Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) sustine extinderea treptata la 15 clase a invatamantului obligatoriu, insa, pentru a putea fi realizat acest lucru, trebuie rezolvate o serie de probleme serioase cu care se confrunta sistemul, potrivit unui comunicat al sindicatelor, remis, marti, AGERPRES.
In primul rand, trebuie gasite solutii pentru o problema care treneaza multi ani: deficitul locurilor la gradinita. Numai in Bucuresti exista un deficit de 7.000 de locuri iar numarul cadrelor didactice din invatamantul prescolar este insuficient si sunt multe situatii in care educatoarele sunt nevoite sa lucreze cu grupe de prescolari supradimensionate.
Totodata, trebuie spus ca integrarea copiilor in sistemul de educatie nu poate fi facuta daca nu le este pusa acestora la dispozitie dotarile necesare, precum si cadre didactice bine pregatite.
"Este foarte bine ca a fost luata aceasta decizie de extindere a invatamantului obligatoriu. Dar trebuie sa intelegem, macar acum, de ce este importanta cresterea finantarii sistemului de educatie din Romania. Nu e suficient ca aduci niste copii in gradinite, scoli sau licee, pe care ii asezi in banci si ii tii ocupati", a afirmat Simion Hancescu, presedintele FSLI, citat in comunicat.
Potrivit acestuia, educatia trebuie sa dezvolte, iar acest lucru inseamna locuri suficiente, pentru un acces egal al tuturor copiilor in gradinite si scoli, unitati de invatamant dotate cu materiale didactice care sa ofere o noua... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 10:21
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant sustine ca invatamantul general obligatoriu sa fie extins treptat la 15 clase, pana in anul 2030, asa cum prevede actul normativ promulgat de presedintele Klaus Iohannis si prin care se modifica Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011.
"Aceste modificari, insa, impun autoritatilor elaborarea unei strategii cu aplicare imediata, prin care sa fie rezolvate o serie de probleme cu care se confrunta sistemul de invatamant.
In primul rand, trebuie gasite solutii pentru o problema care treneaza de ani de zile: deficitul locurilor la gradinita. Numai in Bucuresti exista un deficit de 7.000 de locuri. In plus, numarul cadrelor didactice din invatamantul prescolar este insuficient. Sunt multe situatii in care educatoarele sunt nevoite sa lucreze cu grupe de prescolari supradimensionate", considera FSLI.
Sindicalistii mai arata ca integrarea copiilor in sistemul de educatie nu poate fi facuta, daca acestora nu li se pun la dispozitie dotarile necesare, precum si cadre didactice bine pregatite.
"Este foarte bine ca a fost luata aceasta decizie de extindere a invatamantului obligatoriu. Dar trebuie sa intelegem, macar acum, de ce este importanta cresterea finantarii sistemului de educatie din Romania.
Nu e suficient ca aduci niste copii in gradinite, scoli sau licee, pe care ii asezi in banci si ii tii ocupati.
Educatia trebuie sa dezvolte, iar acest lucru inseamna locuri suficiente, pentru un acces egal al tuturor copiilor in... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 09:42