Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 6 noiembrie, actul normativ pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care reglementeaza unele cheltuieli si venituri pentru invatamant.
Legea are ca obiect de reglementare extinderea deductibilitatii cheltuielilor efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului tehnic preuniversitar si universitar; neimpozitarea veniturilor primite de elevi/studenti pe parcursul invatamantului dual preuniversitar/universitar, precum si deducerea cheltuielilor efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantul dual preuniversitar si universitar, in cazul determinarii venitului net anual in sistem real.
Legea prevede si neimpozitarea sumelor platite de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor.
Potrivit actului normativ, sunt scutite de impozit bursele, premiile si alte drepturi sub forma de cazare, masa, transport, echipamente de lucru/protectie si altele asemenea primite de elevi pe parcursul invatamantului profesional si tehnic si elevii/studentii pe parcursul invatamantului dual preuniversitar/universitar, potrivit reglementarilor legale din domeniul Educatiei nationale. ...citeste mai departe despre "Klaus Iohannis a promulgat legea care reglementeaza unele cheltuieli si venituri pentru invatamant" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 17:34
Guvernul are pe ordinea de zi a sedintei de luni, un proiect de ordonata de urgenta privind unele masuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfasurarii in conditii de preventie a activitatilor didactice aferente anului scolar 2020/2021, in contextul riscului de infectie cu coronavirus.
Astfel, vor fi alocati bani, prin Programul Operational Competivitate, pentru achizitionarea unor containere sanitare mobile in scolile care nu sunt racordate la reteau de apa si canalizare. De asemenea, actul normativ prevede si achizitionarea de echipamente IT pentru invatamantul online din fonduri externe nerambursabile alocate Romaniei, in perioada de programare 2014-2020.
"Se aproba achizitionarea de echipamente IT mobile, respectiv tablete pentru uz scolar cu acces la internet, precum si a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatii didactice in mediu online, in limita a 100 miloane de euro, echivalentul in lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contributia Uniunii Europene (UE) este de 75 de milioane euro, iar contributia nationala este de 25 de milioane de euro.
Vor fi cumparate si containere sanitare pentru scolile care nu au apa si canalizare.
"Se aproba achizitionarea in conditiile legii de echipamente de protectie medicala si containere mobile sanitare in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, pentru decontare din fonduri externe nerambursabile alocate in cadrul... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 18:03
Bugetul zero de anul acesta pentru cercetare ameninta invatamantul superior din Romania dupa ce in topul Shanghai al celor mai bune 1.000 de universitati din lume, un top ce pune accent pe stiintele exacte, Romania mai are doar o singura universitate, Babes-Bolyai din Cluj.
Tari precum Ungaria sau Polonia au cinci sau chiar opt universitati in acelasi clasament. Mai mult, Universitatea Bucuresti, cea care a iesit in 2020 din clasament, nu se poate lauda nici macar cu o colaborare de succes cu autoritatile locale, precum e cazul primariei din Cluj si universitatea locala, primaria Capitalei ignorand de decenii expertiza si know-how-ul specialistilor de la UB.
Expertii in Educatie trag un semnal de alarma ca o astfel de politica, Romania fiind pe ultimul loc in Uniunea Europeana (UE) nu doar anul acesta, dar si in ultimul deceniu, vine cu costuri imense pe termen mediu si lung, nu doar in irelevanta domeniului cercetarii dar si al pregatirii fortei de munca viitoare. Mai mult, asa cum colaborarea de succes intre Babes-Bolyai si Primaria Cluj a aratat, o universitate cu un statut international nu este doar o emblema a unei mari metropole, dar reprezinta un motor de dezvoltare local si un magnet pentru companiile internationale.
Babes-Bolyai, singura universitate din Romania in clasamentul Shanghai
Anul acesta, Universitatea Babes-Bolyai este singura universitate din tara noastra ce intra in topul Shanghai al celor mai bune 1.000 de universitati din lume, ocupand... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 10:54
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant sustine ca invatamantul general obligatoriu sa fie extins treptat la 15 clase, pana in anul 2030, asa cum prevede actul normativ promulgat de presedintele Klaus Iohannis si prin care se modifica Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011.
