Efectele incalzirii globale ameninta una dintre cele mai importante metropole de pe glob. New York-ul ar putea fi depopulat pana la sfarsitul acestui secol, daca o solutie tehnica nu va fi adoptata pentru a-l feri de cresterea nivelului marii.
Mai multe proiecte, cum ar fi crearea unui lant de insule artificiale, care sa preia din socul valurilor sau refacerea integrala a infrastructurii de transport, pica din cauza costurilor exagerate, dar o varianta initiata de firma daneza de ahitectura Bjarke Ingels Group pare ceva mai adaptata realitatii, remarca Business Insider.
Amenintarea naturii
Din 2012, cand uraganul Sandy a adus pe strazile New York-ului valuri cu 3 metri mai mari decat un val mareic obisnuit, autoritatile privesc cu ingrijoarare spre viitor, renumele de centru financiar global al metropolei fiind pus in pericol de natura dezlantuita.
Un recent studiu publicat de revista Nature arata ca, pana in 2100, doar topirea calotei glaciare din Antarctica ar putea provoca o crestere a nivelului marii cu aproape un metru, fenomenele meteo extreme amenintand si mai mult soarta New York-ului si a locuitorilor sai.
Danezii propun o varianta de indiguire a Manhattanului cu un perete din beton, in forma literei U, care sa tina furia apelor departe de inima comerciala, financiara si culturala a orasului.
Costul proiectului ar putea ajunge la 3 miliarde de dolari, dar acesta ar urma sa se prezinte intr-o forma mult mai atractiva, cu piste de biciclete, alei... mai mult
Luni, 11 Iulie 2016, ora 13:22
1Potrivit prognozei, noua perturbare de miercuri si joi va fi insotita de ploi violente, rafalele de vant ar putea ajunge la pana la 80 de kilometri pe ora si ar putea sa se produca inundatii "minore pana la moderate".
Guvernatorul de New York Andrew Cuomo s-a declarat luni ingrijorat cu privire la o noua furtuna anuntata pentru miercuri in zonele de nord-est din SUA, deja afectate de Uraganul Sandy, si nu a exclus noi evacuari, relateaza AFP.
"In mod normal, aceasta furtuna nu reprezinta o amenintare mortala", a declarat el in timpul unei conferinte de presa. "Dar noi nu suntem intr-o situatie normala", a subliniat el, evocand casele distruse si stricaciunile produse pe litoral.
"Solurile inundate sunt, de asemenea, saturate", a adaugat guvernatorul. "In aceasta situatie, aceasta furtuna poate fi grava", a continuat el. "Daca va fi nevoie de evacuari, vom face asta devreme", iar "oamenii vor trebui sa ia lucrurile in serios", a afirmat Andrew Cuomo.
Noile estimari ale pagubelor provocate de uraganul Sandy se cifreaza la 30-50 miliarde de dolari, ceea ce ar face acest uragan cel mai costisitor din 2005, cand Katrina a devastat orasul New Orleans.
Mai mult, si prognozele pentru distrugerile acoperite de asiguratori s-au dublat, pana la nivelul de 10-20 de miliarde de dolari.
Comparativ, pagubele cauzate de uraganul Irene in 2011 au fost evaluate la 10 miliarde de dolari, in timp ce distrugerile provocate de Ike, care a devastat Statele Unite in 2008,... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 08:17
Locuitorii New York-ului au asteptat, marti seara, ca primarul Michael Bloomberg sa le dea vesti bune despre restabilirea curentului electric si a transportului in comun, insa nu le-au primit.
Metroul, scolile si parcurile publice raman inchise miercuri. Doar autobuzele au inceput sa circule partial marti seara si cu siguranta nu vor putea face fata numarului de navetisti care vor dori sa ajunga la serviciu in Manhattan, miercuri dimineata. Pentru moment nu se stie cand va putea fi repus in functiune metroul, atat timp cat exista inca tuneluri si statii sub apa.
"Este o catastrofa de proportii aproape biblice", a declarat dr. Michael Horodniceanu, directorul diviziei de Constructii si Investitii a Companiei de Metrou MTA.
Deocamdata nici macar nu au putut fi evaluate toate distrugerile cauzate de apa care a inundat liniile de metrou, repunerea in functiune ar putea dura zile, sau chiar saptamani. Tunelul Battery City care scurteaza distanta intre Manhattan si Brooklyn pentru traficul rutier a fost inundat si este plin ochi de apa. Si linia de cale ferata care face legatura cu New Jersey - PATH, a fost scoasa din uz pentru o perioada nedeterminata.
Curentul electric, caldura si apa calda nu au fost restabilite decat partial in zonele afectate, la sud de Times Square si se estimeaza ca nu vor putea fi repuse in functiune in totalitate nici miercuri. Inclusiv cladirea Consulatului Romaniei la New York, situata pe Strada 38 nu avea curent marti.
Desi... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 08:24
Saptamana aceasta se anunta una turbulenta pentru Bursa de la New York, incepand cu impactul uraganului Irene si se va termina, vineri, cu raportul privind somajul din SUA, conform Mediafax.Traderii care au jonglat pana acum cu criza datoriilor de stat din Europa si cu date economice slabe se uitau in weekend acum la imaginile din satelit care urmaresc evolutia uraganului Irene, in zona New York-ului.
Furtuna neobisnuit de puternica a maturat la sfarsitul saptamanii trecute coasta de Est a SUA, iar pagubele materiale sunt estimate la cateva miliarde de dolari.
Pietele americane se pregatesc de caderi de curent si inundatii, care ar putea afecta si sedinta bursiera de luni de pe Wall Street.
Pentru moment, NYSE si Nasdaq anticipeaza ca vor deschide in conditii normale sesiunea de luni, insa nu au luat o decizie finala.
Un trader din New York comenta vienri ca uraganul a distrus orice sansa de crestere pe Wall Street, tinand cont de volumul ridicat de pozitii scurte acumulate in ultima perioada.
"Daca acest uragan va fi un dezastru, cred ca vom scadea luni cu 30-40 de puncte", a aratat el.
Companiile de asigurare de proprietate Allstate si Travelers au atins vineri pe Wall Street minime ale ultimilor doi ani, din cauza temerilor privind pagubele care ar putea fi cauzate de Irene.
"Vrem sa deschidem, dar mama natura ar putea avea alte planuri", a declarat vicepresedintele executiv al NYSE Lou Pastina.
Dupa uragan, investitorii isi vor indrepta atentia pe comentariile Federal... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 09:41