura timp de 10 zile.
Inregistrarile se vor face online pe formulare tip, iar software-ul va acorda automat punctajul, fara a se mai intruni o comisie speciala in acest scop.
Punctajul maxim va fi acordat pentru IMM-urile care opereaza in industria prelucratoare, iar apoi pentru cele din invatamant-cercetare. In functie de mediul in care functioneaza, vor fi punctate in plus cele din mediul rural, iar in functie de tipul de IMM, punctele vor fi acordate descrescator microintreprinderilor, intreprinderilor mici si intreprinderilor mijlocii.
Ce reguli s-au mai schimbat
Guvernul a decis si eliminarea obligativitatii prezentarii de IMM-uri a unui studiu tehnico-economic si a mentinut doar cerinta unui plan de investitii.
Schema de minimis va putea fi accesata si de firmele aflate in suspendare temporara, cu conditia sa fie in functiune de... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 09:11
Angajatorii isi poate reduce cheltuielile destinate instruirii personalului cu 40% daca utilizeaza un sistem de invatamant online, de tip e-learning, potrivit lui Adrian Calin, consultant in cadrul furnizorului de cursuri de e-learning Blue Point IT Solutions.
"Am calculat cu cat si-a redus costurile un client din sectorul bancar prin folosirea e-learningului si am constatat ca s-au cheltuit cu 40% mai putin fata de cheltuielile presupuse de un training traditional, in contextul in care primele bugete taiate in perioade economice dificile sunt cele alocate resurselor umane", a declarat Adrian Calin, prezent la o conferinta de specialitate organizata de Ziarul Financiar in parteneriat cu Blue Point IT Solutions.
Intr-un context in care piata locala a programelor de training "la clasa" a scazut cu 25-30% in ultimii doi ani, ajungand la valoarea de 25-30 de milioane de euro, folosirea programelor de e-learning a devenit o practica din ce in ce mai des utilizata in randul oamenilor din departamentele de resurse umane.
Avantajele programelor de e-learning: costuri reduse, disponibilitate crescuta
"Pe langa pret, printre avantajele programelor de e-learning se mai afla disponibilitatea acestora (pentru ca angajatii nu au timp sa piarda una sau doua zile pentru a merge la training si isi aleg siguri cand sa parcurga cursul), precum si faptul ca aceste cursuri pot fi accesate de un numar mare de angajati intr-o perioada scurta de timp", a spus Craig Murray, EMEA... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 18:52