"Aceste modificari, insa, impun autoritatilor elaborarea unei strategii cu aplicare imediata, prin care sa fie rezolvate o serie de probleme cu care se confrunta sistemul de invatamant.
In primul rand, trebuie gasite solutii pentru o problema care treneaza de ani de zile: deficitul locurilor la gradinita. Numai in Bucuresti exista un deficit de 7.000 de locuri. In plus, numarul cadrelor didactice din invatamantul prescolar este insuficient. Sunt multe situatii in care educatoarele sunt nevoite sa lucreze cu grupe de prescolari supradimensionate", considera FSLI.
Sindicalistii mai arata ca integrarea copiilor in sistemul de educatie nu poate fi facuta, daca acestora nu li se pun la dispozitie dotarile necesare, precum si cadre didactice bine pregatite.
"Este foarte bine ca a fost luata aceasta decizie de extindere a invatamantului obligatoriu. Dar trebuie sa intelegem, macar acum, de ce este importanta cresterea finantarii sistemului de educatie din Romania.
Nu e suficient ca aduci niste copii in gradinite, scoli sau licee, pe care ii asezi in banci si ii tii ocupati.
Educatia trebuie sa dezvolte, iar acest lucru inseamna locuri suficiente, pentru un acces egal al tuturor copiilor in... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 09:42
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la uzinele Dacia de la Pitesti, ca este adeptul unui invatamant dual, care sa dea muncitori pregatiti in fabrici, dar planificarea unui sistem cum era inainte de Revolutie este o greseala.
"Personal sunt un adept al reintroducerii invatamantului dual de foarte multi ani incoace. Sa nu uitam ca noi am avut in Romania invatamant dual. Am renuntat la el dupa 1989. Nu se stie de ce. Cred ca cineva sa saturase sa duca elevi in fabrici.
Avem semnale in ultima vreme ca si la nivel de minister se intelege nevoia extinderii invatamantului dual si speranta mea si a dvs este sa ne miscam un pic mai repede. Proiectul Romania educata vrea sa vina cu o strategie pentru invatamantul romanesc, dar aceasta strategie va contine obligatoriu si partea de invatamant dual fara de care nu se poate", a spus Iohannis.
Seful statului sustine ca, fara o colaborare intre domenii, cum ar fi cu cel IT, nu va functiona un plan in educatie.
"Am spus ca este necesar si oportun sa se impleteasca industria auto cu industriile noi, atat IT, cat si creative. Acest lucru se poate intampla daca ne recalibram obiectivele mari din invatamant.
Fapt este ca generatia care intra acum la scoala stie instinctiv sa foloseasca un smartphone o tableta, dar pentru a deveni o competenta in folosirea unei cariere trebuie dezvoltata. Daca planificam un sistem de invatamant pentru cum a fost pe vremea noastra, gresim enorm. Nu vor avea competente elevii si nu vor fi... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 13:19
Prim-vicepresedintele Sectorului 2 PNL, Viorel Catarama, a prezentat, sambata, in cadrul reuniunii Consiliul de Coordonare al PNL Bucuresti, o motiune prin care propune privatizarea integrala a invatamantului superior in Romania si a sistemului de sanatate, precum si eliminarea ajutoarelor sociale pentru persoanele capabile sa munceasca.
"Propunerea noastra este de privatizare integrala a invatamantului superior in Romania, sa nu mai existe niciun fel de invatamant superior subventionat. De ce trebuie sa platim noi din banii nostri studiile unui viitor medic timp de sase ani, ca sa plece imediat in strainatate? Deci tot invatamantul superior ar trebui privatizat, inclusiv partial invatamantul mediu si invatamantul primar", a declarat prim-vicepresedintele PNL Sector 2.
Referitor la domeniul sanatatii, Catarama a afirmat ca degeaba se face 3.500 de euro salariul unui medic, daca, in continuare, "la o operatie se folosesc de o suta de ori mai multe tampoane decat sunt necesare, daca se cumpara utilaje sau aparate de 10 milioane de euro care stau nefolosite".
"Tot sistemul de sanatate, toate spitalele trebuie privatizate, cu exceptia situatiilor de urgenta, care trebuie sa ramana la stat", a precizat Catarama.
El a pledat si pentru eliminarea tuturor ajutoarelor sociale pentru persoanele intre 18 si 62 de ani, capabile sa munceasca.
Citeste si Aberatia zilei: S-au calcat in picioare la targul de joburi ca sa nu ramana fara ajutorul social
De asemenea, el a... mai mult
Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 13:54
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la deschiderea anului universitar la Timisoara, ca actualul sistem de invatamant preuniversitar "ii minte pe elevi si pe parinti", fiind neadaptat si foarte prost orientat.
Iohannis a avut, la Universitatea de Vest Timisoara, un dialog cu studentii, in care a aratat, raspunzand unei intrebari, ca "actualul sistem de invatamant preuniversitar ii minte pe elevi si pe parinti", argumentand ca nu mai exista decat foarte putine unitati de invatamant liceal tehnic, iar dintre absolventii liceelor teoretice un procent mare nu promoveaza examenul de Bacalaureat.
Citeste si ce a spus tot azi Klaus Iohannis despre plagiate
"Sistemul preuniversitar este neadaptat, foarte prost orientat si trebuie reconstruit ...citeste mai departe despre "Iohannis: Actualul sistem de invatamant ii minte pe elevi si pe parinti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 11:46
Asociatia Environ in parteneriat cu Unabhangiges Institut fur Umweltfragen (Institutul Independent pentru Probleme de Mediu) (Germania) cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucuresti, a derulat in perioada octombrie 2015 - aprilie 2016 etapa Pilot a celui mai mare proiect educational la nivel european, "50/50 -Cresterea eficientei energetice in unitatile de invatamant".
Evenimentul de incheiere a fazei Pilot a proiectului, s-a desfasurat marti, 19.04.2016, la Scoala Gimnaziala Nr. 12 din Brasov si reuneste reprezentantii Ambasadei Republicii Germania la Bucuresti, UfU, ai Ministerului Mediului din Germania (BUMB) si Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, ai Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, ai districtului Teltow - Flamig si reprezentanti ai unitatilor de invatamant din Germania si Romania
Evenimentul va putea fi urmarit live pe pagina de facebook a proiectului.
Initiativa UfU de a implementa si in Romania acest proiect se inscrie in contextul in care la Conferinta internationala asupra schimbarilor climatice (COP21), organizata sub egida ONU, in 2015 la Paris, cele 28 de State Membre au stabilit sa pledeze pentru ca emisiile de gaze cu efect de sera sa fie diminuate la nivel global cu 40 % pana in 2030, cu 50 % pana in 2050, si sa fie 'apropiate de zero sau chiar mai mici' in 2100 fata de anul 1990, astfel incat cresterea temperaturii medii globale sa nu depaseasca 2 grade Celsius in anul 2100 fata de perioada... mai mult
Joi, 21 Aprilie 2016, ora 10:59
Sistemul educational din Finlanda a reprezentat un punct de referinta pentru toti pedagogii de nivel international, in ultimul deceniu si jumatate.
Modelul finlandez, cu invatamantul obligatoriu de la 7 ani, vacante cat mai lungi si verificari sporadice ale cunostintelor acumulate, a fost dat exemplu pentru modul relaxat de derulare a procesului educational.
Acum, un nou studiu elaborat de Gabriel Heller Sahlgren, de la Centrul britanic pentru Reforma in Educatie, dezvaluie faptul ca standardele educationale finlandeze au intrat in declin, arata postul britanic BBC.
Premise gresite
Autorul studiului considera ca toti analistii au plecat de la prezumtia gresita ca succesul invatamantului finlandez isi are originea intr-o cultura liberala, fara centre elitiste si cu o programa relaxata, care ofera o autonomie crescuta dascalilor.
Intr-un raport publicat de Centrul pentru Studii Politice, Sahlgren argumenteaza ca rezultatele excelente obtinute in 2000 in cadrul testelor PISA de catre elevi sunt doar efectul unui sistem educational traditional, care a stat la baza procesului de constituire a natiunii.
Din punctul sau de vedere, adevarul a fost mascat de expertii in Educatie, acestia folosind exemplul Finlandei, ca una dintre cele mai performante tari europene in educatie, pentru a contracara modelele asiatice de succes din Singapore, Shanghai si Hong Kong.
In timp ce scolile din marile centre educationale ale sud-estului Asiei mizau pe o programa incarcata... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 14:30